Kolosej
Film distribucije Fivia

Iskanje Pernatega kralja

animirana pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 9.10.2014, Kolosej Ljubljana
1h 18min / 78min
Leto: 2014
Država: Švedska, Danska
Jezik: švedščina
Scenarij: Esben Toft Jacobsen in Jannik Tai Mosholt
Poučna zgodba prikazuje monotono življenje zajčka Jana, ki z očetom živi na ladji sredi oceana. Nabriti zajček zelo pogreša mamo, ki je odšla v Kraljestvo Pernatega kralja, zato kljub svarilom očeta zgrabi prvo priložnost in se odpravi v neznano. S kaotičnim prijateljem Binetom se podata Pernatemu kralju naproti, ob tem pa spoznavata nove prijatelje in se zapleteta v številne neverjetne pustolovščine.

Izvedba slovenske sinhronizacije

režija: Sašo Kalan
sinhronizacija: Studio Sonolab

Jan: Maša Derganc
Pernati kralj: Borut Veselko
oče: Uroš Kaurin
kapitan: Vesna Pernarčič
Bine: Andrej Murenc
Zajec: Luka Ropret

Melanholična dogodivščina pogumnega zajčka ali mitološko obarvana basen o otrokovem pogrešanju in vztrajnem upanju.

Jan je majhen zajec v črtasti majici, ki živi z očetom na ladji sredi morja. Odlično se potaplja in rad pomaga očetu pri vsakodnevnih ladijskih opravilih. Janova mama živi v Kraljestvu Pernatega kralja, kamor gredo po zakonu narave vsa bitja zajčjega sveta. Če Kraljestvo ne bi obstajalo, bi prav vsi izginili. Na ladjo, ki vodi v Kraljestvo, se lahko vkrcajo samo tisti, ki imajo vstopnico. Jan je nima, pa bi si zelo želel, da bi lahko znova videl svojo mamo. Ko ga njegov anarhistični prijatelj Bine, ki se je zapletel s Pernatim kraljem, kliče na pomoč, brž izkoristi priložnost in se poda na pustolovščino Pernatemu kralju naproti, kjer znova sreča svojo mamo. Toda ali lahko pripeljemo v naš svet bitja z onstranstva, ne da bi pri tem zamajali ravnovesje?

Režiser je navdih za zgodbo dobil v nordijskem pripovedništvu, v zgodbi o Orfeju in Evridiki ter romanih Astrid Lindgren in Tove Jansson.

Iz prve roke

»Kot otrok moraš preizkusiti meje mogočega! Le tako najdeš prostor zase na svetu in védenje, kaj zmoreš in česa ne.« – Esben Toft Jacobsen, režiser in soscenarist

O avtorju

Rojen leta 1977 na Danskem. Študiral je vizualne komunikacije na danski šoli za oblikovanje in diplomiral iz animacije na nacionalni filmski šoli. Sprva je kot animator oblikoval vrsto računalniških igric. Od diplome dalje sodeluje z znamenitim danskim studiem Copenhagen Bombay, kjer je posnel svoje kratke filme in tudi svoj prvi animirani celovečerec, The Great Bear, ki je bil toplo sprejet na berlinskem festivalu leta 2011. Iskanje Pernatega kralja je njegov drugi celovečerec, svetovno premiero je doživel na letošnjem Berlinalu.

Kritike in nagrade

»Njegova logika, predstavljena z rahločutnim humorjem in blago otožnostjo, je logika otroka, ki ne more in noče sprejeti pojmov ‘nikoli’ in ‘nemogoče’. /…/ Z občutkom za to, kakšno zmožnost razumevanja imajo mlajši gledalci, ki pa jih otroški filmi vse prepogosto podcenjujejo ali celo vlečejo za nos, zariše Iskanje Pernatega kralja kompromis med ‘izpustiti’ in ‘oklepati se’ ob soočenju z bolečo ločitvijo.« – Lida Bach, kino-zeit.de

»Jacobsenov glavni navdih mora biti Hayao Miyazaki. Japonski mojster, pri katerem se naivno in kompleksno, strašno in hecno, združujejo v presenetljivo kemično spojino, ki ji lahko omejitve postavi le naša domišljija. /…/ Humorna, toda še vedno melanholična različica zgodbe o Orfeju in Evridiki popelje Jana v onstranstvo, da bi pripeljal mamo nazaj v zajčji svet.« – Kim Scot, Politiken

Nagrada:

Berlin 2014 – Generation Kplus (nominacija za najboljši film)

Komentarji

11.10. 2014 ob 19:58

Ne vem kdo je pisal napovednik. Film vsekakor ni zabaven in ni primeren za mlajše otroke, kar bi lahko marsikaterega starša zavedlo, saj na precej temačen način prikazuje onstran ter smrt matere in soočenje otroka s to izgubo. Zabavenga v njej ni nič, ampak res NIČ.. Tudi svetlih točk ni. Najmanj kar bi bralec pričakoval je korekten napovednik,ne pa pa zgolj sledenje prodaji. To "družinska komična pustolovščina", kot ste kategorizirali film, vsekakor ni. V tej risanki ni nič komičnega in je lahko res travmatična za otroke, ki še niso na razvojni stopnji, da bi jo razumeli, če starš vsebine z otrokom ni sposoben primerno predelati. To pišem, ker je bilo v dvorani veliko otrok pod 5 let, starši so bili gotovo jezni, ker so denar zametali stran zaradi z vaše strani nekorektno predstavljenega filma. Otrok je povedal, da je bil film strašen in da ga je zdaj strah ter da noče več v kino.

— Janja
18.10. 2014 ob 20:45

O moj bog!

Totalno razočaranje ... saj ne da sem pričakoval kaj epskega, navsezadnje nismo šli gledat Disney risanke, ampak bi povprečno grafiko povsem prebavil če bi bila zgodba močna plat filma ... pa je taka beda od bede da si nekje vmes celo zaželiš gledat Mesto angelov ali pa ful huge potres ... brezvezni in povsem nedodelani liki, kar en ropot da sta od osmih otrok spizdila ven dva, kr neka bedna razlaga smrti in .. ah, jezusmarija, dejte se izognit temu skropucalu v širokem loku ... in močno upam, da je zadevo Kolosej uvrstil v spored zato, ker je dobil finančno vzpodbudo iz Bruslja, če vrti evropske risanke ... ker če jih je prepričala zgodba ... ufff, potem je to še vedno svinjarija kot to, da ti za 0,5 Zalo zaračunajo 2,1 EUR ... popoldne za pozabit skratka

— Grega
22.10. 2014 ob 10:25

Hudo mi je bilo stran vrzenega denarja, hudo mi je bilo gledati zdolgocasene otroske obraze in hudo mi je da smo zapravili dragoceni cas! Risani film je bil obup. Predvaja ga lahko le terapevt otroku, kateri je dozivel izgubo bliznjih. Komicnega pa definitivno ni bilo zaslediti nic! G. Jacobsen, iz umetniskega vidika...zadeva je psihodelicna in ni primerna za otroke.

— Urška
30.10. 2014 ob 17:00

Dej nehte nakladat. Mogoče je blo pa enim tut ušeč. Niso usi taki k vi. K sam vidte negativo, pa kako bi lahk spluval Kolosej.

— Tanja
8.11. 2014 ob 13:28

Meni osebno je bil čisti polom dolgočasen in sploh ne zabaven. Je prvi risani flim, ki mi je bil čisto razočaranje.

— Flo
13.11. 2014 ob 15:12

Mogoce je bil vsec samo eni Tanji. Sem zelo pozitivna oseba in ne "pluvam"po Koloseju, temvec prvic v zivljenju komentiram risani film, zato, da bi bodocim otrokom prihranila tako kozlarijo.

— urska

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.