Kolosej
Film distribucije Fivia

Ida

Ida
drama
brezplačna projekcija v sklopu Filmskih dnevov LUX 2014
Podnapisi
Na sporedu od: 22.11.2014, Kolosej Ljubljana
1h 22min / 82min
Leto: 2013
Jezik: poljščina
Scenarij: Pawel Pawlikowski in Rebecca Lenkiewicz
Poljska leta 1962. Ana je lepo osemnajstletno dekle, ki se pripravlja, da bo postala nuna v samostanu, kjer živi, odkar je že kot otrok osirotela. Odkrije, da ima še živo sorodnico, mamino sestro Vando, ki jo mora obiskati, preden se zaobljubi. Ženski začneta skupaj odkrivati druga drugo in svojo preteklost. Režiser z opisovanjem male poljske sirote z začetka šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki se sooča s svojo identiteto, usmerja pozornost v evropsko preteklost.

Film Ida poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega bo brezplačno prikazan v sklopu Filmskih dnevov Lux 2014.

Filmski dnevi LUX potekajo med oktobrom in decembrom po vseh državah EU. Filmi so na ogled v več kot 100 evropskih kinematografih in so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire ali doseže ciljno občinstvo na tako široki ravni.

Dobitnika nagrade LUX bodo sicer z glasovanjem izbrali evropski poslanci, a za svoj najljubši film bo lahko glasovalo tudi občinstvo prek www.luxprize.eu ali na Facebook strani LUX FILM PRIZE. Med tistimi, ki bodo oddali svoj glas, bo naključno izbrani glasovalec odpotoval na filmski festival v Karlove Vare.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.