Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Hitra zebra

animirana družinska komedija
Na sporedu od: 7.7.2005, Kolosej Ljubljana
1h 24min / 84min
Leto: 2005
Scenarij: David Schmidt, Kirk DeMicco, Mike Samonek
Stripes že od nekdaj sanja, da bi se lahko na dirkališču pomeril s pravimi konji. Toda on je zebra, kar gre hudo v nos čistokrvnim žrebcem in njihovim lastnikom. Stvari se pričnejo obračati na bolje, ko na pomoč priskočijo ostale živali na kmetiji, mlada jahačica Channing in njen oče, ki verjamejo v Stripesa.

Sredi pobesnele nevihte pusti cirkus po nesreči za sabo zebrinega mladička. Majhnega negotovega žrebička izpod dežja reši nekdanji trener dirkalnih konjev Nolan Walsh, ki ga odpelje na svojo kmetijo, kjer živi s hčerko Channing. Nekoč priznani trener je opustil delo s konji po usodni nesreči žene, uspešne jockeyke, v kateri sta umrla ona in konj. Zdaj živi Nolan s hčerko na skromni kmetiji v Kentuckyju. Žrebiček Črtko kmalu spozna družino živali, ki živijo na kmetiji, katere kolovodji sta godrnjajoč shetlandski poni Tone ter Fanči, modra stara koza, ki ima vse pod dvojim nadzorom.

Skupini se pridruži tudi Gosak, paranoični velemestni pelikan, ki se skrije na to kmetijo bogu za hrbtom, dokler se ne poleže razburjenje v Jerseyju, za katerega je vzrok prav on. Malce počasni petelin Rado drži vse v pripravljenosti s svojim kikirikanjem in vsesplošno histerijo, lovski pes s povsem neprimernim imenom Blisk pa tu in tam malce pokomentira dogajanje na kmetiji.

Walsheva kmetija meji s posestjo Dalrymplovih, kjer trenirajo najobetavnejše čistokrvne konje za najprestižnejšo konjsko dirko - Kentucky Open. Posestvo vodi kraljica dirkalnih stez v Kentuckyju, nesramno bogata in neusmiljena Clara Dalrymple.

Ob prvem pogledu na dirkalno stezo je Črtko tako prevzet nad dirkami, da je globoko prepričan, kako bi lahko, samo če bi dobil priložnost, premagal vse ostale konje. Vendar pa mali nadobudnež nekako ne ve, da ni ravno - dirkalni konj. Vendar se je kljub temu z majhno Tonetovo pomočjo, ki je nekoč treniral mnoge šampione, zagreto lotil priprav na veliki trenutek. Tudi Channing ima podobne želje - postati jockey, toda zaščitniški očka ne dovoli, da bi se hčerka udeleževala nevarnega športa. Toda Channing ga na koncu le prepriča, da začne trenirati njo in zagretega Črtka za Kentucky Open.

Črtko je ves čas tarča posmeha čistokrvnih konjev, katerih kolovodja je razvajeni Trentonov Ponos, ki se nevedni zebri posmehuje zaradi mešane krvi in čudnega videza. Toda na posest pride nova prečudovita prijazna kobila Sandy, katere iskrena vzhičenost in navdušenje nad Črtkom spravljata ob pamet njegove nasprotnike. Črtko najde prijatelje tudi na dirkališču, malce odštekana mušja bratca Bzza in Zzza, ki bolj od petja in plesa cenita le še dober konjski kakec.

Ko Črtko vstopi v svet elitnih športnikov, velike konkurence in še večjih vložkov, mora dokazati, da je dovolj hiter in vztrajen, da lahko tekmuje z velikimi konji, če želi zmagati na legendarnem turnirju Kentucky Open.

Kako se je začela dirka

Ideja o filmu Hitra zebra se je porodila pred petimi leti, ko sta izvršni producent Steve Wegner in scenarist Dave Schmidt stavila na dirkah ponijev. Wegnerju se je zdelo zanimivo, da bi posnel film o nečistokrvnem konju, ki bi želel sodelovati v športu, kjer je rodovnik vse. Duhovita in topla zgodba je bila takoj všeč Andrewju A. Kosovu in Brodericku Johnsonu iz Alcon Entertainmenta, katerih filmi nosijo najrazličnejše naslove, kot so Insomnia, Dude, Where Is My Car? in My Dog Skip. Režiser Frederik Du Chau in scenarist Kirk DeMicco sta se odločila, da bo namesto navadnega konja dirkač še bolj nenavaden - zebra!

"Zebra, ki tekmuje s čistokrvnimi konji, je odlična ideja. Hitra zebra je film o pravem športnem duhu, o zebri, ki želi postati šampion, čeprav vse nasprotuje temu," je izjavil Wegner. "Ne gre samo za film za otroke, temveč za toplo in duhovito družinsko zgodbo, v kateri se lahko najde vsak."

Zasedba živalskih glasov

Igralce za film Hitra zebra so izbirali na dveh nivojih: potrebno je bilo izbrati igralce, ki bodo posodili glasove živalim v filmu, ter še igralce za človeške vloge. Najtežje je bilo poiskati primeren glas za Črtka, nadobudnega zebrinega mladička, ki premaga vse predsodke in dvome vase, da bi lahko uresničil svoje sanje in tekmoval z najboljšimi čistokrvnimi konji. Za Črtkov glas so izbrali mladega Frankija Muniza, zvezdo TV nadaljevanke "Malcolm In The Middle".

Munizu je bila všeč vztrajnost lika, kateremu je posodil glas. "Črtko bi rad samo treniral in postal prvak. Vztrajen je, vse da od sebe in nikoli ne vrže puške v koruzo. To je sporočilo filma: če si nekaj resnično želite, morate biti vztrajni, da bi to tudi uresničili," je rekel.

Ko Nolan Walsh reši Črtka izpod dežja in ga pripelje na svojo kmetijo, tam spozna njene prebivalce. Pričaka ga Tone, godrnjajoč shetlandski poni, ki mu je glas posodil Dustin Hoffman. "Nikoli prej nisem posodil glasu nekemu liku v filmu ali risanki in igralci vedno iščemo nove izzive," je rekel dvakratni oskarjevi nagrajenec.

Protiutež Tonetu je Fanči, zvesta stara koza ostrega jezika, ki ji je glas posodila odlična Whoopi Goldberg. Fanči vzame Črtka pod svoje okrilje in ga ves čas bodri. "Fanči je prav kul koza. Že dolgo živi na kmetiji in s Tonetom imata neke vrste ljubim-ne ljubim odnos, kar mi je izjemno všeč," pravi Whoopi Goldberg. "Poleg tega sem imela priložnost delati z Dustinom Hoffmanom, in ni pomembno, da sva koza in konj".

Joe Pantoliano je posodil glas Gosaku, pelikanu-gangsterju na begu, ki se na kmetiji skriva pred množico neprijetnih sodelavcev. "Gosak je negotov, ima bujno domišljijo in je prepričan, da se ga drugi bojijo. Toda do konca filma najde mnogo prijateljev, ki ga vzljubijo," pravi Pantoliano.

V igri sta tudi mušja brata Bzz in Zzz, ki Črtku pomagata med dirko. Za razliko od ostalih živali sta muhi povsem računalniško animirani. Glasove sta jima posodila Steve Harvey in David Spade. "Med pripravami za vlogo so mi rekli, da je moj lik tepec in da mi ni treba nič drugega, kot da sem preprosto jaz in da govorim s svojim običajnim sarkastičnim glasom. Jaz pa sem mislil, da so me izbrali zaradi mojega talenta," se je pošalil Spade. "Muhi se razlikujeta v tem, da bi Bzz rad povzdignil mušje življenje v nove višine, medtem ko Zzz uživa v poležavanju na kupu kakcev," je izjavil Harvey, ki so mu zaupali vlogo malce starejšega in prefinjenega mušjega brata.

Zasedba (človeških) vlog

Bruce Greenwood igra Nolana Walsha, nekdanjega priznanega trenerja čistokrvnih dirkalnih konjev, ki je pustil svoje delo po tragični izgubi soproge v nesreči med dirko.

Po njeni smrti se je posvetil kmetiji in vzgoji hčerke Channing. Čeprav sta si oče in hči blizu, pa ob koncu najstniških let Channing počasi hrepeni po neodvisnosti, oziroma želi uresničiti svoje sanje, da tako kot njena mama postane jockey, čeprav ji preveč zaščitniški oče to strogo prepove.

"To je zgodba o zmagi duha. O deklici, ki skrbi za žival in ji pomaga uresničiti njen celotni potencial, ki ga hkrati odkrije tudi v sebi. To je enkraten film za vso družino," je izjavil Greenwood, ki so ga pohvalili za vlogo predsednika Kennedyja v filmu Thirteen Days in za vlogo v uspešnici Jaz, robot.

Za vlogo Nolanove hčerke Channing so morali ustvarjalci poiskati, ne samo nadarjeno, temveč tudi telesno vzdržljivo igralko. Tako so našli Hayden Panettiere, ki je prvič nastopila v reklami že z enajstimi meseci. Od takrat je igrala v mnogih filmih in televizijskih nadaljevankah, vključno tudi z Raising Helen, ''Ally McBeal" in Remember The Titans.

Dobra jahalka Hayden Panettiere je mislila, da bo ježa zebre podobna ježi črtastega konja. "Na snemanju mi je hitro postalo jasno, da ne bo ravno tako. Konji in zebre imajo povsem različen značaj in Sammy, zebra, ki sem jo jezdila, ni hotela nikamor brez osla Arnija. Tako smo morali povsod jezditi skupaj." Pred začetkom snemanja je Jayden šest tednov obiskovala jahalni tečaj, pri tem pa je vadila tudi jogo, da bi ohranila gibčnost. Hayden je sama igrala v nevarnih prizorih in ni imela dvojnika-kaskaderja.

Zanjo je bil izziv delo z živalmi, pa tudi lik Channing, ki je mešanice čustvenosti in moči deklice, ki ji je umrla mati. Po šoli dela Channing v stajah Clare Dalrymple, neusmiljene vladarke dirkalnih stez v Kentuckyju. Včasih je Nolan za Claro treniral šampione in zdaj bi ga rada dobila nazaj. Nolan je najboljši in Clara vedno dobi najboljše.

Wendie Malick, ki igra Claro, je v resničnem življenju ljubiteljica živali in ima nekaj konj ter kmetijo v hribih nad Los Angelesom. "Wendie Malick je bila prava izbira za vlogo negativke. Clara ji je preprosto pisana na kožo in Wendie ji je dodala precejšnjo mero škandaloznosti," je rekel Du Chau.

Emmet Walsh igra M. Woodzija, ki se že dolga leta zadržuje v bližini dirkalnih stez, kjer stavi in čaka na pravo priložnost, ko pa zagleda Channing in Črtka, ki drvita po dirkališču, ve, da je to tisto pravo. Prav on vzpodbudi Channing prepričanje, da bi lahko s Črtkom nekaj dosegla, zaradi česar je njegova vloga v zgodbi izjemno pomembna.

Kosove je zaključil: "Naši človeški liki so zelo resnični, spoznate pa jih skozi govor živali. Mislim, da se je oboje ujelo in da smo zares ustvarili popolno mešanico dveh svetov."

Treniranje zebre Črtka za veliko dirko

Še nikoli prej niso posneli takšnega filma. Veljalo je prepričanje, da je zebro nemogoče trenirati, ker je divja žival in se odziva nagonsko. Torej ponavadi beži ali pa se bori, nikakor pa ne more odteči celotnega kroga. V takšnem trenutku je bila edina možnost računalniška animacija. Toda najboljši svetovni trenerji so le pomislili, da bi se ta "nemogoče" vseeno lahko spremenil v "mogoče". In tako so vsi, ljudje in živali, sprejeli izziv in pomoč izvrstnega trenerja zeber Steva Martina. "Ravno zato, ker gre za divje živali, ki niso udomačene, tako kot smo konje udomačevali več tisoč let, so se morale zebre navaditi na nas in prav tako mi nanje. Veliko smo jih sprehajali, božali in jih navadili na dotike, je povedal Martin.

V vlogi žrebička Črtka sta se izmenjevali dve zebri, Columbia in Zoë. Žrebički sta morali preganjati petelina, tiščati glavo v kurnik in teči za poštarjem. Kot pri večini živali je bila tudi tukaj glavna motivacija hrana.

Martin je za vlogo Črtka v odraščajočih letih, ki jih zaznamujejo tipične vedenjske najstniške težave, izbral osem zeber. Zebre so precej napadalne in potreboval je tri mesece, da jih privadi na delo z drugimi živalmi. Zebra Zena se je naučila ležati in orati, kar je za zebro precej nenavadno. Daisy in Sammy sta bila zebri za ježo. "Zebre so manjše od konjev in tudi njihova hoja je drugačna. Njihov telesni ustroj je tak, da lahko v divjini nenadoma z veliko hitrostjo pobegnejo plenilcem, nato pa dalje hodijo v svojem ritmu. Da bi se navadile na jezdeca, je bila ob njih vedno še kakšna zebra ali konj, ki jim je bil všeč," je pojasnil Martin.

Zebre lahko tečejo precej hitro, približno s hitrostjo 45km/h, vendar pa ne morejo uloviti dirkalnega konja, ki teče s hitrostjo 60km/h! Najzahtevnejše je bilo snemanje prepovedane nočne dirke, kjer konji pokažejo, kaj zmorejo brez ljudi in brez pravil. "Ta prizor je bil izjemno zahteven. Eden ob drugem smo imeli štirideset konj, med katere je vštet tudi Črtko, ki jih je moral ignorirati in odigrati svoje. Skoraj vsi prizori so resnični in uspeli smo jih posneti z zanemarljivo pomočjo računalniške tehnike," je povedal konjski trener Heath Harris.

"Vsak dan je bil na snemanju tudi predstavnik društva za zaščito živali. Pazili smo, da je bilo zebram dovolj toplo, dobivale so vitaminske injekcije in spale v ogretih stajah."

Vključno s pred-produkcijo, post-produkcijo in 14 tednov snemanja v Južni Afriki, je trajalo skoraj dve leti, da je film Hitra zebra prišel na velika platna. Eden največjih izzivov je bilo iskanje lokacije, ki bi lahko spominjala na zeleni Kentucky, ter da bo hkrati v bližini dovolj veliko število zeber, potrebno za film. Pokrajina KwaZulu-Natal v Južni Afriki se je izkazala za idealno. Scenograf Scenograf Wolf Kroeger (Beyond Borders, Enemy At The Gates, Poslednji Mohikanec) in njegova ekipa so se izjemno potrudili, da so kmetije dobile pravi videz in svojevrsten značaj. Ekipa je rekvizite za opremo staj iskala po vsej Južni Afriki, na kmetijah, v starinarnicah in na dražbah. Velika dirka se odvija v izmišljenem Turfway parku in je posneta na dirkališču Scottsville v Pietermaritzburgu. Glede na to, da niso našli dirkališča, ki bi spominjalo na Kentucky, ga je morala ekipa zgraditi iz nič.

O igralcih

Bruce Greenwood (Nolan Walsh) je dobil odlične kritike za izjemno vlogo Johna F. Kennedyja v drami o kubanski krizi Thirteen Days. Prepoznavne vloge je ustvaril tudi v odličnih neodvisnih filmih Atoma Egoyana Exotica in The Sweet Hereafter, ki sta posneta v Greenwoodovi rodni Kanadi. Dokazal se je v vlogi dr. Setha Griffina v pohvaljeni televizijski nadaljevanki "St. Elsewhere", v kateri jenigral tri sezone. V letih po tem je delal brez odmora, igral je v TV filmih in nadaljevankah, vključno z "Nowhere Man" (sezona 1995/96), ki so jo nehali snemati že po enem letu, a je dobila odlične kritike. Potem se je osredotočil na celovečerne filme, vključno z Double Jeopardy, v katerem je ogral ob Tommyju Leeju Jonesu in Ashley Judd; Rules of Engagement, prav tako s Tommyjem Leejem Jonesom; tretji film v režiji Atoma Egoyana Ararat in v lanskoletni uspešnici Jaz, robot z Willom Smithom. Zadnji film, v katerem je igral, je Being Julia z Annette Benning.

Hayden Panettiere (Channing Walsh) je igrala v filmih, na televiziji, v animiranih projektih in reklamah. Zadnji film, v katerem smo jo videli, je bil Raising Helen Garryja Marshalla. Igrala je v Tiger Cruise, dramatični zgodbi, ki je posneta po resničnih dogodkih 11. septembra 2001. Film je bil premierno prikazan avgusta na Disney Channelu in je dobil odlične kritike.

Hayden je navdušila občinstvo in kritike v vlogi tekmovalne drsalke v filmu Ice Princess. Da bi vlogo odigrala čim bolj prepričljivo, je več tednov neutrudno trenirala drsanje. V neodvisnem filmu The Dust Factory igra mlado žensko, ujeto med nebesi in zemljo, pred kratkim pa je z Joely Richardson za Lifetime Network posnela film Lies My Mother Told Me, ki je posnet po resnični zgodbi.

Igrala je ob Jessici Lange in Tomu Wilkinsonu v filmu Normal režiserke Jane Anderson, ki je doživel premiero leta 2003 na filmskemu festivalu Sundance. Gledalce je navdušila v nagrajeni TV nadaljevanki "Ally McBeal", v kateri je igrala Allyjino davno izgubljeno hčerko. Svojo nadarjenost je dokazala v filmu Joe Somebody, kjer je igrala hčerko Tima Allena, kot tudi v izjemni glavni ženski vlogi v priznanem Remember The Titans ob Denzelu Washingtonu. Nastop v manjši vlogi mlade Jeanne (igra jo Hilary Swank) v The Affair of the Necklace kaže izjemno zrelost, daleč nad njeno starostjo. Njeni preostali filmi so Message In The Bottle s Kevinom Costnerjem in The Object of my Affection z Jennifer Aniston.

Televizijska izkušnja Hayden Panettiere se razteza vse od nominacije Hollywood Reporterja za najboljšo mlado igralko v nadaljevanki za vlogo Lizzie Spaulding v "Guiding Light" ter za vlogo zlorabljenega otroka v nadaljevanki "Law&Order", do mini serije "Too Rich: The Secret Life of Doris Duke", v kateri igra mlado Doris ob Lauren Bacall. Omeniti moramo tudi njen film If You Believe, ter gostovanje v nadaljevankah "Touched By an Angel" in "Malcolm In The Middle".

Njen glas je ravno tako prepoznaven kot njen obraz. Posodila ga je princesi Dot v zabavnem celovečernem animiranem filmu Bug's Life. Prav tako je sinhronizirala lik Suri v filmu Dinosaur. Hayden je ambasadorka ICUN Wildlife Foundation, organizacije, ki zbira sredstva za ohranitev ogroženih vrst.

M. Emmet Walsh (Woodzie) ima za sabo 97 celovečernih filmov in 150 televizijskih vlog. Igral je časopisnega urednika Randalla Evansa v HBO-jevi komični nanizanki "The Mind of The Married Man''. S Cubo Goodingom Jr. in Jamesom Coburnom je igral v komični pustolovščini Snow Dogs.

Na filmu se je prvič pojavil v End of the Road. Njegovi filmi iz 1960-ih so Alice's Restaurant, The Traveling Executioner, Cold Turkey in They Might Be Giants. Nato je posnel filme What's Up Doc?, Airport '77, Straight Time, Slapshot, The Pope of Greenwich Village, Blade Runner, Missing in Action, Wildcats, The Mighty Quinn in Narrow Margin. Po vlogi v Brubakerju ga je Robert Redford najel za vlogo plavalnega trenerja v filmu Common People in v The Milagro Beanfield War. Ob Juliji Roberts je igral v filmu My Best Friend's Wedding, igral pa je tudi v The Apothecary, Romeo in Julija, Wild West in A Time To Kill.

Za vlogo v filmu bratov Coen Fargo je Walsh dobil nagrado spirit award za glavno moško vlogo. Pohvale je dobil tudi za igro v Clean and Sober. Na filmskem festivalu Breckenridge leta 1996 je dobil priznanje za nepozabni vlogi v filmih Straight Time in Fargo ter za poseben doprinos kinematografiji. Leta 1998 je dobil priznanje na festivalih v Austinu in Forth Worthu.

Wendie Malick (Clara Dalrymple) je igrala škandalozno sodelavko časopisa Blush v NBC-jevi humoristični nadaljevanki "Just Shoot Me". Za to vlogo je bila nominirana za emmyja leta 1999 in 2002 ter za zlati globus leta 1999.

Je dobitnica štirih nagrad cableACE za najboljšo igralko v humoristični nadaljevanki za vlogo Judith Tupper Stone v "Dream On". Pojavila se je tudi v zadnji sezoni "Frasierja" v vlogi Ronnie Lawrence, igrala pa bo tudi v ABC-jevi komediji "The Untitled John Stamos Show". Njeni celovečerni filmi vključujejo Bathroom Boy, Manna from Heaven, On Edge, Cahoots, The American President, Trojan War, Jerome, Scrooged, Funny About Love in Bugsy.

Leta 1999 je dobila pohvalo kritike za dvojno vlogo: lik Abigail van Buren, svetovalke s svojo kolumno, in lik Ann Landers v TV filmu Take My Advice: The Ann and Abby Story. Njene ostale televizijske vloge so "Trauma Center" in "Good Company", ter občasne vloge v nadaljevankah "NYPD", "Anything But Love", "Baywatch" in "Kate & Allie". Gostovala je v nadaljevankah "X Files", "Cybill", "Zakon v Los Angelesu" in "Mad About You". Igrala je v TV filmih Paper Dolls, Dynasty: The Miniseries, Apollo 11, Perfect Body in North Shore Fish.

Frankie Muniz (Črtko) je najbolj znan po pohvaljeni vlogi nadpovprečno inteligentnega Malcolma v uspešni nadaljevanki "Malcolm In The Middle". Večkrat je bil nominiran za najobetavnejšega mladega igralca v humoristični nadaljevanki in je dobitnik nagrade nickelodeon kid's choice za najboljšega igralca na malih ekranih.

Po finančnem uspehu s filmi Agent Cody Banks in Big Fat Liar je Muniz igral v nadaljevanju Agent Cody Banks 2, v zadnjih treh letih pa je bil nominiran za nagrado teen choice v kar nekaj kategorijah. Igral je Willija Morrisa v pohvaljenem filmu Warner Brosa My Dog Skip. Osvojil je nagrado video software dealers association (VSDA) za vzpenjajočega zvezdnika, na filmskemu festivalu Giffoni v Italiji pa je dobil priznanje za najboljšega igralca.

Na televiziji je prvič nastopil v filmu Dance with Olivia, v katerem je imel glavno vlogo Louis Gossett, Jr. Pojavil se je tudi v CBS-ovem What the Deaf Man Heard, za katerega si je prislužil nominacijo Hollywood Reporterja za nagradi young star in young artist of Hollywood za televizijsko vlogo v filmu ali mini seriji. Njegov glas lahko slišimo v Nickelodeonovi risanki Fairly Odd Parents, gostuje v "Simpsonovih", videli pa ga bomo tudi v celovečerni spletni risanki The Red Bison. Igral je v gledaliških produkcijah Christmas Story, The Sound of Music, Wizard of Oz, Our Town in v priznani gledališki igri The Death of Papa.

Joshua Jackson (Trentonov Ponos) je od zaključka nadaljevanke "Dawson's Creek" nenehno zaposlen. Kmalu bo debitiral na londonskem West Endu priznani komediji A Life In The Theatre Davida Mameta, dobitnika Pulitzerjeve nagrade in nagrade olivier, pod režisersko taktirko Lindsay Posner.

Na velikem ekranu ga bomo videli v filmu Wesa Cravena Cursed, v katerem igra ob Christini Ricci. Zaključil je z delom v treh neodvisnih filmih: Americano z Dennisom Hopperjem, Shadow Dancer s Harveyjem Keitelom in Aurora Borealis z Donaldom Sutherlandom in Juliette Lewis.

Najbolj je znan po vlogi zgovornega in samoironičnega Paceyja Witterja iz nanizanke "Dawson's Creek", ki jo Jackson igra že več kot 15 let. Njegov prvi celovečerec je bil Crooked Hearts Michaela Bortmana, sledila je trilogija Mighty Ducks, zatem Digger in Andre the Seal. Lahko smo ga videli v priznani drami Rose Troche The Safety of Objects, HBO-jevi filmski različici drame Moisesa Kaufmana The Laramie Project, Gossip, v filmu Bryana Singerja Apt Pupuil in v Cruel Intentions. Odlične manjše vloge je ustvaril v Oceans Eleven Stevena Soderbergha, Scream 2 in I Love Your Work.

Snoop Dogg (Blisk) je hip-hop ikona, poslovnež, izjemno hitro pa je postal eden najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu. Pred kratkim je izdal dolgo pričakovano samostojno ploščo "Snoop Dogg R&G: Rhythm & Gangsta The Masterpiece", prva pesem z nje "Drop It Like It's Hot" pa je že dosegla velik uspeh. Pri uspešni plošči "213: The Hard Way" je Snoop ponovno sodeloval s prijateljema iz otroštva Nate Doggom in Warren G-jem. Da bi razširil svoje podjetniško delovanje, je Snoop za vodilno modno znamko Pony oblikoval kolekcijo čevljev "The One and Only", ki se bo lahko v ekskluzivnih trgovinah kupila v sezoni jesen/zima 2005.

Pred kratkim je končal snemanje neodvisnega filma The Tenants z Dylanom McDermottom. Zadnji film, v katerem je igral, je bila komična uspešnica Soul Plane, pojavil pa se je tudi v vlogi vplivnega, vendar izjemno očarljivega gangsterja "Huggy Beara" v komediji Starsky & Hutch, v katerem sta igrala Ben Stiller in Owen Wilson.

Ostale filmske vloge vključujejo Half Baked, Baby Boy Johna Singletona, priznani Training Day ob Denzelu Washingtonu, The Wash z Dr. Drejem in Old School Todda Phillipsa. Snoop je posodil glas Ronniju Rizzatu v Malibu's Most Wanted z Jamie Kennedy. Prva vloga v celovečernem filmu je bila v hororju Bones, kjer igra ob Pam Grier.

Snoop Dogg, s pravim imenom Calvin Broadus, je rojen na Long Beachu v Kaliforniji leta 1971. Zaslovel je leta 1993, ko je izdal ploščo "Doggystyle". Zaradi njegovega nekdanjega sodelovanja v kriminalnih aktivnostih je bila plošča težko pričakovana in se je že pred izdajo prodala v 1,5 milijonih izvodih. Prvič se je zgodilo, da bi rap prvenec prilezel na prvo mesto glasbenih lestvic. Snoop je napisal pesmi tudi za mnoge filme, vključno z Bad Boys II, Charlie's Angels 2, Dr. Doolittle II in Dance Together.

Dustin Hoffman (Tone) je bil sedemkrat nominiran, dvakrat pa je prejel nagrado oscar. Prvič so ga opazili v vlogi Benjamina Braddocka v Diplomirancu, filmu Mika Nicholsa, nominiranega za oskarja. Od takrat je bil kar šestkrat nominiran za vloge v različnih filmih, kot so Midnight Cowboy, Lenny, Tootsie (ki ga je produciralo njegovo posjetje Punch Productions) in All The President's Man. Leta 1979 je prejel oskarja za vlogo v filmu Kramer proti Karmerju, leta 1998 pa za film Rainman.

Hoffman igra ob Judu Lawu, Naomi Watts, Marku Wahlbergu, Lily Tomlin in Jasonu Schwartzmanu v komediji Davida O. Russella I ♥ Huckabees, lahko pa ga vidimo tudi v filmu Marca Frosterja Finding Neverland ob Johnnyju Deppu in Kate Winslet. Igra tudi v filmu Jaya Roacha Meet the Fockers, nadaljevanju uspešnice Meet The Parents ob Benu Stillerju, Robertu De Niru Barbari Streisand, Blythe Danner in Teri Polo.

Pred kratkim je z Johnom Cusacom, Genom Hackmanom in Rachel Weisz igral v filmu Garyja Felderja Runaway Jury, nato pa v filmu Confidence Jamesa Foleyja ob Edwardu Burnsu in Rachel Weisz ter Moonlight Mile Brada Silberlinga, v katerem sta igrala Jake Gyllenhaal in Susan Sarandon. Pojavil se je tudi v filmih Little Big Man, Straw Dogs, Metulj, Maratonec, Straight Time, Agatha, Ishtar, Dick Tracy, Billy Bathgate, Mad City, Heroj, Wag The Dog, American Buffalo, Hook in Family Business.

Tudi Hoffmanova odrska kariera je prav tako navdušujoča. Prvo vlogo je dobil v univerzitetni predstavi Sarah Lawrence po delu Gertrude Stein Yes is For a Very Young Man. Nastop v tej igri ga je pripeljal do vlog v off-broadwayskih produkcijah, za katere je prejel nagradi obie in drama desk za najboljšega igralca. Njegov uspeh v gledališču je opazil Mike Nichols, ki ga je angažiral za film Diplomiranec. Leta 1974 je Hoffman debitiral kot režiser na Broadwayu z igro All Over Town.

Deset let pozneje je dobil nagrado drama desk za interpretacijo Willyja Lomana v novi postavitvi igre Smrt trgovskega potnika, ki jo je tudi produciral. Za nastop na televiziji je prejel emmyja ter nominacijo za tonyja za vlogo Shylocka.

Hoffman je produciral film Tonyja Goldwyna A Walk on the Moon, v katerem igrajo Diane Lane, Viggo Mortensen, Liev Schreiber in Anna Paquin. Bil je izvršni producent filma The Devil's Arithmetic, ki je prejel dva emmyja.

Whoopi Goldberg (Fanči) je začela igrati z osmimi leti v sklopu programa za otroke v Hudson Guildu in v otroškem gledališču Helena Rubenstein Children's Theatre. Nato se je pridružila gledališču Blake Street Hawkeyes v Berkeleyju skupaj z Davidom Scheinom. Kmalu je začela nastopati samostojno in z The Spook Show je prepotovala ZDA in Evropo. Leta 1983 jo je na eni od predstav opazil Mike Nichols in ji ponudil lastni šov na Broadwayu.

Sledila je vloga v Colour Purple Stevena Spielberga po romanu Alice Walker. Ob nominaciji za oskarja je leta 1985 osvojila še zlati globus za najboljšo dramsko igralko, prav tako pa tudi image award, ki jo podeljuje NAACP za najboljšo igralko v igranem filmu. Igrala je v filmih Jumpin' Jack Flash, Burglar, Fatal Beuty, Clara's Heart, Ghost, The Long Walk Home, Soapdish in The Player Roberta Altmana.

Za vlogo Ode Mae Brown v Duhu (Ghost), ki je bil leta 1990 film z največjim zaslužkom na kino blagajnah, je osvojila oskarja za glavno žensko vlogo, zlati globus, NAACP Image Award, nagrado BAFTE, movie award, american comedy award in nagrado saturn.

Njene ostale vloge vključujejo Sisters Act, za katerega je dobila še eno nominacijo za zlati globus in NAACP Image Award. Nominirana je za image award za film Sarafina!, Made in America, Sisters Act 2 ter Corinna, Corinna. V stranski vlogi je nastopila v filmih The Little Rascals in Star Trek: Generations. Zatem je igrala v filmih Boys on the Side, Moonlight and Valentino, Eddie and Bogus, The Associate, Ghost of Mississippi, How Stella got her Groove Back, The Deep End Of The Ocean, Girl, Interrupted, Golden Dreams in Rat Race.

O filmskih ustvarjalcih

Frederik Du Chau (režija/scenarij) je od leta 1984-88 študiral na filmskem oddelku Royal Academy of Fine Arts v rodni Belgiji, hkrati pa je po svetu potoval kot pomočnik snemalca za nekatere od največjih evropskih medijev. Po diplomi je delal kot animator/režiser za televizijo in oglase.

V Ameriko je prišel leta 1989, ko je bil njegov kratek film The Mystery of The Lamb izbran za predvajanje na filmskem festivalu animiranega filma Animation Celebration v Los Angelesu, kjer je za Baer Animation Studio delal kot animator pri številnih oglasih, ki so bili mešanica igre in animacije. Potem je s Hoytom Yeatmanom iz Dreamquesta korežiral animirano igrani film Sony Wonder, samostojno pa video uspešnico The Land Before Time: Time of the Great Giving, pri nas izdano pod naslovom Dežela preteklosti.

Nekaj časa je delal kot risar za legendo animiranega filma Chucka Jonesa, za Warner Bros. pa je režiral celovečerni risani film Iskanje Camelota. Leta 1999 je osvojil vision award za najboljši film. Režiral je tudi predstavitvenega pilota za Stripped Foresta Whitakerja, za katerega si je izmislil metodo, ki spremeni živo igro v animacijo v resničnem času. Leto pozneje je s Kirkom DeMiccom napisal Hong Kong Phooey, komedijo o kung fu psu, ki je nastala po risanki Hanne-Barbere, pred tremi leti pa je prav tako z DeMiccom napisal Sky Boys, dramo o dveh irskih bratih, ki se med delom na Empire State Buildingu zaljubita v isto žensko.

David F. Schmidt (scenarij) je od leta 1975 do 1982 igral baseball za bostonske Red Soxe, leta 1981 pa je igral celo v prvi ligi. Po športni karieri je delal kot zavarovalniški agent, dokler se ni naveličal obleke. Pred desetimi leti mu je njegov bratranec Daniel Knauf, avtor HBO-jeve nadaljevanke "Carnivale", pokazal svoj scenarij za Blind Justice, nakar se je Schmidt odločil za pisanje scenarijev. O tem je prebral nekaj knjig in se preizkusil v poslu. Alcon Entertainment je izbral njegov prvi scenarij za Highrider. Kmalu jim je ponudil svojo drugo zamisel o nerodovniškem konju, ki želi dirkati z rodovniškimi dirkači. Napisal je scenarij, glavni lik pa se je iz konja spremenil v zebro. Spremenil je tudi naslov v - Hitra zebra. Pred kratkim je prodal tudi scenarij za Dog Gone Genius o psu, ki pregrizne računalniški kabel in postane genij.

Mark Isham (glasba) je skladatelj, čigar raznovrstna glasbena kariera vključuje tudi nagradi grammy in emmy, ter večkratne nominacije za grammyja, oskarja in zlati globus za skladbe in plošče. Raznovrstni glasbeni interesi so obrodili glasbo za več kot 50 filmov ter množico plošč elektronskega in akustičnega džeza ter new age glasbe s kakšnimi desetimi projekti in posnetki. Kot odličen trobentač je gostoval na več ploščah največjih umetnikov džeza, popa, rocka, klasične in country glasbe.

Isham je glasbeno kariero začel kot trobentač najprej klasične, nato pa še džezovske glasbe. Mati je bila violinistka, oče pa je predaval glasbeno vzgojo in zgodovino, zato se je Isham kmalu začel učiti klavir, violino in trobento. V mladih letih je igral trobento v simfoničnih orkestrih v Oaklandu in San Franciscu, kjer je igral tudi v opernem orkestru. Nato je igral v različnih džezovskih in rock skupinah, v zgodnjih dvajsetih letih pa se je posvetil elektronski glasbi ter zaslovel na električnih klaviaturah. A kljub temu je ostala trobenta njegova prva ljubezen.

V Hollywoodu je eden najbolj zaposlenih, najbolj navdihujočih in najprovokativnejših skladateljev. Leta 1983 je prvič skladal filmsko glasbo za priznani film Never Cry Wolf. Nekateri iz množice filmov z njegovo glasbo so: The Cooler, Miracle, The Hitcher, Th eBeast Of War, Everybody Wins, Tibet, Zbiratelj, Mortal Thoughts, Romeo Is Bleeding, Blade, Fly Away Home, A River Runs Through It, Made in America, The Browning Version, Quiz Show, Point Break, Nell, October Sky, The Net, The Majestic, Twisted, Crash in In Her Shoes.

Komentarji

19.6. 2005 ob 16:39 zvezdica

film je vredn ogleda saj se boste ob njem do solz nasmejali...

— kikcha
20.6. 2005 ob 10:32

vcasih mi je kr smesn k vidm kdaj dajejo te filme na platno.jst sm ta film gledala pred kakim letom.ful luskan...se posebi ker nastopajo tud konji, sicer kot eni važiči ampak sej ql...se splaca vidt. čaw

— Julija
21.6. 2005 ob 16:08

sej je kr fajn film...js bi ga še 1x pogledala...samo ni za vsakogar...karkoli že to pomeni...:)

— mateja
23.6. 2005 ob 19:11 zvezdica

Ali kdo ve če bo ta komedija tudi sinhronizirana? Če ne bo sinhronizirana, si jo grem 100% ogledat! Gledala sem odlomke s filma pa so ful hudi! Ja in strinjam se, da ta film verjetno ni za vse (vse=majhni otročki, ki rabijo sinhronizacijo...)!

— muha
7.7. 2005 ob 8:15 zvezdica

U super, da ni sinhronizirano, ker sihronzacija v "slovenščino" oz. v ljubljanščino pokvari celoten film! Ko sem šel s 6let staro sestrično v kino gledat garfielda, sem moral kljub sinhronizaciji v "slovenščino" prevajat (iz ljubljanščine.), torej v ostalih predelih slovenije tako ali tako sinhronizacija ne koristi mlajšim. !

— Compaq
9.7. 2005 ob 18:40

film hitra zebra je zelo dober

— jan živkovič
10.7. 2005 ob 18:09 zvezdica

Primerna zabava za otroke - nič agresije in streljanja. Žal pa film ni sinhroniziran, tako da moj mlajši sin (4 leta) ni prav veliko razumel, saj film sloni na duhovitih dialogih med živalmi - vzela sem ga s seboj, ker sem pričakovala več situacijske komike. Vsekakor pa priporočam vsem šolarjem, ki so že pismeni. Za nasmejat in sprostit.

— Mateja
10.7. 2005 ob 19:33

FUL HUDO ne sam res si ga morte,morte,morte it ugldat.

— lepi
10.7. 2005 ob 22:33 zvezdica

Upornik brez razloga. Filmov o govorečih živalih imamo resda vrh glave, toda film, kjer živali govorijo pametno, se obnašajo kot da so končale fakulteto in povrhu vsega plonkajo še filmske klasike, nas ne moti. Ravno nasprotno, všeč nam je. Zelo všeč. Še posebej, ko govorijo tudi na hip hop usekane muhe. Še bolj posebej, ko ugotovimo, da lasatega ponija govori celo Dustin Hoffman, ki mu mafijski pelikan (Joe Pantoliano) zagrozi z usodo konjske glave iz Botra. Tako je, Racing Stripes ni na prvo žogo. Ali če hočete, na prvo zebro. Racing Stripes hoče nekaj več, nekaj boljšega, nekaj, kar si velja zapomniti. In tu je zgodba o zebri, ki rabi psihiatra. O zebri, ki misli, da je dirkalni konj. Da je James Dean iz Upornika brez razloga. In ko začne trenirati, trenira kot Rocky Balboa, medtem ko njegov tekmec trenira kot Dolph Lundrgeen iz četrtega Rockyja. Prav imate, Racing Stripes je za otroke, ki razmišljajo po odraslo, in za odrasle, ki so še vedno otroci. In ko slišimo, da je lenemu psu glas posodil raper Snoop Dogg, nam je jasno, da gledamo enega najboljših filmov, kjer namesto ljudi govorijo živali. Enega izmed filmov, ki bi si vsekakor zaslužil večjo pozornost.

— iztok gartner
12.7. 2005 ob 11:15

kr u redu

— blaž
19.7. 2005 ob 13:30

ne priporočam mlajšim od 12 let,ker je preveč scary! zaradi glavnega junaka! biu! pozdrav od omarja n.

— omar
21.7. 2005 ob 12:02

Tega filma še nisem šel gledati. Sporočil bom kakšen je bil ko bom prišel nazaj(danes ga grem gledati).

— pentijum 2
24.7. 2005 ob 14:34 zvezdica

Film je odličn pa tud glasovi igralcev so zelo dobri tko da je huda komedija

— Jure
5.8. 2005 ob 13:04

to more bit tud noro dobr film! komi čakam da ga grem gledat!

— tjashy
8.8. 2005 ob 19:31

ta film je zelo vredu.Mialim da bi čimprej moral prit na naše tv zaslone.

— rossana
9.8. 2005 ob 15:47

morte si pugledat ta film k je zakon šla sm ga gledat u kino p sm skor počla od smeha.

— lučka
14.8. 2005 ob 10:23

svaka čast...MADAGASKAR pa še 2x hujši...

— Jason boy
15.8. 2005 ob 16:42

RADA BI JO SLA GLEDAT MOJA PRJATLCA PA J NE B SLA AMPAK TA FILM JE NORO DOBR!PEJTE GA GLEDAT VSAJ VI!

— MAJA
16.8. 2005 ob 21:16

mislite da bi bila zebra hitrejša od leoparda? :)

— lol
3.11. 2005 ob 12:49

Men je b'l Terentov ponos kr všeč.

— Jakob-Terentov ponos
11.3. 2006 ob 9:24

A niso rekl (pa tud povsod piše) da se kao do solz nasmeješ??? Pa tud na škatlci od DVD-ja piše, zto sm si ga sposodla. Sam men pa sploh ni tok smešn... Kaj vm je, usi napišete 'do solz se boste nasmejali, bla,bla,bla' - men res ni tok full smešn..

— Katy
11.3. 2006 ob 12:28

okej super.to je vse kar lahko rečem

— krgd
19.7. 2007 ob 22:35

u full fajni film! Stripes je raztural, superca! Vse živali in igralci so bli super. Lep film resnično. =)

— Samy
3.1. 2009 ob 18:14

fullllll dorrr film smešn tisti muhi pa še tolk bolj

— petra
6.2. 2010 ob 10:52

men je ta risani film ful dobr nism ga gledala v kino ,sem si ga pa zato sposodla.res upam da bo ta film ostal v zgodovini. simpatičen film,ni kej

— kitty
17.7. 2015 ob 18:58

mislm,da je ful dobr film. Sicr ga še nism gledala,ampak se mi zdi,da je še kr fajn,še posebej pa zado kr imam rada živali.

— dfghjk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.