Kolosej
Film distribucije Continental Film

Hudičevka v Pradi

komedija / drama
Letos je hudič na visokih petah.
Na sporedu od: 5.10.2006, Kolosej Ljubljana
5.10.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 49min / 109min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Aline Brosh McKenna po zgodbi Lauren Weisberger
Režija: David Frankel
Režiser David Frankel (ustvarjalec nadaljevanke Seks v mestu) in scenaristka Aline Brosh McKenna (Pravila privlačnosti, Trije za tango) nam prinašata zabavno in poučno zgodbo, kako moda in lepotni ideali vplivajo na naša življenja, ne da bi se tega sploh zavedali. Miranda Pristly (enajstkratna oskarjeva nominiranka in dvakratna dobitnica zlatega kipca Meryl Streep) je ena najbolj uspešnih in spoštovanih poslovnih žensk v svetu mode, a hkrati tudi strah in trepet uslužbencev svoje modne revije. Nekega dne ji pot prekriža mlada novinarka Andy Sachs (Anne Hathaway - Princeskin dnevnik), ki za Mirando še ni slišala, pa tudi o (visoki) modi ne ve kaj dosti. Kljub vsemu jo Miranda zaposli in jo takoj prične spreminjati po svojem okusu, kar povzroči nezadovoljstvo pri Andyjinih prijateljih in fantu.

V očarljivem svetu newyorške mode, kjer je številka 34 nova številka 36 in kjer je številka 36 nova številka 38, kjer je slaba dnevna pričeska lahko pogubna za kariero, je revija Runway sveti gral. Poveljuje ji lepo manikirana pest Mirande Priestly (Meryl Streep) - najvplivnejše ženske v svetu mode. Runway je tisto strašljivo središče, kamor hočejo tisti, ki želijo uspeti v industriji. Da je Runway postal modna biblija New Yorka in zatorej tudi sveta, je Miranda podirala vse, kar ji je stalo na poti ... med drugim tudi dolgo vrsto asistentov, ki ji niso bili po meri. V tej službi ne more preživeti nihče, ki ima samospoštovanje, pa vendar bi za to priložnost ubijalo na milijone Newyorčank.

Delo Mirandine asistentke bi lahko na stežaj odprlo vrata diplomantki Andy Sachs (Anne Hathaway). Ker je prej piflarka kot strokovnjakinja za modo, izstopa v majhni vojski osebja Runway - kjer so same super vitke modne dive, ki po manhattanskem štabu revije topotajo s svojimi visokimi petkami. A ko Andy nastopi službo, se ji posveti, da sta za uspeh v industrij potrebna več kot le vnetost in odločnost.

In najzahtevnejša preizkušnja stoji pred njo od nog do glave oblečena v Prado.

Miranda lahko zavrti modni svet kot košarkaško žogo, a se hudičevo zabava, kadar najema asistentko, ki se nato na vso moč trudi, da bi jo obdržala. Andy je povsem napačna za to mesto. Vendar ima nekaj, česar drugi nimajo... noče odnehati.

Da bi postala popolna asistentka, se bo morala v Mirandinih očeh povsem preobraziti. Na veliko grozo svojega fanta (Adrian Grenier) se prav kmalu začne pogovarjati v modnem žargonu, brezhibno poskakuje v Manolkah in Dolceja nikoli ne zamenja z Gabbano. A več ko vidi življenja skozi Mirandine oči, bolj ji postaja jasno, da je Mirandin svet prekrasen, a osamljen - in da je včasih za velik uspeh potrebno ogromno žrtvovati... a za kakšno ceno?

Mednarodna knjižna uspešnica Lauren Weisberger je bila kar šest mesecev na seznamu najbolje prodajanih knjig The New York Timesa in so jo prevedli v 27 jezikov.

Režiser David Frankel, ki se je s svetom mode ukvarjal že v odmevnih nadaljevankah Seks v mestu in Entourage, pravi, da se ni odločil za na prvi pogled logično upodobitev Mirande kot nekakšnega demona, ampak se je odločil raje resno raziskati njeno neumorno prizadevanje za popolnost "in koliko mora žrtvovati, da se lahko odlikuje. Veliko sijajnih žensk je tako uspešnih kot Miranda Priestly in zlahka jih je kritizirati, ker je delo zanje na prvem mestu. Moške zaradi tega le redko kritizirajo. Miranda je ogromno žrtvovala, da je prišla na vrh in tam ostala. Ljubite jo ali sovražite (večina jo sovraži), vendar nihče ne more zanikati, da je v največji meri njena zasluga, da je nastal ta neverjetni imperij."

"Miranda ima izjemno moč na trgu," pravi Meryl Streep. "Oblikuje okus in trende in torej tudi trg. Dela pod precejšnjih pritiskom in poveljuje velikanski ladji."

Miranda, poudarja Frankel, hodi po tanki linijo med komično hudobijo in pristno žalostjo. "Ključni del Meryline izjemne nadarjenosti je sposobnost združiti komedijo in dramo. V realnosti zna najti tisto, kar je zabavno, zato nimaš nikoli občutka, da je prisiljeno."

Da bi ustvarili kar najbolj realistični potret velikanov sveta mode, so morala biti pristna tudi oblačila. Za kostumografko so najeli Patricio Field, ki je bila kostumografka že pri Seksu v mestu. Oblikovala je slog Mirande Priestly. Prav tako si je zamislila preobrazbo Anne Hathaway v modno strokovnjakinjo in videz Mirandinega osebja.

Mirandin videz je moral izstopati. Nihče ni smel biti tak kot ona. Sama Meryl Streep je vplivala na določene vidike Mirandine garderobe. Fieldova je morala obleči prvo damo urednic modnega časopisja na svetu - videz je oblikovala skupaj z Meryl. "Moja naloga je bila, da bi bila Meryl videti vedno najlepša. Ne da bi diktirala modo, ampak da bi ljudje rekli: Uau, Meryl Streep!’"

Legendarni modni oblikovalec Valentino je oblikoval obleko, ki jo Miranda nosi na dobrodelnem plesu. " Meryl je v njej najbolj zapeljiva v celem filmu," trdi Fieldova. "Je preprostih linij in poudarja njena prekrasna ramena, porcelanasto kožo in njene obline."

Valentino je v filmu debitiral tudi kot igralec. "Meryl Streep izjemno občudujem," pravi. "V veliko čast mi je, da sem z njo igral v kratkem prizorčku."

"Valentino je bil res zadetek v polno," pravi Finermanova. "Je resnična ikona. To, da se pojavi v filmu, je neverjetna priložnost, saj njegov obraz ljudje poznajo. Obleke za gala ples prav bodejo v oči in take tudi morajo biti, seveda. Vsi so videti, kot bi šli na dogodek visoke družbe, vsi do zadnjega statista."

O igralcih

Meryl Streep (Miranda Priestly) je posnela nadaljevanke Holokavst (emmy za najboljšo igralko), First Do No Harm (nominacija za nagrado emmy), Angeli v Ameriki (zlati globus za najboljšo igralko, igrala je štiri like), filme Lovec na jelene (prva nominacija za oskarja), The Seduction of Joe Tynan, Manhattan, Kramer proti Kramerju (prvi oskar za najboljšo stransko igralko), Žena francoskega poročnika (tretja nominacija za oskarja), Sophiejina odločitev (prvi oskar za glavno vlogo), Silkwood (nominacija za oskarja), Biti zaljubljen, Obilje, Moja Afrika (nominacija za oskarja), Heartburn, Ironweed (sedma nominacija za oskarja), Krik v temi, Hudičevka (nominacija za zlati globus), Razglednice z roba (nominacija za zlati globus in oskarja - v filmu je požela pohvale tudi za svoje petje), Defending Your Life, Smrt ji lepo pristoji, Hiša duhov, Divja reka, Najini mostovi (nominaciji za zlati globus in oskarja), Prej in potem, Marvinova soba (nominacija za zlati globus), One True Thing (nominacija za zlati globus in oskarja), Dancing at Lughnasa, Glasba mojega srca (za film se je naučila igrati na violino; dvanajsta nominacija za oskarja), Ure do večnosti (nominacija za zlati globus), Prilagajanja (zlati globus za najboljšo stransko igralko in nominacija za oskarja), Mandžurski kandidat, Lemony Snicket: zaporedje nesrečnih dogodkov, Snaha, da te kap.

Med njenimi prihajajočimi filmi so A Prairie Home Companion, The Ant Bully, Dark Matter.

Ogromno in uspešno je nastopala tudi v gledališču.

Anne Hathaway (Andy Sachs) trenutno snema Becoming Jane o mladi Jane Austen. Posnela je filme Gora Brokeback, Havoc, Hoodwinked, Princeskin dnevnik 1 in 2, Ella Enchanted, Nicholas Nickleby, The Other Side of Heaven.

Januarja lani je odpotovala v Kambodžo zaradi dokumentarca A Moment in the World, katerega pobudnica je bila Angelina Jolie. Pri projektu je sodelovalo 25 ljudi, ki so imeli navodilo, da na točno določen dan posnamejo svojo okolico v tistem trenutku v času.

Hollywood je opozorila nase z nadaljevanko Get Real.

Stanley Tucci (Nigel) je pred kratkim končal snemanje nadaljevanke Four Last Songs. Med njegovimi filmi so Roboti, The Life and Death of Peter Sellers, Zaplešiva, Spin, Terminal, Pot v pogubo, Velike težave, Sidewalks of New York, Ameriška ljubljenca, Conspiracy (zlati globus), Winchell (zlati globus in emmy), Deconstructing Harry, Sen kresne noči, The Alarmist, Odštekano življenje, The Daytrippers, Poljub smrti, Gospa Parker in njeni, Lahko se zgodi tudi vam, Pelikanovo poročilo, Prelude to a Kiss, Billy Bathgate, In the Soup in Slaves of New York.

Režiral je filme Joe Gould’s Secret, Big Night (bil je koscenarist, sorežiser in glavni igralec filma), The Imposters (scenarist, režiser in koproducent).

Na televiziji je nastopil v Bull, Equal Justice, Wiseguy, The Equalizer, Thirtysomething, The Street, Murder One.

O režiserju

David Frankel je režiral nadaljevanke Seks v mestu (emmy za režijo), The Pennsylvania Miners’ Story, Dear Diary.

Preden je kot režiser debitiral z Romanco v Miamiju (bil je tudi scenarist filma), si je služil kruh kot scenarist in režiser različnih humorističnih nadaljevank (The Ellen Burstyn Show, Doctor, Doctor, Teech, Grapevine).

Napisal je tudi scenarija za filma Funny About Love in Nervous Ticks.

Komentarji

9.9. 2006 ob 21:16

Oh,sploh ne morem opisat kako sem vesela da bo ta film prišel v Slovenijo.Knjiga je bila v redu ampak o filmu sem slišala mnogo pozitivnih ocen. Komaj čakam fenomenalno Meryl Streep kot ledeno mrzlo Anno Wintour!Hvala Kolosej!!

— Tara
10.9. 2006 ob 14:34

super film:) fajn obleke;)

— ursh
11.9. 2006 ob 3:37

Hahaha Ursh jy obleke so odlične in igrajo glavno vlogo!Z veseljem si bom ogledala ta film!

— Sara
11.9. 2006 ob 12:29 zvezdica

končno prihaja tudi k nam najbol moden film tega leta...sama sem si ga že ogledala...in meni se je zdel fenomenalen odlična meryl in prav tako anne se krasno dopolnjujeta v filmu...vsekakor je vreden ogleda...zanimivo pa je tudi to da v filmu igra gisele pojavi pa se tudi heidi klum in prav tako valentino...super

— karmen
14.9. 2006 ob 14:51 zvezdica

Tudi jaz sem si film že ogledala kakšna 2 meseca nazaj. Zdel se mi je super. Meryl Streep je odigrala res dobro odigrala hudičevko. Zanimiv je predvsem zato, ker je poleg zgodebe v ospredju tudi moda. Vredno ogleda!!!

— tinchQua
20.9. 2006 ob 3:23

Film je čudovit in misilm da je res cool da prihaja v Slovenijo da si ga lahko ogledam še enkrat! Upam da bo po tem filmu prušel tudi Marie Antoinette film z Kirsten Dunst v glavni vlogi.

— Nina
6.10. 2006 ob 14:42

film je super!! :D

— hiška
6.10. 2006 ob 16:37

Filma si še nism ogledala..slišala sm da je dober :)) Komaj čakaam:) wi*Tinčy*mančY*SarcH y*frankiČ*baRby*rwm* o*

— katja
6.10. 2006 ob 16:42

joooj katja kajta...ne film je pomoje tko pocezz...ni lih bog ti ga vedi kaj...ampak se gre zarai družbe ne..haha

— franĆek
6.10. 2006 ob 16:54 zvezdica

Film je fenomenalen. Vsec mi je, ker pokaze kaksen je pravzaprav danasnji svet kapitalizma, vsak izmed nas se lahko poistoveti s kom izmed igralcev, realen je in tudi moznost izbire ti da, ali je slava cena tvoje svobode in v kolikor je, sprejmi tako zivljenje, sicer pa hitro ven iz tega kroga...

— Miranda 2
7.10. 2006 ob 13:10

po mojem mnenju bo to ful dober film.takoj ko dobim priložnost si ga grem ogledat... pa še tako dobri igralki igrata.si je slučajno že kdo ogledal ta film? če si ga je kdo ogledal naj napiše kak je blo... lep pozdrav vsem ki preberejo moje mnenje tisti ki pa ne pa adijo.

— aleksandra
7.10. 2006 ob 13:14

tara kaj je res da je film posnet po knjigi? tega nisem vedla , no očitno bo treba prebrat knjigo. po mojem je ful dobra vsem še enkrat lep pozdrav :-)

— aleksandra
8.10. 2006 ob 17:17

Moram reči, da sem se cel film zabavala, Meryl je res odlična, pa tut cunje je vredno videt!

— Taya
8.10. 2006 ob 18:08 zvezdica

Devil wears prada je film vredn ogleda. Meryl Streep je odlična, res fantastična, Anne pa v tem filmu pokaže da ni samo princeska, ampak dejansko zna igrt. movie, poln zanimivga humorja, na trenutke tipično ameriški, a vseeno brez pripombe popoln. 10/10, uživajte v filmu...

— Chris
8.10. 2006 ob 18:12

edino kar mi ni všeč je to, da uporabljajo pravo krzno. sicr vem da je to modno, ampak...:S :S :S ne bi blo treba. ajde

— Chris
10.10. 2006 ob 12:37

Film je prikazan v stilu, ko nemogoca sefinja nalaga svoji usluzbenki naloge, ki bi prestrasile vsakogar..ne da si stvari ne mores niti zapomniti, kaj sele izpeljati...mogoce pa ima vsaj malo povezave z realnostjo...nikoli ne ves, kasna bo tvoja sefinja?

— Se splaca pogledat!
10.10. 2006 ob 20:59

Film sem si ogledala pred dnevi...in res se mi zdi super. Vsekakor pa je vredno ogleda.

— TinCheQ
11.10. 2006 ob 14:03 zvezdica

pričakovala sem veliko več od tega filma morda smo se zasmejali 2 v celem filmu prav nič zanimiv ni bil lahko bi bilo maalo več humorja saj na intrnetu piše da je komedija in ne samo drama

— anja
11.10. 2006 ob 16:00 zvezdica

film sm si že ogledala in mi je bil zelo všeč najbolje je to da se u modnih hišah res to dogaja in Meryl Streep je odlično odigrala svojo vlogo.

— urša
11.10. 2006 ob 20:02 zvezdica

Kaj se zgodi, ko se Hudič obleče v Prado in ko ga zaigra Meryl Streep. Nič hudega sluteča Anne Hathaway igra Andreo Sachs, mlado, nadebudno in pridno punco, ki se zaposli pri znani modni reviji. Ki postane druga asistentka urednice Mirande Priestly, ki jo igra Meryl Streep. Vse lepo in prav, toda kaj ko je Miranda doma iz pekla. Toda kaj, ko jo zajebava, ponižuje, krega, se dela norca in ji daje nemogoče naloge. Tudi tisto, da ji mora prinesti komaj napisan sedmi roman o Harryju Potterju. Drži, Miranda je taka psica, da je ne bi hoteli niti v peklu. In taka prasica, da se dopade le sama sebi. Njena prva asistentka Emily (Emily Blunt) jo prenaša in zvesto uboga, nesrečna Andrea pa se počasi lomi in razmišlja kako naj jo navduši in prepriča, da je prava za svoje delo. In ko se iz grde račke spremeni v seksi labodko, ko tako kot v filmu Princeskin dnevnik postane kraljična in ko ji končno dokaže, da obvlada svoj posel, gledalec ugotovi, da sploh ne gleda tako zelo dobrega filma. Marveč le premalo ostro in pogumno komedijo, kjer Meryl Streep oponaša Glenn Close iz Dalmatincev in kjer Anne Hathaway pač igra vseh sto in še nekaj psičkov.

— iztok gartner
12.10. 2006 ob 15:40

res zelo zelo dober film.

— nina
12.10. 2006 ob 17:25 zvezdica

Film sem si že ogledala in moram reči, da sem bila malo razočarana. Pa ne razumite me narobe, igralci so bili super, ampak zgodba,.nižje razredna in tudi razpleti niso nič kaj boljši. Zelo ga priporočam navdušencem mode in tistim, ki sodite v ta svet,.drugače pa je na trenutke dolgočasen. Je še veliko boljših filmov,.

— Tinči
16.10. 2006 ob 15:48

Film mi je bil izredno všeč! Občudujem Meryl Streep in Anne Hathaway, super sta zaigrali!

— *Angel Of Music*
30.10. 2006 ob 8:47

to je pa tok bedn film, še dobr da je mal smšn umes drgač bi zaspal zravn!!1

— hudičevka v paradi
30.10. 2006 ob 17:19

ful dober film za dušico:P

— ivy
2.11. 2006 ob 9:11

film sem si že ogledala in je res d best! vredno si ga je ogledat.kdo ima rad modo je film pravi zanj...smeha pa je tudi malo morje! :) v glavnem film je super =)

— Twigy*
3.11. 2006 ob 21:04

ful hud film za vse starosti to si morte ogledat ne da se opisat z besedami pejte gledat ne bo vm žou!

— evchyka
10.11. 2006 ob 20:55

zakn film poln modnih slabosti ter dobrih stvari.ful zakon...zanimiv .pa ko no..dober je...

— *katka*
11.11. 2006 ob 0:07

Tako dolgočasnega filma že dolgo nisem videla! Veliko lepih obrazov in samo dva kvalitetna igralca (Stanley Tucci in Meryl Streep). Samo še ena ameriška puhlica brez kakršnekoli pametne zgodbe ali sporočila. Še najbolj pa me moti to, da je bil film mišljen kot komedija.am...se ne spomnim niti ene scene ki bi bila smešna...dvorana je bila v tišini...mislim, da to pove vse.

— VesnaS
19.11. 2006 ob 14:13

še kr dober film

— m
25.11. 2006 ob 14:04

Film ni nic posebnega, cist tipicno babji...

— Blaž
1.6. 2007 ob 21:39 zvezdica

Meryl Streep je tokrat opravila skoraj popolno delo, njena soigralka Anne Hathaway pa se nažalost še vedno ni prelevila iz nedolžne princeske v, saj približno, zrelo žensko. Film, glede na to, da govori o modi nima povdarka na njej - gre le za igro mogočne šefinje in "debelega" dekleta, ki skuša dokazati da zmore. Navdušena sem le nad igro Meryl Streep, ne pa nad staro idejo o tem kako je vse možno...

— Luc.
24.12. 2007 ob 7:23

film sem se že pred nekaj meseci in tudi prebrala knjigo in čeprav se druga od druge razlikujeta kar nekajkrat sta obe vredni ogleda in branja!!

— maya
15.1. 2009 ob 0:00

knjiga= the best
film= the best

— aichiqua
15.1. 2009 ob 0:00

eii cool film škoda k me ni blo tle da mi ga šla u kino gledatXD

— aichiqua
28.4. 2009 ob 2:00

Ful dober film!!!!!!!!!!!!!!
Ful dobri igralki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Najboljši film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— santos
5.7. 2009 ob 18:39

sem si ga že ogledala
in fulllllll je smešen in tudi dober!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— lelly_11
2.8. 2009 ob 21:23

film sm nehala gledat, ko je Andy prevarala svojega fanta. že prej mi film ni bil preveč všeč, to pa je bla kaplja čez rob.

— lolo
28.9. 2009 ob 3:52

morm rečt da sm ga u kino šla gledat mami da bi vidla no občutla modno sceno in to ,pa tut zardi tega ker sm v modnih vodah ...drugač sm film do zdej ne vem kokrat gledala , ne morm rečt da je filmski presežek samo se nekako najdem v njem (v ulogo igralke andy)........me like it what you think i dont know

— kay
10.10. 2011 ob 15:01

Dober Film! ... ;3

— Twilight! ;3
14.10. 2012 ob 14:48

Ker sem tudi sama modna navdušenka, sem bila nad filmom vzhičena! Glavni igralki sta dokazali, da znata igrati in me popolnoma očarali. V filmu sem se tudi nasmejala, vendar ne tako zelo, da bi filmu rekla prvovrstna komedija. Je pa zame odlična drama, v kateri sem lahko uživala tudi v krasnih modnih kreacijah. Zagotovo me najbolj očara to, da se zlahkota vživiš, si predstavljaš, da stojiš zraven Mirande in v obraz gledaš zmedeno Andy. Srce mi je utripalo v pričakovanju kdaj se bo Anne Hathaway iz stilske katastrofe v dolgočasni majici spremenila v glamoruzno damo v visokih petah. Osebno se me je knjiga bolj dotaknila, ampak vam film vseeno iz dna srca priporočam. Jaz se ga ne morem nagledati.

— ***

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.