Kolosej
Film distribucije Continental Film

Hiša pošast

otroška animirana grozljivka
Opozorilo za starše - film je za občutljivejše otroke lahko strašljiv. Sinhronizirano v slovenščino.
Na sporedu od: 7.9.2006, Kolosej Ljubljana
7.9.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 31min / 91min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Dan Harmon, Rob Schrab in Pamela Pettler
Režija: Gil Kenan
Vsaka soseska ima svoje skrivnosti, toda včasih je treba preprosto zbrati pogum in odkriti resnico. Producenta Robert Zemeckis in Steven Spielberg, ki sta nas v svet pravljic popeljala že s Polarnim vlakom, nam tokrat predstavljata zgodbo o prav posebni hiši, grozljivejši od vsake pošasti. Na predvečer noči čarovnic se starša mladega DJ-ja odpravita od doma, varuška pa tudi nima volje in časa, da bi se ukvarjala z nagajivim fantičem. DJ se s prijateljema odloči raziskati skrivnost hiše na drugi strani ulice, toda kmalu odkrijejo, da bodo za to nalogo potrebovali oblico poguma. Hiša je namreč živa in požre vsakogar, ki se ji preveč približa. A ker odrasli v take pravljice ne verjamejo, je usoda celotne soseske v rokah DJ-ja in njegovih prijateljev. Film je sinhroniziran v slovenščino.

"Mislim, da je otroke rado strah. Ogled Hiše – pošasti v kinu bo kot ogled hiše strahov v zabaviščnem parku."
Robert Zemeckis

Sinhronizirano v slovenščino

Glasovi:

Nebbercracker Niko Goršič
DJ Rok Kuntner
Oči Valter Dragan
Mami Maja Moll
Chowder Nik Burkeljca
Zee Vesna Pernarčič Žunič
Bones Branko Završan
Reginald "Skull" Skulinski Jernej Kuntner
Jenny Aleksandra Krajnovič
Constance Jana Neva Flajs

Trije otroci (debitantje Mitchel Musso, Sam Lerner in Spencer Locke) prečkajo ulico, odklenejo skrivnost in izkusijo največjo dogodivščino svojega življenja.

DJ (Musso), poba na oni strani ulice, ima načrt. Jenny (Locke), novinka, ima možgane. In Chowder (Lerner), DJ-jev najboljši prijtelj, nima pojma.

Hiša – pošast je povsem enkratna in bistro zasnovana animirana pustolovščina vizionarskih izvršnih producentov Roberta Zemeckisa in Stevena Spielberga, ki sta zbrala zvezdniško zasedbo, med katero so imena Steve Buscemi (Pošasti v omari), Nick Cannon (Drumline), Maggie Gyllenhaal (Secretary), Kevin James (The King of Queens), Jason Lee (Neverjetni), Catherine O’Hara (The Nightmare Before Christmas), Jon Heder (Napoleon Dynamite), Kathleen Turner (Kdo je potunkal zajca Rogerja?) in Fred Willard (Waiting for Guffman). Film je režiral Gil Kenan, producenta sta Steve Starkey in Jack Rapke, izvršni producent pa je Jason Clark. Scenarij so napisali Dan Harmon & Rob Schrab in Pamela Pettler po zgodbi Harmona & Schraba.

Vsebina

Dvanajstletni DJ Walters, ujet v nerodnem trenutku med otroštvom in prihajajočo puberteto, ima čisto preveč časa. Vtepel si je v glavo, da je nekaj čudnega na hiši starega Nebbercrackerja čez cesto. Stvari v podrtiji kar naprej izginjajo: košarkaške žoge, tricikli, igrače in hišni ljubljenčki. Če človek dobro premisli: le kaj se je pravzaprav zgodilo z gospo Nebbercracker?

Dan pred nočjo čarovnic DJ in njegov sladkarijam vdani kolega Chowder naletita na gospoda Nebbercrackerja, ko se njuna košarkaška žoga odkotali na njegovo zelenico in jo skrivnostno potegne v hišo. Ko skuša pogoltniti še njuno novo prijateljico Jenny in nihče ne verjame trditvam prestrašene trojice, da je v hiši nekaj narobe, morajo sami raziskati zadevo.

Po nasvet se obrnejo k edini osebi na planetu, ki bi se ji vsaj približno sanjalo, kaj se dogaja, na modreca, ki mu pravijo Skull, dvajsetletnika, ki obvlada peko pic in videoigrice. Nekoč je eno igral kar štiri dni z enim samim kovancem, galono čokoladnega mleka in plenico za odrasle. "Slišal sem že za pripovedi o zgradbah, ki so jih naredile človeške roke in ki jih je obsedla človeška duša," jim pove Skull.

Torej naj bi bila hiša živa? Joj prejoj!

Skull jim pove, da hiši lahko preprečijo, da bi požrla vse, kar vidi, samo tako, da jo zadenejo v srce. Otroci menijo, da je to ves čas goreča peč v kleti. Domislijo se na prvi pogled brezhibnega načrta – sesalec, zamaskiran v lutko, poln uspavala. Otroci hiši ponudijo vabo. Menijo, da se bodo vtihotapili v hišo in pogasili ogenj z vodnimi pištolami, ko bo hiša enkrat zaspala.

Njihov načrtek se sfiži in ko jih hiša začne preganjati po ulici navzdol – da, tako je, po ulici navzdol! – morajo združiti moči in se potruditi, da bo soseska spet varna.

Hiša - pošast združuje dva izjemno priljubljena žanra – družinsko komedijo in grozljivko – z najnovejšimi posebnimi učinki, kakršne smo na velikem platnu prvič videli v Polarnem ekspresu. "Slednji je bil bolj fotorealističen, Hiša - pošast pa je drugačna. Dovolili smo si precej več umetniške svobode pri oblikovanju likov in z animacijo poudarili igro. S to tehnologijo je moč zgodbo Hiše - pošasti povedati na najboljši način," razlaga Zemeckis. "To je popolna kombinacija žive igre in računalniških podob. Na ta način nadziramo podobe, hkrati pa delamo z nadarjenimi profesionalci, zaradi česar prihaja do simpatičnih nesreč, ki se zgodijo samo, ko delaš z ljudmi."

Režiser Gil Kenan je sestavil sanjski seznam igralcev, s katerimi je hotel sodelovati pri Hiši - pošasti. Na njem je bila tudi Kathleen Turner, ki ima enega najboljših glasov v filmski industriji. "K sodelovanju me je povabil Bob Zemeckis," pravi Kathleen Turner, "ki mi je zaupal že vlogo Jessice v Rogerju Rabbitu. Poklical me je in dejal: Te zanima nova tehnika? Ve, da me novosti vedno zanimajo. Ampak resnično me je pritegnil z naslednjim stavkom: ‘No, v Rogerju Rabbitu si igrala si najbolj seksi animiran lik, zdaj pa lahko igraš še najgršega. In takoj sem odvrnila: Oh, OK."

O igralcih

Steve Buscemi (Nebbercracker) je posnel filme Ghost World, Paris Je T’aime, Delirious, Charlotte’s Web, We’re the Millers, Mystery Train, New York Stories, Miller's Crossing (Millerjevo križišče), Romance and Cigarettes, Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski (Veliki Lebowski), Big Fish (Velika riba), The Imposters, Con Air (Letalo prekletih), The Island (Otok), Armageddon, Living in Oblivion (Živeti v pozabi), Twenty Bucks, Escape From L.A. (Pobeg iz Los Angelesa)., Desperado, Domestic Disturbance, Things to Do in Denver When You're Dead, Somebody to Love, Reservoir Dogs, Kansas City, Deeds, Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams (Mali vohuni: otok izgubljenih sanj), Spy Kids 3-D: Game Over, The Grey Zone, 13 Moons, Double Whammy, The Laramie Project, Confidential, Rising Sun (Vzhajajoče sonce), The Hudsucker Proxy, Big Daddy (Očka po sili), The Wedding Singer (Poročiva se), Monsters, Inc. (Pošasti iz omare) in Final Fantasy.

Trees Lounge je bil njegov režijski prvenec, Sledili so mu Animal Factory, Lonesome Jim in Interview. Na televiziji je režiral več epizod Sopranovih, v katerih je tudi nastopal.

Maggie Gyllenhaal (Zee) je posnela filme Secretary, Happy Endings, Trust the Man, World Trade Center, Stranger Than Fiction, Sherrybaby, Casa De Los Babys, Mona Lisa Smile (Nasmeh Mone Lise), Criminal, Adaptation, Waterland, Cecil B. Demented, Donnie Darko.

Gyllenhaalova je leta 1999 diplomirala na kolumbijski univerzi iz književnosti in vzhodnjaških religij.

Jon Heder (Skull – pek pic) je posnel filme Napoleon Dynamite, The Benchwarmers, Just Like Heaven, School for Scoundrels, Blades of Glory Mama’s Boy, Pictures' Surf’s Up.

Kathleen Turner (Constance) je posnela filme Body Heat (Telesna vročica), The Man with Two Brains, Crimes of Passion, Romancing the Stone (Lov za zelenim diamantom), The Jewel of the Nile (Dragulj z Nila), The War of the Roses (Vojna zakoncev Rose), Peggy Sue Got Married (Peggy Sue se je poročila), Prizzi’s Honor (Čast Prizzijevih), Switching Channels, V.I. Warshawski, Undercover Blues, House of Cards, Serial Mom, Moonlight and Valentino (Mesečina in Valentino), The Accidental Tourist (Naključni turist), Who Framed Roger Rabbit (Kdo je potunkal zajca Rogerja?), The Virgin Suicides directed, Baby Geniuses, Prince of Central Park, Beautiful.

Na televiziji je nastopala v The Doctors, Friends (Prijatelji), Friends At Last, Happy Oooobie Day.

Kot režiserka je na televiziji debitirala z Leslie’s Folly.

O režiserju

Gil Kenan je dobil nagrado UCLA Spotlight za kratki film The Lark. Srhljivo fantazijo, mešanico animacije in žive igre, so prikazali po vsem svetu. Takoj po diplomi je podpisal pogodbo s CAA in skoraj takoj zatem so mu zaupali režijo Hiše - pošasti.

Trenutno pripravlja City of Ember z Walden Media ter Playtone.

Komentarji

12.8. 2006 ob 0:07

wi kumi čakam :P

— anja
12.8. 2006 ob 11:31 zvezdica

ni slabo, po dolgem času gledat risanko, ki to ni. vsaj v klasičnem smislu za otroke ne. bolj se mi zdi da je v smislu anime ali mange, ki so tako priljubljene v aziji. pa ne po načinu risanja temveč po zgodbi, ki je na trenutke kar strašljiva, ampak na zanimiv način. morate gledat, če želite videt, kakšne so dandanašnje risanke (pa ne za otroke) ;)

— Liones
12.8. 2006 ob 12:01

Neverjetna Producenta Robert Zemeckis in Steven Spielberg. Hiša Pošasti Ima tko veliko skrivnost. Najrajše je policiste. Impossible!. tko kul še ni bloo a!

— anica bananica
13.8. 2006 ob 16:51

Komaj čakam Film!!

— neznanka
1.9. 2006 ob 12:10

ful je strašlivo ko že vidiš.

— zoja in urška
2.9. 2006 ob 14:42 zvezdica

Odlično! Super! Perfektno! Risanka, ki je ne more preseči niti Reševanje malega Nema. Niti Shrek. Niti Avtomobili. Hiša pošast ima brezhibno sinhronizacijo, Stevena Spielberga, napeto in grozljivo zgodbo in prave super preobrate prave hoollywoodske grozljivko. ODLIČNO! Ob ogledu mi je vzelo sapo! Torej, Amytville: hiša groze za otroke.

— Dejan
4.9. 2006 ob 20:21

zakaj je ta filem tako strašen ?

— aleks
6.9. 2006 ob 13:22

najbrš je kul film

— sandi
7.9. 2006 ob 14:29

js sm šu gledad sploh ni strašn

— aljosa
8.9. 2006 ob 13:52

upam da res ni tok grozliv kokr pravjo da je

— **_aisha_**
8.9. 2006 ob 22:04 zvezdica

FILM HIŠA POŠAST JE PONOVNOVNO EDEN TISTIH RISANIH FILMOV ,KI NE TRPI ZA ŽIVALSKIM SINDROMOM ,SAJ JE V NJEJ VSE SVEZE .RISANI FILM HISA POŠAST IMA VSE -STRAH ,SMEH LJUBEZEN ,IN TUDI SOVRAŠTVO DO DRŽAVE SE NAJDE V NJEM.FILM ,KI IMA TAKO DOBRO GRAFIKO ,KOT NAJBOLJSE IGRICE.PO DOLGEM ČASU LAHKO SPET POHVALIMO DELO ,KI GA SICER NE HVALIMO IN SICER SINHRONIZACIJO KI JE BREZ HIBNA. SKRATKA HIŠA POŠASTI JE SUPER FILM ,KI NIMA ENE SAME NAPAKE.POLEG VSEH DOBRIH LASTNOSTI ,KI SO NAŠTETE ZGORAJ JE TUKAJ SE CATCH ,KI KAR KLIČE PO OGLEDU V KINO DVORANI , SAJ TAKIH EFEKTOV NE BOSTE DOŽIVELI NIKJER V ZAVETJU DOMAČE DNEVNE SOBE.

— reziser
10.9. 2006 ob 0:10

Blo je ful hudo! Sploh ni tok strašn film, mi s frendicami smo se cel film režale (sej se itaq zmeri k smo skp režimo)! Drugač pa film je bil ful hud mogoče mal strašljiv za otroke (mjhne) ampak za ns je bla to najboljša komedija ever!

— Krena
10.9. 2006 ob 12:01

nisem se gledala te risenke ampak mora biti dobra

— Gaja
13.9. 2006 ob 14:08

Ta risanka je odlična če prav ji nekaj manjka.Nima narejeno to da bi šli lahko v kino vsi otroci gledat ta film to je to kar mi ni všeč mislim pa da so naredili risanko za 10 kajti lahko rečemo da je to 10.

— Jan
14.9. 2006 ob 14:10

kakšna je to risanka a je to kej grozljiu ?? jst ne bi rekla

— nekdo
15.9. 2006 ob 13:27

ta flm je res kul tak, da vam ga res priporočam

— Matej
15.9. 2006 ob 19:04

ejga, ful dober film!

— lučka počkaj
15.9. 2006 ob 19:38

haha! zalo dobra risanka! na čase je nekaj groznega drugač pa e kr zanimiva. splače se ogledati malih otrok ne bo strah kajti ni tako greozno

— nina
16.9. 2006 ob 16:20

se opravičujem vsem, ki trdijo da je bila ta risanka ne vem kaj. res da nisem šla gledat zato ne bom govorila da je brezveze ker itak nimam pojma samo...kako je lahko ena risanka (z otroci in še sinhronizirana v slovenščino!!!) lahko sploh grozljiva?

— Jay Jay
20.9. 2006 ob 16:49

hallo kako butast sinhnoriziran

— neznanec
23.9. 2006 ob 1:45 zvezdica

Mene je blo strah! Stara sem 16 let :) Ampak ena scena je pa res grozljiva (čudni telefonski klic hiše ... brrr) Ne priporočam majhnim otrokom! Sicer pa je film super. Sinhronizacija pa je ogabna ...

— ghaa
23.9. 2006 ob 13:32

men je biu kul..stara sm 12..na usake tolk časa je mau grozn..npr. k un tastari pride vn..pa un klic iz sosednje hiše..:Dbrr:D aia sam naibl mi je blo pa smešn k je una hiša bla Constanca oz konstanca..in mi mamo učitlco za slovo k ji je ime Konstnca..js sam u smeh..haha..prporoča m ga ja:D

— jz
24.9. 2006 ob 10:32

Danes grem glejat film tak da je to kulsko komaj čakam papa

— Žana Teresa
25.9. 2006 ob 23:47

Niti slučajno to ni risanka za otroke! Je res kar grozno, ko jo prvič gledaš.

— Katja
26.9. 2006 ob 16:26

ŽE samo branje teksta se mi zdi zelo zanimiva zato razmišljam da bi si ga v kratkem ogledala !ja res zanimiv film !

— iris
1.10. 2006 ob 10:27

ne vem zakaj so vsi pravli da je film grozn čepa ni niti malo !!!

— matjaž
24.2. 2007 ob 22:38

res fajna risanka res debest

— kul
8.7. 2009 ob 10:11

Ta risanka je najboljša od vseh! Najboljš jo je blo sinhronizirat!!! V njo se lahko uživiš in je strašljiva. Enostavno loh k jo sinhroniziraš sam uživaš do fulla!!!!!!!*** Ta risanka je neki posebnga. Ena je kamentirala, da je sinhronizacija slaba. Medve mislva, da ji nč ne manjka. Pa še neki cela ekipa je dala vse od sebe in izdelek je po najinem naj naj naj! Risanka je ravno prava mešanica strahu, pustolovščine in kančka ljubezni.

— ***Sinhronizatorki***
13.12. 2009 ob 19:07

FILM HIŠA POŠAST JE SUPER,KER JE MALO STRAŠLJIV.

— ALEN
5.3. 2010 ob 10:24

on je zakon pa še lep je!!

— mittchell
5.3. 2011 ob 12:50

TISTI K PRAUTE DE JE RISANKA STRAŠNA STE PARANOJIKI, KER SE MOJA SESTRIČNA(5LET) NI USTRAŠLA. SAM ENA HIŠA K MA JEZIK,ZOBE IN SE JO USI BOJIJO. kRNEKI

— jKO
16.3. 2011 ob 10:06

coll

— ugat
30.10. 2013 ob 10:37

kul film totalno strašliv joj kak me je strah

— mina
7.6. 2015 ob 12:40

zanimivo.... zelo lepa otroška grozljivka

— gbhgshg
14.5. 2016 ob 8:24

ta film je zlo dober zato ker je tud mal grozljiv

— kiufff
5.12. 2022 ob 14:15

Ful dober film dobra tema in strašno

— idan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.