Kolosej

Jaz, vohun

akcijski, komedija, kriminalka
Ko največji gobec postane špijon...
Na sporedu od: 6.2.2003, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Scenarij: Cormac Wibberly, Marianne Wibberley, Jay Scherick, David Ronn
Režija: Betty Thomas

V svetu mednarodnih spletk se spajdašijo kar najbolj čudni tipi. Vsaj tako je v komediji Jaz, vohun.

Posebni agent Alex Scott (Owen Wilson) in svetovni boksarski prvak v srednje težki kategoriji Kelly Robinson (Eddie Murphy) proti svoji volji združita moči, da bi našla Switchblade, najsodobnejše ameriško letalo. Do prototipa vohunskega letala se je dokopal zloglasni preprodajalec orožja Arnold Gundars (Malcolm McDowell), ki ga namerava prodati najboljšemu ponudniku - teroristu z dostopom do jedrskih glav. Ko ameriški vladi po običajnih skrivnih kanalih ne uspe dobiti nazaj letala, predsednik prosi Robinsona, naj postane civilna krinka za agenta Scotta, ki naj bi našel letalo, še preden bi ga teroristi spremenili v sistem za "dostavo" orožja masovnega uničenja.

Scott potrebuje Robinsona, da bi prodrl v Gundarsov veličastni štab v Budimpešti. Gundars je velik ljubitelj boksa in tam pripravlja spopad med neporaženim Robinsonom in vladajočim evropskim prvakom.

Prava bitka se razplamti izven ringa, med nastopaškim Robinsonom in zadržanim Scottom. Po seriji spodletelih poskusov, ki bi se lahko spremenili v pravo katastrofo, se možakarja končno spoprijateljita v globinah budimpeštanske kanalizacije. Babjek Robinson pouči negotovega Scotta o umetnosti zapeljevanja, da bi lahko dvoril Rachel (Famke Janssen), prelepi agentki, ki jima je dodeljena. V zameno pa Scott Robinsona seznani z osupljivim svetom vohunstva in vrhunske tehnologije, ki jo vohuni uporabljajo.

A njuno prijateljstvo je postavljeno pred največjo preizkušnjo, ko nenadna katastrofa zaveznike spremeni v sovražnike in morata v dirki s časom preprečiti, da bi se Switchblade podal na smrtonosno misijo.

Začetki

V Jaz, vohun je Betty Thomas združila komične in akcijske elemente. In ravnovesje med obojimi, priznava, narekuje ravno pravšnjo kombinacijo talentov.

Eddie Murphy in Owen Wilson sta dokazala, da se odlično znajdeta v komedijah in akcijskih filmih. "Njuna talenta je bilo vznemirljivo združiti, ker imata povsem drugačna pristopa do komedije," pravi Thomasova. "Eddie ima obilico energije in veliko improvizira, medtem ko so Owenovi ritmi bolj prikriti in prefinjeni - zadržan je v slogu Jimmyja Stewarta."

Kontrast med komičnima pristopoma je kot nalašč za zgodbo, ki po besedah producenta Andyja Vajne pripoveduje o dveh povsem različnih likih, ki morata združiti moči, če hočeta preživeti. To odpre vrata čudoviti humorni medigri.

Wilson priznava, da je bil sprva nervozen, ker naj bi nastopil ob enem svojih komičnih vzornikov. "Tokrat prvič nastopam z nekom, ki je zares neverjeten improvizator. A kmalu sem se znašel tudi v taki situaciji. Morda je bilo to tisto, čemur ljudje pravijo kemija na platnu. Zame je to pomenilo, da sem zapopadel početje svojega soigralca."

Producentka Jenno Topping pravi, da ima Betty Thomas vse zasluge, da je združila Owena in Eddieja. "Že ob prvem srečanju sem vedela, da ima prav. Owen si je skoraj takoj pridobil Eddiejevo spoštovanje, kar ni od muh."

Tretji ključni element je bila igralka Famke Janssen, ki upodablja zapeljivo vohunko Rachel, v katero je Owenov lik do ušes zatreskan. "Famke je v zgodbo vnesla erotičnost," pravi Toppingova. "Owena je malce plašila, hkrati pa je bila skrivnostna in seksi."

Tako kot Owen se je tudi Famke sprva malce bala, kako bo, ko bo pred kamero stala ob Eddieju Murphyju. "V prizoru, v katerem se prvič srečava, si je kar naprej izmišljeval dialog in jaz sem mu sledila. Bilo je res strašljivo, a ko sem se privadila, je bilo tudi zabavno."

Zanimivo mešanico likov dopolnjuje negativec, nekdo, ki ni preveč vpadljiv. "Igralski veteran Malcolm McDowell je bil kot nalašč za vlogo Arnolda Gundarsa," pravi Thomasova. "Strah zbujajoč je, a na tih, prefinjen način. Malcolm je bil povsem prepričljiv kot nekdo, ki se lahkotno giblje v mednarodnih krogih, hkrati pa kot nekdo, ki mimogrede komu prereže vrat."

S tako svojstveno kombinacijo talentov je Thomasova vedela, da se lahko zgodi karkoli. "Vedela sem, da moram ostati dovzetna, kar ni lahko v filmu, polnem posebnih učinkov. Če se je le dalo, smo, kadar kaj ni delovalo, delali naprej, dokler niso bili vsi zadovoljni."

Thomasova je skromna, trdi Toppingova. "Betty ima s komedijami veliko izkušenj in ohranjanje ustvarjalnega vzdušja na snemanju ji gre dobro od rok, igralcem, kot je Eddie Murphy, dopušča možnost improvizacije in oblikovanja lastnih interakcij z Owenom in drugimi liki."

Njena prilagodljivost velja tudi za akcijske sekvence. Čeprav so včasih uporabili dvojnike, je Murphy vztrajal, da bo številne akcijske prizore posnel sam, "ker sem vedno skušal v prizore vnesti komičnost, ta pa je tudi omogočila, da bi z Owenom lahko razvila najin odnos."

"Zelo sem se zabaval, ko sem pri snemanju akcijskih prizorov moral biti tudi smešen," priznava Wilson. "Nivo adrenalina se skokovito dvigne, ko visiš v zraku in skušaš biti kar najbolj zabaven in hkrati prepričljiv."
Thomasova se je posebej trudila, da bi bile akcijske sekvence prilagojene likom. "To ni bondiada," pravi. "Nismo želeli, da bi naši akcijski prizori spominjali nanje... zato smo v akcijske sekvence zamešali komedijo."

O snemanju

Ko je izkušeni producent Andy Vajna svojemu partnerju Mariu Kassarju predlagal, da bi po priljubljeni nadaljevanki iz šestdesetih I Spy posneli film, se je domislil zanimive osnovne zgodbe. "V nadaljevanki nismo nikoli izvedeli, kako sta se glavna lika (igrala sta ju Bill Cosby in Robert Culp) spoznala," pravi Vajna. "Zato se mi je njuno prvo srečanje in sklenitev prijateljstva zdela krasna odskočna deska za zgodbo."

Za Kassarja nadaljevanka ni pripovedovala toliko o vohunskem svetu, njeno bistvo sta bila pustolovščina in prijateljstvo, postavljena v barvito svetovno ozadje. "Ni šlo za eksplozije, blazneže in tajne agente. Bistvena so bila potovanja. Povsod sta bila in vedno se je zdelo, da se zabavata." V smislu humorja in akcije je to za film predstavljalo nešteto možnosti.

V nadaljevanki je bil Bill Cosby teniški profesionalec in filmski ustvarjalci so nekaj časa razmišljali, da bi bil tudi Kelly Robinson tenisač. V igri je bil tudi baseball, a Toppingovi sta se oba športa zdela vizualno preveč omejujoča za veliko platno. Na Murphyjev predlog je Robinson boskarski šampion, saj je sam več kot primeren za ta šport.

"Sam sem se ukvarjal z boksom, pa tudi moj oče je bil boksar, zato sem imel s tem športom kar nekaj izkušenj," pravi Murphy, ki je več mesecev pred začetkom snemanja treniral boks.

"To, da smo imeli igralca, ki je imel izkušnje s športom, je bil pravi žegen," pravi Thomasova. "Film se tako začne bolj vznemirljivo, kot bi se s tenisom ali baseballom. To, da je Eddie Murphy dajal in prejemal udarce, je imelo veliko boljši učinek, kot če bi to posneli z dvojnikom." Koordinator kaskaderjev Brent Woolsey dodaja: "Eddie se je tako usklajeno gibal, da je bilo boskarske sekvence veliko lažje izvesti."

Že od začetka je bil Jaz, vohun zamišljen kot akcijska komedija s poudarkom na komičnosti in likih. "Zato je film tako zabaven in tako drugačen od ostalih vohunskih filmov," pravi Vajna. "Vsak vidik filma preveva nekakšen starinski duh," dodaja Thomasova. "Nikoli nismo pozabili na komični vidik akcije. Ves čas smo skušali najti humorne zaplete pri vseh podvigih likov. Skušali smo upoštevati, da se z akcijo razmerja med liki samo poglabljajo."

Tudi pri vrhunskih tehnoloških pripomočkih, ki jih Eddie in Owen uporabljata, je Thomasova zahtevala dvoje: da so bili zabavni in da so nekaj povedali o njunih osebnostih. Na začetku filma Owen dobiva samo ropotijo, vse nove izume pa agent tipa 007, Carlos (Gary Cole). "Ko Owen dobi vohunsko kamero, je to velikanska škripajoča mašina," pravi Toppingova, "Carlos pa res prefinjeno majceno kamero, ki jo je lahko skriti. To poudarja dejstvo, da je bil Owen pri sprejemanju nalog neodločen, medtem ko je Carlos lahko izbiral med najboljšim."

Thomasova je tesno sodelovala s koordinatorjem kaskaderjev Woolseyem, da je bila akcija vznemirljiva, hkrati pa primerna za komedijo. "Brent je oblikoval sekvenco, potem pa smo z glavnimi igralci dajali predloge, dokler nismo prizor oblikovali tako, da se nam je vsem zdel ustrezen."

Film so deloma posneli na Madžarskem.

O igralcih

Eddie Murphy (Kelly Robinson) je pred 25 leti začel kariero kot komik v nočnih klubih. Nato se je pri 19-tih pridružil ekipi Saturday Night live. Posnel je filme Dr.Dolittle 1 in 2, Shrek, 48 Ur, Še 48 ur, Kolo sreče, Policaj iz Beverly Hillsa 1,2,3, Princ odkriva Ameriko, Trčeni profesor 1,2, Life, Bowfinger, Mulan.

Med njegovimi prihajajočimi filmi so Daddy Day Care, Haunted Mansion in drugi del Shreka.

Owen Wilson (Alex Scott) je posnel že tri filme z režiserjem Wesom Andersonom: Veličastni Tennenbaumi (z Andersonom sta bila za scenarij nominirana za oskarja), bil je koscenarist in igralec v Andersonovem prvencu Bottle Rocket kot tudi koscenarist in izvršni producent filma Rushmore. Wilson je bil tudi eden od producentov Bolje ne bo nikoli.

Med njegovimi filmi so Za sovražnikovo črto, Zoolander, Njeni tastari, Shanghai Noon, Armageddon, Zajtrk prvakov, Hiša strahov, The Minus Man, Zgaga.

Pred kratkim je posnel drugi del Shanghai Noon z naslovom Shanghai Knights, v katerem spet nastopa z Jackiejem Chanom. Trenutno snema filmsko priredbo romana Elmorja Leonarda The Big Bounce z Morganom Freemanom.

Famke Janssen (Rachel Wright) noče podlegati stereotipom. Nastopa tako v studijskih kot neodvisnih filmih in sodeluje z najboljšimi hollywoodskimi režiserji. S tem dokazuje, da ni le ena najlepših igralk v tem poslu, ampak tudi ena najbolj vsestransko nadarjenih.

Nastopila je v filmih Niti besede, Made, Možje X, Love And Sex, House on Haunted Hill, Zbornica, Rounders, Zvezdniki, Deep Rising, The Gingerbread Man, Monument Avenue, City od Industry, Goldeneye.

O režiserki

Betty Thomas je režirala filme 28 dni s Sandro Bullock, Dr.Dolittla, Private Parts (Naga resnica), The Brady Bunch Movie, The Late Shift, nadaljevanko Dream On. Nase je prvič opozorila kot igralka v nadaljevanki Hill Street Blues.

Komentarji

18.11. 2006 ob 21:55

Ta film je ful hud v njem se pa tudi zelo nasmejiš. Ta film totalno priporočam.

— Alex

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.