Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Idila

akcijska grozljivka
Zaradi eksplicitnih prizorov nasilja odsvetujemo ogled filma osebam, mlajšim od 16 let.
V slovenščini
Na sporedu od: 1.10.2015, Kolosej Ljubljana
1h 23min / 83min
Leto: 2015
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Tomaž Gorkič
Režija: Tomaž Gorkič
V prvi čistokrvni slovenski grozljivki se po noči, polni zabave in alkohola, manekenka Zina z ekipo odpravi na fotografiranje v naravo, kjer srečajo čudaške domačine, vendar se ne zmenijo za njihova svarila. V objemu gozdov začnejo z delom, ko jih napadeta grozljivi pokveki Francl in Vintlr. Enega za drugim ulovita in odpeljeta v svoje skrivališče, kjer imata za vsiljive prišleke pripravljeno zelo boleča, kruta in krvava presenečenja.

Prva prava slovenska grozljivka, ki navdušuje z mamljivim obetom strahu, trepeta in groze, kakršnih na domačih tleh še ni bilo...

Amaterski fotomodel Zina se po prekrokani noči odpravi na modno fotografiranje v naravo v družbi ambiciozne Mie, apatične Dragice in snobovskega fotografa Blitcza. Na poti do lokacije srečajo nekaj čudaških domačinov, za katere se ne zmenijo. Na idiličnem travniku, ki so si ga izbrali za fotografiranje, jih grobo napadeta domnevna lastnika travnika Francl in Vintlr. Tako se povsem običajno modno snemanje v naravi skozi film spremeni v neusmiljen boj za preživetje …

Celovečerni prvenec režiserja Tomaža Gorkiča je težko pričakovan in nadvse vznemirljiv projekt, ki glasno naznanja premike v domači produkciji in za vedno spreminja slovensko filmsko krajino. Ponaša se z domiselnim in pomenljivim naslovom, saj slikovita narava odročnih kotičkov v svojih nedrjih skriva vse prej kot idilične skrivnosti.

Idila preigrava tisti žanrski vzorec, pri katerem gre za grozljivo konfrontacijo ruralnega in urbanega. Pod osnovno strukturo zgodbe so subtilno umeščene nekatere pereče teme, s katerimi se srečujeta sodobna slovenska in tudi širša družba. Je temen odsev sveta, v katerem živimo.

Idejo o srh vzbujajoči žganjekuhi je režiser dobil pri močeradovcu. Za pridelovanje te pijače namreč še živega močerada polivajo z vročim žganjem, da počasi umira in pri tem izloča sluz, ki jo potem dodajo žganju.

Komentarji

24.8. 2015 ob 17:26

Tooo koncnoo slovenska grozljivka. Komj cakm. Pridm gledat.

— Horror
4.10. 2015 ob 9:59

V stilu napačnega odcepa vendar nič zanimivega ... tak igralski kadar je zmožen narediti veliko bolj gledan film kot pa je ta.

— Idila
6.10. 2015 ob 21:06 zvezdica

Odličen slovenski film, grozljivka v pravem pomenu besede, napet, igralci se odrežejo, nekateri prizori so res tako dobri, da prekašajo večino slovenskih filmov.
Priporočam vsem, da si ogledate ta film. Ne bo vam žal.

— Leone
1.11. 2015 ob 18:52

Film se trudi biti sodoben in mu nekajkrat uspe, vendar so igralci (poleg Lotusa in Drevenška) precej katastrofalni, kontinuiteta v 2. polovici filma pa pokvari celotno prvo polovico, ki je gledalca navdušila in mu z mešanico sodobnega ameriškega horror/slasherja z nekaj "arthouse" potezami, ki dajo zgodbi globino in dinamiko, dala upanje, da je mogoče tudi slovenec kos žanrskim filmom, ki so pri nas prava redkost - kar me sicer ne moti, ker res ne rabimo posnemat vse Ameriške bedarije. Žal se te želje le na pol uresničijo. Konec ni napačen, vendar sta izvedba in potek kako do njega pride, precej katastrofalana - še posebej, če primerjamo film s prvo polovico.

Je pa potrebno Gorkića pohvalit za angažma in trud - najbolj zato, ker je ta film OGROMEN napredek v primejavi z njegovimi kratkimi filmi, ki so na meji infantilne zajebancije.

Čeprav dam filmu slabo oceno je to zato, ker sem videl, da bi se dalo marsi kaj več iz njega izveči, hkrati bi pa rad Gorkiću, na malce tough love način povedal, da naj bo drugič malce bolj pedanten (pa kaka izvirna ideja, kot je npr. film It Follows ali You're Next nebi škodila, glede na to, da smo gledali zastarelo različico slasherja - pa z slaherji ni nič narobe).

5/10

— model
13.12. 2015 ob 14:12

heh film pogledala ampak no ja ker nisem pricakovala nevem kaj nisem bla razocarana..
je kr neki in skoda dnara ga pogledat...
kot grozljivka sem se bolj smejala o kakem trenutku ki bi me ujel pa ni blo govora .cist v stilu filma WRONG TURN tako da se o izvirnostu se nr morjo pohvalt .kr neki

— horor
14.12. 2015 ob 18:49

idila je najboljsa slovenska grozljivka. ko sem su gledat mi je bil film full dobr , full dobra grozljvka. bila je strasna, trenutki so prov tok narejeni da te prestrasi. Men je idila najbuljsa slovenska grozljivka, najbuljsi slovenski film. jz dam pa filmu full dobro oceno 10/10. priporocam ogled filma in ne samo enkrat veckrat ker je full dobra grozljivka.

— horror
26.4. 2016 ob 17:09

To je moj najbolsi film kar jih obstaja hvala vam da lahko gledam tako dobro
grozljivko hvala vam!

— Aljaz
18.5. 2019 ob 19:09

Filem mi je zelo všeč čeprav me je zelo strah in eno uprašanje bo prišel drugi del dajem 5 zvezdic

— Aljaž remec
1.6. 2019 ob 5:08

Bruh

— Nives
21.3. 2020 ob 13:26

film je kr neki! kakotkol ubrneš ti pride brezvezn.tkoda
zaprava časa!(razočaran) (pričakoval več)

ocena:
3/10

— tisti ki ve vse v filmih

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.