Kolosej
Film distribucije 2i Film

Houston, imamo problem!

igrani dokumentarni film
Podnapisi
Na sporedu od: 5.5.2016, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Leto: 2016
Jezik: angleščina
Scenarij: Boštjan Virc, Žiga Virc
Režija: Žiga Virc
Miselno izzivalni, napeto fantazijski in srhljivo resnični dokumentarec nas popelje v negotova 60. leta prejšnjega stoletja, ko skušajo ZDA v prestižni tekmi osvajanja vesolja prehiteti Sovjetsko zvezo, Jugoslavija pa išče način, kako bi lahko unovčila norijo hladne vojne. Predsednik Tito se domisli, da bi lastni vesoljski program prodali ZDA. Pa smo ga sploh imeli? Bi morda lahko ZDA v tvegani igri kart brez adutov prepričali, da v osrčju Balkana leži skrivnost, ki utegne prve astronavte ponesti na luno? Neverjetna zgodba precepa med resničnostjo in domišljijo vodi v osupljivi presek naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!) je celovečerni prvenec mladega režiserja Žige Virca. Ta igrano-dokumentarni film je koprodukcija Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Češke in Katarja in je med drugim tudi prvi film HBO Europe v regiji Adria.

Koprodukcijske TV-hiše:RTV Slovenija, HBO Europe, Westdeutscher Rundfunk (WDR)

Film so podprli:Slovenski filmski center, Hrvatski audiovizualni centar, Viba Film, MEDIA Creative Europe, Eurimages, Doha Film Institute

Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, ki so zaznam-ovale polpreteklo zgodovino. Te dogodke pa obkroža tančica skrivnosti, ki še danes burijo domišljijo. Film Houston, imamo problem! režiserja Žige Virca je nov, svež prispevek k razmišl-janju in razpravam o teorijah zarot. Ta intrigantski igrano-dokumentarni film raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev. Svež ameriški denar pa je bil ključni faktor relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti.

Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! je presenetljiva zmes realnosti in fikcije, ki prikazuje polpreteklo zgodovino skozi perspektivo teorije zarot. V filmu se prepletajo osebno pričevanje Ivana, inženirja v jugoslovanskem vesoljskem programu, in sveži, do zdaj javnosti neznani arhivski posnetki. To gledalce vabi h kritični presoji o tem, čemu v filmu verjeti in čemu ne. Na tej zabrisani meji med realnostjo in fikcijo filozof Slavoj Žižek v filmu zastavlja ključno vprašanje: »Kaj je pravzaprav res?«

Po 2. svetovni vojni je jugoslovanska obveščevalna služba predsedniku Titu odkrila domnevno izgubljene načrte Hermana Potočnika Noordunga za vesoljsko tehnologijo. Tito, ujet med vzhodom in zahodom, se odloči izkoristiti priložnost in izda ukaz za začetek razvoja ambi-cioznega jugoslovanskega vesoljskega programa. Marca 1961 je program prodan Združenim državam Amerike. Dva meseca kasneje predsednik John F. Kennedy napove, da bodo Amer-ičani poslali človeka na Luno. Mnogi verjamejo, da se je to res zgodilo in da sta ta dva dogodka povezana.

Ivan se vrne v domovino 50 let po tem, ko ga je vojaška varnostna služba poslala v ZDA, kjer je delal za NASO. Zdaj prvič v življenju sreča svojo hčerko, ki je ni nikoli videl. V filmu skupaj s Francem, upokojenim generalom JLA, ki je bil zadolžen za tajnost jugoslovanskega vesoljskega programa, razkrivata kompleksno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger. Film nas popelje tudi v nekdaj največji podzemni kompleks v Evropi, Objekt 505, nekdanjo strogo varovano bazo jugoslovanskega vojnega letalstva pri Bihaču, ki je jugoslovanska različi-ca bolj znanega ameriškega poligona za testiranje različne tajne vojaške tehnologije, imeno-vanega Področje 51 (originalno: Area 51).

Avtorji filma tako prinašajo celovito zgodbo o pionirskem raziskovanju vesolja, ki je več kot pol stoletja ostala skrita javnosti. Kombinacija zgodovinskih dejstev, govoric in laži o tem obdobju jugoslovanske zgodovine izziva gledalca, da si sam ustvari svojo sliko o teh dogodkih.

Mit ali resnica? Presodite sami.

Režiserjev pogled

Teorije zarot so tako privlačne, ker ponujajo preprosto razlago kaotičnega in zapletenega sveta, v katerem živimo. Njihove zagovornike običajno vidimo kot heroje, ki opozarjajo na spletke izrojenih negativcev, pogosto v podobi vladnih, verskih ali vojaških vplivnežev.

Zdi se, da so kritični in poglobljeni mediji že lep čas stvar preteklosti in povprečen gledalec s težavo razbere pravo sliko o nekem dogodku ali osebi. Pogosto imamo na voljo celo nasprotujo-ča si poročila o istem dogodku. Ni si težko predstavljati tehtnih razlogov, ki slehernika odvrača-jo od vrtanja v sumljiva poročila.

Kot filmski ustvarjalec sem že leta prevzet nad tekmo za prevlado v vesoljski areni med ZDA in bivšo Sovjetsko zvezo, nad skrivnostmi Titovih podzemnih kompleksov in povezanimi teorija-mi zarot. Vse to je bil povod za snemanje filma, ki gledalca izzove k zavzetju kritičnega pogleda na ponu-jena dejstva, ki so mu na ogled na velikem platnu.

O režiserju

Filmski in televizijski režiser Žiga Virc (rojen 1987) je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. S filmom Trst je naš! je bil leta 2010 nominiran za študentskega oskarja v kategoriji kratki študentski tujejezični film.Režiral je mnoge korporativne filme, TV-oglase, dokumentarne in kratke igrane filme ter zanje prejel več nagrad, med njimi tudi akademijsko in univer-zitetno Prešernovo nagrado. Nekatera njegova dela so se širila viralno, tako nacionalno kot mednarod-no. Za njegov pristop so značilni dramatičen vizualni slog, uporaba glasbe, natančen pristop k narativni strukturi in predvsem privlačnost za široko publiko.

Filmografija

  • Selitev (2016) – kratki igrani film
  • Houston, imamo problem! (2016) – celovečerni igrano-dokumentarni film
  • Polmesec nad Planikami (2013) – dokumentarni film
  • Vojne igre (2012) – dokumentarni film
  • Klic z gora (2011) – dokumentarni film
  • Trst je naš! (2009) - kratki igrani film
  • Naša demokracija (2009) – TV-film
  • Nebo nad blokom (2008) – kratki igrani film

Josip Broz - Tito

Citati iz filma:

Odkrivanje in osvajanje drugih planetov in vesolja sta odvisna od skupnih naporov zemljanov v želji raziskati, kakšne sosede imajo.

Državljanke in državljani Jugoslavije, tovarišice in tovariši, nova atomska era in prve novice o potovanju človeka v vesolje se zdijo zastrašujoč, čeravno genialen dosežek človeškega uma. Morda bo nekaj od tega uporabljeno zunaj naše domovine, ampak to naj nas ne moti ...

Slavoj Žižek

Citati iz filma:

Paradoksalen način prikrivanja prave zarote je, da jo predstavite kot teorijo zarote in računate, da je ne bo nihče vzel resno.

Naskrivaj verjamemo, da Američani verjamejo v nas. Tako delujejo miti. Vem, da pri meni nekaj ni resnično. Hkrati pa vem, da drugi temu vseeno verjamejo. Verjeti v skrivnosti drugih je del ameriške naivnosti.

Komentarji

15.3. 2016 ob 16:13

Koncno pameten dokumentarec, ki ga bom z veseljem pogledal :D komaj cakam

— GM
14.4. 2016 ob 9:03

Ne gre za dokumentarec!!

— Tito
19.4. 2016 ob 10:42

igrani dokumentarni film

— Miha
25.4. 2016 ob 18:25

Je dokumentarec

— Tito car
2.5. 2016 ob 11:33

Zakaj ga ni v sredo na sporedu?

— Radovednež
11.5. 2016 ob 10:26

Po dolgem času odličen (predvsem) slovenski film.

— Peter
15.5. 2016 ob 22:13

To bi pa bilo dobro pogledati

— Feliks
17.5. 2016 ob 18:51

Bravo 32r3 vse je točno kar si napisal.
Živel Tito in partija

— komunist SFRJ
18.5. 2016 ob 15:15

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

se vid kako je usmerjen urednik... niti enga stavka ni v komentarju o dejanskem filmu pa ma tip "zvezdico" ... vaše suženjstvo pod sinoninom "demokracije" nas je pa pripeljalo tam kjer smo danes.... niti suverena država nismo, kar je juga bila ne glede na kaj! bili smo država neuvrščenih danes samo prepucavanje k nismo sposobni niti kruha dovolj proizvest sami zase in tisto kar so po vojni naši predniki naredili in zgradili ste vi oz vaši starši pognal, razprodal in pokradl. Takim je šla juga pa vedno v nos, ker bi se naslednji moment zbudili na Golem otoku... in bilo bi edino prav! Ne pa da se smejete v kamere k hodte iz sodišč zaradi takih in drugačih poslovnih nategov!

— sfasf
24.5. 2016 ob 16:32

A ne bi raje kaj o Hudi jami in ostalih prikritih in sedaj odkritih jamah po širni Sloveniji, bi bilo bolj pametno in kredibilno!

— zvonimir
30.5. 2016 ob 21:03

Dokumentarec je 10/10. Vsaka čast. Ni važno ali je res ali ni, sporočilo je jasno, kvaliteta pa tudi na vrhuncu v primerjavi z večino skretovja posnetega pri nas.

— Anonimen
12.6. 2016 ob 9:09

Film sem šla pogledat ne da bi karkoli vedela o njemu (niti da je slovenski) in me je zelo pozitivno presenetil. Res dober film!

— Rori
31.7. 2016 ob 21:25

Domišljija, neresnica, mit....... neumnost.

— Dovla
27.9. 2016 ob 19:46

Film primeren za jugonostalgike, ki opevajo Titeja. Kvaliteta super, ogromno montaže starih posnetkov. Je pa film dobra kost za jugonostalgike, ki že govorijo, da so v Željavi imeli lanser za jugoslovanski vesoljski program.

— Realist
2.12. 2016 ob 14:20

Odličan dokumentarac. Pametnom dovoljno. 50 godina prevare i laži.

— Marijan
28.12. 2016 ob 9:28

Odličen film. Marsikdo ga vzame kot dokumentarni film in popolnoma verjamejo v prikazano. Vendar tisti del o Jugecih, s katerimi bi naj poplačali Ameriki dolgove v višini triletnega NASIN-ega proračuna HA-HA-HA

— Jelka
19.4. 2017 ob 23:08

edino to je siselno in realno:
"... vaše suženjstvo pod sinoninom "demokracije" nas je pa pripeljalo tam kjer smo danes.... niti suverena država nismo, kar je juga bila ne glede na kaj! bili smo država neuvrščenih danes samo prepucavanje k nismo sposobni niti kruha dovolj proizvest sami zase in tisto kar so po vojni naši predniki naredili in zgradili ste vi oz vaši starši pognal, razprodal in pokradl. Takim je šla juga pa vedno v nos, ker bi se naslednji moment zbudili na Golem otoku... in bilo bi edino prav! Ne pa da se smejete v kamere k hodte iz sodišč zaradi takih in drugačih poslovnih nategov!"

— djomba
27.5. 2019 ob 13:49

To je film, a ni dokumentarni. Titova Jugoslavija ni bila zmožna razviti spodoben avto. Znani Yugo, ki naj bi se prodajal v razvitem svetu, tudi v ZDA, je povsem propadel.

— Miha
2.4. 2021 ob 17:39

Če verjamem samo dokumentiranemu delu filma, je dovolj za bruhanje. Ko sem prebrala še znanstveni prispevek k tej temi Analiza razpada Jugoslavije v luči nacionalizma... No, pa mi je poleg veliko že znanega postalo razumljivo še marsikaj. Skratka, ni vse zlato, kar je rdeče. Pravzaprav je bilo komaj kdaj pozlačeno...

— Devetka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.