Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Pekel

Inferno
akcijski
Na sporedu od: 20.7.2000, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Scenarij: Tom O'Rourke
Eddie Lomax je vojaški veteran, utrujen od življenja, ki tava po puščavi in razmišlja o samomoru. Srečanje z brutalneži iz bližnjega mesta, ki mu ukradejo motor in ga pretepejo skoraj do smrti, v njem zaneti ogenj maščevanja. S pomočjo starega indijanskega prijatelja Johnnyja, iznajdljivega pomočnika Jubala Earlyja, prikupne natakarice Rhonde in še nekaterih dobrih ljudi Eddie za vedno opravi s skupino nasilnežev, ki je terorizirala mestece. Na koncu filma voznik avtobusa povabi natakarico Dottie v kino, kjer si bosta ogledala japonski film Yojimbo (Telesna straža) Akire Kurosawe. Akcijska drama Inferno (naslovljena tudi Desert Heat oz. Coyote Moon) je remake tega filma. Režiral jo je John G. Avildsen (na nekaterih izdajah je podpisan kot Danny Mulroon).

Jean Claude Van Damme je bil že kot najstnik evropski prvak v karateju. Leta 1981 se je podal v ZDA, toda uspeh ni prišel takoj. Bodoči igralec, tedaj znan kot Frank Cujo, je obiskoval tečaj angleščine in se preživljal kot šofer, polagalec tapet, raznašalec pic, športni učitelj in varnostnik. Prve vloge so bile neopazne (Rue Barbare, No Retreat, No Surrender), toda njegovo obvladanje borilnih veščin (predvsem skok z obratom za 360 stopinj, med katerim brcne nasprotnika v glavo) in čeden videz sta ga končno pripeljala do glavnih vlog v vse bolj krvavih filmih in vse dražjih produkcijah. Njegovi akrobatski in realistično nasilni pretepi v kultnih akcionerjih Krvavi šport, Kickboxer in Univerzalni vojak (l. 1999 so posneli nadaljevanje Universal Soldier: The Return) so postali legendarni. Med njegovimi filmi so še Black Eagle, Cyborg, Smrtna obsodba, Maščevanje dvojčkov, Sanjsko moštvo, Težak cilj, Ubežnik, The Quest (tudi režiser), Ulični bojevnik, Smrtonosni poraz, Varuh časa in Legionar.

John G. Avildsen je v svoji tridesetletni karieri režiral veliko neopaženih nizkoproračunskih filmov, pa tudi dve največji uspešnici vseh časov, Rocky (1976; režiral je še peti del) in Karate Kid (1984; režiral je še tri nadaljevanja). Prve filme, s katerimi ni navdušil kritikov, je režiral konec šestdesetih let. Njegova prva uspešnica je bil nizkoproračunski Joe (1970), s katerim je zaslovel Peter Boyle. Režiral je še filme W.W. and the Dixie Dancekings z Burtom Reynoldsom, The Formula z Marlonom Brandom, Neighbors z Johnom Belushijem (njegov zadnji film) in dramo Lean on Me s karizmatičnim Morganom Freemanom.

Komentarji

14.3. 2005 ob 15:23

Men je ta najbolši film posnam še kazga

— marko
31.5. 2005 ob 13:34

Ta film mi je najboljšiin tudi ostali kot so: ubežnik pekel univerzalni vojak oba dela... Van Damma obožujem že od otroštva

— Nenad
31.10. 2009 ob 18:56

ja to pa je film in pol! se je treba sprijaznit Van-Damme je naj igralec!

— luka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.