Kolosej
Film distribucije Continental Film

Hudič v Emily Rose

grozljivka
Posneto po resnični zgodbi!
Na sporedu od: 10.11.2005, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Paul Harris Boardman, Scott Derrickson
Odvetnica Erin (Laura Linney) dobi zelo težaven primer, saj mora zagovarjati duhovnika Moora (Tom Wilkinson), ki naj bi z obredom izganjanja hudiča povzročil smrt mlade Emily Rose. Na sodišču se razplamti dilema med vero in znanostjo, toda le Moore je tisti, ki zares ve, kako in zakaj je prišlo do tragične smrti.

Leta 1999 je Vatikan prvič po več kot štiristo letih revidiral uradni tekst o obrednem izganjanju hudiča. Število katoliških izganjalcev hudiča se je v Italiji v zadnjem desetletju povečalo s 30 na 300. Rimsko-katoliška nadškofija v Chicago je nedavno prvič v svoji 160-letni zgodovini imenovala uradnega izganjalca hudiča. V New Yorku so štirje katoliški duhovniki uradno preiskali več kot 40 primerov obsedenosti od leta 1995.

O zgodbi

Izjemno redko se katoliška cerkev uradno odloči priznati primer obsedenosti z demoni. V primeru 19-letne brucke je to storila. V srhljivih flashbackih spoznavamo zgodbo o Emily Rose in duhovniku, ki mu sodijo, ker naj bi zaradi nemarnosti povzročil smrt dekleta, za katerega je bil prepričan, da je obsedeno. Film so navdihnili resnični dogodki. Laura Linney upodablja odvetnico Erin Bruner, ki brani očeta Richarda Moora (Tom Wilkinson), duhovnika, ki je izvedel kontroverzno izganjanje hudiča.

Emily Rose (Jennifer Carpenter) odide s svojega toplega podeželskega doma na fakulteto in še sanja se ji ne, kaj jo čaka. Neke noči, ko je sama v internatu, ima prvo srhljivo halucinacijo, po kateri se niti ne spominja, kaj se ji je zgodilo. Napadi postajajo vse pogostejši in hujši. Emily, vdana katoličanka, se odloči podvreči izganjanju hudiča, ki ga izvede duhovnik iz njene župnije, oče Richard Moore. Mlado dekle med grozljivim izganjanjem hudiča umre in duhovnika obtožijo umora iz nemarnosti.

Izjemno uspešna odvetnica Erin Bruner pristane v obrambo duhovnika samo v zameno za partnerstvo pri njeni odvetniški firmi. Med sojenjem njen cinizem in ateizem spodkopljejo oče Moore z neomajno vero in srhljivi, nenavadni dogodki.

O filmu

Hudič v Emily Rose je izjemno zanimiva zgodba o mladi ženski, ki postane obupno in nerazložljivo bolna. Emily Rose doživlja strašne vizije in izjemno boleče krče, zaradi katerih je njeno telo zveriženo in šibko. Nevrolog trdi, da gre za epilepsijo, vendar so zdravila, ki jih predpiše, neučinkovita. Simptomi se še poslabšajo, nakar psiholog postavi novo diagnozo, da namreč ni samo epileptična, ampak tudi psihotična.

Ko njeno trpljenje postane nevzdržno in ker se tradicionalno zdravljenje ne obnese, se Emily obrne po pomoč k svojemu duhovniku. Po dolgem premisleku oče Moore pristane na izganjanje hudiča, česar ni še nikoli počel. Emily in oče Moore zaupata svojo religiji, ki ponuja razlago za Emilyjino kalvarijo. Njeno telo in um so obsedli demoni, ki jo grozno trpinčijo.

Kljub junaškim naporom očeta Moora Emily med izganjanjem hudiča umre, očeta pa obtožijo umora iz nemarnosti, ker ni zaprosil za medicinsko pomoč. Sojenje, ki sledi, tako postavi na nasprotna bregova razum in znanost na eni ter duhovna prepričanja in vero na drugi strani. Hkrati nas popelje nazaj skozi dogodke Emilyjinega spiralnega padca v bolezen in nam ponudi razlage obeh strani.

"Akira Kurosawa je moj najljubši režiser in Rashomon po mojem mnenju sodi med njegove najboljše filme. Njegova struktura je izjemno zanimiva. Gre za sodno dramo, ki ponudi pogled na en sam dogodek z različnih perspektiv," pravi scenarist in režiser Scott Derrickson. "Prav s flashbacki, ki nas odpeljejo iz sodne dvorane, omogočimo občinstvu, da se samo odloči, kaj se je utegnilo zgoditi z Emily Rose. Moj namen je izzvati ljudi, da se vprašajo, kaj verjamejo o zlu, kaj o demonih. Neizogibno se potem nazadnje moraš vprašati še po svojem mnenju o bogu, o naravi spomina in resnice."

Film pa ne zaposli samo občinstva, struktura zgodbe tudi likom omogoča, da si zastavljajo vprašanja o lastnih osebnih prepričanjih. "Lik Laure Linney, Erin, se sooča z mnogimi izzivi, spremeni se njen pogled na svet, zastavlja si vprašanja, kakršna nas religija in duhovni pogled na svet silita, da si jih zastavljamo. Kakšna so etična načela za življenje na svetu - ko se odločamo, kako ravnati z ljudmi," pravi koscenarist in producent Paul Harris Boardman.

"V tem filmu sta predstavljena dva pogleda in debata, ki se odvija, je zelo zanimiva," dodaja producent Tripp Vinson. "Ta debata poteka že vse od začetkov človeštva. V kaj verjamemo in kaj lahko resnično dokažemo?"

O produkciji

Derrickson in Boardman sta po naključju naletela na resnično zgodbo, ki je navdihnila scenarij. Takoj ju je pritegnila: "S Paulom sva raziskovala za nek scenarij Jerryja Bruckheimerja. Sodelovala sva z newyorškim policistom, specializiranim za raziskave paranormalnih pojavov," se spominja Derrickson.

"Policist nama je predvajal odlomek avdio posnetka dejanskega izganjanja, ob katerem te je zmrazilo do kosti," pravi Boardman. "Povedal nama je nekaj podrobnosti o zgodbi, ki je bila fascinantna."

"Dejstvo, da je to dekle umrlo, me je ganilo," pravi Derrickson. "Vprašanja, ki jih zastavlja njena zgodba, so zelo provokativna. Vedel sem, da bi si ob filmu, ki bi osvetlil te dogodke, občinstvo zastavilo enaka vprašanja."

"Mlada ženska je bila izjemno zanimiv lik. Sočustvovala sva z njo," dodaja Boardman. "Inherentna struktura zgodbe, ki se konča s sodnim procesom, nama je ponujala možnost predstaviti problematiko prepričanj in različnih pogledov na resnico. Hkrati je bila njena izkušnja tako grozljiva, da sva se zadevala, da bova ustvarila izredno grozne prizore, ki bodo poudarili tudi nadnaravno stran zgodbe."

"Film naslavlja temelji strah, ko zastavi vprašanje: Ali zlo obstaja?" pripomni producent Tom Rosenberg. "Če zlo obstaja, ali je vsemogočno in kaj storiti, ko/če se z njim soočiš?"

Lekcije rimskih duhovnikov o izganjanju hudiča

avtor Mark Duff
BBC News, Milan
2005/02/17

Kolidž, ki ga podpira Vatikan, uvaja lekcije iz izganjanja hudiča - za rimsko-katoliške duhovnike, ki bodo iz obsedenih izganjali zle duhove.

Lekcije na prestižnem Athenaeum Pontificium Regina Apostolorum bodo vključevale zgodovino satanizma in njegov kontekst v Svetem pismu.

Poleg tega bodo na urniku praktične lekcije iz psihologije in prava.

Italijo zelo skrbi vpliv satanističnih sekt - zlasti med mladimi in tistimi, na katere je zlahka moč vplivati.

Na seminarjih na Athenaeumu oziroma na Upri, kot mu pravijo, bodo govorili tudi o duhovnem, liturgičnem in pastoralnem delu izganjalcev hudiča.

O produkciji, drugič

"Ta film je grozljiv na svojstven način zato, ker se ukvarja s temo, za katero vsi vedo, da je resnična. Ljudje se res podvržejo izganjanju hudiča," pravi Derrickson. "Ko gledate Lindo Blair v Izganjalcu hudiča, so posebni učinki in maska tako ekstremni, da obstaja določena mera nejevere. V tem filmu so obsedenost in prizori izganjanja enako vznemirljivi, prav gotovo nasilni in ekstremni, a prepričljivi. Igra Jennifer Carpenter mi je omogočila posneti film, ki se ne zanaša na posebne učinke, ker je njena igra res izjemna. Česa podobnega še nisem videl."

Laura Linney, ki je zaslužna za to, da je Jennifer dobila vlogo, pravi: "Pri scenariju se mi je zdelo zelo zanimivo, ker je osebne demone zoperstavil z religioznimi, zanimivo se mi je zdelo, kako različno lahko dojemamo stvari. Erin se med filmom zgodi marsikaj in ugotoviti skuša, kaj vse skupaj pomeni. Na stvari lahko gleda racionalno ali pa povsem drugače in pride do povsem drugačnega zaključka o stvareh, ki se zdijo preproste. Je res samo veter odprl vrata, ali je bilo več kot to?"

Derrickson je skoraj že izbral igralko, ki naj bi upodobila Emily Rose, ko mu je Laura Linney predlagala, naj na avdicijo povabi Jennifer Carpenter. Skupaj sta nastopili v broadwayski postavitvi Lova na čarovnice. Linneyjeva jo je priporočila kot eno najboljših mladih igralk, kar jih je kdaj videla. "Jenniferina druga avdicija je povsem spremenila moj pristop do snemanja filma," pravi Derrickson. "Ko sem videl, kaj počne - kako zveni in kako premika telo - sem vedel, da se mi ne bo treba zanašati na posebne učinke. Bila je v svoji koži in zunaj nje, nepopisno srhljiva."

"Na vlogo sem se pripravila kot športnik, zato da bi tako telesno kot mentalno lahko storila vse, kar bi od mene zahteval Scott, da bi šla lahko tja, kamor me bo skušal odvesti," razlaga Carpenterjeva. "Prebrala sem več knjig o obsedenosti in izganjanju hudiča in prebrala nekaj študij o epilepsiji. Na vse sem skušala gledati s ptičje perspektive in nisem želela, da bi me pri vsem skupaj oviralo moje mnenje. Osebno se me je zelo dotaknil stavek očeta Moora, da morata vera in dvom soobstajati, ker bi bila vera brez dvoma nevarna."

"Jennifera igra mi je vzela sapo," vzklikne Vinson. "Po prizorih izganjanja smo se na snemanju malce živčno šalili, češ, morda je to dekle res obsedeno! Name je naredila velik vtis."

Vizualno sta si Derrickson in Boardman film zelo jasno predstavljala. "Vizualno je bil naš namen združiti grozo in lepoto," razloži Derrickson. "Mislim, da je križ sam po sebi tak. To je čudovita podoba s čudovitim pomenom, hkrati pa je to zelo nasilna in grozljiva podoba." Derrickson je scenografu Davida Brisbinu prinesel več slik Francisa Bacona, ki so bile zelo blizu tistega, kar si je želel za videz filma, tako po barvi kot po čustvenem vzdušju. "Barve niso takšne, kakršne bi takoj povezali s srhljivim, vendar so uporabljene na zelo vznemirljiv način," pravi Derrickson.

"Nekatere stvari, na primer naravo zla, se v grozljivkah lahko obravnava metaforično," pojasni Boardman. "Metafora v grozljivki postane resnična in to nam pomaga pri soočajo s pomembnejšimi temami."

"Katoliško šolo sem obiskoval 12 let, na biblične zgodbe pa sem se odločil gledati kot na alegorije," pravi Gary Lucchesi. "Ob Veliki noči recimo pomislim na vstajenje. Toliko vsega je odvisno od interpretacije, od pogleda na svet."

"Debata je po mojem mnenju relevantna, saj se dotika etičnih vprašanj, ki se nanašajo tako na raziskave izvornih celic kot kot na druge znanstvene poskuse," meni Tripp Vinson.

"Najpomembnejše je, da film nikomur ne skuša dopovedati, kako naj razmišlja in v kaj naj verjame," zaključuje Laura Linney. "Zastavlja vprašanja, odgovorov pa zagotovo ne daje."

O igralcih in režiserju

Laura Linney (Erin Bruner) je posnela filme Kinsey (nominacija za oskarja, zlati globus in nagrado igralskega sindikata), The Squid and the Whale, Jindabyne, Driving Lessons, You Can Count On Me (nominacija za oskarja, zlati globus in nagrado igralskega sindikata), Love Actually (Pravzaprav ljubezen), Mystic River (Skrivnostna reka; nominacija za oskarja), Kongo, Absolute Power (Popolna oblast), Primal Fear (Izvirni strah), The Truman Show (Trumanov show); The House of Mirth; Lorenzo's Oil; Dave; Searching for Bobby Fischer; A Simple Twist of Fate; The Mothman Prophecies (Mothmanova prerokba); The Life of David Gale; P.S, Love Letters.

Nastopila je v epizodah Frasierja, v tv filmih Wild Iris in Blind Spot, nadaljevankah Tales of the City, More Tales of the City. Nastopa tudi na Broadwayu.

Tom Wilkinson (oče Richard Moore) je gledališki in filmski veteran. Posnel je filme In the Bedroom (V pasti, nominacija za oskarja), Shakespeare in Love (Zaljubljeni Shakespeare), Normal, The Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Večno sonce brezmadežnega uma), Stage Beauty, Batman Begins; A Good Woman, Picadilly Jim, Separate Lies; The Last Kiss, Girl with the Pearl Earring, Ride With The Devil, Sense And Sensibility (Razsodnost in rahločutnost), The Full Monty (Do nazga), The Importance of Being Earnest; Wilde;, Miss Smilla's Sense of Snow.

Nastopil je tudi v serijah Martin Chuzzlewit, Resnick: Lonely Hearts, Prime Suspect (Glavni osumljenec), Measure for Measure. Ogromno nastopa v gledališču.

Jennifer Carpenter (Emily Rose) je izjemno nadarjena mlada igralka, ki je nastopila v komediji White Chicks (Bela modela). Obiskovala je Juilliard School in na Broadwayu nastopila v Lovu na čarovnice ob Lauri Linney in Liamu Neesonu.

Scott Derrickson (scenarij/režija) je na univerzi Biola diplomiral iz humanističnih ved, komunikologije in teoloških študij. Ima tudi magisterij iz filmske produkcije.

Z Wimom Wendersom je sodeloval pri filmu Land Of Plenty. S Paulom Harrisom Boardmanom je za Jerryja Bruckheimerja v scenarij predelal knjigo Beware The Night. Za Martina Scorseseja pripravlja tudi znanstvenofantastični ep.

Derrickson je z Boardmanom napisal scenarij za The Church of the Holy Ghost ter Darkness Falling, Derrickson naj bi režiral oba filma. Derrickson in Boardman sta napisala scenarije še za Mystic, Ghosting, Future Tense, Urban Legends: Final Cut ter Hellraiser: Inferno, ki ga je Derrickson tudi režiral.

Derrickson in Boardman sta predelala tudi scenarija za Scarecrow in Draculo 2000.

Komentarji

23.10. 2005 ob 0:08 zvezdica

Film je zelo enkraten, full dobra zgodba in srhljiva. Najbolj mi je všeč zaključek ki je res nekaj posebnega. Mislim da si bom film ogledal še enkrat v tem tednu. Povem vam film je res the best!

— dejan
31.10. 2005 ob 10:24 zvezdica

tej grozljivki se res lahko reče grozljivka, so prizori, ki so res srhljivi!! kdor bo tole gledal, mu ne bo žal, vsaj meni ni bilo, pa sem zelo zbirčna :)

— limeta
31.10. 2005 ob 14:13

A je res don ob 21:00 cena tega filma 800 SIT.

— Doomer
31.10. 2005 ob 15:20 zvezdica

film je res odličen...danes ga grem spet gledat čeprav sem ga že 3 krat na dvd-ju,,,... potem ko pride 10.11. pa grem še enkrat...res vredno ogleda...mad filmom pa moreš nonstop razmišljat kaj se bo zgodilo,...to je ravno najboljše pri vsem...

— wale
31.10. 2005 ob 19:08

Film je zelo hud. NaJBOLJŠA GROZLIVKA. VREDNO denarja!

— love TINA
1.11. 2005 ob 12:17 zvezdica

Fajn film, je bolj srhljivka, kot grozljivka. Ker je posnet po resnični zgodbi, ti da mislit, ko greš domov. Priporočam.

— Eja
1.11. 2005 ob 18:04 zvezdica

Morm rečt, da je to po dolgem času enaa grozljivka, ki se ji dejansko lahko reče grozljivka. Včeraj sm bla na predpremieri in morm rečt, da so bli momenti, ko sem hotla stečt ven iz dvorane. Drugače sem zelo velika ljubiteljica grozljivk, ampak po tej jih imam zadost za en cajt. Všeč mi je blo, ker ni bilo poudarka na vizualnih učinkih. Igralci odlični.

— Janice
3.11. 2005 ob 12:53

film je bil kr ok ceprav si nemoses predstavljat da se je to res dogajalo nebo vam zal ce si ga bote ogledali

— patricija
3.11. 2005 ob 20:26 zvezdica

film sm si ogledla na predpremieri in mi je biu res supr ceprov je meu par takih prizorov d si se lahk res ustrasu.. je pa bols d vmes ne misls na to da je resnicna zgodba k te je pol lahk sam se bol strah.. res srhljivo in grozljivo hkrati.. sicr pr temu filmu je zgodba osredotocena zgolj na vero in prepricanja ampak to ni melo ucinka name.. je pa res da je moje osebno mnenje da je treba met neki "pred vedenj" o vsem skupi da se lazje sledi filmu ker je nekej takih izrazov v filmu ki ne razlagajo dolocenega dogajanja ki se dogaja v nadaljevanju.. film je resnicno vredn ogleda ceprov si ga se enkrt ne bi sla ogledat kr me je dodobra prestrasu.. drugace pa zame to najbolsa grozlivka vseh casov!!

— bibi
4.11. 2005 ob 15:33

glede na odlomek,si bom film verjetno ogledala saj zna bit zloo zanimiv. komaj cakam da pride v kino,saj sama nadvsee obozujem grozljiuke.. najbolj pa me pritegne to,da je posnet po resnicnem dogodku. lep pozdrav fsem

— Pija
5.11. 2005 ob 22:16

Ta film je res enkraten kajti to soočanje z paranormalnimi pojavi me je pritegnilo k razmišlanju.Ali obstaja kaj takšnega kot je v filmu upodabljeno?

— David
8.11. 2005 ob 14:26

KOMI CAKA DA GA GREM GLEDAT KER SE MI ZDI DA JE DOBR.

— VESNA
11.11. 2005 ob 9:58 zvezdica

BUL Shit resnična zgodba, ljudje ste gledali čarovnice z blaira"naj bi bil po resnični zgodbi" čez nekaj časa je režija priznala da ni resnčna zgodba. Tako da zelo malo vrjetno da bi posneli grozljivko po resničnih dogotkih, ker nas te grozljivko nebi nič vstrašile. Vsi pa vemo da hodički ne obstajajo.

— LEPOTEC
11.11. 2005 ob 19:49 zvezdica

Film je kar dober,po pravici povedano sem pa pričakoval več od njega,več scen,kjer kaže deklino,obsedeno s hudičem!Vse se mi zdi tako pokazano,nekak na silo...ok 2 prizora sta ful dobra (kar naježila se mi je koža),1 je tam ko jo on kolega vidi na tleh ležat v študenski sobi v tisti čudni pozi,pa oči odprte pa zenice razširjene 100 na uro,druga scena pa tisto na koncu ko v temi reče da je lucifer v njej not...nice scena:)..Drugače pa je film tak tak,ok se splača pogledat,lahko pa bi blo malo več...čeprav se mi zdi da je zlo dobro odigrala vlogo odvetnica in župnik.to bi blo to:) Vseeno priporočam ogled;)

— Skalpy
11.11. 2005 ob 20:04

Ja film je res prow fajn!!! Je res mal scary ane, sam je pa ful dobra zgodba pa učinki pa to ane. Res folk pejte gledat! Splača se

— Pepica Glamuzina
12.11. 2005 ob 16:41

fuŁ..qŁ..fiŁm..carsS skoOooo..pa praujo da je temačna woda grozliu..phHhhh..spŁ oh ne...

— ***just~me***
12.11. 2005 ob 18:09

jah ta film sploh ni biu tolk slb. meu kr ene psiho srhlive prizore. pa tko zgodba je tud kr kul.

— tine
12.11. 2005 ob 19:03 zvezdica

Film sem si ogledal že trikrat in se mi zdi izredno dober! Najboljše pri filmu je to, da je posnet po resničnih dogodkih, saj ravno to pri večini gledalcev sproži misel ali res živimo v duhovnem svetu? Vsem, ki radi razmišljate o duhovnosti in posmrtnem življenju ter prav tako o eksorcizmu toplo priporočam ogled filma. Pohvalil bi režiserja Scotta Derricksona in še posebaj mlado igralko v vlogi Emily Rose, Jennifer Carpenter. Dobro se je odrezal tudi Tom Wilkinson, ki igra lik duhovnika Richarda Moora. Bravo!

— albert
12.11. 2005 ob 21:27

danes sm si ogledala film in je bil zlo dobr. fora je bla tud k na začetku ena mačka za mjavka pa se je ena punca tko zadrla da smo se usi režal ko nori. to biti to :P

— vesna
13.11. 2005 ob 12:30

Film mi je bil zelo všeč! Čeprav sm se včasih ustrašila ;-)

— klavdija
13.11. 2005 ob 18:54 zvezdica

Zame ta film sploh ne sodi med grozjivke skratka ful žal mi je da sem ga sploh gledala. LP Milena

— milena
13.11. 2005 ob 19:27 zvezdica

ta film je posnet po resnicni zgodbi in govori o obsedenosti hudica , po drugi strani pa v filmu prikazujejo druge metode,da je lahko vse to samo epilepsija in da se da vse zdravstveno dokazati in razloziti .ta film vam ponuja 2 moznosti , v kaj boste verjeli vam ne vsiljuje , izberete si lahko cist sami.verjmite ali pa ne.film je 100% vreden 900sit in vasega prostega casa;)

— FR3KICA
13.11. 2005 ob 21:02 zvezdica

Film je bil zelo dober. Je najboljša grozljivka o verski tematiki polek Eksorcista. Morate gledati. Super grozljivka.

— Sašo
13.11. 2005 ob 21:04 zvezdica

Dober film, vreden ogleda. Sicer ni ne vem kako strašen, vsaj men ni bil. Je pa kar nekaj dobrih prizorov, čeprav filmu ne bi ravno rekla, da je grozljivka. Všeč mi je tudi konec. Jennifer Carpenter mora biti zares odlična igralka, da je lahko zaigrala te prizore! LP

— Dober
13.11. 2005 ob 21:40 zvezdica

Pravkar sem si ogledala Emily Rose in čeprav se mi zadeva ni zdela ravno nevemkako grozljiva, je film res odličen in ga vsem toplo priporočam. Igralci so odlični, zgoda ves čas lepo poteka, če je resnična ali ne, pa za ta film sploh ni tako zelo bistveno. Naj verjame kdor pač hoče, ostali pa jo vzemite za znanstveno fantastiko. Problem solved. Ocena: 9/10

— Lenča
15.11. 2005 ob 15:33 zvezdica

včeri sm ga gledala in moram reč da ta "GROZLJIVKA" ni sploh izpolnila mojih pričakovanj, saj sem mislila da bodo npr. emilyjin eksorcisem prikazali na bolj grozen naćin in da je to resnična zgodba niti ne verjamem, saj so tako kot pri čarovnici iz blaira in Teksaškemu pokolu uporabili tezo "Po resničnem dogodku!!!", vendar sploh ni res saj to producentske hiše uporabijo samo,da bi se njihovi filmi dobro prodajali. zato preden rečete "uau, je po reničnem dogodku posneto se zamislite ali take stvari sploh lahko obstajajo.sej film ni bil slab ampak preprosto ne bi ga dala pod grozljivke ampak pod srhkjivko.

— nekdo
16.11. 2005 ob 17:20 zvezdica

Odličen film kateri ti da razmišljati o obstoju dobrega in zla! Zanima pa me kdaj se je zgodba dejansko res zgodila (preden je šla v obliki filma). Lp

— Dejan
17.11. 2005 ob 9:41 zvezdica

Tisti,ki ne verjamete v te zadeve,se bote tak s tem soočli,ampak ne v taki obliki...:)N00bi ste tisti,ki mislite,da je vse to izmišljeno,mogoče res ni ta film posnet po resničnem dogodku (mogoče je hotel režiser posnet še en film o eksorcizmu)ampak vam zagotavljam,da se te stvari resnično dogajajo a na žalost prevečkrat in vam zagotavljam,da je bolše če tega ne vidite na lastne oči,ker je to groza ki je ne moreš v filmu prikazat!!!

— boter
17.11. 2005 ob 18:08

Folk najbol smesna komedija kar sm jih kdaj gledu!!! To morte gledat! Skos se smejes prizorom! Hudic emily rose za najbolso komedijo! =D

— ŠPENE
17.11. 2005 ob 18:09

.film je.ful mega.cepraw ni tko strašn.;)... .ma se ga splača.pogledati. .meni je nnj del ko najdejo...un stwor.uzadi. ...w awtu. ...ajd...(s)mejte se lepo...

— _fuck!ng_cr4zy_
18.11. 2005 ob 21:14

film je bil zelo vredi... malo grozen sicer ampak vredi.. vsi ki ga še niste gledali.. kaj še čakate :D mislim da ga bom še še enkrat gledati :D lp

— bobi
20.11. 2005 ob 16:08 zvezdica

Ja, kaj bi rekli. Inteligentna sodna drama. Grozljivost je le za povrh. Kajti sam film se lahko ponaša le z nekaj obsedenimi trupli, nekaj krvi in z nekaj klišeji iz odličnega Izganjalca hudiča. Emily- poguba.

— Dejan
21.11. 2005 ob 15:38

O HUDOOO NISM VIDLA BOLŠGA FILMA ČEPROU SM GA DOMA GLEDALA MA JE FUL HUD ZDEJ GA GREM ŠE ENKRT:D

— DaRk
21.11. 2005 ob 16:17

Žou mi je da sm šou po dveh letih spet v kino... kr neki en bedn film, sploh ni strašn niti nč, skor sm zaspal, nvem kako je lahko enim všeč... bljak... ne gledat

— ŠekMiv
21.11. 2005 ob 18:20 zvezdica

Najboljsa izmed v zadnjem casu pogledanih grozljivk, poleg grozljivih elementov se dobra in inteligentna zgodba - vprasanja tudi glede skrajnih metod psihiatricnega zdravljenja. Glede besed o resnicnosti pa - vecina sodb je javnih in se jih hrani v arhivu, kjer se jih da nato kasneje pogledati, kar je bistvo ameriskega precendencnega prava. Bomo pogledali. Upam pa da nisem kake kozlarije napisal. LP!

— cerko
21.11. 2005 ob 19:35

vse lepo pa prou da radi gledate take filme k jih js tut sam je pa res absurdno da vrjamete da so grozliuke pa srhliuke posnete po resničnih zgodbah k je totalno butasto...film sicer še nism gledala ga nameravam u kratkem.mejte se pa začnite mislt z glavo

— anita
22.11. 2005 ob 0:59 zvezdica

ce ste ljubitel filmov o Exorcizmu si ta film pac morate ogledat! POZOR; ne gledat trailerja ker vam bo cel film pokvaru (v trailerju so kot ponavadi vse strasne prizore stisnli). Film glih ni neka grozljivka bolj srhljivka z dobro zgodbo oz prezentacijo. Ce si hocete ogledati dobro grozljivko pa priporocam Saw (ni prišel v slo) in Saw2 (najbrž ne bo prišel v slo)

— poluks
22.11. 2005 ob 14:20 zvezdica

Yp,to je to.Končno film,ki "potegne" vse svoje minute,ki jih premore.In le teh je premalo.Poznate občutek in rek:vse kar je dobro,(pre)hitro mine?Štorija vleče kot konj in občutek boste dobili,da ni v filmu niti minute,ki tja ne spada.Zadeva ni tako hudo grozljiva,čeprav je žena parkrat raje gledala stran,ima pa nekaj "spodbudnih" prizorov. Zelo,zelo priporočam!!

— Andromeda
22.11. 2005 ob 16:38 zvezdica

film je bil še kr dobr glede na to kaj snemajo zadnje čase. Drugače pa za vse tiste k pišete d ni ravno ne vem kaka grozljivga. Film je v originalu srhljivga kar je neki čist drugega. Tut tle sicer na strani piše d je grozljivga ampak to je pomota! lp sandi

— sandi
23.11. 2005 ob 20:56 zvezdica

Ja, film sm vidla včer in sicer na 19 rojstni dan, pri letih, ko je umrla tudi Emily, tko, da od začetka sm se prav zamislna. Ne, drgač je pa film enkraten in vreden ogleda, ne glede na to ali je grozljivka ali srhljivka, človeku da mislt, da obstajajo stvari, na katere niti ne pomislimo. Veliko užitkov vsem, ki grest še gledat.

— Lily
24.11. 2005 ob 13:52 zvezdica

Ne, sej ne da je film katastrofa...daleč od tega, ampak amreiške produkcijske hiše se morajo mal zamislt nad svojim delom...ker razen posebnih učinkov se od The Shining al pa Exorcista ni nič kaj posebnega spremenilo...! No pri tem filmu se mi je pa najbolše zdelo prav to prelivanje dveh žanrov...ko se v bistvu v dramo zlivajo tej temačni,shrljivi flash backi...ki zelo popestrijo celotni sodni proces...od 1-10: recimo 7,5;)

— Darksky
25.11. 2005 ob 11:37 zvezdica

jao. ta film je fulll dober!! am... če kdo ne verjame da je po resnični zgodbi napisan obstaja tut knjiga pa jo poreberite, saj je tudi v njej zagotovilo da je vse po resničnih dogodkih. Sicer film ni tko grozljiv si pa res zasluži ime grozljivka, saj so v njej prizori, ki človeka res pritegnejo k gledanju! Tako da vsem priporočam: HITRO V KOLOSEJ!

— Larisa
25.11. 2005 ob 13:27 zvezdica

Film ni samo dobra srhljivka temveč tudi tematika za razmišljat komu ali čemu boš verjel. To kar je otipljivo, znanstveno dognano in empirično raziskano, ali pa nekaj, kar je paralelnega, spiritualnega, še nedognanega. Sodni epilog je tudi en velik paradox - odvetnica, ki sprva verjame samo v svoje ambicije in svoje ime poleg napisa svojega šefa, se pa potem zave svoje majhnosti, ko v igri še nekaj veliko večjega. In pa tožilec, zaprisežen katolik, ki na procesu proti duhovniku skuša nizati le znanstvena dejstva, ki jih v bistvu ni. Dober film. 8/10 Se je še kdo zbudil ob 03.00h hehe

— Skylax
25.11. 2005 ob 17:56 zvezdica

Čeprov sm imuna na ameriške grozljivke, ker sm jih že ene tisoč pogledala, pa so cisto use narejene po istem kopitu (nc groznega v glavnem) tale po mojem mnenju definitivno izstopa.Men, priznam, so šle cist use kocine pokonc in sm mogla skos prste gledat, k je zadeva res cist grozna, trga. V glavnem film je d best in vredn ogleda, pa ne sam enkrat ampak kr dvakrat.

— didy
25.11. 2005 ob 19:16 zvezdica

Ok, sej film je bil čist vreii, pa doro je blo, sam za mene to ni grozlivka. Sploh nič ni blo groznega!!! mal razočarana, ker sem misla da bo grozno, pa da bo dots hudih prizorov, te pa nič...bv. drugače pa mi ni žau, da sme ga vidla.

— .I.N.A.
26.11. 2005 ob 0:00 zvezdica

Film zelo dobro prikaže duhovna stran življenja,vprašamo se ali demoni res obstajajo.Če je zgodba narejena po resničnih dogodkih mora že biti res.Grozljivka-ne ravno tipična,ampak nekaj prizorov ti res srce postavi v hlače,mogoče ti tudi vzame kakšno urico spanja in gledanja pod posteljo.Dober film,mogoče malo premalo grozen,toda zelo dobro je prikazano izganjanje in naselitev hudiča v Emily

— bobi
26.11. 2005 ob 7:58

men je bil film ful kul!

— ana
27.11. 2005 ob 12:56

Z_A_K_O_N!!!NEMORM NAPIST KKO ZAKON MI JE TA FILM :D

— darkness
27.11. 2005 ob 22:04 zvezdica

Kaj bi se zgodilo, če bi se Izganjalec hudiča zgodil v resnici. The Exorcism of Emily Rose, sicer bolj sodna drama kot grozljivka, nam jasno razloži, kaj bi se zgodilo, če bi nek duhovnik hudiča izganjal tudi v resnici. Znašel bi se pred sodiščem, kjer bi mu dokazovali krivdo umora in dejstvo, da je hotel umsko bolno dekle ozdraviti na šarlatanski način. In ravno to se zgodi očetu Mooreu (Tom Wilkinson), ki se loti izganjanja hudiča iz telesa najstnice Emily Rose (Jennifer Carpenter). Iz telesa, ki so ga obsedli zli demoni. Telesa, ki naj bi ga obsedel celo Hudič v prvi osebi. In seveda telesa, ki bi si po mnenju tožilca Ethana Thomasa (Campbell Scott) zaslužil zdravniško pomoč zaradi epilepsije, anoreksije in hudih duševnih težav. Obtožnica je jasna in glasna. Oče Moore naj bi zakrivil umor Emily Rose, ker je prepovedal jemanje zdravil in se šel eksorcizem. Odvetnica Erin Bruner (Laura Linney) seveda trdi drugače, saj tudi njo počasi medejo demoni, ki svoj pohod začnejo ob treh zjutraj. Se pravi na uro Kristusove smrti. Torej ob zelo primernem času, ko Bog na Zemlji nima svojega odposlanca. Malce preveč mirna in za svoje slabo premalo grozljiva zgodbica, ki adute pač stavi na realnost in pozabi, da bi morala Emily Rose svojo glavo zasukati za 360 stopinj. Edino tako bi ji namreč verjeli, da ne blefira.

— iztok gartner
28.11. 2005 ob 11:17 zvezdica

Živjo Samo to hočem povedat. Bodite previdni, kaj izjavljate glede tega filma. Hudič in njegovo delo je realnost, je okoli nas in priznajmo si, je tudi v nas samih. In kar se moramo zavedati je, da se te stvari ne dogajajo samo v oddaljeni Ameriki, ampak tudi pri nas. Pred kratkim sem bil na predavanju o eksorcizmu v Sloveniji, natančneje v mariborskem okolišu. Na leto ima za to zadolženi duhovnik (v Sloveniji so štirje, eden v mariborski škofiji, dva v ljubljanski in eden v koprski) več kot sto (100) primerov, od katerih je nekaj najhujših, kot so prikazani v tem filmu. In to samo v mariboski škofiji. Kaj šele v celi Sloveniji. Predavanje je bilo zelo zanimivo, če vam povem samo nekaj stvari. Ženska se se oglašala z globokim moškim basom, neko dekle je dobilo moč da so jo štirje krepki fantje komaj držali, govorili so katerikoli jezik vam pade na misel, za katerega pa oni še vedeli niso da obstaja,... Kar se mi pa zdi najbolj pomembno poudariti, je da naivnost ljudi izkoriščajo ljudje, ki imajo te sposobnosti in se obrnejo raje k temnim silam. To so razni bioenergetiki, radeestezisti, celo joga in podobne vzhodnokitajske oz. vzhodnoindijske ideologije. Bodite pridni in zdravi!

— Mike
28.11. 2005 ob 13:20 zvezdica

Film ni nič posebnega,morem rečt ,da sem se še smejal poleg, tak da grozno ni preveč.Je pa zato igralska zasedba odlična.Sploh odvetnica ,duhovnik in Emily so odlično odigrali film!!Prav zaradi igralcev se splača pogledat film.

— silvek
28.11. 2005 ob 14:00

jao ta film je hud ej škoda d ga že prej nism šla gledat, že njihova spletna stran je hudo prkazana ,sej taki filmi so the best ni čez njih.

— go away
29.11. 2005 ob 14:14

ja nevem jst bi ga ša fulll gledat čeprou nemaram grozliuk a pa mislte da je res kul?a priporočate?

— limonca
29.11. 2005 ob 20:10 zvezdica

Film sem si ogledala kljub temu, da me grozljivke ponavadi dodobra prestrasijo. Ta me ni. Je pa zato toliko bolj zanimiva zgodba in ni nesmiselnega klanja kot v drugih filmih. Mogoce bi jaz kot odvetica ali tozilec v tej zgodbi stvar zagovarjala z druge plati... V glavnem, igralci so dobri, doloceni trenutki srhljivi, najbolj pomembno pa je, da ti da misliti... in podvomis v lastna prepricanja, kakrsna koli ze so.

— Jasmina
1.12. 2005 ob 1:03 zvezdica

Film je bil dober zaradi treh glavnih igralcev, ki soigrali zelo dobro. Edino ta odvetnica mi šla na koncu že malo na živce z tem bluzenjem po ameriško. Film pa resnično dobro prikazuje obadva pogleda na eno in isto stvar. Vreden ogleda.

— Zoran
1.12. 2005 ob 13:41

film je BEDN! folk se je POGOVARJU NA GLAS med filmom... še pr nobenmu se ni to zgodl. ni blo navdušenja v dovorani

— razočarana
2.12. 2005 ob 15:33

film je groz kdo ma rad grozljivke ta man z anjega mislim ker res je grozljivo saj meni je blo kaj še naj rečem vreden ogleda dobro igralci so to vse odpigrali no to je to. čaw

— nataša
2.12. 2005 ob 20:31 zvezdica

Ta film vam ne priporočam gledat ker vam bo čist sprenil življenje. Demoni res obstajajo. Če demoni in Hudiči ostajajo potem tudi obtaja Bog kar o tem ni dvoma. Če si ga pa boste ogledali potem boste čisto use slišali tudi okoli vas.

— Anže
3.12. 2005 ob 16:17

Vrei je ne, full strasen, seveda grozljivka kar se tud spodobi za to, ampak vedno nastopi eden problem, KARTA je PREDRAGA (lol)

— Kocko
3.12. 2005 ob 23:28

ja ja lep film

— Mirko
4.12. 2005 ob 11:37

to je ena najbolših grozljivk kar sn jih vidla!! če si filma še niste ogledali si ga MORTE! nebo vam žal res!!

— _nanika_
4.12. 2005 ob 14:14

film je živa nočna mora =)

— urko
5.12. 2005 ob 5:40

Film sm gledala sele ucer pa tko zgodba pa vse je kul sam nevem ni grozn.js bi ksn film k bi se res 100x not ustrasla...da je napet ne pa take grozlivke...k ni nc vse skp:D

— kai
8.12. 2005 ob 22:06

film je legenda.zraven tega pa ti od strahu vse dlake stojijo pokonci:)

— AzraiL TaLya
12.12. 2005 ob 14:31 zvezdica

Nama se zdi to ful grozno ker je tak resnično(zgleda) pa to, pa to naj bi blo res tak da je ful grozno. Drugače pa vredno ogleda ful dober film! Ludi, glejte! (s)mejte se!

— ~komentarki~
13.12. 2005 ob 17:20

ful cool toti film je ajnfoh svetovni, ampak to nic za tiste ki se spijo pri mamici ali se cesa bojijo

— b.p.
13.12. 2005 ob 19:27

en izmed najboljših filmov.vreden ogleda

— cool
16.12. 2005 ob 17:42

slišala sem da je film ful ful svetovni vendar si ga jaz z mojimi prijeteljicami ne morem ogledati ker je prepozen. moral bi biti vsaj popoldne in ne tako pozno v noč. drugače pa je vse o.k.

— pikica
25.12. 2005 ob 22:22 zvezdica

Vsi tisti, ki pravite, da to ni po resničnih dogodkih si pomagajte s stricem Googlom: Anneliese Michel. Zgodba iz filma je vzeta po tej zgodbi, dogaja pa se nekje v Nemčiji. Meni super film. Edino nategancija je, da napišejo grozljivka. Sicer, če sem lahko napišete komentar, potem si lahko tudi pogledate kake zvrsti je film na www.imdb.com pa se ne boste nič pritoževali. Evo, za ta film: Genre: Drama / Horror / Mystery / Thriller (more)

— Ejsi_Disi
28.12. 2005 ob 11:59

ma tak povem... vrei film,mislo sn da bo slabši,ampak-- špica! Vredn ogleda in gnarja ;)

— tomy
30.12. 2005 ob 18:09

ludi!povem vam film je enraten.vse kar mora imeti film:)ampak ni za majhne otrokce

— pupika
1.1. 2006 ob 13:29

Že sam naslov pove da je film še kr.. sem gledla že veliko bolsih tak da.. no ni pa slabi.. je nekaj vmes.. predvsem zelo dober je zakluček.. drugo pa že malo dolgočasno.. lol tak da kako 7 od 10 si zasluži.. nix več pa nix majn..

— natashyka
12.1. 2006 ob 14:07

am... ja film je biu full hud an!! res da ni biu full grozn ampak je biu zlo zanimiv!! najbolj mi je biu ušeč prizor ko se oglašajo hudiči!!! am... če kdo ve a jh lahko našteje!!! lp

— Lucifer666
25.1. 2006 ob 17:21

grozno,grozno!

— !
25.1. 2006 ob 17:25

ka je grozn!pa resničn!ojej

— laura
26.4. 2006 ob 19:58

Film je fuuul dobr. Če ga še niste gledali siga sposodite na dvd-ju

— edn
5.5. 2006 ob 14:43

naj vam povem ,da je film hudič v emely rose zelo zanimiv resnično vam ga predlagam gledati. mejte se

— mateja
15.6. 2006 ob 13:08

film hudič v emily rose je ful dor ma kaj ka me je ful strah gledat take filme(kšna škoda).tud nagnusen je.moja sestra ga stalno gleda,zato ga morm tud jst.drugači je film ful dor intisti režiser ka si ga je zmislu mora met bujno domišljijo.PAPA od vanesse

— vanessa benak cvijanovič
14.7. 2006 ob 13:34

film je res enkraten in grozljiv!!ko sem ga gledala sem skoraj umrla ampak res je bil zelo dober.ampak še enkrat si ga ne bi upala gledat... ti pa da res misliti:ali je Emily res obsedel hudič ali je samo znorela??jaz verjamem da jo je res obsedel hudič.

— bjonda
4.10. 2006 ob 19:37

ful hud film! morte ga gledat. scary :):)

— hudo
11.3. 2007 ob 12:16

Gledal...navajen največiga klajna in podobnga to je blo pa preveč.Dva mudela pa jst smo se stiskal k mački...br.dobr film drugč... Edin tist na konc,d je posnet po resničnh dogodkih bi lohk spustil ;).

— hmmm
23.3. 2007 ob 21:07

TO JE THE BEST PSIHOLOSKI TRILER USEH CASOV.RES JE ZAKON

— mere4
22.3. 2008 ob 0:01

Ta film priporočam usm ka ne verjamete v hudiča.Se Strinjam z Eja res ti da mislt ta film.Čeprav obožujem gorzljivke po tem filmu nism mogla spat

— Anja
7.5. 2008 ob 2:00

filam se mi bas dopade posto je veoma zanimljiv !svi prikazi su vrlo dobro prikazani i osobe koje nastupaji su dobro izvrsile svoje uloge!!svaka cast!!

— zvezdana
30.10. 2009 ob 12:43

ej enkrat sm ga gledala sam začetek pa mi je blo preveč grozn ampak se bom opogumla in ga dons gledala zdi se mi vreden ogleda

— lol
14.1. 2010 ob 19:10

ker sem gledala ta film mi ni žal niti malo bil je carski!ampak ko človek to gleda skoraj misli da je resnično jaz tega pravzaprav ne vem!

— cool stela
15.1. 2010 ob 18:02

ni mi žal da sem gledala ta film ker je resnični,super film,grozni da sem si od hudega kar grizla nohte! take filme jaz najraje gledam in me potem ni strah!!! ta dogodek je resnični in boga Emily Rose ko se ji je to dogajalo in je tako mlada že umrla! ta film mi je bil božansko všeč pa čeprav so nekateri dogodki prav grozni!ampak potem takoj na to pozabim zato me ni strah ampak tega filma se bom spomnila celo življenje ker je resnično grozni!!! ljubim ga ker je zelo vredu film!

— cool grozljivkke
16.1. 2010 ob 8:37

ta film je izredno grozen zato ga bom pogledala večkrat bil je odličen in resničen film če kdo tega ne verjame naj si pomaga z najboljšim prijatljem googlom ta ti bo pokazal da je to resnična zgodba!!

— cool grozljivkke
16.1. 2010 ob 9:18

film hudič v emily rose je res grozen in resničen kaj je še groznjejše meni se je dogajalo nekaj kar je bilo v filmu in to da je se ena stvar premikala in nato padla na tla in potem je nisem več našla nevem kje je pri filmu je bilo tako da so padle na tla barvice nato ji je hudič potegnil dol koco s katero je bila pokrita in prišel do nje in se splazil v njo kar je bilo zelo grozno vendar tega se meni ni zgodilo vendar tista stvar je padla v kopalnici ko sem bila na stranišču in nevem kaj je padlo in kaj!!

— devil!!
17.1. 2010 ob 16:21

ta grozljivka je ta hudo grozna da se še zdaj tresem in to mi je zelo všeč! takšna grozljivka je cool ker je tako grozno in še po vrhu resnična kar je resnično res je cool je za tiste ki imajo grozljivke res radi kot jaz naprimer! sej v njej bote videli kako se muči emili rose kar je zelo grozno!!!

— cool grozljivkke
26.1. 2010 ob 18:29

meni in moji prijateljici je bilo ful cool ker je bilo tako resnično in grozno morjo vsi gledat ki sploh vedo za ta naslov(hudič v emilly rose) imam srečo da sem sploh vedela za ta naslov in ljudi tisti ko so to gledali tut!!

— devil v emily rose 16
10.5. 2010 ob 17:07

ta film je priljubljen saj gre po resničnih dogodkih in zanimiv je ter grozen!!!

— blackcat
4.3. 2012 ob 20:32

poznam zgodbo-res je dobra in srhljiva...ni mi jasno-a ni bil ta film ze v kinu?

— blabla
8.2. 2014 ob 14:23

čeprav sem gledala že okoli 15 filmov v zvezi s hudiči,me je ta najbolj privlačil.ostala sem brez besed ,med filmom od strahu tudi brez sape.ta film je res zanimiv,ocenila pa bi ga s čisto 10:):):):):):):).....................................................................................................................

— k?r?e?

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.