Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Hobit: Nepričakovano potovanje

domišljijska pustolovščina
Na sporedu od: 13.12.2012, Kolosej Ljubljana
2h 49min / 169min
Leto: 2012
Država: ZDA, Nova Zelandija
Jezik: angleščina
Scenarij: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson in Guillermo del Toro po romanu J.R.R.Tolkiena
Režija: Peter Jackson
Režiser fantazijske sage Gospodar prstanov nas znova popelje v Srednji svet, v čas pred vojnami za prstan Mogote. Mladi hobit Bilbo uživa življenje v mirnem in zakotnem Šajerskem, ko nekega dne na njegova vrata potrka čarovnik Gandalf. S seboj pripelje druščino trinajstih škratov pod vodstvom neustrašnega Thorina, njihov načrt pa je pohod proti Samotni gori, kjer se želijo spopasti z zlobnim zmajem Smaugom. Bilba premaga radovednost in v nasprotju s hobitsko zapečkarsko tradicijo se odpravi na nepozabno dogodivščino s škrati.

Na platna prihaja prvi del nove trilogije z oskarjem nagrajenega režiserja Petra Jacksona po romanu J. R. R. Tolkiena

Trije filmi pripovedujejo zgodbo, postavljeno v Srednji svet 60 let pred dogajanjem v Gospodarju prstanov. Spremljajo pustolovščino naslovnega junaka Bilba Bisagina, ki se zaplete v epski podvig - Bilbo in tovarišija, ki jo spremlja, hočejo iz izgubljenega škratjega kraljestva Erebor pregnati strašnega zmaja Smauga.

Nekega lepega jutra Bilba nepričakovano obišče vešč Gandalf Sivi in hobit se iznenada znajde v družbi 13 škratov, ki jih vodi legendarni bojevnik Thorin Hrastoščit. Pot jih popelje v Divjino in skozi zahrbtno pokrajino, kjer mrgoli goblinov, orkov in vargov, prvič pa se srečajo tudi s skrivnostnim in zloveščim bitjem, ki ga vsi poznajo le pod imenom Nekromant.

Čeprav njihov cilj leži na vzhodu pod Samotno goro, morajo najprej pobegniti iz goblinskih predorov, kjer Bilbo sreča bitje, ki mu bo za vedno spremenilo življenje - Goluma.

Na obali podzemnega jezera Bilbo ne odkrije samo, da je precej bolj domiseln in pogumen, kot si je kdaj predstavljal, po naključju dobi v roke tudi Golumov "ponos", prstan, ki nosilcu daje nepričakovano in zelo uporabno moč. Ampak preprosti zlati prstan je z usodo vsega Srednjega sveta povezan tesneje, kot si hobit lahko misli.

O PRODUKCIJI

Iz knjige na platno

21. septembra 1937 je izšla otroška knjiga J. R. R. Tolkiena Hobit ali Tja in spet nazaj. Od prve izdaje so prodali več kot sto milijonov izvodov in knjigo prevedli v okoli 50 jezikov. V 75 letih od izida je nikoli niso umaknili iz tiska.

Hobit je bil plod domišljije cenjenega pisca, pesnika, univerzitetnega profesorja in filologa, ki si je za svoje otroke izmišljeval zgodbice za lahko noč. Seveda pa iz zgodbe močno izžarevajo njegova ljubezen do narave in pravljic, njegove izkušnje iz vojne in razumevanje skromnih duš, ki premagajo nepredstavljive ovire.

Zgodba o Bilbu Bisaginu, ki ga nepričakovano odpeljejo iz udobne hobitske luknje in se skupaj z Gandalfom Sivim in 13 škrati zaplete v osupljivo in nevarno pustolovščino, še danes velja za nekakšen bralski zrelostni izpit. Hkrati pa je prvič predstavila zapletena ljudstva in čarobne pokrajine bogato večplastnega Srednjega sveta, ki ga je avtor nato raziskoval in dodeloval še naprej.

Čeprav je knjiga doživela že nekaj priredb, je nikoli niso v celoti prenesli na filmsko platno. Do zdaj, ko se je dela lotil mož, ki je že obiskal Srednji svet.

Tolkien je najprej napisal Hobita, nato paGospodarja prstanov. Peter Jackson je pot opravil v obratni smeri. Kot je sam komentiral: "Med snemanjem Gospodarja prstanov sem bil prepričan, da bo to edinstvena, neponovljiva izkušnja. Bilo je osupljivo in čudovito, ampak po koncu nihče od nas ni pričakoval, da se bomo še kdaj vrnili v Srednji svet. Toda snemanje Hobita je enako edinstveno. Neponovljivo izkušnjo sem torej doživel kar dvakrat."

Jackson se je s produkcijo Hobita sicer ukvarjal od vsega začetka, vendar se je po vrsti zapletov in odlogov šele potem, ko so se lotili pisanja scenarija, odločil filme tudi režirati. Zamislil si jih je enako mogočne, kot je bila trilogija Gospodar prstanov, čeprav je zgodba Hobita lahkotnejša, humornejša, pestrejša in ima hitrejši tempo, ker je pač namenjena otrokom. Toda kljub temu se v njej že kaže tudi druga plat življenja in človeškega značaja, pohlep, norost in zloba, prebujajo se temačne sile, kar neposredno pripelje do zgodbe v Gospodarju prstanov.

Nepričakovana tovarišija

VEŠČ, HOBIT IN ŠKRATJI KRALJ

60 let pred odhodom Froda Bisagina na veličastno in strašno potovanje je njegov stric Bilbo udobno in mirno živel v svoji prijetni luknji v Hobitovem. O svetu onkraj Šajerske je vedel bore malo, razen tega, kar so mu razkrili zemljevidi in knjige. Več pa ga tudi ni zanimalo. Toda mirnega življenja je bilo nekega prijetnega jutra nenadoma konec.

Za vlogo pustolovskega hobita so imeli že od začetka v mislih izključno Martina Freemana, ki po besedah ustvarjalcev z lahkoto izrazi ranljivost, humor, pogum in žalost. Ta vsestranskost je bila nujna, saj je od vseh likov v filmu Bilbo najbolj človeški. Ko zagleda trola, ne zgrabi za meč, ampak ga zgrabi panika. V prepričanju, da za to vlogo ni boljšega igralca, so vse snemanje Hobita prilagodili tako, da se je lahko vračal v Veliko Britanijo, kjer je ravno v tistem času snemal Sherlocka.

Vešča Gandalfa Sivega, ki Bilbov svet postavi na glavo, spet igra Ian McKellen. V Gospodarju prstanov je ustvaril tako ikonski lik, da ga ne bi mogel nadomestiti nihče. Sam igralec sprva ni bil navdušen, da bi vlogo ponovil, raje bi se lotil nove, ampak nazadnje, kakor je rekel, ni prenesel misli, da bi Gandalfa igral kdo drug. Dodatno ga je prepričal tudi odnos ljubiteljev filma, ki so v tej vlogi hoteli videti izključno njega.

Gandalf se je odločil pomagati škratji tovarišiji Thorina Hrastoščita, ki je odločena povrniti izgubljeno kraljestvo Erebor, od koder jih je davno tega pregnal zmaj Smaug. Bilbo naj bi na tem podvigu sodeloval kot zmikavt, pa čeprav še nikoli ni ničesar ukradel. Še preden se zave, kaj se dogaja, je njegova votlina polna razgrajaških škratov. Nazadnje se pred vrati pojavi še legendarni bojevnik Thorin Hrastoščit z obrazom Richarda Armitagea. Thorin je neposredni potomec zadnjega ereborskega kralja in prestolonaslednik. Zato so za to vlogo potrebovali karizmatičnega človeka, ki izžareva moč in avtoriteto. Armitage je s svojim nastopom tako prepričljiv vodja, da na platnu preraste svojo fizično veličino in deluje mogočno kot največji fantazijski junaki doslej.

ŠKRATJA TOVARIŠIJA

Škratje kot druščina imajo v zgodbi eno od glavnih vlog. Vsak posebej sicer ne izstopa, vendar so si značajsko zelo različni.

Balin - Thorinov sorodnik, miren, diplomatski in moder. Eden Thorinovih najtesnejših svetovalcev.

Dwalin - Balinov brat, silen vojščak. Visok, mišičast in neustrašen. Neomajno sledi Thorinu in zanj bi dal tudi življenje.

Fili in Kili - Thorinova nečaka. Premlada, da bi doživela velike bitke, zato ne vesta, v kaj se spuščata. Sprva se jima podvig zdi zanimiva pustolovščina, čeprav bosta v družbi pijancev, starcev, tatu in hobita.

Bofur, Bombur in Bifur - Škratje iz rudarske in kovaške družine. Bofur je optimist, nima velikih ciljev, samo zdi se mu, da bo na pustolovščini zanimivo. Bifur v glavi nosi zarjavele ostanke orkovske sekire. Silen in nepredvidljiv vojščak, ki zaradi rane na glavi govori samo v stari škratščini, ki je ne razumejo niti drugi škratje, in se sporazumeva z gestami. Bombur pa razume predvsem hrano, kar se pozna tudi na njegovih oblinah.

Oin in Gloin - Brata, ena od starejših v skupini, daljna Thorinova sorodnika. Neizmerno zvesta svojemu rodu. Oin je zdravilec in videc, ki je v znamenjih razbral, da je čas za njihov podvig. Gloin je "računovodja" in skrbi za izdatke. Njegova žena je daleč naokrog priznana lepotica s čudovito brado, njegov sin pa je Gimli, ki se bo proslavil 60 let pozneje.

Dori, Nori in Ori - Po svoji mami Thorinovi daljni sorodniki, toda vsak ima drugega očeta. Dori nenehno ščiti Orija pred Norijevim vplivom. Nori se od vseh najbolj razlikuje, saj se je bil od malih nog prisiljen preživljati sam, kar pa pomeni, da vse, kar ni pribito, konča v njegovih lepljivih prstih. Ori je kronist potovanja. Najmlajši v tovarišiji, prostodušen, vendar se želi dokazati.

STARI ZNANCI IN NOVI POSEBNEŽI

Med znanimi "obrazi", ki jih vidimo že kmalu po začetku pustolovščine, so trije troli, ki se jih iz Gospodarja prstanov spomnimo le kot kamnitih kipov. Tukaj bomo videli, kaj se je zgodilo z njimi. Kmalu zatem srečajo še enega vešča, malo zmedenega, čudaškega in pozabljivega Radagasta Rjavega, ki je življenje posvetil skrbi za naravo. Njegovi najboljši prijatelji so krilati in štirinožni prebivalci gozda, zato tudi prvi opazi, da se v Zelengaju razrašča zlo in nekoč bujno zelenje spreminja v puščo, pozneje imenovano Mrkolesje.

V begu pred orki se zatečejo med viline, kjer se spet znajdemo v družbi znanih imen - Galadriel, Elronda in Sarumana Belega. Vsi trije z istimi obrazi kot v Gospodarju prstanov.

Podoba Srednjega sveta

Jacksonov Stone Street Studios je zdaj trikrat večji, kot je bil med snemanjem Gospodarja prstanov. Pa vendar je produkcija Hobita zasedla vsak prosti kotiček - vse tri hektare zemljišča in vseh šest ateljejev, vključno z dvema, narejenima posebej za to trilogijo. Zaradi vzporednega dela na treh filmih so morali izdelati skoraj sto kulis, več tisoč kosov oblačil, okončin, lasulj, kosov orožja...

Jackson je novo trilogijo skušal vizualno uskladiti s prejšnjo, seveda z eno ključno razliko. Zdaj že ikonske podobe pokrajine in mogočnih mest je bilo treba osvežiti, jim vnesti nekaj idile, saj Srednjega sveta v času Bilbove pustolovščine še ni zajelo zlo. Tema se sicer že kopiči, razširila pa se še ni, zato je ta trilogija vizualno malo nežnejša, malo bolj pravljična.

350-glavi scenografski oddelek je za osnovo vzel čudovite slike priznanih ilustratorjev Tolkienovih del Johna Howa in Alana Leeja, ki sta naredila tudi osnovne skice za Gospodarja prstanov.

Modelarji so za vsako prizorišče izdelali maketo v pravem sorazmerju, da je Jackson lahko zasnoval igro in postavitev kamer ter takoj videl, ali bi se lahko pojavile težave. Nato so po popravljenih maketah naredili scenske dele v pravi velikosti za snemanje. Delo na kulisah je potekalo 24 ur na dan.

Ker srednji svet poseljujejo različna ljudstva - vilini, hobiti, škratje, vešči, goblini... - je bilo treba za vsakega izdelati edinstveno okolje. Nekaj kulis so samo potegnili iz skladišča, druge naredili na novo. Tako Bilbovo domovanje ni samo podobno tistemu iz Gospodarja prstanov, zares je isto.

Ker so tokrat prvič snemali celovečerni film s posebej izdelanimi 3D kamerami z 48 sličicami na sekundo, je to za sabo potegnilo tudi spremembe, ki jih ne bi pričakovali. Gospodar prstanov je bil posnet v "prisilni perspektivi", zaradi česar smo imeli vtis, da je Gandalf veliko višji od hobitov in škratov. Snemanje v 3D pa je terjalo drugačen pristop. Zlasti za prizore, kjer so različno veliki liki v istem kadru in med njimi poteka interakcija, je Jackson izumil novo tehnologijo, t. i. "vezani nadzor gibanja". Scenografski oddelek je izdelal dve enaki kulisi v različnih velikostih. Igralci so igrali hkrati na obeh, kamere pa so se premikale popolnoma usklajeno. Nato so oba kompleta posnetkov digitalno združili.

S to hitrostjo posnet film daje veliko ostrejšo sliko, kar je po eni strani odlično, po drugi pa je izničilo težnje ustvarjalcev, da bi Srednji svet deloval mehkeje, mirneje. Zato so morali naknadno veliko več računalniško prirejati barve in osvetlitev.

Zanimivi drobci

  • Zaradi tehnološkega napredka igralcem, ki so posodili gibe digitalnim likom (Golum, Azog itd.), ni bilo več treba nastopati v posebnem studiu. V prizorih z drugimi igralci so lahko igrali skupaj z njimi.
  • Za ta film so samo za škrate izdelali okoli 800 kosov orožja. Zaradi novega načina snemanja je bil del tega orožja v zeleni barvi, da so ga potem digitalno zamenjali s sliko pravega.
  • Sedem tednov je trajalo, preden so določili, kakšen bo hrastov ščit Thorina Hrastoščita.
  • Martin Freeman, vsi igralci v vlogi škratov in vsi njihovi dvojniki so več mesecev pred snemanjem trenirali bojevanje in ježo. Inštruktorji so za vsakega razvili svoj slog bojevanja in jih naučili njim značilne drže in hoje.
  • Za prizor, ko troli kihajo, so kaskaderji na kablih po zraku leteli z več kot 30 km/h. Radagastov beg pred orki so snemali dvakrat. Za širše kadre je bil v saneh kaskader in vlekli so ga s hitrostjo 40 km/h, za bližnje posnetke pa so v sani vpregli kar kaskaderje, ki so Sylvestra McCoya vlekli malo počasneje.
  • Že sam J. R. R. Tolkien je kot ljubitelj jezikov za Srednji svet ustvaril pestro paleto jezikov. Za ta film je lingvist David Salo še dopolnil in razširil Tolkienove osnove. Največ novosti je v škratščini, ki jo je Tolkien sicer opisal v dodatkih, vendar je bilo treba določiti veliko novih stavčnih struktur, in v orkovščini, ki se ji Tolkien skoraj ni posvečal in orkovskih besed v knjigah skoraj ni.
  • Tokrat bodo gledalci v filmu lahko slišali nekaj uglasbenih pesmi iz romana. Morda najlepša in najbolj ganljiva je Misty Mountains, najprej v izvedbi škratov, nato pa lahko različico z novim besedilom in v aranžmaju Neila Finna slišimo tudi med odjavno špico.
  • Jackson vidi močno podobnost med filmom in njegovim ustvarjanjem. “Hobit je zgodba o potovanju. Po svoje je tudi snemanje teh filmov enako potovanje. Korak za korakom, s tovarišijo, ki te na podvigu spremlja od prvega do zadnjega trenutka. Kot filmar imam veliko srečo, da lahko delam tako s preizkušenimi kot z novimi tehnikami, ki se šele razvijajo. Upam, da mi bo to omogočilo doseči svoj cilj: občinstvo potegniti v zgodbo. Nočem, da film gleda na platnu. Hočem, da ima občutek, kot da se dejansko z mano podaja na pustolovščino v Srednji svet.”

Na pustolovščino, ki se nadaljuje...

O igralcih

Ian McKellen (Gandalf Sivi) je v 50-letni karieri na odru, malih zaslonih in velikih platnih dobil že več kot 50 mednarodnih igralskih nagrad. Ves svet ga pozna kot Magneta v Možeh X in kot Gandalfa v Gospodarju prstanov. Prvič je bil nominiran za oskarja za vlogo gejevskega režiserja Jamesa Whala v Condonovem filmu Gods and Monsters (1998). Istega leta so ga filmski kritiki razglasili za najboljšega igralca za vlogo skrivaškega nacista v filmu Apt Pupil. Za nastop v Rihardu III. je bil l. 1996 razglašen za najboljšega evropskega igralca. Za delo na televiziji je bil petkrat nominiran za emmyja. Za vlogo carja Nikolaja II. v televizijskem filmu Rasputin je osvojil zlati globus. Sam pa je najbolj ponosen na upodobitev duševno prizadetega Walterja v HBO-jevem And the Band Played On. 73-letni McKellen je študiral v Cambridgeu in že od leta 1961 redno nastopa na gledaliških deskah. Bil je glavni igralec in producent v Royal Shakespeare Company in v Britanskem narodnem gledališču. L. 1981 je osvojil vse razpoložljive nagrade, tudi tonyja za najboljšega igralca, za upodobitev Salierija v broadwajski produkciji Amadeusa. S Patrickom Stewartom sta l. 2009 z dramo Čakajoč Godota podrla vse rekorde prodaje vstopnic v Londonu, VB in na svetovnih turnejah. L. 1991 ga je kraljica za izjemen prispevek v gledališču povzdignila v viteza. Je soustanovitelj organizacije Stonewall UK, ki se bori za pravno in družbeno enakost homoseksualcev.

Martin Freeman (Bilbo Bisagin) si je z vlogo dr. Watsona v seriji Sherlock nedavno prislužil nominacijo za emmyja za moško stransko vlogo. Za nastop je prejel tudi bafto. Občinstvo ga je poznalo že prej, in sicer kot Tima Canterburyja v komični seriji The Office. Nastopal je tri sezone in si prislužil tri nominacije za dve različni nagradi. Čeprav je za njim pestra paleta vlog, je morda najbolj znan po komičnih likih. Z Joanno Page je igral v uspešnici Love Actually. Sledila je parodija na grozljivke Shaun of the Dead Wrighta in Pegga. S scenarističnim parom je znova sodeloval l. 2007 v kultni policijski komediji Hot Fuzz. Še vedno pa ena njegovih najbolj znanih vlog ostaja lik Arthurja Denta v The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Poleg dela na televiziji in filmu je Freeman tudi uspešen in iskan gledališki igralec.

Richard Armitage (Thorin Hrastoščit) je že leta priljubljen obraz tako med britanskimi gledalci kot med kritiki. Z glavnimi vlogami v televizijskih produkcijah, kot so North and South, Spooks, Robin Hood in Strike Back, je postal ena največjih britanskih igralskih zvezd, uspešno pa se prebija tudi v Hollywoodu. Nedavno je zaključil snemanja filma o katastrofi po tornadu Black Sky. Njegov prvi ameriški film je bil Captain America: The First Avenger, v katerem je igral glavnega zlikovca Heinza Krugerja Redno nastopa na filmu, televiziji in tudi v gledališču, med drugim ga je gledališka javnost lahko videla v Hamletu in Macbethu.

Andy Serkis (Golum) žanje priznanje tako gledalcev kot kritikov za vrsto nepozabnih vlog. Morda največ oboževalcev mu je prinesla vloga Goluma v trilogiji Gospodar prstanov Z Golumom je osvojil tudi več nagrad. Odtlej se je izkazal še z nekaterimi izjemnimi nastopi, posnetimi z zajemom gibov, kjer je Serkis na platnu nepozaben in neprepoznaven. Tako je v Jacksonovi predelavi klasične uspešnice igral King Konga, v Rise of the Planet of the Apes pa Caesarja. Vloga pankrokerske legende Iana Duryja v Sex & Drugs & Rock & Roll mu je prinesla nominacijo za bafto. Na malih ekranih je nastopil v miniseriji Little Dorrit, ki mu je prinesla nominacijo za emmyja. V Einstein and Eddington je upodobil nobelovca Alberta Einsteina. Odlične kritike je požel tudi z vlogo Billa Sikesa v Oliverju Twistu. Igralec z dolgim seznamom gledaliških, televizijskih in filmskih vlog pa se vse bolj posveča tudi režiji filmov in videoiger.

O ustvarjalcih

Peter Jackson (režiser/producent/scenarist) je eden najuspešnejših filmarjev na svetu. Njegov največji dosežek je bila trilogija Gospodar prstanov, ki mu je skupaj prinesla 30 nominacij za oskarja in 17 kipcev. Prvič je bil skupaj s Fran Walsh za oskarja nominiran za scenarij filma Heavenly Creatures. Jackson je med drugim posnel tudi uspešno predelavo zdaj že filmske klasike King Kong, ki je po svetu zaslužila več kot 500 milijonov dolarjev in osvojila tri oskarje. Poleg tega je režiral Lovely Bones, posnet po romanu Alice Sebold, in produciral svetovni hit District 9, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši film. S Stevenom Spielbergom in Kathleen Kennedy je produciral The Adventures of Tintin, ki ga je režiral Spielberg. Film je med drugim dobil zlati globus za najboljši animirani celovečerni film in nagrado ameriških producentov za najboljše producente animiranih filmov. Ta film je bil prvi od treh, posnetih po znameniti seriji stripov. Jackson bo režiral drugega v seriji. L. 2010 so ga za dosežke pri filmu povzdignili v viteza.

Komentarji

20.9. 2012 ob 18:31

Pa sploh se ne da opisat, kako zelo dober je napovednik za ta film.
Upajmo, da bo tudi film uspešen in bo prejel kakšnega Oskarja!

— MatiC
20.9. 2012 ob 23:38

Uff, tole se bo gledalo na veliko :) Komaj čakam!

— Filip
21.9. 2012 ob 17:15

upam da mi rata pridt na premiero, kot mi je bilo obljubljeno. film zgleda res super

— sds
22.9. 2012 ob 11:21

obožujem prvo triologijo, ko da vrnitev v middle-earth bo zakon! :D
sam kaj bi pa dala, da bi bilo brez podnapisov k so grozni xD

— rosey
22.9. 2012 ob 17:17

Kaksnega oskarja ... ali pa deset :D

— Gollum
25.9. 2012 ob 18:13

fuck yea ...koomi cakaaaaam !!!! =DDDDD

— pipo
26.9. 2012 ob 16:05

ta film bo gotovo fantastičen!!!!!!! komaj čakam!!!!!!!!!

— hobbit
27.9. 2012 ob 10:24

Škoda samo, da bo spet trilogija, in po treba še 2 leti počakat, da bomo videli vse dele. Komaj čakam!

— majstro
29.9. 2012 ob 19:36

doma imam 2 dela gospodarja prstanov, pa sta ful huda!!
upam da bo ta film tudi tok dobr bil kot gospodar prstanov!!!

— katja
30.9. 2012 ob 12:42

uau carsko!!! tole bo zihr carsko!!!

— jzt
3.10. 2012 ob 17:58

to bo legendarn film tko k so bli TLOTRI tko da se bo verjetn gledal še bol k tisto no vsaj js ga bom ene 50kat :P

— thorin :P
5.10. 2012 ob 18:39

komi čakam da pride film v kolosej!!!!!!!!!! zihr ga pridm gledat

— aragorn
9.10. 2012 ob 21:02

Zakaj bi pa iz tega naredil trilogijo??? Drgaca pa ja tut jest komi čakam sam čče bo več deou bo res razpčaranje.

— Smaug
12.10. 2012 ob 12:25

Wahhhhuuuuu!!!! WAAAA komi čakam stari!
Nerelano!!!!

— Bossek
16.10. 2012 ob 23:06

Trilogija bo ker imajo veliko materiala. Materiala je celo toliko, da je bila že novica da pridejo kasneje tudi extended verzije filmov!
Res da je knjiga precej tanka, ampak za razliko od knjige bodo prikazali še Gandalfovo zgodbo in še ostale stvari, ki jih v knjigi ni ampak se dogajajo v tistem času in ti dogodki obstajajo kot Tolkienovi zapiski, ki niso bili dani v nobeno knjigo. In verjetno bo še nek prehod med Hobbitom in Gospodarjem Prstanov, da povežejo stvari.

Vsekakor upam da bo tole odlična trilogija. Ne bom imel nič proti, če preseže Gospodarja Prstanov :)

— Obiskovalec
19.10. 2012 ob 21:09

joj obužujem TLOR in KOMI ČAKAM HOBITA !!!!!

— tom bombadil
23.10. 2012 ob 21:18

Komi čakam na premiero!! LOTR je in tudi bo vedno v mojem srcu.

— Arwen
24.10. 2012 ob 21:34

Jes,jes,jes,jes....... Kome čakma gospodar prstanov je bil oz je še vedno zakon :DDDDD

— Ss
25.10. 2012 ob 19:51

Ok kul thx. hhh potulažu si me. =)
jejj!!!!

— Smaug
26.10. 2012 ob 17:22

k bom sla gledat premiero pa tut če bo treba špricat kej pouka :))

— Uršaa
28.10. 2012 ob 0:43

Se bo dalo to ogledati kje v 48fps, tako kot si je Jackson zamislil? Ker kinematografsko standardnih 24fps danes že prav glavobole povzroča ...

— pegasus
30.10. 2012 ob 18:09

komaj čakam :D

— saška
2.11. 2012 ob 19:27

kumi čakam na tale film!!! bo zihr prou najbolši!

— primož
5.11. 2012 ob 16:06

A se že ve, kdaj grejo vstopnice v predprodajo?

— Indis
6.11. 2012 ob 22:25

mene pa zanima kako je s tehnologijo tega filma in kinom ... vemo da se film predvaja v 48 fps, ali bo to omogočeno sploh ?!

— johnny cash
9.11. 2012 ob 17:04

A bo v sloveniji tudi 48 FPS? (Če smo realistično, verjetno ne: Warner je rekel, da bo gledanje v 48 FPS zelo omejeno. Poleg tega pa nisem čisto siguren, če je v Sloveniji sploh mogoče gledati karkoli boljšega od 4K)

— Gandalf
13.11. 2012 ob 11:14

a to bo sam v 3d al bo oboje?

— mmm
15.11. 2012 ob 17:50

pomoje bo treba jit za 48fps kr v Zagreb.

— Smaug
15.11. 2012 ob 20:24

To bo pa še en top film Petra Jacksona, tko kt GOSPODAR PRSTANA.. komi čakam 13.12.2012,13.12.2013 pa poletje 2014 :$$$

— GOSPODAR PRSTANA
18.11. 2012 ob 13:39

Najbližja destinacija potrjena za zdaj je IMAX Arena Zagreb. Za 48 frames 3D.

— overlord580
18.11. 2012 ob 14:26

se pač ne da opisat občutkov ob gledanju odlomkov ker so preveč nadrealni in pozitivni da bi se jih dalo ujeti v besede. mogoče bi bilo v vilinščini lažje... :D

— Arwen
19.11. 2012 ob 14:36

Mislim, da karte za premiero se na žalost ne bodo prodajale. Pravi fani bi morali dobit možnost, da lahko sploh poskusijo pridet na premiero. Na koncu pa bodo na premieri neki "slovenski estradniki", ki bodo nenormalno navdušeni nad Gospodarjem prstanov in Hobitom. To se mi sploh ne zdi pravično, res pa je, da fanov ni malo in v vsakem primeru ne bi vsi uspeli priti.
Kakorkoli, premiera ali ne, film bo fantastičen (kot je bila že knjiga) in upam, da bo čas hitro minil do filma.

— Arwen (ta zgornja Arwen ;) )
24.11. 2012 ob 12:06

Kaj že bluzite z oskarji, če še niste vidl filma? To je čist mim.

— matej
24.11. 2012 ob 14:36

lahko bi še silmarlion naredl =D

— kkk
24.11. 2012 ob 19:37

- kolosej nehi že sam sebi pisat te butaste komentarje

— majki
26.11. 2012 ob 15:30

film je mal grozen ni primeren za otroke od 6let in tudi smešen romantičen pa če še plešeš se ti dopade

Lp Gollum

— Gollum
28.11. 2012 ob 10:54

Včeraj so imeli screening filma na NZ in vse kritike so 100% pozitivne. Film so nekateri označili kot 'groundbreaking' in 'masterpiece', poleg tega ima že zdaj oceno 9.2 na IMDBju. Upam, da se lahko nadejamo še ene izvrstne fantasy trilogije! :)

— Filip
28.11. 2012 ob 14:22

Še malo, pa bomo gledali. Upam, da bo ravno tako dobro kot trilogija Gospodar prstanov. Can't wait! :D

— Doktor Živago
2.12. 2012 ob 9:53

Kdaj bo premiera in kdaj se lahko rezervira karte?

— Aerion Magnus
2.12. 2012 ob 14:13

še 11 dni! (:

— Lonka
2.12. 2012 ob 17:10

Ali si bo film mogoče ogledati v 48 fps?

— LeaderOfMen
3.12. 2012 ob 19:02

a je možn gledat brez podnapisov xD

— divine
5.12. 2012 ob 18:27

jaz ne vem, in ne vidim, če kje nastopa Elijah Wood. V napovedniku ga ni. Smrk smrk.
Če ne pa film mora biti super!! J.R.R.Tolkien je najboljši in tudi Pete Jackson!
Knjige so tudi super!
Komaj čakam da grem gledat!

— Gollum! :33
7.12. 2012 ob 14:42

za tistga k je dau idejo za silmarlion posnet all thumbs up sam tist je paa taka štorija da bi mel za naslednih 20 let filme usak let pomožnosti 1ga :D

— silmaril
7.12. 2012 ob 15:18

Too ja že celo leto čakam na to=) zdaj pa končno v kinu =DDD

— kill4247
7.12. 2012 ob 16:06

Ne morem opisat,kok se veslim da si bom ogledala film! :)

— Brigta
7.12. 2012 ob 16:29

Če umrem preden vidm ta film se bom ubil!!!

— Thurin thurambar
7.12. 2012 ob 16:54

komi čakam

— thorin
7.12. 2012 ob 23:22

Premiera bo 13.12, kart se mi zdi, da se ne da rezervirat. Za premiero definitivno ne. Sem pa neskončno vesela, ker sem nekako uspela dobit karte za na premiero in komaj čakam, da bo napočil tale veliki dan haha.

— Arwen
11.12. 2012 ob 8:21

Še 2 dni do premiere.....kaj za petek se bo dalo dobit karte?

— Mafionzo
11.12. 2012 ob 13:32

a kdo ve kdaj je premiera???

— kaj jz vem
11.12. 2012 ob 16:54

Žalostno je, da se v celi Sloveniji film nikjer ne predvaja v 48 fps.

— MTaye
11.12. 2012 ob 17:00

I. CAN'T. WAIT.

— emicaaaaa
11.12. 2012 ob 19:47

@LeaderOfMen, če sem prav zasledila, pri nas ne, je pa najbližja Arena v Zagrebu.

— Doktor Živago
13.12. 2012 ob 8:28

Lahko dobim kakšno zastonj vstopničko :) ? :*

— potička
13.12. 2012 ob 11:54

v Sloveniji še ni dvorane, kjer bi gledal 48fps. drgač pa film je tko tko...pač pravljica za otroke, mi ni bil nvemkaj...trilogija zihr ne bo presegla LOTRa

— lala
13.12. 2012 ob 14:47

Dans pa premiera..komi čakam zvečer...film si bom ogledal z prijatelji ob 20.15..upam da film dobil oskarja..glede na triler zgleda film zelo zelo dober in mislm da bo zelo gledan..se vidimo

— kilers
13.12. 2012 ob 20:21

Folk film je razvlečen in dolgočasen. Za tiste k ste bral knjigo boste vidl da sploh ni ista zgodba. žou je tole zlo razočaranje. pa srečno.
Poraz!!!

— Smaug
13.12. 2012 ob 22:34

Danes sem na primeri gledal film in sicer moje mnenje je takšno. Tisti, ki pričakujete efekte in bitke boste razočarani, saj v filmu ni ene same bitke, je pa zgodba zelo epska, dobra in po mojem osebnem mnenju presega celo gospodarja prstenov, vendar brez efektov in bitk, ki smo jih bili deležni pri gospodarju prstenov.

— Bojan
14.12. 2012 ob 12:10

je dober ali ni?

— budala
15.12. 2012 ob 13:15

zakva je bisagin, če pa rečejo bagins

— jodl jodl
15.12. 2012 ob 15:54

kakv je to film

— tosamja
16.12. 2012 ob 11:15

In kakšen j film po vaši oceni?

— Mito
16.12. 2012 ob 19:14

bedno do konca.. razvlečen, razn efektov ni nč zanimivga...bv

— bilbo
18.12. 2012 ob 21:25

Kakšna je slika v dvoranah? Zamazana ob robovih ali kristalno čista?

— Doktor Živago
20.12. 2012 ob 0:13

Film je zakon..... sam pizda so v koloseju zajebal vseskup ..... slika glih za glih da je primerna za ogled ..... muska.... kolega je primerjal soundtrack kot da smo mel enga dj-a zram ..... kr skakala je muska no .... ne grem več v kolosej .... ni vreden svojega dnarja in pokvari čisto vredu film....

— ElzaCBoe
22.12. 2012 ob 20:59

Ma krneki. Sam ker so nardil Trilogijo! ZAVLEČEN je do konca. Efekti so zanič.
Resno vam pravm. Če bi spravl to v 1 Film in dal več denarja na podlagi effektou bi blo bolš :) Sam kokr se mene tiče ni blo vredno

— nejcneo
22.12. 2012 ob 21:08

men je biu ta film ful ušeč mislm da bo ušeč tistim ki so prebral knjigo in tistim k ne

— jzt
23.12. 2012 ob 13:57

vam povem, tale film celo prekosi trilogijo Gospodarja prstanov. všeč mi je, da je za razliko veliko humornih vložkov, res odličen film.

— hobittt
24.12. 2012 ob 17:38

Too! Zakinthos film!!!

— Morgoth
24.12. 2012 ob 20:38

Gospodarju prstana ne seže do kolen.

— Rijam
25.12. 2012 ob 11:29

Film je fenomenalen.

Dolg je 2h 49m, ampak človek sploh nima občutka, da je sedel v dvorani toliko časa, ker ima film zelo dober ''ritem'' in tako teče, da se vedno dogaja nekaj zanimivega in nikoli ni kakšnega dolgočasnega dela. Po mojem mnenju veliko boljši kot vsi Gospodarji prstanov, zgodba je resnično epska, veliko dih jemajočih posnetkov in trenutkov v filmov. Eden izmed redkih filmov, katerega bi šel še enkrat gledat v kino.

Glasba je filmu je odlična, igralci odlični, ocena 9/10.

— Gandalf
28.12. 2012 ob 11:06

18.12. 2012
ob 22:25

Kakšna je slika v dvoranah? Zamazana ob robovih ali kristalno čista?
— Doktor Živago

kokr sm jst vidu ob robovih ni bla čista.
sam sj ka se vživiš v film pozabš na te stvari

— gh
28.12. 2012 ob 14:44

film je res dobr. ;D

— Nekdo pač
29.12. 2012 ob 14:01

totalno super film :). Že dvakrat sem ga šel gledat :D

— gjfstm
29.12. 2012 ob 17:49

Film mi je zakon, kdo pravi da je razvlečen, če bi bil pol ure krajši večina ljudi nebi vedela o čem se gre, ima dovol efektov (ne nekih udarnih, saj spremlaš zgodbo ne efekte). Zgodba se sicer res ne drži samo Hobita, kar je logično saj želijo pojasnit vso dogajanje takrat pa še dvomim da je kdo sposoben iz 270 (tam nekje) strani narediti triologijo.

— M..
29.12. 2012 ob 22:39

Kaj pa je bilo to danes??? Glasbo (ki je sicer odlična) so tehniki ali oprema čisto popačili in gledanje filma je bilo zaradi tega mučenje. V pogovoru sem po filmu izvedela, da tehniki med projeciranjem glasbe sploh ne slišijo in samo vidijo sliko v dvorani. Torej je bila naloga gledalcev, da nekoga opozorijo o napaki, da jo lahko odpravijo?? KAJ VAM NI JASNO? Mislim, da je bil to tudi moj zadnji film v Koloseju.

— I
30.12. 2012 ob 7:57

full dobr

morte si ga ogledat

— Miha Štrukelj
30.12. 2012 ob 15:42

Odličen film, kot je bilo pričakovati. Vse osebe in okolje te resnično popeljejo v fantazijski svet. Pozna se, da je bilo vloženega ogromno truda in upam, da se bo ta obrestoval s kakšnim kipcem ali dvema. Priporočam vsem!

— Mithrandir
30.12. 2012 ob 16:11

A se vrti samo še do 2.1.?

— oblaček
31.12. 2012 ob 16:48

Edino žalosto je to, da ima Slovenija slabe kino dvorane :( + Ne znajo uredit ur za tako dober film in si ne morem si ga iti ogledat :( (Maribor)

— hater
1.1. 2013 ob 20:33

Hobit je pravi biser za vse ljubitelje fantazijskih filmov in je resnično vreden ogleda. Vendar pa pozor - nikakor ne priporočam ogleda v 3D, ker je slika že tako temna, potem pa jo očala še potemnijo; poleg tega je so v 3D verziji nekatere scene zameglene in se zatikajo - in nenazadnje, kakšnih resnično izrazitih 3D učinkov v filmu niti ni (niti jih film ne potrebuje). Skratka, oglejte si običajno 2D verzijo.
Pa še opozorilo za starše, ki vozite v kino majhne otroke - tole NI pravljica za lahko noč! V filmu so pošasti, je klanje in so grozljivi prizori, zato film nikakor ni primeren za mlajše od 10 let - pa še ti naj seveda pridejo v spremstvu staršev.

— kenshiro
3.1. 2013 ob 9:43

"V nasprotju z lotrom, tukaj ni nesmiselne drame in tečnih trenutkov, ko bi najraje vzel čik pavzo. Vse skupaj tako lepo teče, kot visokogorski potok. Res odlično. Ima prešerno dušo in nacistično vztrajnost. Pa tudi ni tako težek material kot lotr."

- http://trodlasica.wordpress.com/

— Matej
3.1. 2013 ob 19:21

Zanimivo, da eni pravite kako je film razvlečen. Iskreno povedano sem jaz na koncu mislil, da sem še po pomoti gledat film s pavzo in da še ni konec :) Film je bil super samo manjkal mi je nek bolj izrazit zaključek, ne glede na to da bo nadaljevanje.

— lalala
4.1. 2013 ob 13:36

Najprej sem v Koloseju videl 2D verzijo. Filmu bi dal oceno 8.5, ni me motila dolžina, ker teh 160 minut hitro mine, motili so me nekateri odvečni prizori, kot so Kamniti velikani.
Nekaj dni kasneje smo šli še v Zagreb na 3D HFR 48 verzijo, zanjo obstaja samo ena beseda: masterpice. Slika je zelo ostra in svetla. Na trenutke sicer ne deluje najbolje, pričakujem pa da bodo pri drugem delu to izboljšali. Vsekakor pa prvi pravi 3D film. Ocena 9,8. Konec leta gremo spet v Zagreb.

— overlord580
6.1. 2013 ob 17:12

film je ful carski!! res prava poslastica za ljubitelje takih filmov!

— silver fox
7.1. 2013 ob 19:21

Kok se pa ta film splača ogleda je pa neverjetno. Jst sem bila osupla nad glasbo, nad sceno in celotno zgodbo filma kljub temu da sem že prebrala knjigo. Upam da napraskam dnar da ga grem še enkrat gledat, tokrat v 3D.!

Priporočam vsem v obvezen ogled!

— Arwenia
8.1. 2013 ob 15:25

Hobit se v marsičem razlikuje od Gospodarja prstanov, ki je v tem pogledu mnogo bolj epski, mračnjaški in je tudi namenjen starejši populaciji. Lahko bi rekli, da je fantazijska zgodba za odrasle, Hobit pa zgodba za otroke. Nekateri nažalost pričakujejo nekakšno "nadaljevanje" Gospodarja prstanov, ki pa to ni. Hobit je dejansko knjiga za mladino in se lahko bere kot zgodba zase, ne glede na to da se močno navezuje na Gospodarja prstanov. Se pravi zgodba iz Tolkienovega Srednjega sveta, ki je namenjena mlajšim. Ker pa so v filmu prizori, ki bi lahko bili za otroke strašljivi, pa verjetno zanje ni primeren.

— Maja
15.1. 2013 ob 14:04

Nikjer ni videt na slikah da igra tudi Orlando ter Elijah Wood. A sem slepa? Ne pomagata druščini? Hm.
Lp

— Alenka
15.1. 2013 ob 14:40

A je znano, do kdaj bo ta film v kinu?

— Gregor
18.1. 2013 ob 15:58

alenka... Bloom pride v naslednjem delju, Wood pa igra zelo malo (samo na začetku)
drugače je pa film SUPER

— fdbsrdf
23.1. 2013 ob 17:04

legendarn film

— gandalf
24.1. 2013 ob 10:39

FANTASTIČEN FILM!!!!!

— aragorn
24.1. 2013 ob 12:58

zelo dorer film

— hobbit
27.1. 2013 ob 11:11

Hej, kaj pa pišete o napovedniku!? Komemtarji so namenjeni izražanju po ogledu filma. Film je že zunaj in si ga lahko že ogledate. Potem boste pa zaspamal forum! Hahahaha.

— trollMeme
28.1. 2013 ob 16:00

Hvala ti - fdbsrdf- ... sem pozabila da bo tega tud za tri dele ane? :) Lp

— Alenka
29.1. 2013 ob 7:44

Ta film sem šla gledat in je bil fenomenalen...10 bi mu dala.

— Anja
30.1. 2013 ob 18:21

Film sem si ogledala po novem letu, zdaj pa berem, da je bil problem z zvokom že pred novim letom.
SRAMOTA!!!!!! Pol ure brez zvoka, katastrofa!!!!

— Katjuša
31.1. 2013 ob 7:37

zgleda sm js edina na svetu k so mi bli ta film in usi gospodarji prstana in useeee tako sranje dolgocasni in brezvezni in glupi filmi do konca res katastrofa po 10 min sm spala.. ...

— :)
31.1. 2013 ob 16:29

Fullll dober film, me ni niti malo razočaral 11 točk od 10ih :DD

— Ss
8.2. 2013 ob 10:55

ful legendarn film :)

— marko
8.2. 2013 ob 21:07

Dragi moji. Ne vem kaj se dogaja v dvorani 3, ampak slika je bila slabša kot da bi gledal verzijo, ki je posneta s kamero v neki drugi dvorani. Sramotno je, da zaračunate 5,70€ za karto, predvajate pa kvaliteto, ki je pod vsako kritiko. Vsak film na POP TV ali ostalimi "ne HD" programi na televiziji, izgleda bolje.

Vseeno mi je za denar in moje 3 ure. Hvala, da ste mi uničlili dolgo pričakovan film. Očitno se v kino res ne splača hodit. Za filme bom raje počakal da pridejo na HBO.

— Razočaranec
21.2. 2013 ob 21:01

Trilogija stane 750 millijonov dolarjev (najdražja trilogija vseh časov),marketing in distribucija filma pa stanejo 250 millijonov dolarjev,tako da vse skupaj stane 1 millijardo dolarjev. Prvi film ima 2200 vizualnih učinkov (ki so bili po mojem mnenju zelo dobri),in film je bil nominiran za oskarja za vizualne učinke.

— kron5
28.2. 2013 ob 19:56

absolutno legendarno :))))

— 3456789

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.