Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Igre lakote: Upor, 2. del 3D

akcijska zf pustolovščina
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
2h 16min / 136min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Suzanne Collins, Peter Craig in Danny Strong
V zadnjem delu franšize Igre Lakot bomo ponovno spremljali Katniss Everdeen in njen boj za svobodo. Tokrat Katniss s svojimi prijatelji organizira poskus atentata na predsednika Snowa, ki postaja čedalje nevarnejši.

Uspešna filmska franšiza Igre lakote je kot vihar osvojila gledalce po vsem svetu in navrgla prek 2,2 milijardi dolarjev. Drugi del Upora nas sooča z mogočnim zaključkom, v katerem Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) spozna, da ne gre več zgolj za preživetje – zdaj je na kocki prihodnost. Medtem ko v Panemu divja vojna, se Katniss s predsednikom Snowom (Donald Sutherland) sooči še zadnjič. Z najožjimi prijatelji ob strani – med njimi so Gale (Liam Hemsworth), Finnick (Sam Claflin) in Peeta (Josh Hutcherson) – in z enoto iz 13. okrožja se Katniss opravi na nalogo, pri kateri za osvoboditev državljanov Panema vsi tvegajo življenja; uprizorijo atentat na predsednika, ki je že tako ali tako obseden z načrti, kako uničiti Katniss. Smrtonosne zanke, neusmiljeni nasprotniki in težke odločitve bodo zanjo precej večji izziv, kot je bila katera koli arena, v kateri je pristala med Igrami lakote. Konec ostaja enako zvest romanom Suzanne Collins, kot je bil sam začetek. Kot pravi producentka Nina Jacobson, je ob koncu te poti eno največjih zadovoljstev dejstvo, da franšiza nikoli ni zašla s poti, kakršno si je bila zamislila Collinsova: »Zelo spoštujem Suzanne, neznansko obožujem knjige in razumem, kaj pomenijo oboževalcem,« pravi Jacobsonova. »Že od vsega začetka smo se zavezali, da bomo ostali zvesti knjigam in filmsko pripoved dvignili na najvišjo raven. Izkušnja je bila neverjetna. In upam, da bomo še naprej razpravljali o neverjetno pomembnih zadevah, ki jih prinaša naša zgodba: človeška družba, stroški vojne, izkoriščanje tragedije v namene zabave in nevarnost izgube lastnih zgodb v času tiranije. To je zgodba za vse čase.«

Film je po scenariju Petra Craiga in Dannyja Stronga (a podlagi romana Mockingjay Suzanne Collins) režiral Francis Lawrence. Igrajo še Woody Harrelson, Elizabeth Banks, oskarjevec Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright, Willow Shields, Sam Claflin, Jena Malone, Stanley Tucci in oskarjevka Julianne Moore. Izza kamer so sodelovali direktor fotografije Jo Willems, scenograf Philip Messina in kostumografa Kurt & Bart. Glasbo je zložil James Newton Howard.

O igralcih

Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen) je nedavno posnela biografski film Davida O. Russella Joy, v katerem igra ob Bradleyju Cooperju in Robertu de Niru. Na velika platna prihaja tudi v Passengers ob Michaelu Sheenu ter v The Rosie Project po romanu Graema Simsiona; igrala naj bi v novi priredbi Steinbeckovega romana East of Eden. Poleg v Igre lakote smo jo videli ob Bradleyju Cooperju v Serena, v X-Men: Days of Future Past (igrala bo tudi v naslednjem poglavju, X-Men: Apocalypse), American Hustle, Silver Linings Playbook in s Winter's Bone – slednji trije so ji prinesli nominacije za oskarja (za Silver Linings Playbook ga je tudi prejela), eno bafto, dva zlata globusa in nagrado Ceha filmskih igralcev ter še več nominacij. Igrala je še v X-Men: First Class, House at the End of The Street, The Beaver, Poker House, The Burning Plain,.. Na TV je igrala v humoristični nanizanki The Bill Engvall Show.

Josh Hutcherson (Peeta Mellark) ob Beniciu Del Toru igra v novem filmu Escobar: Paradise Lost in trenutno pod režijsko taktirko Jamesa Franca snema dramo The Long Home po romanu Williama Gaya. Njegov glas smo slišali v risanki Epic, gledali smo ga v novi inačici kultne klasike Red Dawn, v Journey 2: Mysterious Island, Detention (tudi izvršni producent), Seven Days in Havana, The Kids are All Right, Carmel, Journey to the Center of the Earth 3-D, Bridge To Terabithia, RV, Little Manhattan, Zathura, The Polar Express…

Elizabeth Banks (Effie Trinket) je nedavno igrala v Magic Mike XXL, posodila glas liku v risanki The Lego Movie, nastopila v Love & Mercy o življenju vodje skupine The Beach Boys Briana Wilsona in v Every Secret Thing po romanu Laure Lippman. Pred tem smo jo videli v Seabiscuit, Catch Me If You Can, Walk of Shame, Our Idiot Brother, Zack and Miri Make a Porno, What to Expect When You're Expecting, People Like Us, Man on a Ledge, Meet Dave, Invincible, The 40-Year-Old Virgin, Fred Claus, Sisters, Shaft, v franšizi Spider-Man… Kot režiserka je debitirala s Pitch Perfect 2, ki ga je producirala prek podjetja Brownstone Productions, katere lastnica je skupaj s soprogom Maxom Handelmanom. Producirala sta tudi zf srhljivko The Surrogates in že pripravljata projekte, kot sta White Girl Problems in Tink. Na TV se je z vlogo v humoristični nanizanki 30 Rock potegovala za emmyja, igrala pa je tudi v serijah Modern Family, Scrubs in Comanche Moon.

Julianne Moore (predsednica Alma Coin) na velika platna kmalu pride v drami Freeheld ob Ellen Page in v romantični komediji Rebecce Miller Maggie's Plan. Za vlogo v Still Alice je med drugim nedavno prejela oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev. Oskarja je dobila še za Far From Heaven in The Hours (v istem letu), sicer pa se je za kipec potegovala štirikrat, prav tolikokrat za bafto, osemkrat za zlati globus in šestkrat za nagrado Ceha filmskih igralcev. Ima tudi emmyja (poleg nagrade Ceha filmskih igralcev in zlatega globusa) za vlogo Sarah Palin v TV filmu Game Change. Videli smo jo v Hunger Games – Mockingjay Part 1, Maps to the Stars, The Seventh Son, Non-Stop, Crazy, Stupid, Love, The Kids Are All Right, A Single Man, The English Teacher, Laws of Attraction, I'm Not There, Children of Men, Hannibal, Jurassic Park: The Lost World, The Fugitive, Nine Months, Benny & Joon, The Hand That Rocks the Cradle, Boogie Nights, Magnolia, Short Cuts, Surviving Picasso, The Big Lebowski… > Pred kratkim je izdala knjigo My Mother is a Foreigner, But Not to Me, sicer pa je spisala mladinsko serijo treh knjig Freckleface Strawberry; lik je zaživel tudi na Boadwayu.

O ustvarjalcih

Francis Lawrence (režija) naj bi režiral prihajajočo priredbo Homerjeve Odisejade, poleg prvega dela Upora pa je režiral tudi drugi del v franšizi, Kruto maščevanje. Režijski krst je prestal s celovečercem Constantine, nadaljeval je z I Am Legend in Water for Elephants po knjižni uspešnici Sare Gruen. Je priznan režiser glasbenih video spotov, za katere je prejel grammyja (Bad Romance Lady Gaga), latinskega grammya (Shakirina Whenever Wherever) in več nagrad VMA; sodeloval je z izvajalci, kot so Jay-Z, Britney Spears, Beyoncé, Pink, Gwen Stefani, Jennifer Lopez, Aerosmith in Janet Jackson, ter režiral oglase za proslavljene znamke, kot so The Gap, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Coca-Cola, Pepsi, L'Oreal, Bacardi, McDonald's, Disneyland, Covergirl in Maybelline.

Peter Craig (scenarij) je prispeval scenarij za Affleckov The Town in med drugim spisal romana Hot Plastic in Blood Father – slednjega je že priredil za velika platna.

Danny Strong (scenarij) je nedavno spisal scenarij za dramo The Butler, trenutno piše priredbo klasičnega muzikala Guys and Dolls in izvršno producira in piše za nadaljevanko Empire, ki jo je soustvaril z Leejem Danielsom. Za Game Change (TV film se je potegoval za 12 emmyjev) je Strong prejel emmyja za scenarij, nagradi Ceha scenaristov in Ceha producentov, zlati globus, Peabodyjevo nagrado in nagrado Pen. Debitiral je s scenarijem za TV film Recount (11 nominacij za emmyje, tudi za scenarij; Strong je prejel nagrado Ceha scenaristov. Poleg plodne scenaristične kariere smo ga videli tudi v nekaterih najbolj odmevnih serijah preteklih dveh desetletij: Buffy the Vampire Slayer, Gilmore Girls, Seinfeld, Nip/Tuck, Grey's Anatomy, How I Met Your Mother, Mad Men, Justified, Girls…

Suzanne Collins (kjižna podlaga, priredba, izvršna producentka) je nase opozorila s knjigo za osnovnošolce Underland Chronicles. Roman Igre lakote je postal uspešnica v hipu in se je kar 260 tednov zapored obdržal na lestvici najbolje prodajanih New York Timesa. Vse tri knjige v seriji so prodali v več kot 65 milijonih izvodov, pravice prodali na 56 teritorijev in jih prevedli v 51 jezikov. Njena slikanica z naslovom Year of the Jungle je naletela na navdušen odziv kritikov, sicer pa Collinsova že dolgo ustvarja na TV za otroško občinstvo: med drugim je sodelovala pri serijah Clarissa Explains It All in The Mystery Files of Shelby Woo. Z božično oddajo Santa, Baby! se je potegovala za nagrado Ceha scenaristov.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.