Kolosej
Film distribucije Cenex

Inšpektor Gadget

akcijski, komedija
Na sporedu od: 4.11.1999, Kolosej Ljubljana
1h 18min / 78min
Scenarij: Kerry Ehrin, Zak Penn
Režija: David Kellogg
To je komedija s tisoč gibljivimi deli.
Opsa, saj to je družinski igrani film studia Walt Disney Inšpektor Gadget.

Nora, razgibana pustolovska komedija, ki temelji na priljubljenem istoimenskem risanem liku, je pripoved o precej naivnem in nesposobnem varnostniku Johnu Brownu (MATTHEW BRODERICK), čigar srce je tako veliko kot njegove nemogoče sanje o tem, da bi postal najboljši policist na svetu. Ampak - nič ni nemogoče. Zaradi nenavadnih okoliščin John nenadoma postane idealni kandidat za tajni vladni projekt, čedna znanstvenica dr. Brenda Bradford (JOELY FISHER) z znanjem robotike ga namreč sestavi v moža številnih darov - in pritiklin. John Brown postane Inšpektor Gadget - popoln stroj za boj proti zločincem 21.stoletja.
Z uporabo številnih primočkov, s katerimi preganja nepridiprave, mora inšpektor Gadget, ki se mu pogosto sploh ne sanja, kaj pravzaprav počenja, uporabiti vso svojo zdravo pamet, da bi rešil še posebej zapleten primer. Ko se inflitrira v najtemačnejše podzemlje Riverton Cityja, mora oprati ne le svoje dobro ime in ugled, ampak tudi rešiti svet pred zlobnim nepridipravom Sanfordom Scolexom (RUPERT EVERETT).

O snemanju

"Inšpektor Gadget je izpolnitev mojih triletnih sanj," pravi avtor risanke in producent igrane verzije Andy Heyward. "Ta film smo želeli posneti že pred petnajstnimi letimi, ko smo začeli delati risanko. A šele ko sta se nam pridružila studio Walt Disney in producent Jordan Kerner, se je kolesje res začelo premikati. Jordan je prispeval svojo čudovito vizijo; lik je zelo dobro razumel in po njegovi zaslugi je proces prenosa risanke na veliko platno tekel kot namazan." Projekt se je začel kot sijajna zamisel - ustvariti razburljiv igran pustolovski film na podlagi priljubljene risane nadaljevanke. Izziv pa je bil narediti film, ki bi bil všeč širšemu občinstvu na zelo določenih nivojih. "Navdihoval nas je Andy Heyward s svojim delom pri risanki in odločili smo se, da mora biti film všeč tako otrokom kot odraslim. Potrebno je bilo le najti pravi način," pravi procent Jordan Kerner.
Inšpektor Gadget ima korenine na evropski televiziji - ustvarilo ga je francosko podjetje za animacijo DIC. Producenti pa so si Gadgeta prizadevali narediti bolj ameriškega. "Želeli smo ga narediti bolj nedolžnega, da bi nam nudil pogled na Ameriko v bolj nezapletenih časih: v časih Jimmyja Stewarta ali Garyja Cooperla; ta lik naj bi imel vse najlepše človeške lastnostni, ki jih Amerika poveličuje in za katere si želi, da bi se znova uveljavile," pravi Kerner.
Ko je bil scenarij nared, so producenti in predstavniki Disneya začeli iskati režiserja. Izbrali so Davida Kellogga. Jordan Kerner pojasnjuje: "David me je navdušil z reklamami, ki jih je za American Express posnel z Jerryjem Seinfeldom, ter s številnimi drugimi spoti. Poleg tega je po srcu še vedno otrok in je izredno pronicljiv. Bil je zares krasna izbira."
Pri izbiri igralca, ki bi upodobil Inšpektorja Gadgeta, so filmski ustvarjalci od vsega začetka imeli v mislih samo enega - Matthewa Brodericka. Ko so slišali, da ga stvar zanima, sta se producenta Jon Avnet in Kerner ter Kellogg vkrcali na letalo za New York, da bi ga prepričali, naj ponudbo sprejme. "Matthewa nočem sramotiti tako, da bi ga s komerkoli primerjal, ampak meni je igralec Jimmy Stewart zelo všeč in Matthew Broderick zelo spominja nanj," pravi Avnet. "Na njem je nekaj plemenitega. Je slehernik, a hkrati nor, zabaven, iznajdljiv, smešen."
Brodericka ni bilo treba dolgo prepričevati. Veteran Broadwaya, televizije in filma že od mladih nog je z odprtimi rokami sprejel priložnost upodobiti enega najbolj priljubljenih ameriških risanih junakov. "Inšpektor Gadget je bila zelo dobra in inovativna risanka," pravi. "Prebral sem scenarij za film in pritegnil me je ta možak, ki mu lahko iz glave skačejo različne reči ali pa lahko podaljša svoje roke - in dejstvo, da je te reči s pomočjo vizualnih učinkov na filmu lahko prikazati."
Pri filmski verziji Inšpektorja Gadgeta so si ustvarjalci zastavili cilj ponuditi občinstvu brezhibno prepleteno skovanko vizualnih učinkov, posebnih učinkov in računalniške grafike. Pri tem so za pomoč poklicali tri vodilna svetovna podjetja na teh področjih. Rekrutirali so Stana Winstona iz Stan Winston Studios; Richarda Hooverja iz Dream Quest Images; koordinatorja posebnih učinkov Petra Chesneyja in producenta posebnih učinkov Toma C. Peitzmana. Ključnega pomena pred začetkom snemanja so bile vaje oziroma poskusi, s katerimi so ugotavljali, kaj bo delovalo in kaj ne oziroma kako zamisli realizirati.
"Vadite, se učite na napakah in potem pri supervizorju posebnih učinkov preverite, ali bo prizor možno posneti in kako ga bo on izboljšal," pravi Kellogg. "Z obstoječo tehnologijo je moč narediti tako rekoč karkoli. Ampak vseeno morate vedeti, kdaj nekaj lahko realizirate in kdaj to preprosto ni mogoče."
Richard Hoover in skupina pri Dream Quest Images so izdelali poseben računalniški program, da bi bili prizori videti kar se da prepričljivi. "Richard se nam je pridružil, da je ustvaril svet, v katerem Gadgetu iz čevljev skočijo vzmeti, njegov vrat se podaljša za dober meter, njegove roke lahko sežejo prek vse sobe, pri vsem tem pa je bilo treba paziti še na to, da bo vse skupaj ob pravem trenutku komično. Prav razburljivo se je bilo podati na področja, kjer pred nami ni bil še nihče," pravi producent Jordan Kerner.
Glede na povedano je jasno, da je moral z ekipo za posebne učinke še pred začetkom snemanja intenzivno sodelovati Matthew Broderick - nenazadnje je prav njegov lik narekoval inovativne posebne učinke. "Dva tedna so delali odlitke različnih delov mojega telesa," pravi Broderick. "Naredili so odlitke moje glave v desetih različnih položajih in pet različnih obraznih grimas. Za vsakega je bilo potrebnih štirideset minut, torej je bil podvig kar zahteven. Moj obraz so tudi skenirali, spet z različnimi izrazi, pa telo, roke, obraz tudi. Vsako jutro sem prišel k Stanu Winstonu in posedal pri njem, prekrit z mavcem in lepilom."Ko so začeli sestavljati animatronične dele Broderickovega telesa, se je igralec soočil še z enim nepredvidenim izzivom: opazovati je moral različne dele svojega telesa v različnih fazah konstrukcije, ki so ležali po vsem studiu. "Kar malce neprijetno mi je bilo, posebej ko sem videl svojo glavo - odrezano glavo," se muza. "Šel sem v studio Stana Winstona, kjer je šest mož izdelovalo kipce moje glave. Vrezovali so ji pore, lepili lase. Moje fotografije so ležale vsepovsod. Prav čuden občutek sem imel."
Za supervizorja posebnih učinkov Richarda Hooverja je bil izziv združiti pravega človeka, Matthewa Brodericka, z izrazito mehaničnimi elementi, izdelanimi iz kroma. Združitev obojega je morala biti čimbolj prepričljiva. In zabavna. "Gadgetovi podaljški oziroma pripomočki delujejo prepričljivo le zaradi Matthewjeve igre," pravi Hoover, "in so hkrati podaljški njegove lika. Kadar se kakšnemu od njih kaj zalomi, je to zato, ker Gadget ne ve natančno, ne kdo je, ne kaj je."

O igralcih

Matthew Broderick je lani igral v spektaklu Godzila in predlani v romantični komediji Sužnja ljubezni z Meg Ryan v režiji Griffina Dunna. Sam je bil režiser filma o življenju psihiatra Richarda Feynmana Infinity. Film je požel pohvale kritikov. Med njegovimi filmi so še Zgaga, Gospa Parker in njeni, Bruc, Biloxi Blues, Max Dugan Returns, Project X, On Valentine’s Day, Torch Song Trilogy, Family Business, The Night We Never Met, Vojne igre in Ferrisov nori dan, kjer je upodobil kvintesenčnega sodobnega najstniškega upornika. V Levjem kralju je posodil glas odraslemu Simbi. Je tudi cenjen gledališki igralec. Na odru je prvič nastopil pri 17-tih skupaj s pokojnim očetom Jamesom v On Valentine’s Day Hortona Foota. Čez dve leti je prejel nagrado Outer Critic’s Circle za najboljšega stranskega igralca v Torch Song Trilogy Harveya Fiersteina. Prvega Tonyja je dobil za vlogo v drami Neila Simona Brighton Beach Memoirs, nastopil pa je tudi v nadaljevanju drame The Biloxi Blues. Leta 1995 je dobil drugega Tonyja za glavno vlogo premetenega reklamnega agenta v How to Succeed in Business without really trying J.Pierreponta Fincha. Nastopil je tudi v The Death of Papa Hortona Foota ob Ellen Burstyn, Hallie Foote in Polly Holliday. Na televiziji je nastopil v filmu Master Harold... And the Boys. Za vlogo v TNT-jevem filmu A life in the Theatre Davida Mameta, v katerem je bil njegov soigralec Jack Lemmon, je prejel nominacijo za nagrado emmy.

Rupert Everett: med njegovimi filmi so Moj bivši se poroči, Sen kresne noči, Norost kralja Georga (The Madness of king George), v katerem je igral waleškega princa, Pret-a-porter, Cemetery man, B-Monkey, Dance with a stranger, Duet for one, Hearts of fire, The comfort of strangers, The chronicle of a death foretold, Tolerance, Inside monkey zetterland, The man with the gold rimmed glasses, Real life in kratki film A shocking incident, ki je dobil oskarja.Everett je mednarodno javnost prvič opozoril nase z nastopom v britanskem filmu Druga dežela (1984), vlogo, ki jo je pred tem že igral v gledališču. Rodil se je na Škotskem. Delal je pri londonskem Royal Shakespeare Company in Citizens Theatre Company v Glasgowu. Nedavno je nastopil v The importance of being Earnest pri Theatre National del Chaillot ter v Some fine day na londonskem odru.
Na televiziji je nastopil v miniserijah The far pavillions, Princess Daisy, Quiet flows from the dawn, Say good-bye to Hollywood, Soft targets za BBC, Strangers za Granada Television ter The Manhood of Edward Robinson za Thames Television.
Je tudi avtor dveh romanov, Hello, darling, are you working? in The Hairdressers of St.Tropez.

Joely Fisher (Brenda) je nekaj sezon nastopala v nadaljevanki Ellen in si za vlogo leta 1997 prislužila tudi nominacijo za nagrado emmy. Igrala je še v Maski z Jimom CarreyemI’ll Do Anything ob Nicku Nolteju ter v Mixed Nuts Nore Ephron.
Nastopila je v naslednjih televizijskih filmih: Icebergs, Perfect Prey, Jitters in Seduction in a Small Town. Leta 1995 je med poletnimi počitnicami, ko ni snemala Ellen, upodobila Rizzo v broadwayski uspešnici Briljantina. Septembra sta se s Sally Bowles odpravili na turnejo po Združenih državah z musiclom Kabaret. Z mamo Connie Stevens in sestro Tricio Leigh Fisher so posnele album Traditions…a Family at Christams s tradicionalnimi uspešnicami, ki so ga prodajali kot vroče žemljice in ga ob Božiču na radijskih programih ves čas vrtijo.

O filmskih ustvarjalcih

David Kellogg (režiser) je eden najbolj vplivnih mladih režiserjev reklam. Uveljavil se je z ducati izjemnih televizijskih spotov za podjetja, kot so Pepsi, Fuji, AT&T, Sprite, Coke, Nike, Apple, IBM, MCI, American Express, United Airlines, Kodak, Little Caesars, Budweiser in Mercedes Benz.

Adam Greenberg, A.S.C. (kamera) je za delo pri Terminatorju 2 prejel oskarjevsko nominacijo. V oko kamere je ujel še Terminatorja, Tri moške in dojenčka, Tri moške in mlado damo, Duha, Junorja, Nune pojejo, Davea, Norega profesorja, Prvega viteza, Sfero, Ful Gas Toys, La Bambo, Near Dark in Alien Nation.

John Debney (skladatelj) je trikrat dobil nagrado emmy: najprej za glasbo v nadaljevanki The Young Riders, potem za Spielbergovo znanstveno-fantastično nadaljevanko Seaquest DSV in nazadnje za Misijo: zvezde (The Cape). Napisal je tudi glasbo za Ti,ti lažnivec z Jimom Carreyem, Relikvijo, Vem, kaj ste zakrivi lansko poletje, Sudden Death z Jeanom-Claudom Van Dammom, pustolovski Cutthroat Island, Little Giants, Čarovnice se vračajo (Hocus Pocus) z Bette Midler, Beli očnjak 2: (White Fang 2: Myth of the White Wolf) ter Jetson: the Movie pod okriljem Hanna/Barbera.

Komentarji

28.11. 2004 ob 13:17

MEGA FILM.SPLAČA SE GA GLEDATI

— ZAYLA
11.6. 2006 ob 13:54

Inšpektor je na začetku navaden človek. ko ga operirajo po njegovi nesreči, dobi v telo veliko vrst strojev, ki mu pomagajo pri številnih nadlogah.

— ana
28.9. 2007 ob 21:19

dober večer sem aleks ali mi lahko daste fotografije iz filma od inspector gadgeta dekle ki leži na kavču in ima oblečene pajkice

— aleks
29.9. 2009 ob 17:42

sn ga gledo tak meje nasmejo-ja d-lol-sam sinhronzacia tut beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeda

— mihc-hidro

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.