Kolosej
Film distribucije Fivia

Illyricvm

Illyricvm
zgodovinska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 2.3.2023, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2023
Jezik: latinščina
Scenarij: Simon Bogojević Narath, Saša Podgorelec
Leta 37 pr. n. št. se mladi Ilir Volsus pridruži rimski enoti, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. Skozi oči tega za Rimljane primitivnega barbara spremljamo arhaičen, čustven svet čudnih, brutalnih zakonov in običajev, ki so našemu sodobnemu svetu podobni bolj, kot bi sprva pričakovali.

Izjava režiserja

Osebna strast in zanimanje za zgodovino, arheologijo, genetiko in antropologijo sta me spodbudili k prevpraševanju in razmisleku o lastni identiteti, kakor tudi o identiteti širše skupnosti, ki ji pripadam. Povod za nastanek tega filma je radovednost: kako različni in kako podobni smo ljudem, ki so balkanski prostor naseljevali pred prihodom krščanstva, kako podobni in kako različni so sodobni ter tedanji čustveni in družbeni mehanizmi v kontekstu revščine, okupacije, izkoriščanja, etničnega in stanovsko-klasnega sovraštva ter nestrpnosti.

Biografija režiserja

Simon Bogojević Narath je prvak hrvaškega animiranega filma. Režira, animira in producira animirane in eksperimentalne filme, za katere je prejel številna priznanja in nagrade. Njegov film Morana je bil nagrajen na Mednarodnem festivalu animiranega filma v Annecyju, film Levijatan pa na mednarodnem festivalu kratkometražnega filma v Clermont-Ferrandu. Illyricvm je njegov prvi celovečerni igrani film, ob enem tudi  prvi igrani film o Ilirih nasploh.

2022 - Illyricvm, celovečerni igrani, 95’

2011 - Cvijet bitke / Flower of Battle, kratki 19’ 25’’

2008 - Morana, kratki 13’ 25’’

2006 - Levijatan / Leviathan, kratki 14' 25''

2002 - Plasticat, kratki 9' 50''

1997-1999 - Bardo Thodol: Tibetanska knjiga mrtvih, eksperimentalni 48'

1993 - Grad, kratki video 4'

1992 - Untitled, kratki video 10'

Nagrade
Pula Film Festival 2022., Pula, Croatia – Golden Arena for Best Make-Up to Ana Bulajić Črček

Festivali
Pula Film Festival 2022., Pula, Croatia – national competition programme
Sarajevo Film Festival 2022., Sarajevo, Bosnia and Herzegovina – national competiton
International Festival of New Film 2022., Split, Croatia – Croatian Films
Slovenian Film Festival 2022., Portorož, Slovenia – competition programme

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.