Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Huda mravljica

animirana komedija
Epska bitka majhnih razsežnosti. Film NI sinhroniziran.
Na sporedu od: 28.9.2006, Kolosej Ljubljana
12.10.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 28min / 88min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: John A. Davis po knjigi Johna Nickla
Režija: John A. Davis
Huda mravljica je duhovita in poučna zgodba o 10-letnem Lucasu Nicklu, ki se mora spopasti z življenjem v novem mestu in zlobnimi mulci iz soseske, ki mu ne dajo miru. Svojo jezo Lucas stresa na mravlje na dvorišču, toda ne brez posledic, saj se mravlje nekega dne odločijo za maščevanje. Z magičnim napitkom ga pomanjšajo na svojo velikost in obsodijo na življenje mravlje na njihovem mravljišču. V tem nenavadnem svetu pa se Lucas nauči marsičesa o prijateljstvu, življenju in pogumu.

Film NI sinhroniziran.

Ubogi 10-letni Lucas Nickle (Zach Tyler Eisen) nima miru.

Pred kratkim se je z družino preselil v novo mesto in nima nobenega prijatelja. Njegova najstniška sestra Tiffany (Allison Mack) mu ves čas teži, starša (Cheri Oteri and Larry Miller) pa mu zadnje čase ne posvečata veliko pozornosti, saj se mrzlično pripravljata na potovanje za obletnico poroke. Njegova ljubeča in nekoliko prismuknjena babica Mommo (Lily Tomlin) pa se ves čas ubada s tem, kako bo zaščitila svojo družino pred vesoljci, o katerih tako rada bere v cenenih revijah.

Toda to še zdaleč ni vse - Lucas je namreč postal žrtev pretepača iz soseske Steva, ki izkoristi prav vsak trenutek, da ga nadleguje.

Lucas zato jezno uničuje mravljišča na svojem dvorišču - zaradi nemoči se izživlja nad kupi zemlje in njihovimi malimi prebivalci, tako da jih brca, tepta in jih zaliva z vodo.

Toda Lucas se ne zaveda, da je svet pod njegovimi nogami še kako živ, in da so "te neumne mravlje", kot jih sam vidi, povezane v kompleksno družbo, ki pozna različne nazive, dolžnosti in celo čustva. Iz dneva v dan so bolj siti Lucasa Uničevalca, ki jim uničuje domove. Zdaj so se mu pripravljeni postaviti po robu.

Čarobni napoj, ki ga je zelo dolgo varil čarovnik Zok (Nicolas Cage), je naposled končan. Zgolj ena kapljica v Lucasovo ogromno uho je dovolj, da se v trenutku pomanjša na velikost mravlje, zato ga odpeljejo globoko v mravljišče, kjer mu bodo sodili.

Vodja mravljinčjega sveta (Ricardo Montalban) razglasi Lucasa za krivega zločinov proti koloniji. Kazen mu naloži razumna kraljica (Meryl Streep), in sicer mora živeti med mravljami in razumeti njihovo življenje, da bi si lahko izboril svobodo.

Kljub Zokovemu nasprotovanju pa se njegovo dobrosrčno dekle Duška (Julia Roberts) prostovoljno javi, da bo pazila na pomanjšanega fantka, zaradi česar pa ima kmalu polne roke dela - vseh šest rok - da ne zaide v težave.

Zelo hitro je Lucas postavljen pred preizkušnjo, saj mora pomagati svojim novim prijateljem ubraniti kolonijo pred uničenjem - na delu je namreč lokalni iztrebljevalec Stan Beals (Paul Giamatti). Medtem ko se epski dvoboj na življenje in smrt odvija na dvorišču, pa se Lucas nauči tudi pomembnih lekcij o prijateljstvu, sočutju, ekipnem delu in zvestobi, ki mu bodo služile kasneje v življenju.

Risani film je režiral John A. Davis, producenta pa sta Tom Hanks in Gary Goetzman, temelji pa na knjiga Johna Nickla.

Huda mravljica se lahko pohvali z izjemno zvezdniško zasedbo, saj so risanim likom posodili glasove oskarjevka Julia Roberts, oskarjevec Nicolas Cage, dvakratna dobitnica oskarja Meryl Streep, oskarjev nominiranec Paul Giamatti (ki je blestel v Podvodni deklici, najnovejšem filmu M. Nighta Shyamalana), Lily Tomlin in Ricardo Montalban.

Nekaj zanimivih in zabavnih dejstev o mravljah

 • Mravlje živijo na Zemlji že več kot 100 milijonov let in jih lahko najdemo praktično po celem planetu. Doslej najstarejšo mravljo na svetu so našli v jantarju. Reče se ji Sphecomyrma freyi. Samo za primerjavo - Homo sapiens (človek) naj bi se razvil pred približno 30 tisoč do 50 tisoč leti.
 • Če bi sešteli težo vseh živečih mravelj, bi bila ta večja od skupne teže vseh živečih ljudi.
 • Mravlje lahko dvignejo breme, ki je 20-krat težje od njih samih. Povprečen 10-letni fant tehta 30 kilogramov, zato bi moral dvigniti 600 kilogramov, da bi se lahko kosal z eno samo mravljo.
 • Na svetu obstaja 35 tisoč vrst mravelj.
 • Večina mravelj živi v toplem podnebju.
 • Poznanih je okoli 9500 vrst mravelj. Znanstveniki so mnenja, da jih lahko odkrijemo še vsaj dvakrat toliko.
 • Možgani mravelj so največji med žuželkami. Naši veliki človeški možgani pa sploh niso največji med sesalci. Pravzaprav so človeški možgani le eno šestino velikosti kita glavača.
 • Povprečna življenjska doba mravlje je od 45-60 dni.
 • Možgani mravlje imajo okoli 250 tisoč možganskih celic. Človeški možgani, tudi tisti Lucasa Nickla, pa jih imajo okoli 10.000 milijonov, torej kot kolonija 40 tisočih mravelj.
 • Nekatere mravlje spijo sedem ur na dan.
 • Največja mravlja meri 2,5 cm v dolžino. V Guinessovi knjigi rekordov je zabeležen najvišji človek na svetu - 236 cm pastir iz Pekinga.
 • Najmanjša mravlja meri 1 milimeter.
 • Kolonija mravelj šteje od nekaj sto tisoč do več milijonov. Največja človeška populacija je na Kitajskem, in sicer tam živi 1 milijardo 306 milijonov 313 tisoč 812 ljudi.
 • Mravlje uporabljajo tipalke za dotik, kot tudi za voh.
 • Mravlja ima dva želodca - v enem je hrana, ki jo porablja mravlja zase, v drugem pa je hrana za druge mravlje.
 • Mravlje nimajo pljuč. Kisik vstopa skozi luknjice po celem telesu, ogljikov dioksid izstopa skozi iste luknjice.
 • Mravlje imajo šest nog, kot vse žuželke.
 • Mravlje niso le črne in rdeče, ampak tudi zelene, rjave, rumene, modre in vijolične.
 • Mravlje delavke nosijo iz mravljišča odpadke in jih zunaj odložijo na poseben kup. Delavke so samice in jih je največ.
 • Matice imajo ob rojstvu krila. Odletijo drugam, kjer ustanovijo novo kolonijo, potem krila izgubijo. Matica lahko živi tudi do 15 let.
 • Vsaka kolonija ima vsaj eno matico, včasih več.

Največji sovražnik mravelj je človek. Uničujemo njihova mravljišča, jih pobijamo z insekticidi in na nekaterih predelih jih celo jemo.

Igralci

Julia Roberts (Duška)

To pomlad je doživela prvi nastop na Broadwayju, in sicer v predstavi Richarda Greenberga Three Days of Rain. Decembra pride v ameriška kina film Charlotte's Web, v katerem bo posodila glas Charlotte. Nazadnje smo jo lahko videli v Bližnjih odnosih in Oceanovih 12.

Posnela je še filme Oceanovih 11, Erin Brokovich (oskar in zlati globus za glavno žensko vlogo), Z roko v roki, Mary Reilly, V postelji s sovražnikom, Kljuka, Čedno dekle (nominacija za oskarja), Jeklene magnolije (nominacija za oskarja), Moj bivši se poroči, Nasmeh Mone Lise, Izpovedi nevarnega uma, Notting Hill, Pobegla nevesta, Mehikanka, Ameriška ljubljenca, Skrivnostna pica, Pelikanovo poročilo, Umreti mlad, Tanka linija smrti, Čenče, Michael Collins, Vsi pravijo: Ljubim te, Teorija zarote.

Nicolas Cage (Zok)

Je eden najbolj vsestranskih in priljubljenih igralcev svoje generacije. Za vlogo v Prilagajanju je bil drugič nominiran za oskarja in četrtič za zlati globus. Leta 1995 je dobil oskarja, zlati globus in druga priznanja za vlogo samomorilskega alkoholika v filmu Zbogom, Las Vegas.

Njegov rojstni kraj je Long Beach, Kalifornija. Kot najstnik se je preselil v San Francisco in začel igrati v gledališču. Med šolanjem v Los Angelesu je leta 1981 odigral svojo prvo vlogo kot profesionalni igralec, in sicer v televizijskem filmu The Best of Times. Kmalu se je pojavil tudi na velikem platnu, v komedijah Fast Times at Ridgemont High ter Valley Girl. Sledili so filmi Rumble Fish, Racing With the Moon, The Cotton Club, Birdy, Peggy Sue se poroči, Mesečnica (prvi zlati globus), Arizona Junior, Divji v srcu, Honeymoon in Vegas (druga nominacija za zlati globus). Sodeloval je z Jerryjem Bruckheimerjem, enim najuspešnejših hollywoodskih producentov (Samo še 60 sekund, Letalo prekletih, Alcatraz), ter z uglednimi režiserji, kot so John Woo (Glasniki vetra, Brez obraza), John Madden (Corellijeva mandolina), Brett Ratner (Zamujena priložnost), Joel Schumacher (Osem milimetrov), John Dahl (Red Rock West), Barbet Schroeder (Poljub smrti), Brian De Palma (Kačje oči), Brad Silberling (Mesto angelov) in Martin Scorsese (Med življenjem in smrtjo). Igral je še v filmih Guarding Tess, Fire Birds, The Boy in Blue, Lahko se zgodi tudi vam ter Vampirjev poljub.

Videli ga bomo lahko v filmu Oliverja Stona World Trade Center, ki temelji na resnični zgodbi, ki se je zgodila usodnega 11. septembra, in pa tudi v Ghost Rider.

Poskusil se je tudi kot producent (Vampirjeva senca, The Life of David Gale) in režiser (romantična drama Sonny).

Meryl Streep (Kraljica)

Je dvakratna oskarjeva nagrajenka in prejemnica rekordnih 13 nominacij. Svojo prvo vlogo je odigrala v filmu Julia Freda Zimmermana. Že vloga v naslednjem filmu, Lovec na jelene, ji je prinesla nominacijo za oskarja. Sledili so filmi The Seduction of Joe Tynan, Manhattan in Kramer proti Kramerju. V slednjem je prepričala tako kritike kot občinstvo in si priigrala oskarja za najboljšo stransko igralko.

Kmalu je prejela tretjo nominacijo in sicer za uspešnico Žena francoskega poročnika. Pohvali se tudi z oskarjem za najboljšo igralko, tekmice je premagala z vlogo v celovečercu Alana Pakule Sophijina odločitev.. Naslednji nominaciji sta bili za vlogi v filmih Silkwood Mikea Nicholsa in Moja Afrika Sydneyja Pollacka. Uspeh je nadaljevala s filmom Mikea Nicholsa Heartburn in Hectorja Babenca Ironweed (sedma nominacija za oskarja). Njena igra v uspešnici A Cry in the Dark Freda Schepisija je bila nagrajena z nagrado za najboljšo igralko na filmskem festivalu v Cannesu in nominacijo za oskarja.

Nadaljevala je s komedijami She-Devil, Postcards from the Edge (za oskarja nominirana devetič), Defending Your Life in Smrt ji lepo pristoji. Po vlogah v celovečercih The House of the Spirits in Divja reka si je priigrala novo oskarjevo nominacijo, tokrat z vlogo v Najini mostovi. Med drugim smo jo videli še v filmih Before and After, Marvinova soba, One True Thing (enajsta nominacija), Dancing at Lughnasa in Glasba mojega srca. Tudi za vlogo v slednjem se je potegovala za oskarja. Za izjemno delo v uspešnici Ure do večnosti je prejela srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu, še trinajsto nominacijo za oskarja in tudi zlati globus pa si je prislužila z vlogo v celovečercu Prilagajanje. Svoji nedavni igralski vlogi je zabeležila v filmih Angels in America in Mandžurski kandidat.

Paul Giamatti (Stan Beals)

Paul Giamatti je prejel že mnoge pozitivne kritike. Bil je nominiran za nagrado Independent Spirit za najboljšega igralca. Videli smo ga lahko v filmu Rona Howarda Cinderella Man: Legenda o boksarju, v katerem nastopata tudi Russell Crowe in Renée Zellweger.

Giamattijeva prva vloga je bila v komediji Private Parts. Nastopil pa je tudi v filmih Stranpota, Človek z lune, The Cradle Will Rock, Pogajalec, Reševanje vojaka Ryana, Trumanov šov, Donnie Brasco, Storytelling, Planet opic, Duets, Hiša debela mame, Thunderpants, Strogo zaupno in Plačilo.

Na televiziji smo ga videli v The Pentagon Papers ter v nadaljevankah Oddelek za umore in Newyorška policija. V kratkem ga bomo lahko poslušali tudi v animirani Hudi mravljici, za katero bodo posodili svoje glasove še Julia Roberts, Nicolas Cage in Meryl Streep, igral pa je tudi v The Illusionist, ob boku Edwarda Nortona in Jessice Biel.

Izza kamere

John A. Davis (režiser/scenarist/producent)

Leta 1987 sta s partnerjem, Keithom Alcornom, ustanovila DNA Productions, podjetje za animacije, ki trenutno ustvarja 3-D animacije za celovečerne filme in televizijo. Poleg Hude mravljice so risali tudi za serijo The Adventures of Jimmy Neutron.

Leta 1997 je Davis napisal scenarij in režiral prvi risani film, ki je v celoti v 3-D tehniki, Santa vs. the Snowman - prejel je številne nagrade.

Davis je prav tako ustvaril Jimmyja Neutrona, ki je leta 1995 izšel kot kratki film, kasneje pa je posnel še celovečerni risani film, za katerega je leta 2002 prejel nominacijo za oskarja.

Tom Hanks (producent)

Je prvi igralec, ki je v zadnjih petdesetih letih dvakrat zapored dobil oskarja: za Philadelphijo in za Forresta Gumpa. Za obe vlogi je dobil tudi zlati globus in številne druge nagrade.

Leta 1996 je kot režiser debitiral z That Thing You Do!.

Začel je v nadaljevanki Bosom Buddies, ki so ji sledili filmi Morska deklica v New Yorku, Volunteers, Nothing in Common, Ženska liga, Velik (prva nominacija za oskarja, prvi zlati globus), Reševanje vojaka Ryana (nominacija za oskarja), Zelena milja, Brodolom, Pot v pogubo, Ujemi me, če me moreš, Terminal, Morilci stare gospe, Polarni vlak.

Hanks je sodeloval tudi pri nadaljevankah From the Earth to the Moon (bil je eden od pobudnikov nadaljevanke, izvršni producent, režiser prve epizode ter scenarist in eden od igralcev zadnje) in Band of Brothers (bil je izvršni producent in režiser ene od epizod).

Komentarji

16.8. 2006 ob 3:12

dobra risanka za tamale sam malo pozno bo ven prišla

— car
29.9. 2006 ob 20:51

ei a se splača ta film it gledat a je tko kej smešn če ga je kdo že vidu??? me zanima sam če je kej smešnga tko ful za nasmejat povejte pliss

— ketyka
30.9. 2006 ob 16:54

Ej toj smešna risanka pa full dobr narjena. hehe babica skoz ene vesoljce iše namest mravelj:))

— smešen
5.10. 2006 ob 14:40

super je! ful fajn! kul!

— zoja in urška
9.10. 2006 ob 7:54

beden film )=

— ni imena
14.10. 2006 ob 20:27

men je ta fiulm huda mravljica res ful všeč ker so jo tut napadl pa je ona vedno zmagala!en srček hudi mravljici

— micka
17.10. 2006 ob 19:14 zvezdica

Draga, pomanjšal sem otroka. Mravlje so kul. To smo videli že v Mravljincu Z, to sedaj vidimo tudi v Hudi mravljici, enkratni mešanici komedije, akcije, grozljivke in socialne drame. Mešanici, ki odleti nad vse letošnje risanke in nam ponudi krasno ter poučno zgodbico za vse tiste, ki so kot dečki tako ali drugače mučili mravlje. Saj veste, na njihov domek metali petarde, jih polivali z vodo in jim s čevljem lomili vratove ter nožice. In točno tak je mali Lukas, zagrenjeni očalar, ki ga mlatijo močnejši sošolci. Jasno, on potem mlati mravlje in pozablja na film Honey I Shrunk the Kids, ki je pri mravljah zakon. Tak zakon, da ga pomanjšajo, ugrabijo in pošljejo na prisilno delo. Ker ne živijo v Rusiji, Sibirijo zamenja delovna kolonija. Ker ima na svoji strani prijazno mravljinko Julio Roberts, pa je na varnem in se mu ni treba bati, da ga bodo požrli. Prav imate, The Ant Bully je Kafkova Preobrazba, kjer je Gregorju pač ime Lukas, in risanka, ki bi jo lahko na svojih seminarjih vrtel Smiljan Mori. Bodi boljši človek, se pravi, bodi mravlja in boš boljši človek. Ali kot bi moral nekoč dejati znameniti možakar: 'Bolj kot spoznavam ljudi, raje imam mravlje.'

— iztok gartner
20.10. 2006 ob 14:33

JA DoooBr ReeeS ! Nii Kj..FuuuL Sm See NaaaSmEJaaALAaa..Spl oh BaBiCi =P

— HuDa MraVlJiCa
29.10. 2006 ob 14:01 zvezdica

Film je smešen.Mravljice so tak luškano narisane .Najlepši prizor je ko letajo po zrako da bi prišli do bonbonov.Tam se zjokaš ko mravlaja pokaže kaj one naredijo oz. kakšen obraz pokažejo ko so žalostne.Potovanje malega Lukasa je res zanimivo še posebej ko pristane v želodcu žabe in sreča tam druge žuželke. Ful smešno je na kakšen način se uničevalca lotita dve žuželki.Skratka film je super.

— lina pina
31.10. 2006 ob 10:04

film je supr še posebi zato k ni sihroniziran

— MrAvLa
13.12. 2009 ob 19:13

FILM HUDA MRAVLJICA SUPER LE PREKRATKI JE.

— ALEN
30.8. 2013 ob 12:30

ppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppprrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrreeeeeeeeeeveč dober film

— edin

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.