Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Hvala, ker kadite

komedija
Oni ne prikrivajo resnice. Samo filtrirajo jo.
Na sporedu od: 21.12.2006, Kino Komuna
28.12.2006, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Jason Reitman po romanu Christopherja Buckleya
Režija: Jason Reitman
Premeteni novinar Nick je glavni odvetnik tobačnih proizvajalcev in s svojimi spretnimi potezami vedno znova preseneti in porazi nasprotnike, ki bi radi prepovedali kajenje. Toda Nickovi argumenti se znajdejo na močnem prepihu, ko o njegovem delu podvomi nadobudni sin Joey. Dodatne težave mu povzroča tudi privlačna novinarka, ki ji Nickova ideja o ponovnem reklamiranju cigaret s pomočjo kajenja v filmih, ni niti najmanj všeč.

Zgodba

Kot glavni predstavnik in zagovornik tobačne industrije je Nick Naylor marsikaj: množični morilec, ubijalec otrok, dobičkar, krvoses. Zagovarjati pravice kadilcev in proizvajalcev cigaret v današnji neopuritanski družbi je izredno težka naloga. Toda Nick pravi, da bi, če bi to želel, lahko delo našel pri Rdečem križu. Nick se mora spopasti s fanatičnimi zagovorniki zdravja, ki želijo prepovedati kajenje, in oportunističnim senatorjem, ki hoče na škatlice cigaret nalepiti oznake za strup. Sproži PR ofenzivo, v okviru katere na televizijskih pogovornih oddajah zanikajo nevarnost cigaret. Posebnega agenta zadolži za promoviranje kajenja v filmih. Njegova vse večja razvpitost privabi pozornost tako tobačnega vodje kot tudi raziskovalne novinarke za izredno vplivni washingtonski dnevnik. Nick pravi, da pač mora opravljati svoje delo, če hoče preživeti, toda vse bolj razmišlja o tem, kakšno mnenje si je o njem ustvaril njegov mladi sin Joey.

Celovečerec Hvala, ker kadite, posnet po knjižni predlogi Christopherja Buckleyja, je režiral Jason Reitman, ki se je v tej vlogi preizkusil prvič. Prevzel je tudi vlogo scenarista. Za produkcijo je poskrbel David O. Sacks. Igralsko zasedbo sestavljajo zveneča imena, kot so Aaron Eckhart, William H. Macy, Robert Duvall, Katie Holmes, Cameron Bright, Maria Bello …

O produkciji

Hvala, ker kadite se je prvič zavrtel na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Torontu. Zamisel zanj je režiser in scenarist dobil že ob koncu prejšnjega stoletja, ko mu je ena najpametnejših prijateljic predala istoimenski roman. "Že ko sem prebral prvo stran, sem v knjigi našel glas, ki sem ga vseskozi iskal, Še nikoli nisem bral nečesa, kar bi bilo tako polno inteligentnega humorja. Takoj sem se poistovetil z glasom in se odločil, da ustvarim film."

Producentu Davidu O. Sacksu se je Reitmanov scenarij zdel zabaven, duhovit, izviren in brez klišejev, ki zaznamujejo neodvisne filme tega stoletja. "To je zgodba o vražje očarljivem malopridnežu, ki uresničuje svojo različico ameriških sanj. V drugih filmih o kajenju, celo v izvrstnem The Insider, je glavni zagovornik tobačne industrije podlež, senator in neustrašni novinar pa sta junaka. Tu je slika povsem drugačna, zaradi česar bo film občinstvu toliko bolj zanimiv".

Pravice za začetek produkcije so bile pridobljene poleti leta 2004, snemanje se je začelo v začetku naslednjega leta in trajalo 35 dni. Reitman pravi, da je v okviru iskanja igralske zasedbe o likih razpravljal z igralci, ki jih od nekdaj obožuje.

"V ospredju je bilo iskanje Nicka Naylorja. Moral je biti čeden Američan, ki je sposoben podajati moralno sporne argumente z nasmehom, ki te povsem omehča. Aaron Eckhart je bil prva izbira. Videl sem ga igrati v filmih In the Company of Men in Erin Brokovich in povsem me je navdušil s sposobnostjo upodobitve obeh likov. Nick Naylor je nekje vmes. Ima strašen šarm Chada iz prvega filma v kombinaciji z nepričakovano čustveno globino Georgea iz drugega. Ko smo pridobili Aarona, je vse skupaj postalo resničnost. Aaron je med igralci izredno spoštovan in vsak dan nam je uspelo pridobiti nove neverjetne igralce."

Reitmanov pristop k priredbi romana je bil po njegovih besedah precej enostaven. Veliko dialoga je vzetega iz knjige. "Najpomembnejši del knjige je vprašanje, ki ga novinarka Heather Holloway postavi Nicku: Kaj si o vašem početju misli vaš sin? Kaj otroci pravijo o svojih starših je izrednega pomena in odgovor na to vprašanje zagotovo nekaj pomeni Nicku. V filmu sem želel razviti, kdo je Joey v očeh Nicka. Napisal sem več skupnih prizorov Nicka in Joeyja, saj sem bil mnenja, da bo to vplivalo na zaključek filma. Če ima lahko ta fant rad svojega očeta, ga ima lahko rado tudi občinstvo." Reitman nadaljuje, da je hotel ustvariti razumno politično komedijo. Beseda 'kajenje' je sicer v naslovu filma, toda v filmu ne boste videli nikogar, ki bi prižgal cigareto ali kadil. Bolj gre za histerijo, ki obkroža cigarete.

O odnosu med senatorjem in Nickom Naylorjem William H. Macy, ki je prevzel vlogo senatorja, pravi, da je zelo zapleten. "Politiki radi verjamejo, da vedno govorijo resnico. Toda v resnici večino časa porabijo za prirejanje resnice in razmišljanje o tem, kako bi opravili svoje naloge in hkrati ugodili vsem. V tem smislu sta si Nick in senator veliko bolj podobna, kot si upata priznati."

Igralska zasedba

Aaron Eckhart (Nick Naylor) si je prislužil sloves s številnimi nepozabnimi vlogami, med drugim z vlogo v biografski drami Erin Brockovich Stephena Soderbergha. Med zvezde se je vpisal z vlogo maščevalnega Chada v kontroverzni uspešnici Neila LaButea In The Company of Men, ki je postala eden najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov leta 1997.

V zadnjem obdobju je izredno dejaven, saj ga bomo drugo leto lahko videli v več projektih, v celovečercu Bernieja Goldmana in Melise Wallack Bill, Alana Balla Untitled Alan Ball Project in Scotta Hicksa No Reservations. V zadnjih dveh letih je zaigral v uspešnici The Black Dahlia Briana De Palme, Neverwas Joshue Michaela Sterna in Conversations with Other Women Hansa Canose.

Leta 2004 je kinematografe obiskal s filmom Eliasa Merhigea Suspect Zero, leto poprej pa z uspešnico Rona Howarda The Missing, Johna Wooja Paycheck in Jona Amiela The Core. Z Neilom LaButeom je sodeloval tudi v celovečercih Possession, Nurse Betty in Your Friends and Neighbors. Med drugim ga poznamo tudi po vlogah v filmu The Pledge Seana Penna, Any Given Sunday Oliverja Stonea in Molly Johna Duigana.

Maria Bello (Polly Bailey) se je v neverjetno kratkem času uveljavila kot trenutno ena najbolj iskanih igralk. Po nepozabnih vlogah v serijah Mr. and Mrs. Smith in ER (nagrada Screen Actors Guild) večinoma navdušuje na velikih platnih.

Leta 1998 je odigrala vlogo Kitty v biografski drami Davoda Veloza Permanent Midnight. Sledil je triler Briana Helgelanda Payback. Leta 2000 je nanizala vloge v uspešnicah Duets, Coyote Ugly in Sam the Man. Istega leta je na Kitajskem posnela dramo Roberta M. Younga China: The Panda Adventure.

Leta 2002 se je preizkusila v biografski drami Paula Schraderja Auto Focus in v črni komediji Brenta Huffa 100-Mile Rule. Leto kasneje je prepričala tako kritike kot občinstvo v celovečercu Waynea Kramerja The Cooler, za svoje delo pa je prejela nominaciji za zlati globus in nagrado Screen Actors Guild v kategoriji najboljša stranska igralka.

Z vlogama v uspešnicah Secret Window in Silver City je navdušila leta 2004. Ne gre pozabiti njene lanske vloge v trilerju Assault On Precinct 13 Jean-Françoisa Richeta, leto pa je dopolnila še z vlogami v celovečercih The Sisters, The Dark in A History of Violence. Svoje najnovejše vloge je zabeležila v zgodovinski drami Oliverja Stonea World Trade Centre, družinski drami Michaela Mayerja Flicka, kmalu pa lahko pričakujemo tudi celovečerca Untitled Alan Ball Project in Butterfly on a Wheel.

Cameron Bright (Joey Naylor) se lahko že pri 13-ih letih pohvali z bogato igralsko kariero. Med njegovimi dosežki izstopata vlogi v uspešnici Godsend Nicka Hamma in Birth Jonathana Glazerja.

Svoje prve vloge je odigral v televizijskih serijah in filmih, kot so Dark Angel, Night Visions, Higher Ground, The Christmas Secret, Lone Hero in My Brother's Keeper. Pred dvemi leti je dopolnil igralsko zasedbo v uspešnici Erica Bressa in J. Mackyeja Gruberja TheButterfly Effect.

V zadnjem letu je končal snemanje filmov Running Scared Waynea Kramerja, Ultraviolet Kurta Wimmerja in X-Men: The Last Stand Bretta Ratnerja.

Katie Holmes (Heather Holloway) nedvomno slovi po vlogi Joey v izredno uspešni televizijski seriji Dawson's Creek. Lani je zaigrala v uspešnem celovečercu Christopherja Nolana Batman Begins. V njeno igralsko kariero med drugim sodijo vloge v filmih First Daughter, Pieces of April, The Singing Detective, Phone Booth, Abandon, The Gift, Wonder Boys, The Ice Storm, Go, Teaching Mrs. Tingle, in Disturbing Behavior.

William H. Macy (senator Finistirre) se je z vlogo v trilerju Fargo Joela Coena pridružil oskarjevim nominirancem, prislužil pa si je nagrado Independent Spirit za najboljšega stranskega igralca.

V njegovi izjemno obsežni filmografiji gre izpostaviti vloge v takih uspešnicah, kot so Spartan, In Enemy Hands, Magnolia, Pleasantville, Happy Texas, State and Main, Jurassic Park 3, Focus, Welcome to Collinwood, Psycho, A Civil Action, Boogie Nights, Wag The Dog, Air Force One, Ghosts of Mississippi, Mr. Holland's Opus, The Client, Shadows and Fog, Murder in the First, Searching for Bobby Fischer, Radio Days, Panic, Sahara. Edmond, Cellular, Stealing Sinatra, the Cooler, Seabiscuit.

Leta 2002 je kritike navdušil s televizijsko vlogo v TNT-jevem Door to Door. Film je bil poleg številnih prejetih nominacij in nagrad nominiran za 12 emmyjev. Zmagal je v 6 kategorijah, med katerimi je Macy prejel nagrado za najboljšega igralca. Gledalce pred malimi zasloni je zabaval v številnih uspešnih filmih in serijah. Za vlogo dr. Davida Morgensterna v ER je prejel nominacijo za emmyja za najboljšega gostujočega igralca.

Robert Duvall (Kapitan) je svoj filmski prvenec zabeležil že davnega leta 1962 z vlogo v filmu To Kill A Mockingbird. V 60-ih letih prejšnjega stoletja je zaigral tudi v celovečercih Captain Newman, M.D., The Chase, Countdown, The Detective, Bullitt, The Rain People in True Grit. Leta 1972 si je z vlogo pravnega svetovalca Toma Hagena v uspešnici The Godfather prislužil nominacijo za oskarja v kategoriji najboljši stranski igralec. Sledili so filmi Tomorrow, The Great Northfield Minnesota Raid, Joe Kidd, Badge 373, The Conversation, The Outfit, The Godfather, Part II, Breakout, The Killer Elite, Network, The Seven-Per-Cent Solution, The Eagle Has Landed, The Greatest in The Betsy.

Leta 1979 je prejel drugo nominacijo za oskarja, tokrat za stransko vlogo poveljnika Kilgorea v Apocalypse Now. Že naslednje leto je bil oskarjev nominiranec še tretjič in sicer za najboljšega igralca z vlogo pilota Bulla Meechuma v The Great Santini. Leta 1983 je oskarja tudi prejel, saj je bil med tekmeci najbolj prepričljiv z vlogo country pevca v drami Tender Mercies.

Zaigral je v uspešnicah Days of Thunder, A Handmaid's Tale, Geronimo, Wrestling Ernest Hemingway. Leta 1992 je za glavno vlogo v HBO-jevem filmu Stalin prejel zlati globus za najboljšega igralca. Po celovečercih The Paper, The Stars Fell On Henrietta, The Scarlet Letter in Phenomenon je leta 1996 za svojo produkcijsko hišo Butchers Run Films režiral uspešnico The Apostle, v kateri je odigral glavno vlogo in prejel nominacijo za oskarja. Za svojo mojstrovino je bil nagrajen s 3 nagradami Independent Spirit, za najboljši celovečerec, najboljšega igralca in najboljšo režijo.

Za vlogo v drami A Civil Action je bil nominiran za zlati globus in še šestič za oskarja. Svojo izredno nadarjenost je nato prikazal tudi v celovečercih Gone in 60 Seconds, A Shot At Glory, The Sixth Day, John Q. Leta 2001 se je pod projekt Assassination Tango podpisal kot scenarist, režiser, producent in igralec, nato pa zaigral še v filmih Gods And Generals, Open Range, Secondhand Lions, Kicking and Screaming in Lucky You.

Filmska ekipa

Jason Reitman (scenarist/režiser) se je kot sin režiserja Ivana Reitmana s svetom filma spoznal že zelo zgodaj v otroštvu. Prisoten je bil na snemanjih in se z očetovo domačo kamero preizkušal kot snemalec kratkih filmov.

Svojo filmsko kariero je začel leta 1998, ko je s kratkim filmom Operation, ki se je premierno zavrtel na filmskem festivalu Sundance, kot 19-letnik postal eden najmlajših režiserjev, ki so kdaj koli sodelovali na festivalu.

Sledil je niz kratkih filmov, ki vključuje H@ (premiera leta 1999 na festivalu South by Southwest), In God We Trust (premiera leta 2000 na festivalu Sundance; najboljši kratki film na številnih festivalih, tudi v Los Angelesu, Seattlu, Atenah… ), Gulp (premiera leta 2001 na festivalu Sundance) in Consent (premiera leta 2004 na festivalu kratkih filmov v Aspnu; najboljši kratki film na festivalih v Aspnu in Seattlu).

Komentarji

13.10. 2006 ob 14:15

film je zakon komedija

— mogo
16.10. 2006 ob 19:31

Filem je ful dober samo zaradi tega kr igra ADAM BRODY!!! XD

— blabla
13.11. 2006 ob 18:01

men se zdi film bol brezveze... nic posebneba

— jus
19.11. 2006 ob 7:53

komaj čakam ta film! še posebej zato ki igrajo adam brody&katie holmes,... *=)*

— hilary
20.11. 2006 ob 12:05

ja ta film bo mnoge spustil v kajenje, nekatere pa odvadil! Filmmisl da bo smešn ma sploh zato ker igra Adam Brody. knjigo sm že prebrala(roman) zelo dobro. se splača pogledat.

— nst
3.12. 2006 ob 1:26

Premeteni novinar Nick je glavni odvetnik tobačnih proizvajalcev in s svojimi spretnimi potezami vedno znova preseneti in porazi nasprotnike, ki bi radi prepovedali kajenje. Tale 1.stavek je napaka. Nick pove v filmu, da ni novinar, ni odvetnik...ampak je 'lobist'!... In tudi anvedbe glede novinarke kaj ji gre 'v nos' so napacne. Ne bi bilo slabo, ce bi si tisti, ki te opise pisete, najprej pogledali film, al pa vsaj prebrali vec tujih mnenj.

— Nina
14.12. 2006 ob 8:49 zvezdica

Ni ameriška tipična komedija, kar pomeni, da je gledljiv film. Film, ki da človeku misliti! Nedvomno vreden ogleda!

— TeA :)
23.12. 2006 ob 17:11

ful hud film pa tud igralci so supr :):):):):):)

— zigi
26.12. 2006 ob 12:23 zvezdica

Tretja svetovna vojna. Zelo fina, elegantna, inteligentna in kvalitetna satira, ki nas vrže v navzkrižni ogenj, ali še boljše, v navzkrižni dim, v hud dvoboj med zagovorniki in nasprotniki kajenja. Te popularne razvade, ki so jo do konca napihnili črnobeli hollywoodski filmi. In tobačna industrija se znajde v krizi, saj jo napadajo z vseh strani. V izjemno gledane talk showe vodijo rakaste bolnike, v časopisih pa se pojavljajo razni vplivneži. Tudi senator Ortolan K. Finistire (William H. Macy), divji nasprotnik cigaret, ki hoče do konca. Ki iz hollywoodskih klasik briše cigarete in zvezdnikom v roke vtika barvne igračke. Toda pozor, tobakarji imajo v žepu aduta. Premetenega spindoctorja Nicka Naylorja (Aaron Eckhart), ki javnost prepričuje, da je kajenje kul. Da so veliko bolj nevarne druge oblike zastrupljanja Američanov. Recimo sir iz zvezne države senatorja Finistirea, ki povzroča holesterol in srčne kapi. Tip je zvit. Zelo zvit. Tako močno, da gre v razred svojega dvanajstletnega sinčka Joeyja (Cameron Bright) in otrokom razlaga, da naj se sami odločijo, če bodo kadili ali ne. Ko mu neka punčka pove, da je njena mama razložila, da so cigareti škodljivi, ji sikne: 'Je morda zdravnica in ekspert za to področje?' To mu ni dovolj, saj gre tudi na talk show in gledalcem pove, da mu ni vseeno za smrt z rakom obolelega dečka, saj bo njegova firma v zgubi, ker pobič ne bo več kadil. Genij, mojster ravno pravih potez, ki bi celo Hitlerja prodal kot povsem nedolžnega slikarja. Nanj je ponosen tudi Robert Duvall, oče ameriške cigarete, ki je kadil skupaj s Fidelom Castrom. Ko ga privlačna novinarka Katie Holmes prinese okoli, pa ji vrne tako močno, da pade skupaj. Začela se je tretja svetovna vojna, prižgite si zadnjo cigareto.

— iztok gartner
28.12. 2006 ob 19:38

zlo me je pritegnil sam naslov in pa da je komedija, samo me je pa ob samem pogledu razočaral, ker je čez cel film eno samo ''kr neki''. nič se ne dogaja.

— sensei
29.12. 2006 ob 12:42

super film =) definitivno vreden ogleda!!

— orange
1.1. 2007 ob 14:05

mislim da je ta film zelo uredu pa kul čeprov si ga še nism ogledala

— marina
2.1. 2007 ob 7:50 zvezdica

Film Neprijetna resnica (ki se mi zdi nekako podoben) je sicer neprimerno boljši a tudi Hvala, ker kadite je dober. Pokaže zakulisje nategovanja ljudi in seveda po dobri ameriški tradiciji zmaga dobro. To se sicer zgodi šele po kakem stoletju, tudi ne popolnoma, ampak važno je, da gremo v pravo smer. Vsekakor je nadpovprečen.

— Tone
7.1. 2007 ob 15:44

film je totalno beden res krneki sory ampak beck up madeli

— TIMY
13.1. 2007 ob 15:26

a se men sam zdi al je dejansko film igral v kinu kok - 2 tedna? premiera je bla 28.12.2006; danes smo 13.1.2007, pa ga ni več na sporedu. kolosej bi si res lahko prvošču, da take filme vrti mal več časa - sploh če pogledaš recimo da Odplaknjeni gizdalin igra že od 30.11.2006, pa je še vedno?! in večina drugih tudi, borat recimo je že dva mesca. zakaj??

— cc
22.1. 2007 ob 10:20

Film je bil na sporedu zelo kratek čas in le v poznih večernih urah, zato si ga nisem mogel ogledati. Lepo bi bilo, če bi prišel na spored ob bolj sprejemljivih urah, s pričetkom vsaj ob 20:30 uri, ali pa še bolj zgodaj.

— DUŠAN
30.1. 2007 ob 16:48

to ni nobena komedija!! Kdo je temu filmu pripisal ta žanr?? Še manj pa je to film za ljubitelje banalnih ameriških komedij. Je bolj igrani dokumentarec in film ob katerem bi se lahko kadilci zamislili, posebej pa tako-zvani prodajalci smrti. Priporočam!

— nekadilka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.