Kolosej
Film distribucije Cenex

Iron Man 3 3D

akcijska domišljijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 25.4.2013, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Leto: 2013
Država: ZDA, Kitajska
Jezik: angleščina
Scenarij: Drew Pearce in Shane Black po stripih Stana Leeja, Jacka Kirbyja, Dona Hecka in Larryja Lieberja
Režija: Shane Black
Tony Stark, milijarder, osvajalec ženskih src in briljantni izumitelj z neuničljivim železnim oklepom, se mora v tretjem delu svojih pustolovščin soočiti z gospodarjem teme Mandarinom. Zlobni veleum se je odločil uničiti vse stvari, ki so Tonyju najbolj pri srcu, zato zlomljenemu junaku ostane le še iskanje krivcev in neusmiljeno maščevanje. S pomočjo svojega letečega oklepa se odpravi na bojni pohod, na katerem se mora spopasti z najnevarnejšimi in povsem nepredstavljivimi nasprotniki.

Studio Marvel predstavlja tretjo avanturo Tonyja Starka aka Iron Mana, epsko filmsko pustolovščino po stripovski predlogi o ekscentričnem milijarderju in izumitelju, ki svoj drugi jaz super junaka skriva za kovinskim oklepom in brezoblično masko.

Tokrat se mora vihravi in zajedljivi Tony Stark/Iron Man soočiti z nasprotnikom, ki zase ne pozna in ne priznava nikakršnih meja. Ko Tony odkrije, da mu je uničil zasebni svet, ki je njegovo pribežališče in svetišče hkrati, se poda na mukotrpen pohod v iskanju krivcev. Na tej poti, polni presenetljivih preobratov, bo na vsakem koraku postavljen na preizkušnjo njegov pogum. Iron Man bo stisnjen v kot in ko se bo zdelo, da nima več izhoda, se bo moral, če bo hotel preživeti, opreti zgolj na svoje spretnosti in izume, na domiselnost in nagon, da zaščiti tiste, ki so mu najbliže. Ko si s trdim bojem in trmo vrača vse, kar so mu surovo vzeli, pa odkrije odgovor na vprašanje, ki ga je v podzavesti vedno preganjalo: ali je človek tisti, ki naredi obleko, ali obratno, je obleka tista, ki naredi človeka?

Po besedah producenta Kevina Feigea gre za izredno zanimivo zgodbo, ki ni le vrhunec prvih dveh filmskih upodobitev, pač pa tudi logično nadaljevanje Marvelovih Maščevalcev (The Avengers). »Prvič bomo videli film, ki združi pripovedno nit dveh filmov, kar je lahko, če sta scenarij in film dobro zastavljena in izpeljana, recept za enkratno in osvobajajoče doživetje. Tega smo najbolj veseli.«

Zgodba se v dobršni meri vrača »h koreninam super junaka«; filmarji in igralci raziskujejo, kaj bi Tony Stark storil, če bi mu nenadoma vzeli vse bogastvo in ''igračke'' in bi se bil prisiljen vrniti k svojim začetkom, ko je super junak šele postajal.

Gre za zgodbo, ki je v enem od stripov o Iron Manu izšla v 60-ih letih prejšnjega stoletja; imenovala se je Extremis in med prvimi jo je odkril Robert Downey Jr. že v času, ko so se začeli pripravljati na snemanje prvega Iron Mana. »Pravzaprav sem šele takrat začel kot nor in bolj pozorno brati stripe ‘Iron Mana’ in naletel tudi na to zgodbo, ki se mi je zdela še posebej zanimiva in kul,« je povedal igralec.

»Pri zgodbi Extremis se mi zdi najbolj zanimivo, da je poudarjena skrita plat Tonyja Starka, da se hoče s tem, ko si nadene svojo železno obleko, v njej pravzaprav skriti,« pove režiser Shane Black. »Tony tega seveda ne bi priznal, toda tako to je. S tako imenovanimi Extremis ljudmi imate vedno občutek, da gorijo od znotraj navzven in vsak izmed njih bi Tonyju lahko zabrusil, na primer, ‘ti voziš avto, jaz pa semavto.«

O igralcih

Robert DowneyJr. (Iron Man/Tony Stark), eden najbolj spoštovanih igralcev v Hollywoodu, je bil dvakrat v igri za oskarja, nazadnje za stransko vlogo v komediji Tropic Thunder, s katero se je potegoval tudi za zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev. Prvič je bil za oskarja v igri za naslovno vlogo v Attenboroughovi biografiji Chaplin, za katero je prejel bafto in nagrado londonskih kritikov, potegoval pa se je še za zlati globus; slednjega si je obetal tudi za vlogo v Ritchiejevem Sherlocku Holmesu. Z naslovno vlogo v uspešnici Iron Man je požel nemalo pohval kritikov in občinstva. Vlogo je ponovil v nadaljevanju, lik pa bo upodobil tudi v filmu Josha Whedona Maščevalci, ki Iron Mana postavlja ob bok drugim stripovskim junakom. Leta 2004 je izdal svoj debitantski glasbeni albumThe Futurist, na katerem v osmih izvirnih skladbah dokazuje svoje pevske talente.

Guy Pearce (Aldrich Killian) je nase prvič opozoril z večletno vlogo v avstralski seriji Neighbours. Pozneje je gostoval v serijah Home and Away in Snowy River: The McGregor Saga. Prelomno filmsko vlogo je odigral v komediji Priscila, Queen of the Desert. Sledile so mnoge vloge v ameriških celovečercih, kot so L.A. Zaupno, Rules of Engagement, Grof Monte Cristo, The Time Machine in Memento. Nazadnje je odigral v filmih Ne boj se teme, V iskanju pravice ter Prometej.

Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) je dobila oskarja za nastop v filmu Shakespeare in Love. Nastopila je tudi v filmih Flesh and Bone, Sylvia, Possession, Austin Powers 3, The Royal Tenenbaums, The Talented Mr. Ripley, A Perfect Murder, Emma, Great Expectations, Jefferson in Paris in v številnih drugih.

Rebecca Hall (Maya Hansen) je mlada igralka z veliko izkušnjami. Pridobivala jih je na gledaliških odrih, pred kamero pa se je urila pri filmih: Rubberheart,The Prestige, Starter for 10 ... Njena zadnja filma sta Lay the Favorite (2012) in The Awakening (2011), naslednje leto pa bo zaigrala ob boku Jonnyja Deppa v z/f akcijski drami Transcendence.

Jon Favreau (Happy Hogan/producent) se je najprej dokazal kot igralec v filmu Rudy in nadaljeval kariero kot uspešen scenarist s komedijo Swingers. Kot režiser je debitiral s filmom Made, za katerega je napisal scenarij in v njem tudi igral. Pred Iron Man in Iron Man 2 je režiral otroški pustolovski film Zathura (2005) in uspešnico Elf (2003).

Komentarji

22.4. 2013 ob 22:24

ne razumem zakaj se trudjo s 3D tehniko, ko pa filma nič ne spremeni (izboljša).
ko bodo 3D filmi čist ena druga izkušnja kot v 2D, takrat naj pa hvalijo, kaj so pogruntal.

drgač pa, najbrž bo hud film

— hj
23.4. 2013 ob 17:01

:(na konc bo spet tko de se bo bojevol res za svoje življenje in bo blizu smrti vendar v zadnjem trenutku bo pa kot vedno ubil sovražnika tako da me film ne zanima se pa veselim že zlobnih mrtvecev da jih grem gledat

— dl.
5.5. 2013 ob 23:00

Treba pogledat če greš 3d film gledat ali je convertan v 3d ali je v 3d posnet.
Tale je bil naknadno convertan v 3d jajca ne to gledat pejte navadnga. Drgač pa ni prou nekej dobr film pač zf akcija.

— jokoono

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.