Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Insomnia

triler, psihološki
Ne zapri oči!
Na sporedu od: 19.9.2002, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Scenarij: Nikolaj Frobenius, Erik Skjoldbjćrg, Hillary Seitz
Režija: Chris Nolan

Will Dormer (AL PACINO) je izkušen detektiv, ki s svojim partnerjem Hapom (MARTIN DONOVAN) odpotuje v majhno mestece na Aljaski, da bi raziskal krut umor sedemnajstletne deklice.

Na območju dolgega poletnega dneva, ki vsem, ki niso navajeni nanj, povzroča težave s spanjem (insomnio), Dormer in Hap stiskata obroč okrog glavnega osumljenca, pisca Walterja Fincha (ROBIN WILLIAMS). Med lovom nanj po skalnati in z meglo zakriti obali, Finch izgine v megli in uide Dormerjevemu dosegu. Začne se streljanje...in Hap je ubit.

Medtem ko ga muči občutek krivde za partnerjevo smrt, je Dorner prisiljen igrati psihološki igro mačke z mišjo, ki jo z vrhunsko orkestracijo vodi Finch. Medtem pa lokalna policistka Ellie Burr (HILARY SWANK) vodi svojo osebno preiskavo o primeru smrti Dormerjevega partnerja. Zanka okoli Willa Dormerja se vse bolj zateguje...

Psihološki triler je režiral CHRISTOPHER NOLAN, ki se je kot režiser in scenarist podpisal tudi pod film MEMENTO in bil za svoje delo med drugimi nagradami poplačan tudi z nominacijo za oskarja.

Zanj povsem netipično vlogo briljantnega pisatelja Fincha, genija, osumljenega krutih umorov je tokrat zaigral ROBIN WILLIAMS. V filmu poleg osemkratnega nominiranca za oskarja (ki ga je tudi prejel za vlogo v filmu Scent of a Women) AL PACINA in HILARY SWANK igrajo še MAURA TIERNEY, MARTIN DONOVAN, NICKY KATT, JONATHAN JACKSON IN PAUL DOOLEY. Scenarij so napisali NIKOLAJ FROBENIUS, ERIK SKJOLDBJĆRG in HILLARY SEITZ. V ZDA je film distribuiral Warner Bros. Pictures.

Will Dormer je dober policaj. Kot detektiv je Dormer videl vse - umore, nasilje, korupcijo - vendar pa je ostal zvest svoji misiji: reševanju kriminalnih primerov in lovljenju tistih, ki so jih zagrešili.

Ko je njegov partner ubit med kriminalno preiskavo v odaljenem mestu na Aljaski, je Dormer prisiljen sprejeti pomoč prvotnega osumljenca, Walterja Fincha, kar postavlja pod vprašaj njegovo razsodnost in ogroža njegovo psihično stabilnost... in s tem preti tudi njegovi celotni karieri.

Insomnia je v originalu norveški film, ki je bil predstavljen leta 1997, ki pa je s svojo zgodbo in protagonisti tako navdušil producenta PAULA JUNGER WITTA in EDA McDONNELLA, da sta začela skupaj s scenaristko HILLARY SEITZ pripravljati ameriško verzijo. "Tako kot režiserju Christopherju Nolanu nam je bil zelo všeč originalni film. Vendar pa smo se zaradi njegove kulturne specifičnosti zavedali, da ne smemo narediti verzije, ki bo zgolj tradicionalni remake ali dobesedni prevod originala."

V filmu, katerega naslov ima dvojni pomen, igra pomembno vlogo svetloba, ki je zaradi vpliva polarnega dneva prisotna ves čas dogajanja in močno vpliva na glavnega junaka, ki ni navajen takšnega naravnega okolja.

Nekaj misli o filmu:

"Za razliko od večine remakov Nolanova Insomnia ni bled posnetek, pač pa obdelava snovi. Kot nova gledališka postavitev dobre drame." - Roger Ebert, CHICAGO SUN-TIMES

"Ob tem lahko upamo, da se Nolan pripravlja na uspešno kariero komercialnega vendar inovativnega filmarja." - Kirk Honeycutt, HOLLYWOOD REPORTER

"Psihološka srhljivka z dejansko srhljivostjo in dejansko psihologijo." - Wesley Morris, BOSTON GLOBE

"Odlična verzija že tako zelo dobrega filma." - Annlee Ellingson, BOXOFFICE MAGAZINE

"Zelo odločna, elegantna in natačna igra psiholoških srhov, ob kateri se vam bo do konca vrtelo v glavi." - E! ONLINE

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.