Kolosej
Film distribucije Continental Film

Horton

animirana družinska komedija
Sinhronizirano
Na sporedu od: 20.3.2008, Kolosej Ljubljana
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ken Daurio in Cinco Paul po zgodbi Dr. Seussa
Ustvarjalci Ledene dobe so v življenje obudili simpatičnega slončka Hortona, ki nekega dne spozna, da v drobcu prahu prebiva celo mesto drobnih bitij pod vodstvom čudaškega župana. Čeprav Hortonu nihče ne verjame, se dobrovoljni slonček odloči za vsako ceno obvarovati svoje nove prijatelje. Skupaj skušajo najti način, kako vsa živa bitja prepričati, da zares obstajajo in da je tudi njihovo življenje pomembno, ne glede na to, kako majhni so.
Film je sinhroniziran v slovenščino.

Igrajo:   Slovenski glasovi:
Jim Carrey Horton Jure Mastnak
Steve Carell Župan Jure Godler
  Pripovedovalec Iztok Jereb
Amy Poehler Sally Nina Ivanič
Carol Burnett Kengurujka Violeta Tomič
Seth Rogen Morton Klemen Slakonja
Ouncil Chairman Predsednik mestnega sveta Tilen Artač
Tommy Tonček Peter Musevski
Dr. Larue Dr. Larue Ajda Toman
Will Arnett Vladvladikoff Valter Dragan

15. maja v Nulski džungli, sredi vročega dne v hladu bazena. Čofotal je po vodi… užival v radostih pragozda… ko je slonček Horton zaslišal šibek glas.

S temi značilnimi in ritmičnimi vrsticami, ki odlikujejo pisatelja in risarja Dr. Seussa, ameriško narodno bogastvo, čigar knjige so navduševale generacije mladih, se začne ena njegovih najbolj priljubljenih pripovedi, Horton zasliši Kdo!

Skoraj petdeset let je minilo, odkar je dr. Seussizdal svojo uspešnico. Po vsem teh letih so jo ustvarjalci Ledene dobe in komična velikana Jim Carrey in Steve Carell odločili, da jo oživijo tako, da jo bomo izkusili kot še nikoli doslej. Film občinstvo tokrat prvič ponese v neverjetno domišljijo Dr. Seussa s pomočjo vrhunske animacije. Film je natanko taka izkušnja, kakršna mora biti, če hočemo njegova dela doživeti na filmu.

Film tako kot knjiga predstavlja domiselnega slona po imenu Horton (Carrey), ki sliši šibak klic na pomoč, ki prihaja iz drobca prahu, ki lebdi v zraku. Čeprav Horton tega še ne ve, v njem domuje eno celo mesto po imenu Kdolsko, ki ga poseljujejo mikroskopski Kdoji, ki jih vodi Župan. Čeprav mu sosedi grozijo in se norčujejo iz njega, je Horton odločen, da reši drobec… ker »je vredno rešititi vsako osebo, ne glede na to, kako majhna je."

Hortonova kratka obrazložitev njegovih dejanj uteleša zamisel, ki je preprosta in globoka in ki toliko pomeni tolikim ljudem. Film nudi veliko miselne hrane, ko Horton razloži svojim skeptičnim prijateljem: "Če bi se znašli v vesolju in bi se ozrli tja, kjer živimo mi, bi tudi mi bili videti kot drobec."

Potem je tu še Hortonov moto, da je "slon stoodstotno zvest," s čimer poudarja svojo odkritost in odločnost, da nikoli ne bo opustil svoje misije najti nov dom za drobec, v katerem domuje neverjetni svet Kdojev.

Ta filozofska izjava izpostavlja edinstveno Seussovo sposobnost lotiti se kompleksnih tem in jih razčleniti v razumljive misli, ki jih lahko razumejo vsi, ne glede na starost.

Režierja Hayward in Martino sta bila odločena čim bolj ostati zvesta knjigi: temam, likom in vizualnim podobam. Večino podob sta vzela neposredno iz knjig, drugi dizajni v filmu pa so ekstrapolirani iz avtorjevih zapiskov in risb. Poleg tega so ustvarjalci računalniško grafiko ponesli do meja možnega, združili stare tehnike z novimi in tako oblikovali do zdaj še nikoli videne podobe na platnu, ki pa spominjajo na obdobje – petdeseta leta – v katerem je bila knjiga prvič izdana.

O igralcih

Slovenski glasovi
Jure Mastnak je športni novinar na Radiu Slovenija ter imitator v oddajah Radio Ga Ga in Hri-bar. Glasove (tudi po več v enem) je posodil za filme Ninja želve, Avtomobili, Divjina, Sezona lova, Simpsonovi, Alvin in veverički, Divji valovi, Čebelji film in Ratatouille.

Jure Godler je nastopil v Comedy Store ter v Impovu Comedy Clubu v Hollywoodu. Je imitator v oddajah Hri-bar in Radi Ga Ga. Na Mozarteumu v Salzburgu študira kompozicijo. Pred kratkim je posodil glas Theodorju v Alvinu in veveričkah.

Klemen Slakonja je študent zadnjega letnika AGRFT. Občasno sodeluje pri oddajah Hri-bar in Radio Ga Ga. Vodi oddajo NLP. Pred časom je bil tudi moderator na radiu Energy v Krškem.

Tilen Artač dela magisterij iz violončela na akademiji za glasbo v Gradcu. Je imitator v oddajah Hri-bar in Radio Ga Ga.

Originalna zasedba
Jim Carrey (Horton) načrtuje snemanje filmov Yes Man, A Christmas Carol, Ripley’s Believe it or Not!, I Love You Phillip Morris. Posnel je filme Številka 23, Zabava z Dickom in Jane, Lemony Snicket: zaporedje nesrečnih dogodkov, Večno sonce brezmadežnega uma, Vsemogočni Bruce, Ace Ventura 1 in 2, The Majestic, Zgaga, Grinch, Jaz, Irene in jaz, Mož z lune (zlati globus), Batman za vse čase, Trumanov show (zlati globus), Ti, ti, lažnivec, Maska, Butec in butec, Once Bitten, Peggy Sue Got Married, Earth Girls Are Easy, The Dead Pool, Doing Time on Maple Drive.

Steve Carell (Župan) je najprej opozoril nase v oddaji The Daily Show with Jon Stewart. Posnel je filme Štiridesetletni devičnik, Naša mala mis, Anchorman, Vsemogočni Bruce, Zaljubljen v čarovnico, Punca mojega brata (Dan in Real Life), Vsemogočni Evan. Nastopa v humoristični nadaljevanki Pisarna (za nastop je leta 2006 in 2007 dobil zlati globus za najboljšega igralca v humoristični nadaljevanki).

Njegov naslednji film bo Get Smart.

O režiserju

Jimmy Hayward: s Hortonom debitira kot filmski režiser. Sodeloval pa je pri projektih Roboti, Svet igrač 1 in 2, Žužkovo življenje, Pošasti iz omare, Iskanje malega Nema.

Komentarji

21.2. 2008 ob 0:00

Treba gledaaaaaat!!!!! Jim Carrey je legenda (čeprou je sam glas posodu).

— dut
7.3. 2008 ob 0:00

Lepo prosim, da vrtite take filme tudi nesinhronizirane, ker po pravici povedano "we suck" v sinhronizaciji, še posebaj pa v prevodih!!!

— Samo
7.3. 2008 ob 0:00

mi2 greva pa to gledat!!! ker sva frendice 4 ever

— hony in shorty
8.3. 2008 ob 0:00

no nisem še gledala ta film ampak mislm da je to ful dobr film ker sm vidla reklamo.

— shana
15.3. 2008 ob 15:03

Moje mnenje je,da bi bilo fer, da bi se vrtel tudi film s podnapisi in ne samo sinhroniziran. Tako bi si ga z veseljem ogledali tudi ostali, ki nismo več otroci.

— DD
18.3. 2008 ob 17:28

uuu hudo kdo bo dal glasove! legende :) komi cakam!!

— sloncica
21.3. 2008 ob 16:47

pa zakaj spet ta sinhronizacija??!!!do zdaj ste vse animirane filme pustili tudi v originalu,zdaj pa serjete s sinhronizacijo!ni čudno,da piratstvo raste.sramota za vas!

— scorpion
22.3. 2008 ob 0:01 zvezdica

film me ni pritegnil, in tistim, ki pričakujejo kaj takega kot je bilo v Ice Age 1 in 2, Madagscar,... lahko pozabijo saj je čista otroška zadeva z govorjenjem pravljice v ozadju!

— gledalec
23.3. 2008 ob 12:24

Zakon je.

— S***aaa
23.3. 2008 ob 21:55

kdaj je na sporedu nesinhronizirana verzija?

— rwakc
24.3. 2008 ob 0:00

VSEM KATERIM NI JASNO ZAKAJ NE VRTIJO NE-SINHRONIZIRANE VERZIJE,(ČEPRAV BI JE BIL TUDI JAZ VESEL:) NO RAZLOG JE TA DA NISO MELI DOBIČKA Z NE-SINHRONIZIRANO VERZIJO:)
LP

— LEPOTEC
24.3. 2008 ob 12:44

pa zakaj ni risank s podnapisi?
vsaj zvečerne predstave bi lahko bile s podnapisi...bedno.

— rambo
24.3. 2008 ob 17:28

zakaj morajo Slovenci vse sinhronizirat?Grr,kot bi gledu rtl pa orf 1,2 k so hudi filmi pa vse v nemščino sinhroniziran...pokvarte vsebino in fore k so v angleščini najbolše pa smešne...kot bi gledala en dolgočasn film pa je drugače prav dobra in smešna risanka če jo gledaš v prvotnem jeziku...a je res tako težko nardit podnapise,kot pa posojat glas osebam, v tem primeru živalim ki jih ne znate oponašat,imitirat...?vedno več ljudi si veliko raje počaka 1 mesec in si sposodi v videoteki film,kot pa da dajo 5€ za karto in gledajo tole...

— kaja
25.3. 2008 ob 0:00

Na sporedu nisem uspela najti originalne verzije filma s podnapisi, ampak samo sinhronizirano. Zanima me, zakaj se ne predvajata obe verziji, kot je bil običaj do sedaj. Prepričana sem, da je slovenska zasedba opravila dobro delo, ampak Jim Carrey in Steve Carell sta pa vseeno Jim Carrey in Steve Carell.

— Polona
25.3. 2008 ob 0:00

A je od tistih, ki se pritožujete čez sihnronizacijo, kdo mogoče pomislil, da so risanke v prvi vrsti namenjene otrokom, ki še ne znajo brati podnapisov? Mene pa zelo motijo nesinhronizirane risanke, ker potem vsaka mama/oče bere svojemu otroku in je totaln kaos.

— ena
25.3. 2008 ob 17:28 zvezdica

Uf, kakšen carski film spet! Tolk sem se narežal. Všeč so mi bile tud vezna pripoved v rimah. Mislim, da je sinhronizacija uspela super, me ni prav nič zmotilo, je pa res, da so fore v angleščini verjetno drugačne.

Priporočam!

— Matej
25.3. 2008 ob 17:31

Če ne bi blo sinhroniziran bi ga šla takoj gledat. Zakaj kolosej enostavno noče predvajati animiranih risank tudi s podnapisi. Čeprav smo nekateri starejši, še vseeno radi kdaj pogledamo tudi risanko. Halo. Menim da bi imeli veliko več obiskovalcev tovrstnih filmov, če bi dali na voljo oboje. Slovenska sinhonizacija je res najslabša tako kot tudi večina slovenskih filmov. Slovenski igralci se enostavno ne znajo vživeti v dano vlogo. Pač jim ni pisano na kožo.

KOLOSEJ, PROSIM ZA PODNAPISE ANIMIRANIH RISANK!!!!!

— Leli
26.3. 2008 ob 0:00

Pa kaj vam je. "Zakaj morjo slovenci VSE sinhronizirat??" Dejte no. Sinhronizirani so samo filmi v kinu, ki so namenjeni otrokom, pa še to je ponavadi možnost da si ogledaš sinhronizirano ali nesinhronizirano verzijo. Grdo je, da primerjate našo sinhronizacijo z RTL-om. Nemci in italjani sinhronizirajo vse! Pa še zanič. Moram reči da so pa naše sinhronizirane risanke velikokrat boljše od originala. Ne vedno, velikokrat pa. Spomnimo se na risank iz živžava. V primeru Hortona je sinhronizacija, razen slončka, ODLIČNA. Če vas pa kaj moti, boste šli pa v videoteko in si film izposodili.

— Kechnols
29.3. 2008 ob 16:18 zvezdica

Peljite malcke gledat to risanko. Res je namenjena nekoliko mlajsim, kar pa ne pomeni, da odrasli ne morejo uzivati zraven:) Temu primerna je tudi zgodba, preprosta. Simpaticni liki, odlicen prikaz pravljicnega sveta in animacija. Narator pripoveduje v rimah, kar ustvari precej drugacno vzdusje kot smo ga navajeni v ostalih ameriskih risankah. Tudi jaz priporocam:)

— Janja
1.4. 2008 ob 2:00

Dobra risanka. Horton je full dober, po srcu, po igri... vse OK. :o)

— Samy
2.4. 2008 ob 2:01

pa ka si ti ja nor !!!!!!!!!!! carsko za crknit!!!!!

— horton
3.4. 2008 ob 19:42

Nimam pripomb

— Maša Sever
5.4. 2008 ob 2:00

jest grem Hortona dons gledat. a je ful bedno za starše. tko mislem, a jim bo bed zravn sedet?

— LaNkIcA
5.4. 2008 ob 2:00

EJJJ
A JE KDO POMISLU DA JE TO RISANKA ZA OTROKE IINN NNEE ZZAA OODDRRAASSLLLEEEE!!!!mojmu tamalmu morem usako risanko, k jo greva gledat brati naglas, ker on podnapisov še nemore. tko da starejši pomislte v pozitivno stran, na naše malčke, pa bo takoj dobr. tut men je žou ker v originalu igrata dva perfektna igralca, ampak sm potrpela, in ta film še res splača it gledat!!!!
pejte ga gledat ke je full carski
lp

— OBUP
6.4. 2008 ob 2:00

ta risanka je zelo dobra . smešna pa zabavna. želim da še naredite kakšne podobne risanke.

— kim
12.4. 2008 ob 21:16

kul

13.4. 2008 ob 2:00

Otroci hitro v kino! Film za vas. Res je kul, morte si ga ogledat.

— gledalka
15.4. 2008 ob 2:00

film je kar precej kul, splaca in se ga ogledati!

— anonimnež
18.4. 2008 ob 18:30

Nad filmom sem bila precej razočarana. Pričakovala sem še eno luštno risanko kot so ratatouille, ice age,... Ta pa je bil povsem brez neke nove domišljije saj so vključili v risanko Kdoje, ki se jih spomnimo iz Grincha.Vsekakor odsvetujem...

— Reny
19.4. 2008 ob 2:00

Malo moram skritizirati Kolosej, ker za to animacijo ni bilo angleške različice, tako kot za Bee Movie, saj je za starejše gledalce (ja, nekateri še vedno radi gledamo risanke) sinhronizacija odbijajoča, veliko stvari je lost in translation, tako da ta sinhronizacija zame ni uspela.

— Katja
21.4. 2008 ob 2:00

ful dobr film...originalna zgodba, celo sinhronizacija je kul...opice so čefurji :) lol, ful priporočam...

— matija
2.5. 2008 ob 19:40

ta film je full kull.splača si ga ogledat,pelte tamale v kino to je naj risanka!!!!kr pejte gledat pa se nasmejte...

— anonimnež
2.5. 2008 ob 19:43

kolk časa pa to traja??nč ne piše!!!!!!!

— anonimnež
21.5. 2008 ob 2:00

pomojm bi blo res najbolše da bi blo oboje na razpolago...
mene tudi ponavadi odbijajo sinhronizacije..ker pač res ni isto no :)

— petra
22.5. 2008 ob 2:00

Film sva z štiriinpolletnim sinom gledala natanko 5 sekund. Nato je začel sin od strahu kričati in sva pobegnila ven. Ali je normalno in naravno, da se padec divjega kostanja (ali kaj je že na začetku?) na tla, v dvorani sliši kot 130 dB grom. Mislim tudi nasplošno, da pretiravate z jakostjo zvoka v dvoranah. To za majhne otroke sploh ni.
Mislim da s takim načinom poskušate še tako nezanimiv film narediti adrenalinsko poln. Npr. v romantični drami se zapiranje vrat sliši kot padec aviona. Tega v naravi ni, ni normalno, pa če še tako zagovarjate high fidelity in Dolby sorround. Po ogledu umirjenega filma pride človek tresoč iz dvorane.
Kolosej obiščem zelo redko, v bodoče ga bom še redkeje (nikoli ne reci nikoli).
LP Rihard

— Rihard
4.6. 2008 ob 18:43

ful bedn film. Sploh ni smešen. Ne priporočam!

— saraa
14.6. 2008 ob 15:36

film je super! vsec mi je bil glas zupanovga sina

— anča
25.6. 2008 ob 2:00

luškana risanka! ZA

— čarna
30.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

risanka je ful ful dobra.

ker je tok hecn. vse je hecn.
tist čudaški svet. hecni čudaki.
je ena najbolših risank

— dobr
20.7. 2008 ob 2:00

ej ta film je bil fuuul kuuul.Skoraj moja najboljša risanka na svetu.Hvala Kolosej da ste dali film na filmska platna.ZAKON!!!

— Matic
28.7. 2008 ob 2:00

fuuul dobra risankaaa :)

— jessy
4.8. 2008 ob 16:10 zvezdica

film mi je bil zelo všeč, priporočam ga vsem ljubiteljem risanih filmov,
ampak men se ni tolk zdel kul za hec!! če bi mogla ocenjevati to risanko in bi imela na razpolago od 1-10 bi mu pripisala 7!!

— evca
8.8. 2008 ob 16:11

ALI JE FILM V REDU? KAKŠEN JE?

— JAZ
18.8. 2008 ob 2:00

ful hud film sam preveč otročji haha

— ninel
24.8. 2008 ob 16:11

Film je res zakon!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Eden najboljših. Primeren za staro in mlado

— Sarchy
22.12. 2008 ob 0:00

FILM JE ZELO ZAMINIV AMPAK KAJ DELA PTIČ ALI HOČE UBITI HORTONA?
ZELO ME ZANIMA

— JAKA
22.12. 2008 ob 17:03

zzzzzzzzeeeeeeeeellllllllllooooooooooo dobra risanka

— jaka
23.12. 2008 ob 0:00

horton horton prosim povej kje živiš da te pridemobiskatobiskat

— jaka
23.12. 2008 ob 0:00

kul risanka.kumi čakam in ne čakam: jutr gremo s šulo gledat film v kino ampak potem bomo mogli risat.

srečno 2009!

— teja
23.12. 2008 ob 0:00

film je zelo dobr ampak ima eno napako kaj delajo prebivalci cveta

— jaka
31.12. 2008 ob 18:05

jaz pa ta komentar nisem posvetila risanki,pač pa vam vsem : srečno 2009

— teja
31.12. 2008 ob 18:12

filem je cool.

— teja
21.8. 2009 ob 12:21

nejbolj kul film

— HAna
13.12. 2009 ob 19:12

FILM HORTON JE DOBER LE PREVEČ VTROČJI JE.

— ALEN
15.12. 2009 ob 18:06

sam da povem neki najprej alen vtročji se napiše otročji

— teya(teja)
17.12. 2009 ob 16:00

dobr sm mal dolg in se začneč dolgočast drgč grem s šula v četrte 24.12 2009 am v kino..gledali bomo bolda ful kulski film sam sm že gledala sm ne v kini noorooo!!!!

— teya(teja zgoraj)
15.1. 2011 ob 13:35

Treba gledaaaaaat!!!!! Jim Carrey je legenda (čeprou je sam glas posodu).
— dut
SE STRINJAM Z --- dut

— maja
26.2. 2011 ob 10:13

FILM HORTON JE COOL SAJ JE ZELO SMEŠEN.

— ALEN

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.