Kolosej
Film distribucije Continental Film

The International: Mednarodna prevara

triler
Podnapisi
Na sporedu od: 5.3.2009, Kolosej Ljubljana
23.4.2009, Kino Komuna
1h 58min / 118min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Eric Singer
Režija: Tom Tykwer
Režiser filmov Teci, Lola, teci in Parfum se vrača z vrtoglavim trilerjem, v katerem odločni agent Interpola Louis odkrije srhljivo spletko mednarodne bančne institucije, ki se ukvarja s pranjem denarja, nezakonitim trgovanjem z orožjem in destabilizacijo dežel tretjega sveta. Med iskanjem sledi v Berlinu, Milanu in New Yorku se mora Louis ves čas izogibati pastem podkupljenih birokratov in kroglam najetih morilcev, njegovo edino upanje za razkritje zločincev pa je pogumna tožilka Eleanor.

Mednarodna prevara je napeta srhljivka, v kateri sta Interpolov agent Louis Salinger (Clive Owen) in manhattanska tožilka Eleanor Whitman (Naomi Watts) odločena, da bosta eno najmogočnejših svetovnih bank spravila pred obličje pravice. Razkrijeta plejado sprijenih nezakonitih dejavnosti. Salinger in Whitmanova sledita denarju od Berlina do Milana, od New Yorka do Instanbula. Znajdeta se sredi tveganega pregona, ki ju popelje po vsem svetu in zaradi njune neumorne vztrajnosti se znajdeta v smrtni nevarnosti.  Njune tarče bodo uporabile vsa sredstva – tudi umor – da bi še naprej financirale terorizem in vojno.

“Mednarodna prevara pripoveduje zgodbo o dveh ljudeh, ki se skušata zoperstaviti silam, veliko mogočnejšim od njiju,” pravi producent Charles Roven.  “Vsi smo šahovske figurice v svetu velikih korporacij, ki vlečejo niti naše usode. A ta film pokaže, da lahko marsikaj spremenimo, pa če se počutimo še tako nepomembni.”

Gre za zgodbo, iztrgano iz naslovnic medijev, pravi režiser Tom Tykwer. Iz teh naslovnic je razvidno, da banke nadzirajo vse vidike naših življenj. “Zmeda, v kateri smo se znašli, je nastala, ker so banke začele izkoriščati ljudi in jih spodbujati v razsipništvo, ki si ga niso mogli privoščiti. Odločitve bank imajo zelo daljnosežne posledice – ogrožene so naše hiše, naše službe, nenazadnje kakovost naših življenj. Globalno gospodarstvo se je razvilo v imperij, ki mu predsedujejo najmogočnejši direktorji korporacij – zanje javnost ne glasuje, imajo pa ogromen vpliv na politiko, gospodarstvo, naš vsakdan, na vse.”

In čeprav je Mednarodna prevara fikcija, v kateri je vse potencirano za potrebe filmskega trilerja, Tykwer dodaja, da osrednja problematika ostaja enaka. “V središču sta dva povprečna človeka – kot vi in jaz – ki se borita s hladnokrvno korporativno pošastjo, ki se zdi neustavljiva. Mislim, da se vsak lahko poistoveti z njunim bojem.”

Prav zanimanje za raziskovanje junaštva posameznika, ki se zoperstavi višjim silam in doseže nemogoče, je postalo Tykwerjev zaščitni znak. “Salinger se ne trudi samo razkriti zločine banke, ampak bojuje tudi ideološko bitko. Direktorji vodijo svet kot posel, ne kot kraj, v katerem ljudje živijo in kjer se tkejo vezi, ki nekaj pomenijo. To so predvsem pragmatiki in Salinger z njihovim svetom noče imeti opravka.”

Čeprav gre za fikcijo, je film navdihnila resnična drama, povezana s propadom Bank of Credit and Commercial International. Agha Hasan Abedi jo je v sedemdesetih ustanovil v Karačiju v Pakistanu. Mednarodna banka se je hitro spremenila v največjo operacijo pranja denarja v zgodovini. Poleg finančnih poslov se je banka ukvarjala s prodajo orožja, plačanci, vohunjenjem in s podporo terorizmu. Leta 1991 so jo razkrinkali zakonodajalci v ZDA in Veliki Britaniji in banka je propadla. “Šlo je za najhujši korporacijski kriminalni podvig v zgodovini. Trenutna gospodarska kriza je samo vrhunec nezaslišanega pohlepa korporacij,” pravi scenarist Eric Warren Singer. “Škandal BCCI pa me je fasciniral, ker ni šlo zgolj za pohlep, šlo je za banko za tiste, ki so delovali na črnih in sivih področjih tega sveta – vohunske organizacije, preprodajalce mamil, mafijo in tirane tretjega sveta, ki so plenili svoje domovine. BCCI je bila banka, ki je nudila vse usluge. Klientom je lahko ponudila vse: prenos denarja kamorkoli na svetu, ne da bi za tem ostala kakršna koli sled, umore in vse vmes.  BCCI je bila banka, ki ste ji lahko zaupali. Delovali so lahko z imuniteto, ker so poleg terorističnih organizacij in kriminalcev njihove usluge potrebovale tudi vlade. vključno z našo. BCCI so sicer zaprli, vendar še danes obstajajo podobne banke, ki so se ob BCCI celo nekaj naučile. Njihovo početje je skoraj nemogoče izslediti, ker imajo tako zamotane strukture.”

O igralcih

Clive Owen (Louis Salinger) je posnel filme Croupier, Postreli jih, Bližnji odnosi (zlati globus in nominacija za oskarja), Otroci človeštva, Insajder, Usodna prevara, Preko vseh meja, Kralj Artur, Mesto greha, Elizabeth: zlata doba,  Chancer (tv serija), The Return of the Native, Second Sight, Mystery!, Lorna Doone, An Evening with Gary Lineker, The Echo, Split Second, Vroom, Close My Eyes, Greenfingers, Gosford Park, I’ll Sleep When I Am Dead, Duplicity, The Boys are Back in Town.

Naomi Watts (Eleanor Whitman) je posnela filme 21 gramov( (nominacija za oskarja), Smrtne obljube, Mulholland Drive, Krog, Ločitev po francosko, King Kong, We Don't Live Here Anymore, The Assassination of Richard Nixon, I ♥ Huckabees, Stay, The Painted Veil, Flirting.

Tom Tykwer (režiser/skladatelj) se je rodil leta 1965 v  Wuppertalu.  Od leta 1980 je delal kot operater v različnih manjših kinih. Leta 1988 je postal programski vodja berlinskega kina Moviemento. Poleg tega je pregledoval scenarije za različne režiserje in snemal televizijske portrete. V tistem času je spoznal kamermana Franka Grieba, s katerim sodelujeta vse do današnjih dni.

Po kratkih filmih Because (1990) in Epilogue (1992) je posnel prvi celovečerec Deadly Maria (1993). Leta 1994 je s partnerji ustanovil produkcijsko hišo X Filme Creative Pool.

Tykwer le leta 1995  napisal scenarij za Life is All You Get z Wolfgangom Beckerjem in leta 1997 režiral drugi celovečerec, Winter Sleepers. Leta 1998 je posnel Run Lola Run, svojo prvo veliko uspešnico. Četrti film je bil  Princeska in bojevnik (2000), leta 2002 je posnel prvi film v angleškem jeziku, Heaven, in predlani Parfum, svoj doslej komercialno najuspešnejši film.

Komentarji

7.2. 2009 ob 17:03

ola
no ja film je kul, bom reku da se kaer skoz neki dogaja, tko da ni dlogcajt ga gledat, čeprav bi od mene dobil oceno 3,5/5 ampak to sam zarad glavnega igralca, ki mi meni osebno ne sede pa če me ubiješ, nekako se mi zdi da me gospod Oven ne more prepričati z igranjem, pa ne to samo v tem filmu ampak bom reku da kar v vseh.

lep pozdrav in prijeten ogled filma ko pride.

— Klemen
4.3. 2009 ob 16:43

komentarji niso vidni!!! Če jih hočeš videdi moraš obvezno dodti svojega!!!

— kr en
6.3. 2009 ob 0:00

kaj pa je to zaen hec?

— kuga
7.3. 2009 ob 0:00

Upam, da se nam obeta dober film...

— Ninea
7.3. 2009 ob 0:00

kr en (replika): mogoče zato ker se je film vrtet začel 5.3, haha, lp

— lepotec
7.3. 2009 ob 14:35

Kar uredu film, edino kar sem pogrešal je akcija... :D

— Kida
8.3. 2009 ob 16:06

Res je super film. Ful v redu igralska zasedba, fajn prizori, pusti gledalca v negotovosti vse do konca...do razpleta. Komaj čakam, da ga grem gledat. In to prvič. :))

— Valter
8.3. 2009 ob 16:06


Kul film!

— Aljo
9.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Obvezen ogled, super film, zelo kvalitetno posnet, dobri vmesni kadri,
zelo zelo napeta in dobra zgodba polna presenečenj.

— Klemen
9.3. 2009 ob 0:00

Odličen film in dejanski prikaz kako kooperacije delujejo

— bat
13.3. 2009 ob 22:34

u glavnm kr neki :S

— matic
15.3. 2009 ob 0:00


Katastrofa.

— Jernej
15.3. 2009 ob 15:27

Poraz od filma... več sm pričakovau od tega igralca...

— xy
16.3. 2009 ob 0:00

:)

— Matej
22.3. 2009 ob 0:00

men osebno ta film ni bil ne vem kaj..ni bil tok slab ampak tok dobr pa tud ne..konc mi sploh ni bil dobr..

— Petra
25.3. 2009 ob 0:00

film je zelo dober,priporocam ogled filma.dogajajo se stvari ki ti dajo vedet dolocene stvari ki se dogajajo po svetu!
pruiporocam!

— vwpolo
4.4. 2009 ob 16:44

neumn film

— ivan
12.4. 2009 ob 2:00

ful brezvezen film...đabe majkemi!!!!! by suljo

— suljo
5.10. 2016 ob 16:09

film nam zelo razkrije svinarije ki jih dela politika (v tem primeru banka)potem to meša s krvavo akcijo in to zelo realistično skratka dober film z povprečno zgodbo priporočam ali pa tudi ne ocena: 7,7/10

— jurij mhgj

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.