Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Hulk

akcijski, drama, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 7.8.2003, Kolosej Ljubljana
2h 18min / 138min
Scenarij: David Hayter, James Schamus, Michael Tolkin
Režija: Ang Lee

Kako bi se vam zdelo, če bi vedno imeli nekje v bližini nekoga, ki bi pazil na vas?

Nekoga, ki bi vas branil, ko bi vas kdo nadlegoval ali napadel? Nekoga, ki bi se pojavil v trenutku, ko ste pod stresom, ko vas preplavi bes? Nekoga, ki bi imel izjemno moč in bi svoj pravični gnev uporabil v bran nedolžnih? Nekoga, ki bi nasilneže in zločince zradiral z obličja Zemlje brez slabe vesti, brez obžalovanja, brez posledic, brez pomislekov in brez spominov na svoja dejanja?

In kaj, če bi ta nekdo bili vi?

O zgodbi

Znanstvenik Bruce Banner ima, milo rečeno, težave z obvladovanjem besa. Njegovo umirjeno življenje, v katerem je genijalni raziskovalec, ki se ukvarja z revolucionarno genetsko tehnologijo, skriva skoraj pozabljeno in zelo bolečo preteklost.

Njegovo bivše dekle Betty, ki je prav tako odlična znanstvenica, je naveličana Brucove čustvene odtujenosti, zato sicer še naprej sodeluje z njim, vendar se v njegovo zasebno življenje ne spušča več.

Vse pa se spremeni, ko med enim od poskusov pride do napake, zaradi katere sta Bruce in njegov sodelavec v smrtni nevarnosti. Bruce se žrtvuje in s svojim telesom zaščiti sodelavca. A čeprav je bilo njegovo telo izpostavljeno smrtonosni količini sevanja gama žarkov, Bruce Banner nesrečo preživi brez praske. Še več. Njegov organizem je bolj zdrav kot kdaj koli prej.

Zgodi pa se še nekaj. Bruce doživlja obdobja, ko se ničesar ne spominja. Čutiti začenja prisotnost nečesa tujega v sebi, ki pa se mu vseeno zdi nekako znano. Nečesa nevarnega, a mrakobno privlačnega.

Hkrati pa se začne v neposredni okolici pojavljati ogromno, izjemno močno bije, ki se ga prime ime Hulk. To bitje za sabo pušča ruševine in razsulo. Bannerjev laboratorij povsem uniči, podre celo zidove njegove hiše.

Na pomoč pride vojska pod poveljstvom Bettyjinega očeta, generala Rossa, z njim pa sodeluje tudi konkurenčni znanstvenik Glenn Talbot. Ta dva sta z Bannerjem povezana bolj, kot si on sploh predstavlja.

Betty sluti, da je nenavadno dogajanje nekako povezano z Brucovim očetom, Davidom Bannerjem. In edina od vseh razume povezavo med mladim znanstvenikom in Hulkom. A ves njen trud, da bi vojski preprečila napad na velikana, bo morda prepozen ...

O produkciji

Hulk se je kot stripovski junak prvič pojavil leta 1962. Njegova očeta sta pisec Stan Lee in risar Jack Kirby. Najprej je bil le eden od stranskih junakov, kmalu pa je postal glavni lik samostojnega stripa, ki je leta 1968 začel izhajati ločeno v samostojni brošuri. Izšlo je kar 474 broširanih stripov v izvirni publikaciji, po letu 1999 pa so strip obnovili in nova serija zgodb o neverjetnem Hulku še danes izhaja in se odlično prodaja.

Hulkova priljubljenost je pripeljala tudi do uspešne televizijske serije, ki jo je CBS predvajala od leta 1977 do 1982. V glavnih vlogah sta nastopila Bill Bixby kot Bruce Banner in Lou Ferrigno kot Hulk. V poznih 80-ih so posneli še tri filme, po nadaljevanki pa je bila narejena tudi risana serija.

Hulk

Od prvih začetkov do danes je ogromni junak doživel vrsto sprememb. V prvih stripih je bil sive barve in ne zelen, kot je danes. Poleg tega je bil izrazito nočno bitje, ki ga podnevi ni bilo na plan.

Stan Lee se spominja: "Kot otrok sem imel zelo rad zgodbe o Frankensteinu ter Dr. Jekyllu in g. Hydu. Nekega dne sem pomislil, da bi bilo izvrstno, če bi lahko te tri nekako povezal med sabo in ustvaril junaka, ki se lahko spremeni iz normalnega človeka v pošast. Vedno sem bil prepričan, da je Frankenstein pravzaprav dober, nikomur ni hotel nič žalega. Ampak neprestano so ga preganjali bedaki s prižganimi baklami. Pa sem pomislil, zakaj ne bi ustvaril priljudne pošasti. In tako je Hulk postal prvi superjunak med pošastmi."

Producentka Gale Anne Hurd je prepričana, da ima Hulkova zgodba prisotne elemente shakespearejanske tragedije. Glavni junak je izjemno zapleteno bitje z razcepljeno osebnostjo, glavni junak sta pravzaprav dve ločeni, vendar genetsko povezani bitji.

Film so pripravljali skoraj 12 let, med tem časom pa se je tehnologija dovolj razvila, da je Hulk lahko zares oživel. In na platno je prišla tehnično dovršena zgodba, ki spominja na nekaj, kar lahko stane le v bujni otroški domišljiji, obenem pa je psihološka drama, komedija in ljubezenska zgodba.

Čeprav je Hulk povsem računalniško izdelan lik, je mladi avstralski igralec Eric Bana moral računalniškim strokovnjakom priskrbeti celo vrsto izrazov obraza, da je Hulk dobil svojo pravo podobo. Še pred začetkom snemanja pa je moral igralec krepko trenirati, da je izpopolnil gibe, od najbolj športnih do skoraj plesnih. Prvotno je bilo namreč mišljeno, da bo z gibanjem svojega telesa vdahnil življenje svojemu digitalnemu drugemu jazu. A to se ni obneslo, saj se Hulk ne more gibati kot človek, to mu preprečujeta njegova velika masa in okorno telo. In tako je Bana nazadnje prispeval le obrazno mimiko.

In tako je s pomočjo pravega bataljona ustvarjalcev nastalo bitje, ki lahko dvigne dobri dve toni, naenkrat preskoči 5 kilometrov, teče s hitrostjo 160 km/h in naenkrat zraste do 4,5 m.

Za njegovo zunanjo podobo je bilo potrebno:

 • 100 plasti kože, ki so jih uporabljali po 10 ali več skupaj (posamezne plasti so predstavljale povrhnjico, žile, gube, rane, umazanijo, pege, znoj ...),
 • 1165 različnih mišic,
 • 2,5 milijona računalniških delovnih ur,
 • 6 terabajtov podatkov
 • 69 tehnikov, 41 animatorjev, 10 ljudi, zadolženih za animacijo mišic, 9 modelarjev, 8 nadzornikov, 6 pleskarjev...
 • O igralcih

  Eric Bana (Bruce Banner) se je ameriškemu občinstvu prvič predstavil v glavni vlogi v filmu Chopper, ki je bil premierno predvajan na filmskem festivalu Sundance. Nastopil je v stranski vlogi v filmu Black Hawk Down in avstralskem filmu The Nugget. Trenutno skupaj z Bradom Pittom, Orlandom Bloomom in Seanom Beanom snema epsko pripoved Troy.

  Jennifer Connely (Betty Ross) je pred kamero prvič stopila z 11-imi leti v Leonejevem gangsterskem epu Once Upon a Time in America. Za vlogo v filmu A Beautiful Mind je prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo. Nastopila v treh provokativnih dramah: Pollock, Requiem for a Dream in Waking the Dead, drugi njeni filmu pa so še Inventing the Abbotts, Mulholland Falls, Higher Learning, Of Love and Shadows, Career Opportunities, The House of Sand and Fog in The Rocketeer.

  Sam Elliott (general Ross) Hollywoodski in televizijski veteran ima za sabo številne uspešnice in bogato kariero. Med filmi naj omenimo We Were Soldiers, Top Secret, The Contender, The Hi-Lo Country, The Big Lebowski, Tombstone, Gettysburg, Mask, Fatal Beauty, Rush ...

  Josh Lucas (Glenn Talbot) Nastopil je v številnih manjših gledaliških uprizoritvah, preden je dobil vlogo v Corpus Christi. Njegov nastop mu je zagotovil vlogo v filmski adaptaciji American Psycho. Odtlej je nastopil v You Can Count on Me, The Deep End, The Weight of Water, Shearer's Breakfast, Session 9, A Beautiful Mind, Undertow in Sweet Home Alabama.

  Nick Nolte (David Banner) je eden najbolj cenjenih karakternih igralcev ameriške filmske industrije. V bogati karieri je posnel filme, kot so The Good Thief, Affliction, U-Turn, Afterglow, Jefferson in Paris, Cape Fear, The Prince of Tides, I Love Truble, Blue Chips, I'll Do Anything, Lorenzo's Oil ...

  O ustvarjalcih

  Ang Lee (režija) je bil rojen na Tajvanu, leta 1978 pa se je preselil v ZDA. Prvi celovečerni film Pushing Hands je posnel leta 1992. Sledila je uspešnica The Wedding Banquet, ki je bila nominirana v kategoriji tujega filma za oskarja in zlati globus. Sledili so Eat Drink Man Woman, Sense and Sensibility, The Ice Storm, Ride With the Devil ter dobitnik štirih oskarjev Crouching Tiger, Hidden Dragon.

  James Schamus (scenarij) je z Angom Leejem sodeloval pri vseh njegovih filmih. Poleg tega je bil zadnja leta izvršni producent številnih neodvisnih filmov. Dela kot profesor filmske teorije na univerzi Columbia.

  John Turman (scenarij) je kariero v filmski industriji začel kot ilustrator, nadaljeval pa kot pisec polurnih in enournih televizijskih serij. Je tudi strasten ljubitelj stripov o neverjetnem Hulku, koma jih ima okoli 10.000, vključno s čisto prvim kdaj koli objavljenim stripom.

  Michael France (scenarij) je prve uspehe požel s filmom Cliffhanger, sledila je bondiada GoldenEye, sodeloval pa je tudi pri The World Is Not Enough.

  Frederick Elmes (direktor fotografije) že več kot tri desetletja stoji za filmsko kamero. Med filmi, ki jih je posnel z Angom Leejem, sta Ride With The Devil, The Ice Storm, sodeloval pa je tudi z drugimi priznanimi režiresti, med drugim z Davidom Lynchem, Jimom Jarmuschem, Timom Hunterjem in Martho Coolidge.

Komentarji

8.1. 2005 ob 21:45

Najbol lušn je tak Bruce (Eric Bana)

— ZvEzdica
2.7. 2005 ob 12:26

To je ful dobr film od tega imama že igrco

— kristijan
28.7. 2006 ob 14:57

cool

— AnCHy
28.7. 2006 ob 14:58

najlepša sta eric bana pa josh lucas

— AnCHy
25.10. 2007 ob 18:17

super film nič mu ne manjka pa še hulk skoraj ne more umreti.Še igrico so naredili

— jan
19.7. 2008 ob 2:00

ta film mi je tok glup sploh ga ne štekaš

— tito

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.