Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Hyde Park na reki Hudson

biografska komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 21.3.2013, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard Nelson
Režija: Roger Michell
Režiser romantičnih komedij Notting Hill in Jutranje veselje v filmu, posnetem po resničnih dogodkih, sledi vroči aferi med ameriškim predsednikom Rooseveltom in njegovo daljno sorodnico Margaret. Ko se njun odnos začne razvijati, tik pred drugo svetovno vojno ZDA prvič v zgodovini obiščeta britanska kralj in kraljica. Med sprejemom v podeželski vili si skušata monarha zagotoviti ameriško podporo v prihajajoči vojni, toda Roosevelt ima nekoliko drugačne načrte. V iskanju zabave hitro prekrši vse uradne protokole, toda po začetni zgroženosti se med državniki splete nenavadno prijateljstvo.

V duhoviti drami, zgodovinski pripovedi o človeški plati enega izmed najslovitejših voditeljev, ki jo je po scenariju Richarda Nelsona režiral Roger Michell, sta glavni vlogi prevzela oskarjeva nominiranca Bill Murray in Laura Linney.

Junija 1939 se predsednik Franklin Delano Roosevelt (Bill Murray) pripravlja na obisk angleškega kralja in kraljice (Samuel West in Olivia Colman) na svojem domu v newyorškem Hyde Parku. Velika Britanija je tik pred vojno z Nemčijo, zato kraljevi par v ZDA prihaja po zavezništvo. Dogodek je še toliko odmevnejši, ker še nikoli v zgodovini ni nobeden izmed britanskih voditeljev stopil na ameriška tla.

Predsednik ZDA mora mednarodne obveznosti usklajevati z zapletenimi družinskimi zadevami. Za nepozaben kraljevi obisk poskrbijo tudi njegova žena Eleanor (Olivia Williams), mati Sara (Elizabeth Wilson) in tajnica Missy (Elizabeth Marvel).

Skozi oči Daisy (Laura Linney), Franklinove sosede in zaupnice, smo priča posebnemu odnosu med dvema velikima državama, kar nam, in tudi pripovednici sami, omogoči globlji vpogled v skrivnosti ljubezni in prijateljstva.

Izjava režiserja

Ko smo končali s snemanjem filma, sem znova prebral dnevnik Williama L. Shirerja, Berlin Diary, ki ga je hranil oče.

Shirer je bil ameriški novinar, ki je med drugo svetovno vojno veliko časa pogumno deloval v Berlinu. Dne 20. julija 1940 govori o tretjem imenovanju Franklina Delana Roosevelta v Chicagu. Nacistični mediji so poročali, da je bil ta dogodek dosežen z metodami, ki “so jih močno obsodili vsi prisotni”.

Hitler se boji Roosevelta. Počasi spoznava, da je Rooseveltova podpora Veliki Britaniji eden glavnih razlogov za britansko zavračanje njegove ponudbe premirja.

Shirer nato navaja naslednji zgovorni odstavek iz tedanjega časopisa The Frankfurter Zeitung:

Roosevelt je oče angleških iluzij o tej vojni. Morda je njegova podla taktika preveč za Američane, morda ne bo ponovno izvoljen in morda, če bo izvoljen, se bo oklepal pasivnega programa svoje stranke. A čeprav morda ne bo posredoval s svojo floto ali vojsko, je povsem jasno, da bo posredoval s svojimi govori, spletkami in močno propagando, ki jo bo ponudil Angležem.

Roosevelt je s prezrtjem neposrednih interesov lastne stranke in prevladujočih teženj izolacionizma ali celo interesov lastnega volilnega telesa Angliji, ki se je znašla v brezupnem položaju, ponudil veliko upanje. Mnogim se je sicer premirje s Hitlerjem zdelo edini smiselni način za preprečitev invazije.

Kraljevi obisk v Hyde Parku na reki Hudson, ki se je zgodil 12 tednov pred izbruhom vojne, je po mojem mnenju zgodovinskega pomena. Gre za trenutek majhne geste, ki je pomenila ogromno. Tako kot lahko pri učinku metulja en zamah s krili metulja povzroči orkan na drugem koncu planeta, lahko en grižljaj vroče hrenovke (ironično frankfurtske) naznani Omaha Beach in dan zmage v Evropi.

Odličen scenarij Richarda Nelsona prefinjeno povezuje javno z zasebnim, notranje z zunanjim. Ob sosledju velikih dogodkov skušajo velike osebnosti s svojo močjo prevzeti krmilo zgodovine v svoje roke.

Mojega očeta so v bombniku Lancaster sestrelili nad Berlinom. Bil je vojni ujetnik. Že dolgo ga ni več z nami. Ko položim njegov izvod Shirerjevega dnevnika nazaj na polico, si v mislih še vedno vrtim dogodke s tedanjega kraljevega piknika.

- Roger Michell, London, Združeno kraljestvo, Junij 2012

O lokaciji

Newyorški Hyde Park, ki se nahaja ob reki Hudson približno 150 kilometrov severneje od mesta New York, je bil poseljen v 18. stoletju. Po predsedniku Franklinu Delanu Rooseveltu, najslovitejši osebi, rojeni v tem mestecu, se med drugim imenujeta kinematograf, Hyde Park Roosevelt Cinemas, in srednja šola, Franklin Delano Roosevelt High School.

Rooseveltova žena Eleanor je del družinskega posestva (imenovanega Hyde Park na reki Hudson), hišo Val-Kill, ki je bila sicer oddaljena od glavne hiše Springwood, preoblikovala v tovarno Val-Kill Industries. Tam so umetniki in obrtniki ljudi učili rokodelstva. Franklina Roosevelta je pobuda navdušila, zato jo je vključil v več svojih zveznih programov. Po zaprtju tovarne se je v hišo preselila gospa Roosevelt.

Hiši Val-Kill in Springwood sta obe uvrščeni v nacionalni register zgodovinskih krajev. Med njima poteka dobrih pet kilometrov dolga krožna sprehajalna steza. Nacionalni park nudi brezplačno Rooseveltovo turo z avtobusom, ki obiskovalce odpelje z lokalne železniške postaje in nazaj, vmes pa se ustavi na različnih lokacijah. Obiskovalci si tako lahko ogledajo Rooseveltovo knjižnico in muzej, Val-Kill, Springwood in Top Cottage, predsednikovo zatočišče na vrhu hriba.

Pred začetkom snemanja filma Hyde Park na reki Hudson in vrnitvi v leto 1939 se je režiser in producent Roger Michell veliko zadrževal in raziskoval v Rooseveltovi knjižnici in muzeju, prav tako tudi igralca Bill Murray in Laura Linney ter scenarist Richard Nelson. Obiskali so tudi ostale znamenite lokacije in stavbe.

Piknik z angleškim kraljem in kraljico je bil prirejen prav na in ob verandi hiše Top Cottage junija leta 1939. Jedilnik je med drugim vključeval vroče hrenovke, zeleno solato in jagodno torto.

Komentarji

18.2. 2013 ob 21:20

ta film pa zgleda res fulll cool ..... meni se zdi, da bo zelo super, sproščudoč film, vreden ogleda ..... lp

— mini
2.3. 2013 ob 18:29

Se strinjam z mini ker triler je dober zgleda da ta film ne bo slab sigurno ga bom sla gledat ( jaz bi se vprasala ce kdo ve ali bo prisel se kaksen del od Twilight ali Somrak ce kdo ve naj napise prosim ) Hvala

— Hana
12.3. 2013 ob 11:42

Lahkotna, sproščujoča, inteligentna komedija.

— Saso
16.3. 2013 ob 14:50

tole bo verjetno kar vredu film, bo za gledat
Vprašanje: kam je izginil film Upside down? Moral bi začeti 7. marca???

— dragobabi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.