Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Indiana Jones in kraljestvo kristalne lobanje

akcijska pustolovščina
Indiana Jones - četrtič
Podnapisi
Na sporedu od: 22.5.2008, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David Koepp po zgodbi Georga Lucasa, Jeffa Nathansona in Philipa Kauf
19 let po zadnji avanturi se najbolj slavni pustolovski arheolog Indiana Jones vrača v razburljivi svet iskanja starodavnih zakladov, do katerih se v času hladne vojne želi dokopati tudi sovjetska vojska pod vodstvom preračunljive agentke Spalko. Na srečo lahko Indiana ob tokratnih vratolomnih avanturah računa na pomoč zvestih prijateljev, med drugim stare ljubezni Marion, neučakanega mladeniča Mutta in preudarnega prijatelja Maca. Skupaj se odpravijo po sledeh legende o kristalni lobanji, ker pa so odgovori skriti v starodavnih majevskih templjih, se skupina hitro znajde v smrtni nevarnosti.

Njegovi podvigi so legendarni in njegovo ime je postalo sinonim za pustolovščino.
Indiana Jones.

Najnovejša pustolovščina se začne na puščavskem jugozahodu l. 1957 – na vrhuncu hladne vojne. Indy in njegov pomočnik Mac (Ray Winstone) sta se ravnokar za las izmuznila sovjetskim agentom na odmaknjenem letališču.

Profesor Jones se je vrnil nazaj na Marshall College, kjer ga čaka naslednji šok. Njegov dobri prijatelj in dekan univerze (Jim Broadbent) mu pojasni, da je zaradi nedavnih doživetij postal sumljiv vladi, ki je začela pritiskati na univerzo, naj Indyja odpusti. Ko pustolovec odhaja iz mesta, sreča upornega mladega Mutta (Shia LaBeouf), ki mu predlaga novo pustolovščino: če mladeniču pomaga pri osebni nalogi, se lahko zgodi, da bo spotoma naletel še na eno najbolj spektakularnih arheoloških odkritij v zgodovini – kristalno lobanjo iz Akatora, legendarni predmet, ki že od nekdaj zbuja osuplost, vraževerje in strah.

Toda ko se Indy in Mutt odpravita v najbolj odmaknjene predele Peruja, dežele starodavnih grobnic, pozabljenih raziskovalcev in domnevnega zlatega mesta, hitro ugotovita, da nista sama. Tudi sovjetski agenti iščejo kristalno lobanjo. Vodi jih ledeno hladna in osupljivo lepa Irina Spalko (Cate Blanchett), ki s svojo četo po vsem svetu išče srhljivo lobanjo, saj verjame, da lahko z njo zagotovijo sovjetsko prevlado v svetu. Če bi jim seveda uspelo odkriti njene skrivnosti.

Indy in Mutt se morata nekako izmikati okrutnim Rusom, slediti skrivnosti, se spoprijemati z nasprotniki in prijatelji s sumljivimi motivi, predvsem pa poskrbeti, da silna kristalna lobanja ne pade v morilske roke.

Velika pustolovščina se vrača

Od prvega filma pred skoraj 27 leti je Indiana Jones postal eden najbolj priljubljenih junakov velikega platna. In že od premiere filma "Indiana Jones in zadnji križarski pohod" l. 1989 so oboževalci po vsem svetu zahtevali, naj posnamejo še eno pustolovščino priljubljenega arheologa.

"Indiano Jonesa smo sicer ustvarili mi, vendar pripada vsemu svetu," pravi režiser Steven Spielberg. "Mi smo samo njegovi varuhi in skrbniki. Zdaj je naša naloga, da z njim spet postrežemo občinstvu, ki je raslo z njim, pa tudi tistim, ki niso. Ta novi film je namenjen oboževalcem."

Izvršni producent in eden od avtorjev zgodbe George Lucas pravi, da je hotel ustvariti doživetje, ki bo gledalce popeljalo v popolnoma novo pustolovščino, vendar v znanem svetu, ki so ga doslej vzljubili. "Slog je enak, humor je enak, vse je pravzaprav enako, vendar smo to nadgradili. Odnosi na prizorišču snemanja in na platnu so močnejši, boljši in bolj zabavni kot kdajkoli prej."

Le malo igralcev je tako tesno povezanih z enim od svojih junakov, kot je Harrison Ford z Indiano Jonesom. "Po množici drugih filmom sem se z velikim veseljem spet lotil Indiane Jonesa, preprosto zato, ker so ti filmi neskončno zabavni. Rad sodelujem s Stevenom in Georgeem in tokrat smo se imeli odlično."

Spielberg trdi, da je Ford najpomembnejši element, nujen in dejansko nepogrešljiv za edinstveno kemijo Indiane Jonesa. "Pomembnejši je od moje režije in od vseh piscev, ki bi jih lahko pritegnili k sodelovanju. Pomembnejši je celo od vsote vseh drugih elementov. Dejstvo je, da filmi ne bi bili tako uspešni, če glavne vloge ne bi igral Harrison Ford," pravi Spielberg. "Harrison se v koži Indiane Jonesa počuti kot doma."

Še leta po zadnjem filmu je bil Spielberg prepričan, da se je čas Indiane Jonesa iztekel. "Posnel sem ga, ko na konju jezdi v sončni zahod, ker sem bil prepričan, da je konec. Da je zavesa padla. Da je zgodba zaključena. Na nekakšen nostalgičen način sem se s tem sprijaznil. Nekateri ljudje pa se niso. Pobudo za novi film so dali oboževalci."

Tehtnico pa je v prid novega filma nagnil Harrison Ford z izjemno energijo, navdušenjem in vztrajnim prepričevanjem. "Harrison me je poklical in rekel: Zakaj ne bi posneli še enega filma? Oboževalci ga hočejo," se spominja Spielberg. "Trmasto je vztrajal. Poklical je Georgea, ki je začel razmišljati o predlogu, potem pa je poklical mene in rekel: No, Steve, kaj boš zdaj? Zabavno bi bilo posneti še en film."

19 let je trajalo, da je nastal pravi scenarij in vsi trije so se strinjali, da mora tudi za Indiano Jonesa medtem preteči 19 let. "Vsaj starejši je, če že ne pametnejši," v šali dodaja Ford.

Nova doba, nov podvig

Ko smo arheologa nazadnje videli, se je pisalo leto 1938 in svet je bil na robu svetovne vojne.

19 let pozneje spet poka z bičem in marsikaj se je spremenilo, toda nekatere stvari so ostale enake. Svet je spet v nevarnosti, le da mu tokrat grozi jedrsko uničenje, Indy pa mora spet poskrbeti, da dragoceni skrivnostni predmeti ne bodo padli v roke ljudi, ki hočejo človeštvo izbrisati z obličja Zemlje.

"Bilo mi je pomembno, da je junak prestopil v atomsko dobo," pravi Spielberg. "Naš film se dogaja l. 1957, ki je bilo prežeto s hladno vojno, mccarthyizmom, hitrimi avtomobili, dekleti, ki so nosila konjske repe ... To je bil čas, ko je kraljeval rokenrol, čas technicolorja."

Spremembe so pomenile tudi, da bo nasprotnik v novem filmu drugačen. In v tistem času je bil na voljo pravzaprav samo eden. Rusi.

Kljub spremembam pa so nekateri elementi ostali enaki.

"Vse tisto, kar določa Indiano Jonesa, ostaja," pravi Spielberg. "Imamo zemljevid, letalo in vozila ter rdečo črto, ki kaže, kod po svetu se potikamo."

Zgodovina skrivnosti

l. 1924 je sloviti britanski bankir, ki je postal pustolovec, F. A. Mitchell-Hedges organiziral odpravo globoko v srednjeameriško džunglo tedanjega Britanskega Hondurasa, današnjega Belizeja. Njegova naloga: najdi sledi izgubljene Atlantide. Največje odkritje na tej odpravi pa pripada njegovi posvojenki Anni, ki je s svojo najdbo odpravo proslavila po vsem svetu. Ravno na njen 17. rojstni dan je ekipa izkopavala starodavne ruševine majevskega templja v Lubaantunu. Anna je nenadoma v prsti pod porušenim oltarjem zagledala nekaj lesketajočega. Bila je čudovito izdelana človeška lobanja, vrhunsko izklesana in izrezljana iz enega samega kosa kvarca, kremenovega kristala.

Ko se je predmeta prvič dotaknila, jo je po njenih besedah prešinil močan občutek. Pozneje je trdila, da je vsakič, ko je zvečer položila lobanjo zraven postelje, sanjala izredno žive sanje o Majih in njihovih obredih ter vsakdanjem življenju. Bo besedah tamkajšnjih Indijancev naj bi lobanjo uporabljal veliki svečenik in z njo klical smrt. Njen oče je ocenil, da je lobanja stara 3600 let, in jo zaradi njenih domnevnih nadnaravnih lastnosti in nesreče, ki je doletela vse, ki so prišli v stik z njo, poimenoval "lobanja pogube".

Novica o osupljivem odkritju je pretresla svet umetnosti in starin. Po tem je prišlo na dan še več kristalnih lobanj, ki so zdaj na ogled v muzejih po sveti ali pa so shranjene v zasebnih zbirkah. Še dandanes niso potihnila ugibanja, od kod sploh prihajajo. Nekateri trdijo, da so ostanki z Atlantide in da so jih mogoče izdelali Nezemljani. Zagrizenci trdijo, da so bile lobanje orodje močnih čarovnikov, ki so z njihovo pomočjo izrekali uroke, klicali duhove, zdravili bolezni in napovedovali prihodnost.

V mnogih teorijah izstopa številka 13. Ena od takih teorij trdi, da je lobanje pustila družba, ki je živela v votlem središču Zemlje, in da 13 kristalnih lobanj vsebuje vso zgodovino tega ljudstva. Drugi domnevajo, da ima vsaka lobanja svojevrstne lastnosti, če pa bi jih vseh 13 postavili skupaj, bi se te lastnosti povezale, navdihnile vse ljudi in tako povzročile pojav nove dobe.

Večina drugih lobanj je bolj stiliziranih, zobje so izklesani iz istega kosa kristala, medtem ko ima lobanja, ki jo je našla Anna, premično spodnjo čeljust. Med drugimi lobanjami so na primer t. i. britanska kristalna lobanja in pariška kristalna lobanja, na ogled v tamkajšnjih muzejih, v Ameriki imajo t. i. majevsko kristalno lobanjo in lobanjo iz ametista. Dve znani lobanji v zasebnih zbirkah se imenujeta "Max" (menda zato, ker naj bi lastnici JoAnn Parks lobanja sama povedala, da ji je tako ime) in "E. T." (lobanja je zašiljena in neproporcionalna v primerjavi s človeško lobanjo, zato spominja na vesoljca). Lastnica le-te Joke van Dieten Maasland trdi, da jo je lobanja ozdravila možganskega tumorja.

Edina kristalna lobanja, ki je izdelana vsaj približno podobno natančno in podrobno kot Annina, je kristalna lobanja iz roževca, ki ima prav tako premično spodnjo čeljust, vendar je večja in ni prosojna.

Mitchell-Hedgesova lobanja tehta dobrih 5 kg in meri 13 x 18 x 13 cm. Ko naj bi jo lastnica v 1970-ih posodila Hewlett-Packardovemu laboratoriju za analizo, so znanstveniki menda prišli do osupljivih spoznanj. Odkrili naj bi namreč, da je bila lobanja izklesana v nasprotju z osjo kristalov, česar se sodobni kiparji močno izogibajo - vedno klešejo v smeri molekularne simetrije, ker se sicer kristal zdrobi. Poleg tega po trditvah nadzornika Dorlanda na lobanji ni bilo prask, ki jih za sabo pušča orodje. Zato je postavil trditev, da so jo grobo izklesali z diamanti, nato pa zloščili z blago mešanico silicijevega peska in vode. Te trditve so sicer blago rečeno dvomljive, saj bi za tako ročno delo potrebovali 300 let. Pa tudi sam avtor te trditve po mnenju mnogih ni najbolj verodostojen vir podatkov, saj zatrjuje, da je lobanja prišla z Atlantide in da so jo med križarskimi vojnami s sabo nosili vitezi templjarji.

Obstajajo tudi dokumenti, da je Mitchell-Hedges lobanjo kupil l. 1943 na dražbi, čeprav je trdil, da jo je samo ponovno odkupil, potem ko jo je njegov prijatelj dal na dražbo. Nekateri dvomijo tudi, da so bile analize lobanje v 70-ih sploh opravljene. Podjetje o tem ni dalo podatkov, poznejše raziskave pa so namignile na sledi draguljarskega orodja iz 19. stoletja.

Toda Anna Mitchell-Hedges, ki je bila vse do svoje smrti v stotem letu starosti l. 2007 lobanjo pri sebi, je do konca vztrajala pri očetovi zgodbi.

O igralcih

Harrison Ford (Indiana Jones): Firewall (2006), Hollywood Homicide (2003), K-19: The Widowmaker (2002), What Lies Beneath (2000), Random Hearts (1999), Six Days Seven Nights (1998), Air Force One (1997), The Devil's Own (1997), Sabrina (1995), Clear and Present Danger (1994), The Fugitive (1993), Patriot Games (1992), Regarding Henry (1991), Presumed Innocent (1990), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Working Girl (1988), Frantic (1988), The Mosquito Coast (1986), Witness (1985), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983), Blade Runner (1982), Raiders of the Lost Ark (1981), Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), The Frisco Kid (1979), Hanover Street (1979), Apocalypse Now (1979), Force 10 from Navarone (1978), Heroes (1977), Star Wars (1977), The Conversation (1974), American Graffiti (1973), Getting Straight (1970), Journey to Shiloh (1968), A Time for Killing (1967)

Cate Blanchett (Irina Spalko): Elizabeth: The Golden Age (2007), I'm Not There. (2007), Notes on a Scandal (2006), The Good German (2006), Babel (2006), Stories of Lost Souls (2006), Little Fish (2005), The Aviator (2004), The Life Aquatic with Steve Zissou (2004), The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), The Missing (2003), Coffee and Cigarettes (2003), Veronica Guerin (2003), The Lord of the Rings: The Two Towers (2002), Heaven (2002), The Shipping News (2001), Charlotte Gray (2001), The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001), Bandits (2001), The Gift (2000), The Man Who Cried (2000), The Talented Mr. Ripley (1999), Pushing Tin (1999), An Ideal Husband (1999), Bangers (1999), Elizabeth (1998), Oscar and Lucinda (1997), Thank God He Met Lizzie (1997), Paradise Road (1997), Parklands (1996), Police Rescue (1994)

Karen Allen (Marion Ravenwood): When Will I Be Loved (2004), Poster Boy (2004), Briar Patch (2003), The Root (2003), World Traveler (2001), In the Bedroom (2001), The Perfect Storm (2000), The Basket (1999), Wind River (1998), Falling Sky (1998), 'Til There Was You (1997), Ghost in the Machine (1993), King of the Hill (1993), The Sandlot (1993), Malcolm X (1992), The Turning (1992), Sweet Talker (1991), Animal Behavior (1989), Scrooged (1988), The Glass Menagerie (1987), Terminus (1987), Backfire (1987), Starman (1984), Until September (1984), Split Image (1982), Shoot the Moon (1982), Raiders of the Lost Ark (1981), A Small Circle of Friends (1980), Cruising (1980), The Wanderers (1979), Manhattan (1979), Animal House (1978)

Ray Winstone ("Mac" George Michale): Fool's Gold (2008), Beowulf (2007), The Departed (2006), Breaking and Entering (2006), The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005), The Proposition (2005), King Arthur (2004), Everything (2004), Old Street (2004), Cold Mountain (2003), Bouncer (2002), Ripley's Game (2002), The Martins (2001), Last Orders (2001), Sexy Beast (2000), There's Only One Jimmy Grimble (2000), Love, Honour and Obey (2000), Fanny and Elvis (1999), Darkness Falls (1999), Agnes Browne (1999), The War Zone (1999), Five Seconds to Spare (1999), Final Cut (1998), Woundings (1998), Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence (1998), The Sea Change (1998), Face (1997), Nil by Mouth (1997), Masculine Mescaline (1996), Yellow (1996), Ladybird Ladybird (1994), Tank Malling (1989), Ladies and Gentlemen, the Fabulous Stains (1981), Quadrophenia (1979), Scum (1979), That Summer (1979)

John Hurt (prof. Oxley): The Oxford Murders (2008), Boxes (2007), V for Vendetta (2005), The Skeleton Key (2005), Shooting Dogs (2005), The Proposition (2005), Short Order (2005), Hellboy (2004), Meeting Che Guevara & the Man from Maybury Hill (2003), Owning Mahowny (2003), Crime and Punishment (2002), Miranda (2002), Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001), Captain Corelli's Mandolin (2001), Tabloid (2001), Lost Souls (2000), If... Dog... Rabbit... (1999), You're Dead... (1999), New Blood (1999), All the Little Animals (1998), Night Train (1998), The Climb (1998), The Commissioner (1998), Bandyta (1997), Contact (1997), Love and Death on Long Island (1997), Wild Bill (1995), Dead Man (1995), Rob Roy (1995), Two Nudes Bathing (1995), Saigon Baby (1995), Second Best (1994), Monolith (1993), Even Cowgirls Get the Blues (1993), Oeil qui ment, L' (1993), Kölcsönkapott idö (1993), Lapse of Memory (1992), King Ralph (1991), I Dreamt I Woke Up (1991), Frankenstein Unbound (1990), The Field (1990), Windprints (1990), Romeo-Juliet (1990), Little Sweetheart (1989), Scandal (1989), Nuit Bengali, La (1988), Aria (1987), Spaceballs (1987), From the Hip (1987), White Mischief (1987), Rocinante (1987), The Hunting of the Snark (1987), Jake Speed (1986), After Darkness (1985), Nineteen Eighty-Four (1984), The Hit (1984), Success Is the Best Revenge (1984), Champions (1984), The Osterman Weekend (1983), Partners (1982), History of the World: Part I (1981), Night Crossing (1981), Heaven's Gate (1980), The Elephant Man (1980), Alien (1979), Midnight Express (1978), The Shout (1978), The Disappearance (1977), Three Dangerous Ladies (1977), East of Elephant Rock (1977), The Ghoul (1975), Linea del fiume, La (1975), Little Malcolm (1974), The Pied Piper (1972), 10 Rillington Place (1971), Mr. Forbush and the Penguins (1971), In Search of Gregory (1969), Before Winter Comes (1969), Sinful Davey (1969), The Sailor from Gibraltar (1967), A Man for All Seasons (1966), This Is My Street (1963), The Wild and the Willing (1962)

Jim Broadbent (Charles Stanforth): And When Did You Last See Your Father? (2007), Hot Fuzz (2007), Art School Confidential (2006), The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005), Valiant (2005), Robots (2005), Bridget Jones: The Edge of Reason (2004), Vera Drake (2004), Vanity Fair (2004), Around the World in 80 Days (2004), Tooth (2004), Bright Young Things (2003), Anna Spud (2003), Nicholas Nickleby (2002), Gangs of New York (2002), Iris (2001), Moulin Rouge! (2001), Bridget Jones's Diary (2001), Big Day (1999), Topsy-Turvy (1999), Little Voice (1998), The Avengers (1998), The Borrowers (1997), Smilla's Sense of Snow (1997), The Secret Agent (1996), Rough Magic (1995), Richard III (1995), Bullets Over Broadway (1994), Princess Caraboo (1994), Widows' Peak (1994), The Crying Game (1992), Enchanted April (1992), Life Is Sweet (1990), Erik the Viking (1989), Vroom (1988), Superman IV: The Quest for Peace (1987), Running Out of Luck (1987), The Good Father (1985), Brazil (1985), The Hit (1984), The Man Who Shot Christmas (1984), Dead on Time (1983), Uliisses (1982), Time Bandits (1981), The Dogs of War (1980), Breaking Glass (1980), Phoelix (1980), The Shout (1978), The Life Story of Baal (1978)

Shia LaBeouf (Mutt Williams): Transformers (2007), Surf's Up (2007), Disturbia (2007), Bobby (2006), A Guide to Recognizing Your Saints (2006), The Greatest Game Ever Played (2005), Constantine (2005), I, Robot (2004), The Battle of Shaker Heights (2003), Charlie's Angels: Full Throttle (2003), Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd (2003), Holes (2003), Monkey Business (1998), The Christmas Path (1998)

O ustvarjalcih

Steven Spielberg (režija): Munich (2005), War of the Worlds (2005), The Terminal (2004), Catch Me If You Can (2002), Minority Report (2002), Artificial Intelligence: AI (2001), The Unfinished Journey (1999), Saving Private Ryan (1998), Amistad (1997), The Lost World: Jurassic Park (1997), Schindler's List (1993), Jurassic Park (1993), Hook (1991), Always (1989), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Empire of the Sun (1987), The Color Purple (1985), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Twilight Zone: The Movie (1983), E.T.: The Extra-Terrestrial (1982), Raiders of the Lost Ark (1981), 1941 (1979), Close Encounters of the Third Kind (1977), Jaws (1975), The Sugarland Express (1974), Amblin' (1968), Firelight (1964), Escape to Nowhere (1961), Fighter Squad (1961), The Last Gun (1959)

David Koepp (scenarij): Zathura: A Space Adventure (2005), War of the Worlds (2005), Secret Window (2004), Spider-Man (2002), Panic Room (2002), Stir of Echoes (1999), Snake Eyes (1998), The Lost World: Jurassic Park (1997), The Trigger Effect (1996), Mission: Impossible (1996), Suspicious (1994), The Shadow (1994), The Paper (1994), Carlito's Way (1993), Jurassic Park (1993), Death Becomes Her (1992), Toy Soldiers (1991), Bad Influence (1990), Apartment Zero (1989)

George Lucas (zgodba): Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005), Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002), Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Willow (1988), Captain EO (1986), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983), Raiders of the Lost Ark (1981), Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), Star Wars (1977), American Graffiti (1973), THX 1138 (1971), Filmmaker (1968), The Emperor (1967), Electronic Labyrinth THX 1138 4EB (1967), 6-18-67 (1967), Anyone Lived in a Pretty How Town (1967), Herbie (1966), Freiheit (1966), 1:42:08: A Man and His Car (1966), Look at Life (1965)

Jeff Nathanson (zgodba): Rush Hour 3 (2007), The Last Shot (2004), The Terminal (2004), Catch Me If You Can (2002), Rush Hour 2 (2001), Speed 2: Cruise Control (1997), For Better or Worse (1995)

Janusz Kaminski (direktor fotografije): Hania (2007), Scaphandre et le papillon, Le (2007), Mission Zero (2007), Munich (2005), War of the Worlds (2005), Jumbo Girl (2004), The Terminal (2004), Catch Me If You Can (2002), Minority Report (2002), Artificial Intelligence: AI (2001), Saving Private Ryan (1998), Amistad (1997), The Lost World: Jurassic Park (1997), Jerry Maguire (1996), How to Make an American Quilt (1995), Tall Tale (1995), Little Giants (1994), Schindler's List (1993), The Adventures of Huck Finn (1993), Trouble Bound (1993), Mad Dog Coll (1992), Cool as Ice (1991), Killer Instinct (1991), Pyrates (1991), Grim Prairie Tales: Hit the Trail... to Terror (1990), The Rain Killer (1990), The Terror Within II (1990)

Komentarji

2.5. 2008 ob 2:00

Prva komentiram!!!
Po mojem bo film zelo dober kot so bili že vsi "Jonesovi" prej! Samo meni se zdi, da je Harrison Ford že malo prestar za take podvige.
Priporočam ogled!

— urša
2.5. 2008 ob 2:00

ta film caruje. nebom ga zgrešu. to! indiana.

— blaz
5.5. 2008 ob 20:24

Zakon!!! Indy is Back!!!...but where is profesor Henry Jones? ;)

— OsterVox
7.5. 2008 ob 2:00

Upam, da ne bo tako slabo kot Die Hard 4 in da glavni igralec še zmore igrati Indyja.

— filmogledka
8.5. 2008 ob 2:00

Tale film je kr dober, vreden ogleda

— Šk@ły
8.5. 2008 ob 2:00

Pomojm je film dobr

— _A.M._
9.5. 2008 ob 2:00

FILM JE FUL HUD!!! MORTE GA IT GLEDAT!!!

— KR EN
15.5. 2008 ob 2:00

to je kr neki

— petrit
15.5. 2008 ob 2:00

film je res brez veze 5/10

— krneki
17.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je super!

Polno akcije in atrakcije, kakor tudi v prejšnjih filmih!
Priporočljivo 1000% A+++++++++

— Jack
18.5. 2008 ob 2:00

brez vezen film

— lucija
19.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Navedeni film je po svetovni premieri v Cannesu, doživel z vseh strani (znani filmski kritiki) zelo slabe kritike (oceno).

— DU
19.5. 2008 ob 19:57

ZANIMA ME KAKŠEN JE FILM . BAJE JE CARSKI ČEZ 1
TEDEN GREM GLEDAT!

— HERMINA
20.5. 2008 ob 17:51

zakon film. :D

— indy
20.5. 2008 ob 17:53

Ogleda filma se že veselim:)

— Jan
21.5. 2008 ob 2:00

Absolutno treba jit gledat :D

— Reccis
21.5. 2008 ob 2:00

Men je ta film zlo cooooooool. Če ste res cooooool ga pojte gledat!

— Angležinja
21.5. 2008 ob 18:50

komi čakam da pride v kino
jeeeeeeeeeeeeee

— ana
22.5. 2008 ob 2:00

FUL DOBER

— SARA
22.5. 2008 ob 2:00

MOJA SOŠOLKA J ŠLA PA PRAV DA JE SUPRCA

— LIBY
23.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Povprecen film, za moje mnenje slabsi od prejsnjih... razpotegnjen, malo nepovezan, zgodba ima v primerjavi s prejsnjimi Indiyi vec lukenj, tako za lase privlecenih prizorov, ze skoraj pravljicno obarvanih se nismo videli v seriji... Morda sem imel samo prevelika pricakovanja, vendar mi tudi med filmom samim, ko sem se prepriceval da je zgolj pustolovska zabavscina, ni uspelo izbiti iz glave da je vseeno malo over the top.
Smesni prizori in komentarji so se vedno prisotni, svetovi ki jih odkrivajo so pasa za oci, vendar na koncu to ne odtehta negativnega priokusa.

— jest jest
23.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Čeprav sem fan Indiane Jonesa,me je 4. del nekoliko razočaral......zakaj so šli kar neke nezemljane vpletat notr mi sloh ni jasno,govorimo o arheologu ne.....in ne vem kaj imajo arheologi z nezemljani....!?!?
Raziskujejo tam starodavne temple v južni ameriki na koncu pa potem dobiš NLP-je,odpirajoče se portale,na koncu sem že mislil da gledam Star Wars......v glavnem s tem so zame čist preveč zabluzili,to ni tisti pravi indy,domišljiji so prepustili preveč prostora.......

— indy
23.5. 2008 ob 2:00

Prvi film o indiani je poglavje zase, toda četrti del skuša prikazati toliko akcije kot vsi prvi trije skupaj. Film je vreden ogleda

— indy
23.5. 2008 ob 2:00

sam še nisem uspel pogledati filma ampak film je odličen

— joze
23.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Zame bi bilo vse kul če nebi zapretiraval s temi nezemljani......kaj ima arheolog s tem......še manj pa indijanci v južni ameriki....

Kar se mene tiče je to edina napaka tega filma.....res pa da vsaj zame VELIKA.....

— Matic
23.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Super je :) Tipičen Indiana Jones, dve uri sproščene akcije in humorja.

— Jure
23.5. 2008 ob 17:31

@DU ajaa?

Ah seveda so prejšnji filmi sigurn bolš :) Ponavad je tko ...

Jao ce ne bi bla tolk od Lj, da mn ceu dan uzame ce grem film gledt. Pa šola p un pa tatret. Si morm res čas uzet. Drgac pa komj čakam ... Ah ja Ford mal boš mogu pučakat ..

— kati
24.5. 2008 ob 2:00

Malo preveč fantazije.....Ampak se bil zelo zadovoljen z filmom....

— Dr. Jones
24.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Meni osebno je bil film všeč, sem pa velik ljubitelj Indiane Jonesa. Film sicer ni boljši kot tretji del saj ga nekoliko uničijo neverjetni prizori, ki jih v prejšnjih delih ni bilo toliko in so bili manj neverjetni. Bojazen, da Harrison ne bo odigral Indyja tako, kot je treba, je odveč. Ford caruje na celi črti, pozitivno pa me je presenetil tudi mulc, ki mi je bil do sedaj antipatičen, ampak v tem filmu odigra več kot zelo dobro.

Torej, film ni boljši kot tretji del, je pa vsekakor vreden ogleda, če ste ljubitelj Indiane pa sploh. Ne glede na slabe kritike je film dobr. Veliko teh kritikov pomojem sploh ne pozna sveta Indiane Jonesa. V filmu so pač tipični prizori (zapretiravani seveda, ampak tako v Indyju pač je že od nekdaj) z bičem, divjanje z avti (kot v dvojki z vozički) in seveda slavno Indyjevo onesposobljanje sovražnika tako, da ga preprosto mahneš na gobec in on pade v nezavest :)

TA TARATA TA TADA......

— Ayrton79
24.5. 2008 ob 2:00

obužujem toti film gledu se vse tud v kino sm šu

— jaka
24.5. 2008 ob 2:00

Ful je zakon!!!10/10 velik humorja in akcije!!!! samo malo se mi zdi čudno tisto na koncu nek z nezemljani ;)

— Indy
24.5. 2008 ob 18:04

super filem, a sem pričakoval več! sploh mi ni blo všeč, da so v to upletli vesoljce
priporočam za vse ljubitelje indijana jonesa

— kino-fino
25.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je za moj okus pravljica, toliko je neverjetnih dogodkov, da sem se ob nekaterih celo smejal. Verjetno sem preveč pričakoval. Pa še to, film sem si ogledal okoli polnoči, pričakoval sem, da me bo obdržal pokonci, vendar sem resnično skoraj zaspal...

Lep pozdrav!

— Rooskie
25.5. 2008 ob 2:00

Odličen film , spilberg nas je zopet presenetil, upam da sledi še kak film , o indiani

— sebastjan
25.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je veliki spektakl in veliki koktejl. Ta film bi morali posneti pred kakšnimi desetimi leti, ko je bil Harrison Ford še pri močeh. Meni ni deloval postarano, ampak zgarano (kot da je delal 50 let v rudniku).
V filmu sem pogrešal znane moške soigralce iz serije o Indiani Jonesu.
Vesoljce bi še lahko prežvečil, ne morem pa prežvečiti tega, da je bila samo ena scena zares smešna (ko mu je sin ponudil debelo kačo, da bi ga izvlekel iz živega blata). Film se mi zdi kot skupek Mumije 2, Tomb Riderja, Jamesa Bonda (zadnji z Brosnanom), ET-ja in reklame za čokolado Milka. Edino, kar spominja na pravega Indiano, je glasba.
Pred filmom res moras prebrati uvod, da veš za hladno vojno, ker sem v dvorani slišal veliko vpraševalnega šepetanja. Mislim, da je osnovna poanta, da film ni tako skrivnosten, kot so prejšnji, da je postavljen preblizu našemu času. Nacisti so kot negativci veliko bolj zažigali kot pa Rusi in KGB.
Sicer se pa film vsekakor splača pogledati. Predvsem zaradi Forda, da se čudiš, kako je ta človek ostarel in kako je izgubil igralski talent. Zaradi tega sem zelo žalosten.

— kritikus
25.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Katastrofa! Že tisti svizci na začetku so me malo presenetili. Na koncu nisem vedel ali gledam risanko ali film. Sicer je bil humor v prejšnjih verzija zelo prisoten, samo nivo je bil višji - tukaj je očitno stvar narejena za otroke do 12 let in še to za fene herija poterja.

Zgodba je tudi katastrofa (že preden sem videl film, sem rekel kolegu, da upam, da ne bodo imeli vesoljci prste vmes in glej ga zlomka...)

Da o tarzanskih vložkih s Čitami sploh ne razpredam!!! Kar je preveč je preveč.
Poraz.

— junior
25.5. 2008 ob 2:00

FILM JE V PRIMERJAVI S PREJŠNJIMI DELI KATASTROFA!!!! Sama fantazija, vesoljci,...ŠKODA DENARJA

— marko
25.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

super film
velik akcije, vmes tud mal komedije
skratka dober

— saša
25.5. 2008 ob 19:13 zvezdica

Temu filmu bi se lahko tudi reklo, neuspela parodija na Indiano Jonesa.
Že zaradi tega se ga splača pogledat.

— tody
25.5. 2008 ob 19:13

Imam občutek da sem bil na napačnem filmu.
Kje je stari Indiana Jones.
Popolnoma razočaran!!!!!

Zdej pa še vesolci?????

— Stargate SG-1
26.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Včeraj videl film. ZELO dobro! Točno to, kar sem pričakoval. Nekdo je napisal, da je film nepovezan. Ne bi rekel. Vsekakor pa konec filma pušča prostor za nadaljevanje z Harrisonom Fordom. Na koncu koncev je na koncu filma klobuk pobral on in ne njegov sin.

— Bojan
26.5. 2008 ob 2:00

Film za posrat !

— Silhuet
26.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film priporočam, še posebej tistim, ki jim je bil všeč bolj duhoviti 3. del serije. Dostojen zaključek zgodb in res vredno ogleda.
Ford je še zmeraj pravi Indy, film morda malo počasi začne, a pospeši v tempu in vzdušju, ko pride Indy v džunglo. Prav tako dobri akcijski prizori, Kate blanchett in mladi LeBouf po...razkritju v filmu. Škoda za nekaj nepotrebnih efektov in konec.

— filmogledka
26.5. 2008 ob 2:00

FALN FILM:)

— LEPOTEC
26.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Zabava in postolovščina seveda nabita z akcijo in humorjem. tipični INDIANA JONES movie...Ford je presenetljivo odličen po vseh teh letih....obvezno priporočam ljubiteljem I. J lp :)

— MARVEL
26.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Meni se je film zdel fenomenalen. Vsak od vseh 4-ih filmov vsebuje scene pri katerih bi vsak preveč resen človek rekel "yeah right!", ampak tak je pač ta žanr. Nabit z akcijo, komedijo, dramo, itd. Izvemo veliko novega o indijevi preteklosti in dobimo tudi veliko namigov o prihodnjosti. Če si dovolj pozoren vidiš tudi zelo veliko aluzij na prejšnje 3 filme. Vse je tudi dobro predstavljeno. V samem filmu se fordu vidi da je precej starejši ampak vseeno je vse narejeno tako da njegova starost paše v samo dogajanje. Če se lahko zanesemo na vse "uradne podatke" lahko pričakujemo še peti film (Lucas in Spielberg sta podpisala že od vsega začetka baje pogodbo za 5 filmov)...

— winnetouch
27.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film me je izjemno razočaral, saj je skropucalo. Prva polovica je sicer precej v redu in v stilu prejšnjih delov, ampak druga polovica(ki se začne v džungli) je pa naravnost katastrofalna, saj je polna pretiravanj in slabe akcije ter polno vizualnih učinkov. Zgodba prav tako šepa itd. Je bil pa film všeč mojemu mlajšemu bratu, ki prejšnih delov ne pozna, torej lahko rečem da je to očitno klasična novodobna akcija, ki ima z predhodniki skupnega le ime, katerega se trži.

— Robert
27.5. 2008 ob 21:18 zvezdica

Zelo dobr film. Komaj sem ga dočakal. Veliko akcijskih in komičnih prizorov!

— markec
27.5. 2008 ob 21:20

Film mi je bil zelo vščeč. lp

— Miha
28.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Včeraj sem pogledal ta film v Koloseju in morem rečt,da je super!!Kot po pričakovanjih!Film združuje komedijo,akcijo,znanstveno fantastiko in glede na to,da traja dobri 2uri, ne postane niti 1min dolgočasen.Priporočam!!

— Matej
28.5. 2008 ob 2:00

evo,
pa so spielberg & co. spet enkrat rajo nategnili.
ne vem, no... pa kaj res mislijo da smo vsi tako neumni. da bomo na take bolane štose padali ali kaj?
ampak žal, očitno je tako.

— mihec
29.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

sicer prejšnjih delov nisem gledala, ampak me je tale prav nasmejal! res sproščujoče.

super igra sploh Shia LaBeoufa Cate Blanchett pa Ford še kar zažiga;)

moti me edino tole z nlp-ji, kot da spielberg ne more nikoli mimo njih!

za pogledat!

— lyla
29.5. 2008 ob 2:00

ta film caruje! tut či je trojka boljša. Indiana Jones CARUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! STAR WARS pa mi je useen isto dobr. še posebej petka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— blaz22
29.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Nekaj srednjega. Strinjam se z enim od mojih predhodnikov, ki je izpostavil neumestnost svizcev - res, kaj jim je bilo tega treba. Povrhu tega pa me je šokirala cena vstopnice, ki je bila za to predstavo izrecno dražja. Tega res ni bila vredna, če sem iskren.

LP,

S.

— S
30.5. 2008 ob 2:00

živjo.
zanima me do kdaj bo v koloseju na sporedu predvajan novi indiana jones..
hvala..lep pozdrav

— goričan
30.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ne priporočam ogleda filma starejšim od 12. let.

— jože
30.5. 2008 ob 18:54 zvezdica

Ce od filma ne pricakujes veliko, se ti na koncu niti ne zdi tako slab, ceprav ima se zmeraj bolj plehek priokus. Kot mulcem so se nam prejsnji deli Indiane Jonesa mogoce zdeli bolj cool, ker smo tudi bili mlajsi. Poglejte te iste filme danes, pa boste tudi pogresali neko globjo dimenzijo.

Nekatere fore so prav bedne, na primer prizori, ko padajo po slapu navzdol in vmes stejejo, koliko slapov so ze dali skozi ter na koncu obstanejo v plitvini z volanom v roki. Bedno. Temu se bodo smejali samo najmlajsi.

Pa tudi vec stometrski slapovi ter prepadi nad Amazonko... le kje so to videli? Ta reka ima na meji med Brazilijo in Perujem nadmorsko visino okoli 100m. Bil tam. Videl. Ne duha ne sluha o slapovih.

Potem mesanje stvari iz razlicnih delov J Amerike, kot je vlecenje azteskih in majevskih piramid iz Mehike na tla Amazonije...
ccc... Spielberg & co, mar ste zares tako zarukani ali pa to za nalasc servirate svoji poblesavljeni ameriski publiki ter njihovim posnemovalcem sirom sveta ? To je klasicen ameriski pogled na t.i. drzave 3. sveta, kjer so vse te stvari zmetane na en kup "somewhere down there on the south", domorodci so pa opice oziroma kanibali.

Ampak komu mar za to... glavno da se napolni blagajno in pobaha s kaksno stevilko. Tudi cena 5,30 EUR je pretirana. Kinomatografi, duse prodane! Pokleknili ste pred ameriskim "know-how to rip off the public".

Ze kar slisim za kaksna dogovarjanja je slo: "Ja, ja... sej bodo itak cele druzine sle v kino, pa otroci tud. Dejmo jih mal obrat pri tem, hehehe. Ce hocjo v kino, bodo to tud placal. Pa cetud vec."

No, ja. Bedno in podn, pa naj to imenujejo kakor koli hocejo.

— madmax
31.5. 2008 ob 2:00

Ijoooj škoda tistih 4.80 € ki sem jih včeri porabla za ta film :( Katastrofa, ta je najslabši del do zdaj. Se strinjam z prejšnimi komentarji da kaj imajo nezemljani z arheologom? Preveč akcije z pretepanjem pa premalo raziskovanja :( Obup!

— Eillen
31.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ko se prebiral nekatere komentarje, sem se skoraj polulal od smeha.
film je nepovezan-morda za zelo slabo splošno razgledane otročaje
indijanci v južni ameriki-logično,da so indijanci tudi v južni ameriki, kaj pa ste mislili, da so maji,azteki, inki,olmeki,...ponovno dokazovanje nepoznavanja zgodovine.
zakaj vesoljci-ker večina zgodb, ki krožijo okoli resničnih kristalnih lobanj omenja aliene.zanimivo, da vas ne motijo duhovi iz prvega dela, ogromno nesmiselnosti v drugem in večno življenje v tretjem.
Film ponuja točno to, kar obljublja: 2 uri zabave, sicer morda na malo drugačen način kot prejšnji, vendar so se v 19 letih stvari spremenile:
Tako snemanje filmov, kot tudi spremembe v arheologiji med leti 1939(zadnji križarski pohod) in 1957(kraljestvo kristalne lobanje).
Tisti , ki pravijo da so slabe kritike, pa so malce na kratkem z informacijami.
Nekatere kritike so dobre, nekatere so povprečne, slabih pa ni(verjetno sem jih prebral več kot večina tukaj, saj sem indyjev oboževalec).
Tudi prve kritike v Cannesu so bile daleč od slabih, bile so pravzaprav bližje dobrim kot slabim(čeprav niso ravno blestele)

— CAR
31.5. 2008 ob 2:00

Jst sem bil totalno razočaran:S....Tisti, ki pravi da je to DOBR film, za moje pojme nima nobenega okusa in se mu ne sanja kaj je film! Mislm da bo spet minilo nekaj časa, da se bom spet spravil v kino....

— dejč
1.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

pa zakaj ste izbrisali moj komentar?

roko na srce film je znanstvena fantastika

pa nisem edini ki trdim da so vesoljci pa arheologija in to ne gre skupaj.

— dejan
1.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

ravno včeraj sem si ogledal film.
Film in razplet (konec) sicer dokaj dober, a vendarle je bilo meni osebno nepričakovano to z nezemljani.

Nezemljani in arheologija in indijanci precej nelogično povezano.

Drugače pa sicer ne manjka humorja, akcije in nekaj dobrih akcijskih prizorov.

Kar me je zmotilo je to da so bili nezemljani "vključeni" na platno.


— Leone
1.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ne strinjam se z polovico komentarjev, ker pravzaprav ne smemo pozabiti da je to indiana Jones in ne neka resnična zgodba kot ste jih lahko gledali ob torkih večer na pop tv. Seveda je polovica akcij nemogoče izvedljivih ampak ker je to zf film ni mogoče pričakovati vložkov iz španskih nadeljevank, to je indy in to mora biti tako.Glede zgodbe pa je tak,dandanes nihče več ne ceni izvirnosti,pravzaprav je že skoraj nemogoče sestaviti dobro zgodbo brez da je noter že nekaj obrabjenega in prej videnega.Meni osebno se zdi senzacionalno da se po tolkih letih Indy vrača na velika platna kot prav tako rambo in ostali.Film je senzacija in za pravi gledalec mora tu pa tam tudi spregledati kako napako, point je da uživaž v filmu ne pa kritiziraš.....................LP

— Zobie 9/10
2.6. 2008 ob 2:00

film je bil super a dolgočaSEN

— domen
2.6. 2008 ob 20:39 zvezdica

Sem velik ljubitelj Indiane Jonsa. Prvi film sem si pred leti v takratnem kinu Bežigrad ogledal kar 7krat! Drugi je bil bolj tako, tretji pa kar v redu.
Četrti pa me je zelo razočaral. Film je dogočasen in predvidlji, humor je preveč otročji. Poln brezvezne akcije in brez prave zgodbe.

— oilpower
3.6. 2008 ob 2:00

film zgleda uredu ampak ga se nisem gledu

— gasper
3.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Hja, kaj naj rečem. Pričakovanja so bila res visoka in prav zato tudi indy 4 pobira katastrofalne kritike. Gre pač zato, da film ne doseže tiste skrivnostnosti in zanimivosti prejšnjih delov predvsem na račun zgodbe, ki šepa in pušča na vseh koncih. Sestavljena je iz preprostih prizorov pobegov in pobegov in pobegov od Rusov, vmes pa je natrosena klišejska zgodbica, ki ni vredna Henrya Jonesa jr. Pojma nimam zakaj so scenarij Franka Darabonta (za katerega je celo sam Spielberg rekel, da je v rangu onega iz prvega indya) nadomestili s tem skropucalom, saj takšne komercializacije res nisem pričakoval. Kot, da bi gledal novi Star Wars z Jar Jar Binksom. Kriza. V bistvu Indy nadaljuje pot, ki jo začrtal zadnji križarski pohod, vendar jo potencira... in to precej v negativni smeri. Roko na srce, kača za oporo, slapovi, .... in kot pika na i še oponašanje Tarzan v džungli. Lucas bi moral še samo dodati kakšnega transformerja ali pa nezemlj... Tako je, nezemljane. In jih tudi je. Tako je nastal konglomerat vseh klišejev z Discoverya in učinkov, ki so jih uporabili nekaj let prej v novi trilogiji v Vojne zvezd in zaradi katerih mladina, ki v času prvega dela sploh še ni bila v mislih njihovih staršev kaj šele kje drugje, nori in pravi, da je to the best itd. Na drugi strani pa imamo hardcore oboževalce, ki lepijo enice na imdbju in pravijo, da je katastrofa. Risanka v resničnem življenju, kot tudi (ironično) v filmu. Ampak kljub temu ne gre za popolnoma zanič film. Gre za povprečen film, nekje v rangu National Treasure. Je pa boljši od Lare Croft, čeprav je to slaba tolažba. Nesporno je opazen pečat Spielberga, nekateri zanimivi prizori in predvsem igra Harrisona Forda, Karen Allen, Raya Winstona in Johna Hurta je na visokem nivoju. Razočarala me je edino medla Cate Blanchett, kar se pa tiče mladega Shie Labeoufa pa hja... saj ni on kriv. Vključen je pač zaradi mlajših generacij, ki se tako lahko poistovetijo z njim. Ampak veliko, veliko raje bi videl Seana Connerya oz. sem si to želel. Sedaj po ogledu pa mislim, da je boljše, da ga ohranimo v spominu kakršen je bil v Last crusade. Pa še to, Harrison je res edini Jones in hvala bogu, nezemljanom in ustvarjalcem, da na koncu klobuka ni prevzel Mutt.... čeprav si novega indya v takšnem slogu niti ne želim več videti in iskreno upam, da bodo pri morebitnem petem delu vložili več truda in res naredili indya za fane, ne pa za sosedovega malčka.

— Tomy
4.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Kot nekdo, ki je odraščal ob filmih o Indyju, sem bil po ogledu četrtega dela razočaran. Za otroke, otroke po duši in ljubitelje acijskih in fantazijskih filmov je četrti Indy sicer zelo gledljiv. Tisti, ki pa smo pričakovali solidno nadgradnjo prejšnjih filmov, pa bi si želeli malo bolj "down-to-Earth" varianto.
Toliko banalnosti je v filmu, da sploh ne vem, kje bi začel naštevati. Glede humorja - res se smejiš, ampak smejiš se bedarijam, ki so si jih uspeli izmisliti (skakanje z avtom v prepad, pri čemer načrtno padejo na krošnjo drevesa, tarzanovska varianta mladega Jonesa, mečevanje na havbi avtomobilov ob dirkanju skozi džunglo, nobene poškodbe pri trikratnem padcu po slapovih stila Niagara, neki napol zombiji, ki ščitijo grobove, in na koncu vrhunec - mali zeleni, ki odletijo proti svoji domovini).
Kot že toliko spektaklov zadnjih let film temelji na posebnih učinkih, namesto da bi ponudil zgodbo. Hollywoodski filmi postajajo vse bolj pravljični.

— robi
5.6. 2008 ob 2:00

Film je odličen tukaj ni debate priporocam da si ga ogledate...

— Tico
5.6. 2008 ob 16:29 zvezdica

ZELO DOBER PUSTOLOVSKI FILM,NAPET,SKRIVNOSTEN IN POLN PRIČAKOVANJ.

— MATIC URBAS
6.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Vsi, ki govorite nekaj proti nezemljanom očitno nimate pojma o zgodovini in njenih legendah, saj je znano da bi naj nezemljani pomagali ljudem graditi piramide, seveda sam tega ne verjamem, ampak tak je pač rečeno s strani nekaterih legend, aja pa še to steven spielberg je režiser, KAJ PA STE PRIČAKOVALI?

— alien
6.6. 2008 ob 15:49

enKraT sm głedala en film oD indiana-Đonsaa p je biuu Ful doßr aaaaaJ..

— BćaanKaa*
7.6. 2008 ob 16:21

Film je debest, zej je med najboljsimi mojimi v video teki Indy Loka. :)

— Indy
9.6. 2008 ob 18:49

Kako je film gledati v X-pandu Mb????

— Xmen
11.6. 2008 ob 2:00

dober je ta film

— človek
12.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Hmm vsak film ki ima več kot maksimalno eno nadaljevanje je na listi za soap opero. A nimate tega že na tvju zadnja leta preveč? A je po to terba se v kino? Skoda lepega dneva.

— tuki
12.6. 2008 ob 17:31 zvezdica

Film vsekakor ni vreden ogleda. Jaz sem se sicer nasmejala ampak izključno zato, ker so pretiravali preko mej dobrega okusa. Vesoljci, tarzan ipd. Na živce pa mi je šel ta ameriški pogled na "Vzhodnjake". Američani: pametni, duhoviti Rusi pa zlobni, prearčunljivi pohlepni. Cate Blanchett me je prav tako razočarala. Igrala je zelo "umetno". Vsekakor ni vreden 2h vašega časa.

— lol
12.6. 2008 ob 17:35

Ja film je dober, samo ne ga it gledat v XpanD Maribor, saj učinki skoraj nikoli ne delajo. Na žalost pač ponavadi ``tehnika odpove``.

— Miky
13.6. 2008 ob 16:33

brezveze. zaspiš vmes, muka

— ime
15.6. 2008 ob 2:00

FILEM JE FUL HUDDDD!!!!
PRIPOROČAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— NAVDUŠENA
19.6. 2008 ob 2:00

Mislil sem si da bodo tudi v tem Indiana Jonesu vlogo zla odigrali Nemci. Pa se motim.

— mujo hasović
19.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film mi čist na začetku ni bil všeč, sm mislila da bo dolgočas.
Potem sm "padla notr", ker je blo ful akcije in stalna napetost kaj se bo zgodilo. Čeprav sm mal domnevala kaj se bo zgodilo naprej. Kljub "znanstveni fantastiki" je film imel v svojem bistvu sporočilo, kaj se ti lahko zgodi če si preveč pohlepen, če hočeš vedet čisto vse za vsako ceno. Na koncu je le zmagala dobrota in najpomembnejše- LJUBEZEN.

— Zvezdica
19.6. 2008 ob 19:44

use kul, vesolci mim.

— nixi
22.6. 2008 ob 19:48

JE NAJBOLJŠI FILM KAR SEM JIH KDAJ VIDEL.VNJEM SO DOBRI PRIZORI.

— TIM
23.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Začetek filma je dober - obetaven, medtem, ko pa se je proti koncu oddaljil od predhodnih filmov in "preizkušenega recepta". Pridružujem se kritikam ostalih, da film ni bil v celoti "dodelan". Nekak zaključek z nezemljani nikakor ni v duhu Indy-ja... mim

Če ravno ni ničesar boljšega je za pogledati... ne bi ga priporočila prijateljem.

— Sonja
23.6. 2008 ob 2:00

Res ful dobr film! Vreden ogleda!!!

— MMM
26.6. 2008 ob 18:54

hey. sam nekaj bi prašala, in prosila za odgovor, kdor ga je že gledal... ali je ta film narejen tut v 3d... mislm ko greš gledat dobiš tudi očala ali ima samo sedeže z učinki.? prosila bi za odgovor. hvala.

— maša.
29.6. 2008 ob 2:00

gnili film

— jack
30.6. 2008 ob 2:00

koliko časa traja film v xpandu?

— pepi
2.7. 2008 ob 2:00

ful bedn film

— katja
2.7. 2008 ob 2:00

MOJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ NAJ FILM SPLOH NA SPLOH I LOVE INDIANA JONES

— fedja
5.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je tak brezvezn. Če še ga niste gledali vam ga ne priporočam. Rajši si idite pogledat iskan al pa hancock. Za moje pojme je vključeno preveč fantazije.

— TuPac
5.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

No, film sm šla gledat iz čistega dolgčasa, zato mi najbrž ni biu tok bedn - nism velik prčakvala.
Se pa strinjam, slabši je od prejšnih Indy-jev.

+ morm dodt da se strinjam z nekom, k je pred mano napisu nei o tem, da te slapovi tm ne obstajajo in kako so vrgli vso arhitekturo dveh, treh civilizacij na kup.
Američanki tko al tko ne bojo / niso opazl (glede na to, kaj se oni u šoli učijo ... ).

Men je biu film ušeč predvem zarad Cate, k je res dobra igralka in je sovoj vlogo odlično odigrala, in pa zaradi Shie, kr sm pač njegova fenica. Pa fajn vlogo je meu - simpatično. =)

— Ana
6.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film sem si pogledal včeraj in moram reči da me je kar navdušil. Sicer je v njem nekaj nelogičnosti in prizorov, ki so malo verjetni. Pa vseeno naslov filma je Indiana Jones in takšne stvari so bile tudi za pričakovat. Kdor je pričakoval da bo vse v skladu z naravnimi zakoni, se je zmotil.
Akcije je dovolj, humor je na ravni Indiane Jonesa, da je Spielberg vključil nezemljane pa me ne moti. 4/5

— HJ
9.7. 2008 ob 11:17 zvezdica

Hja, kaj naj rečem. Pričakovanja so bila res visoka in prav zato tudi indy 4 pobira katastrofalne kritike. Gre pač zato, da film ne doseže tiste skrivnostnosti in zanimivosti prejšnjih delov predvsem na račun zgodbe, ki šepa in pušča na vseh koncih. Sestavljena je iz preprostih prizorov pobegov in pobegov in pobegov od Rusov, vmes pa je natrosena klišejska zgodbica, ki ni vredna Henrya Jonesa jr. Pojma nimam zakaj so scenarij Franka Darabonta (za katerega je celo sam Spielberg rekel, da je v rangu onega iz prvega indya) nadomestili s tem skropucalom, saj takšne komercializacije res nisem pričakoval. Kot, da bi gledal novi Star Wars z Jar Jar Binksom. Kriza. V bistvu Indy nadaljuje pot, ki jo začrtal zadnji križarski pohod, vendar jo potencira... in to precej v negativni smeri. Roko na srce, kača za oporo, slapovi, .... in kot pika na i še oponašanje Tarzan v džungli. Lucas bi moral še samo dodati kakšnega transformerja ali pa nezemlj... Tako je, nezemljane. In jih tudi je. Tako je nastal konglomerat vseh klišejev z Discoverya in učinkov, ki so jih uporabili nekaj let prej v novi trilogiji v Vojne zvezd in zaradi katerih mladina, ki v času prvega dela sploh še ni bila v mislih njihovih staršev kaj šele kje drugje, nori in pravi, da je to the best itd. Na drugi strani pa imamo hardcore oboževalce, ki lepijo enice na imdbju in pravijo, da je katastrofa. Risanka v resničnem življenju, kot tudi (ironično) v filmu. Ampak kljub temu ne gre za popolnoma zanič film. Gre za povprečen film, nekje v rangu National Treasure. Je pa boljši od Lare Croft, čeprav je to slaba tolažba. Nesporno je opazen pečat Spielberga, nekateri zanimivi prizori in predvsem igra Harrisona Forda, Karen Allen, Raya Winstona in Johna Hurta je na visokem nivoju. Razočarala me je edino medla Cate Blanchett, kar se pa tiče mladega Shie Labeoufa pa hja... saj ni on kriv. Vključen je pač zaradi mlajših generacij, ki se tako lahko poistovetijo z njim. Ampak veliko, veliko raje bi videl Seana Connerya oz. sem si to želel. Sedaj po ogledu pa mislim, da je boljše, da ga ohranimo v spominu kakršen je bil v Last crusade. Pa še to, Harrison je res edini Jones in hvala bogu, nezemljanom in ustvarjalcem, da na koncu klobuka ni prevzel Mutt.... čeprav si novega indya v takšnem slogu niti ne želim več videti in iskreno upam, da bodo pri morebitnem petem delu vložili več truda in res naredili indya za fane, ne pa za sosedovega malčka.

— :-)
14.7. 2008 ob 2:00

jao... NLP...

— natasha
14.7. 2008 ob 2:00

ta film je zakon.res je zelo dober in ga priporočam gledati
10/10

— maša
15.7. 2008 ob 18:07

Ta film je ful kul. 1A

Če si ljubitelj akciskih filmou je ta film zate.

— ogy
16.7. 2008 ob 2:00

nice!!!!!!!!!!

— widdek123
23.7. 2008 ob 2:00

walda, da je ful carsko!!!ni to grozn ampak je kul ker mamo radi kostkote.dejte pusnet še kšn filim indijana jons!!!!!!!!!!!!!

— jelena in ariana
31.7. 2008 ob 2:00

jz sm gledala že 3-krat indijana jons.men je ful dobr!!prvic k sva sle z prjatlco gledat in nama je blo cool!!!!pol na rojstnem dnevu patko pol z drugo prjatlco.

— jeli :)
10.8. 2008 ob 17:48 zvezdica

Zelo slab film. Nezanimiv in poln neumnosti. Led diode na odštevalniku še niso poznali, skoki po slapovih so kot iz risanke. Od Lucasa in Spielberga sva pričakovala več.

— Aleš in Milenca
13.8. 2008 ob 2:00

začetek dober, vse suuper... konec kr neki-pokvaril čar filma

— keti
15.8. 2008 ob 14:53

folk zbutte se!

— jš
17.8. 2008 ob 16:00 zvezdica

Men je biu film ušeč, nezemljani me niso motil, neveljavni naravni zakoni se pa pojavljajo itk u ush Indyih in mene niso motil. Sej tapravi Indyji so pa ja uni zabavni, akcijski, humoristicni, nemogoči itd.

— S
20.8. 2008 ob 16:46

Film je... beda.
Edn slabših indijana jonsov slaba produkcija. premalo akcije, premalo komedije, premalo seksa... vglavnem film je OK nič več

— Tit D.
13.10. 2008 ob 2:00

ta film je zlo cool zato ker je Indiana Jones in ga obožujem

— tilen
30.10. 2008 ob 12:33

ZELO TE IMAM RADA VID IN LAN IMATA LEGO INDIJANA JONES
JAZ PA NIMAM TEGA AVEŠ
JAZ PA IMAM LEGO ŽIVALSKI VRT IN DVA ZMAJA AVEŠ LAN NIMA
TEGA VID IMA ENEGA ZMAJA AVEŠ IMAM VELIKO DINOZAVROV
AVEŠ SEVIDIMO INDIJANA JONES LEPO SE IMEJ LEPE POLJUPČKE TI POŠILJAM PAŠE GDAJ PRIDI NA OBISK
TVOJA HANA ADIJO

— hana
10.2. 2009 ob 15:47

To je res odličen film!
Res kul!
Ocena: +10
TA FILM SI MORATE OGLEDATI !

— Mr. Yes
15.2. 2009 ob 15:28

filll je zakkkkonnnnnnnnnnnnn!!

— mark
13.12. 2009 ob 19:19

FILM INDIANA JONES IN KRALJESTVO KRISTALNE LOBANJE JE ODLIČEN.UPAM,DA VESTE OD KOGA SO KRISTALNE LOBANJE.SEVEDA OD VESOLJCEV.TEGA NE VEM IZ FILMA AMPAK TO ŽE VEM DOLGO.

— ALEN
20.4. 2010 ob 18:19

fullllllllllllllllllllllllllllllllllll dobrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr filmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

— hk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.