Kolosej
Film distribucije Continental Film

Hotel Transilvanija 3D

družinska animirana komedija
Sinhronizirano
Na sporedu od: 18.10.2012, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Robert Smigel in David I. Stern po zgodbi Dana Hagemana, Kevina Hagemana in Genndyja Tartakovskyja
Ustvarjalci zabavnih animacij Smrkci in Arthur Božiček predstavljajo nenavadno zgodbo o skrivnostnem gradu, kamor se pošasti iz vsega sveta zatečejo pred nadležnimi ljudmi. Lastnik Drakula skrbi za udobje in počitek strašnih gostov, toda skrbi mu dela svojeglava hčerka Mavis, ki bi se končno rada osamosvojila in raziskala svet. Še več težav povzroči prihod nič hudega slutečega mladeniča Jonathana, ki s svojimi barbarskimi človeškimi navadami ogrozi mrtvaško spokojnost hotela in se zaplete v romantično razmerje z Mavis.

Dobrodošli v Hotelu Transilvanija, Drakulinem razkošnem zdravilišču s petimi koli. V njem se pošasti in njihove družine do nezavesti razvajajo. Tam so lahko pošasti, kakršne pač so, ne da bi jih motili ljudje.

Za nek čisto poseben konec tedna Drakula povabi najbolj znane pošasti na svetu – Frankensteina in njegovo ženo, Mumijo, Nevidnega človeka, družino volkodlakov in druge — da bi proslavili 118. rojstni dan njegove hčerke Mance. Vlad brez težav poskrbi za te slovite prijatelje, njegov svet pa se vseeno zruši, ko v hotel prvič zaide človek in se spoprijatelji z Manco.

Pošasti: čisto take so kot mi!

“Hotel Transilvanija je zgodba o očetu in hčerki – samo da je oče pač Drakula,” pravi režiser Genndy Tartakovsky. “Kot vsi očetje je preveč zaščitniški, psihotičen in prisrčen možakar, ki bi za svojo hčerko storil vse, a je v primerjavi z drugimi očeti Princ teme.”

V Hotelu Transilvanija se izkaže, da so najslavnejše svetovne pošasti take kot navadni ljudje, z družinami in težavami, pred katerimi morajo sem ter tja ubežati. A v primerjavi z ljudmi se morajo skrivati pred svetom, ki misli, da so… no, pošasti pač.

In ni ga boljšega kraja za skrivanje kot Hotel Transilvanija, ki ga vodi sam Drakula kot zatočišče pred ostalim svetom in v katerega že od leta 1898 ni stopila človeška noga. A tudi Drakula ima svoje težave – najstniško hčerko Manco, ki bo vsak čas praznovala 118. rojstni dan. In ko bo postala ženska, se vampir najbolj boji, da se bo njun odnos skrhal. No, njegova dva največja strahova sta izgubiti hčerko in česen, ampak to je že druga zgodba.

“Ena od najtežjih stvari za starše je spustiti otroke v svet,” pravi producentka Michelle Murdocca, ki je nadzorovala nastanek filma od vsega začetka. “Večno jih ne moreš ščititi, preprosto moraš jim zaupati, da bodo znali poskrbeti zase. Kot se izkaže, celo Drakula meni, da je svet lahko nevaren.”

“V Hotelu Transilvanija so te pošasti smešne, bolj smešne kot kadarkoli. Razlog, zakaj so že vsa ta leta tu, pa je v tem, da ima vsaka krasno osebno zgodbo,” pravi Tartakovsky. “V njih je nekaj človeškega in zato so dostopni, prikupni in prijazni. In zato imamo radi našega Drakulo. Ima krasno, grenko-sladko zgodbo, ki jo vsi razumemo, v kateri vidimo, kako človeški je vampir.”

O likih

Drakula zaradi lastnosti, zaradi katerih je nesporni vodja pošasti –moč, oblast, karizma in morda prevelika obsedenost z nadzorom – je tudi sijajni upravnik hotela. Težava je samo v tem, da je, če vprašate njegovo hčerko Manco, mevža. Boji se za hčerkino varnost, v zavetju svojega hotela jo je vse življenje imel na varnem, daleč stran od ljudi, ki mahajo z baklami, in se ga zelo dobro spominjajo. Zdaj, na pragu njenega 118. rojstnega dne, pa mora držati obljubo, ki jo je dal, da bo namreč smela prvič videti svet. Na žalost gre sredi vsega tega, ko je v hotelu polno pošastnih gostov, in ko nepričakovano v grad stopi še prvi človek, njegov načrt po gobe. Kaj je storiti skrbnemu vampirskemu očetu? Naj še naprej varuje Manco pred človeško grožnjo, ali naj se odpove nadzoru, da bo razprla krila in poletela?

Manca je trmasta in pametna in v številnih pogledih tipična 118-letnica, ki jo je oče razvajal do nezavesti. Graščina njenega otroštva jo začne že malce dolgočasiti – v očetovem hotelu in zemljišču okoli njega je živela vse življenje - želi si potovati, si nabrati izkušenj in si ogledati svet. Zdaj je spoznala prišleka, ki bi ji to zlahka omogočil, a naj mar odide in tvega, da bo očetu zlomila srce, ali pa ostane in zlomi svojega?

Toni je tipičen 21-letni mladenič, ki z nahrbtnikom potuje po Evropi in si želi prepotovati svet. Je samozavesten, poln življenja, zgovoren, radoveden in dobrosrčen – da ne govorimo, da je izvrsten skejter. Njegov slogan je: “Samo zarolaj se dalje.” Zdaj je med svojimi popotovanji naletel na hotel… poln pošasti?! Da bi se lažje zlil z okoljem (in da pošasti ne bi vedele, da je prišlo do kršenja varnostnih ukrepov), ga Drakula preobleče v Tonisteina, Frankensteinovega domnevnega bratranca. A ta načrt gre po gobe, ker se Mavis in Tonistein dobro ujameta in Toni pozabi na svojo prvotno obljubo, ki jo je dal Drakuli, da bo namreč ob prvi priložnosti zbežal. Ker, hej, tale reč s pošastmi je prav kulska – zanima pa ga tudi čedno vampirsko dekle.

Frankenstein – Franci je Drakulin najboljši prijatelj in Mancin najljubši stric. Je prevelikanski delavni mož s še večjim srcem. Že dolgo je minilo, od kar je pošast lomastila po podeželju in se borila s kmeti in načelniki. Zdaj je čisto običajen poročen možakar, ki ima rad svojo posvojeno družino, Drakulo in Manco. Predstavljajte si njegovo presenečenje, ko se z ženo Rozi prikažeta na zabavi za 118- rojstni dan, na kateri se seznani z bratrancem, ki ga ni nikoli srečal, Tonisteina (človeka Tončija, ki so ga zamaskirali v zadnjem trenutku). No, družina je družina, četudi je videti malce čudna, in Franc je vesel, da bo spoznal svojega precej majhnega in pred kratkim odkritega sorodnika.

Rozi je Frankensteinova ljubljena žena. Kolikor Franciju primanjkuje odločnosti, jo Rozi več kot nadoknadi. Je kritična, direktna in pove, kar misli, ampak v resnici je tudi ona ljubeč družinski človek.

Vine je nesrečni obdelovalec podatkov podnevi, zvečer pa oče, ki ga vsi zlahka prinesejo okoli. Z ženo Vando sta imela leglo za leglom mladičkov, in posledično ima komaj dovolj energije, da se prebije skozi dan, in je skoraj povsem izgubil čut vonja zaradi neštetih plenic. Čeprav v hotel pride z otroki, ki se grdo obnašajo, in ženo pod roko, se Vine vseeno veseli počitnic. Lahko se sprosti in je to, kar je, in morda bo lahko sem ter tja celo zadremal. Najboljša stvar pri obisku starega letovišča pa je ta, da se bo večino počitnic lahko morda skrival pred otroci.

Vanda je žena volkodlaka Vineta. Je prijazna in zelo materinska. Saj tudi mora biti, je mama ducatov mladičkov in še več jih je na poti. “Ne glede na to, koliko otrok Vanda ima, je prijazna in ljubeča in je nič ne vrže iz tira,« pravi Murdocca.

Griffin je razvpiti Nevidni mož. Izvrsten je pri oprezanju in ker ga nihče ne vidi, prijatelje zlahka spravi v slepo ulico. Vedno je pripravljen na zabavno domislico. A medtem ko on rad kakšno zagode, ne prenese, če jo drugi zagodejo njemu. Je zelo občutljiv, še posebej glede svojih kodrastih rdečih las. »Griffinova težava je v tem, da je pogosto prezrt, a to ni njegova krivda – je pač zgolj neviden,” pravi Murdocca.«

Ožbej je velikanska obvezana Mumija in večja od življenja samega, Nekoč je zabaval egipčanske faraone. Je izjemno prikupen, bučen in v središču vsake zabave. Večino leta preživi globoko znotraj egipčanske grobnice, zato je vsakič, ko pride v Drakulin hotel, pripravljen na ZABAVO. Je krogla zabave in se s humorjem ogne sporom, ki se jim izogiba za vsako ceno.

Kvazimodo je glavni hotelski kuhar, grbavi Francoz, ki je slaven po zvonjenju in skrivanju po katedralah. Zdaj je postal pravi gastronomski genij, ki brez težav stepe palačinke iz črvov, iz njegovih posod vre juha iz polžev, za hotelske goste pripravlja tudi strašne predjedi. Temperamentni artiste hoče, da je v kuhinji vse po njegovo – in zdaj se trudi, da bi na hotelski jedilnik dodal še človeka, čeprav pošasti homo sapiens niso jedle že celo večnost. Njegovemu besedičenju prisluhne le malokdo, razen njegove zveste asistentke, podgane po imenu Esmeralda. S svojim zanesljivim nosom bosta izvohala človeka, za katerega vesta, da se skriva v gradu.

Hotel Transilvanija ima povsem drugačen videz in slog kot prejšnji filmi Sony Pictures Animation – in prav to jim je všeč. “Slog Sony Pictures Animation je, da nimamo hišnega sloga,” pravi producentka Michelle Murdocca. “Našim režiserjem damo svobodo glede sloga filma, ki ga ustvarjajo. Zato je vsak naš film drugačen – ne sledimo nobenemu danemu vzorcu.”

Režijski glas Hotela Transilvanija pripada Genndyju Tartakovskyju, čigar vizija je vplivala na način izražanja likov. Glede na to, da je film zabaven – ne srhljiv –se je filmarjem zdelo pomembno, da so liki oblikovani tako, da bodo nasmejali.

Zabavna dejstva

  • Naslov hotela je 666 Transilvanska ulica, Umbre, Romunija (naslov vidimo na zadnji strani itinerarjev, ki jih Drakula deli gostom).
  • Hotel Transilvanija ima 1250 sob, od tega je 950 sob za goste.
  • Palec na Frankovi levi nogi je namenoma pritrjen napačno.
  • Mikrofon na Mancini zabavi je enak, kot je bil viden v The ChubbChubbs, kratkem filmu,ki je dobil oskarja in s katerim se je pred desetimi leti predstavil Sony Pictures Animation.
  • Na začetku filma se logo Columbia pictures (dama z baklo) spremeni v netopirja. Ta netopir je Manca.
  • Vine in Vanda imata toliko mladičkov, da sploh ne vesta več koliko. Viki je edino dekle.
  • Andy Samberg je soavtor in izvajalec skladbe Sweet 118. Posnel jo je v svoji pisarni Saturday Night Live, producentka Michelle Murdocca pa je poslušala po telefonu.
  • Sprednja stran na Vinetovi uri so Lunine faze.
  • Druga stran Vikine dude je v bistvu kost.
  • Sorodniki režiserja Genndyja Tartakovskyja so se v štiridesetih letih prejšnjega stoletja preselili v Mehiko in njegov stric se sedaj ukvarja z gradbeništvom. Morda bo kdo opazil, da ima kar nekaj novejših visokih stavb v državi napis Gradbeništvo Tartakovsky.

O izvirni zasedbi

Adam Sandler (Drakula / izvršni producent): njegovi filmi so prislužili več kot tri milijarde dolarjev. Med njegovimi uspešnicami so Jack in Jill, Oskrbnik, Moja neprava bivša, Odrasli, Stari je nor, Zgodbe za lahko noč, Gasilca pred oltarjem, Špangleščina, 50 prvih poljubov, Očka po sili, Bes pod kontrolo, Zaporniško dvorišče, Funny People, Reign Over Me, Poročiva se, Klik, Punch-Drunk Love. Pet sezon je nastopal v Saturday Night Live. V okviru njegove produkcijske hiše Happy Madison so posneli filme Klik, Hišna zajčica, Mamin sinko, Očka po sili, Vroča bejba, Vražji Nicky, Žival, Opazovalci s klopi, Deuce Bigalow, Deuce Bigalow: evropski žigolo, Dickie Roberts: Former Child Star, Strange Wilderness, Paul Blart: Mall Cop, Happy Gilmore, Billy Madison, Grandma’s Boy, Joe Dirt, The Master of Disguise. Sandlerjevi komični albumi so prav tako uspešni. Vsega skupaj so prodali 6 milijonov izvodov.

Andy Samberg (Jonathan) je nastopil v filmih Stari je nor, Celeste and Jesse Forever, Prijatelja samo za seks, What's Your Number?, Stari, rad te imam, Oblačno z mesnimi kroglicami, Space Chimps; Hot Rod. Samberg je s partnerjema v firmi LONELY ISLAND z Akivo Schafferjem in Jormo Tacconom izdal drugi album z naslovom Turtleneck and Chain, ki je bil letos nominiran za nagrado grammy v kategoriji najboljši komični album. Pri nastajanju so sodelovali Akon, Justin Timberlake, Nicki Minaj in Rihanna. Z albuma sta uspešnici I Just Had Sex (vokal Akon) in The Creep (vokali Nicki Minaj in John Waters). Njihovemu prvemu albumu je bilo naslov Incredibad in sodi med najbolje prodajane albume leta 2009 in 2010. Samberg je leta 2009 vodil podelitev filmskih nagrad MTV. Že sedem let nastopa v oddaji Saturday Night Live.

Selena Gomez (Mavis) je več let nastopala v Disneyevi seriji Čarovniki s trga Waverly. Posnela je tudi tri albume in filme Mali vohuni 3-D: Konec igre, Ramona and Beezus, Monte Carlo, Spring Breakers, The Getaway.

Slovenska sinhronizacija

Sinhronizacija: Studio Ritem
Prevod: Vesna Žagar
Režija: Jernej Kuntner

Lik Glasovi v izvirniku Slovenska sinhronizacija
Drakula (Dracula) Adam Sandler Dani Bavec
Manca (Mavis) Selena Gomez Zala Djurić
Toni (Jonathan) Andy Samberg Miha Rodman
Franc (Frank) Kevin James Jernej Kuntner
Roza (Eunice) Fran Drescher Alenka Tetičkovič
Nevidni mož (Griffin) David Spade Jure Longyka
Vine (Wayne) Steve Buscemi Jan Bučar
Pripovedovalec - Jure Longyka

Komentarji

19.9. 2012 ob 17:07

komi čakam!!!!!

— :)
23.9. 2012 ob 7:25

škoda ker ga že ta mesec niso predvajal!
drugače na noro dober film!!!!

— lg235
23.9. 2012 ob 11:01

pa kdaj bo to no komi čakam. glih za moj rojstni dan se bo začel jjjjjjjjjjjjeeeeeeeeee

— pia-pič
2.10. 2012 ob 19:40

hudo

— nejc
15.10. 2012 ob 17:25

joj to bo carsko komi cakam
LLLLLLLLLLLLLLLOOOOOOOOOOOOOOOVVVVVVVVVVVVVEEEEEEEEEEEEE

— nuša
16.10. 2012 ob 19:18

Komi čakam, da ga grem gledat

— lina
3.11. 2012 ob 17:02

fffffuuuuullll!!!!! dober

— lana
3.11. 2012 ob 20:28

(-_)
&---#==>
))
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

— fezzzzzzzzzz!!!!!
4.11. 2012 ob 14:57

Morte it gledat !!!!!
Ful je carski !!!!!!!!!!

— lizika
9.11. 2012 ob 18:13

a kdo ve, če so vse kinematografske različice filma sinhronizirane v slovenščino? :)

— unknown

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.