Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Hiša letečih bodal

akcijska romantična drama
Razpet med ljubeznijo in dolžnostjo...
Na sporedu od: 27.1.2005, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Leto: 2004
Država: Kitajska, Hong Kong
Scenarij: Li Feng, Zhang Yimou, Wang Bin
Režija: Zhang Yimou
Propadajočo kitajsko dinastijo lahko reši le še junak, ki se mu bo uspelo infiltrirati v skupino revolucionarjev. A kaj se zgodi, ko se junak zaljubi v pripadnico nasprotne strani? Odgovor poiščite v novi scenaristično-režiserski mojstrovini režiserja, ki nas je pred kratkim že navdušil s sorodnim filmom Heroj.

Zgodba

Piše se leto 859. Nekoč cvetoča dinastija Tang je v zatonu. Po vsej deželi divja nemir, pokvarjena oblast bije krvave bitke z vse številčnejšimi uporniškimi skupinami. Največja in najmočnejša med njimi je ‘Hiša letečih bodal', ki postaja vse nevarnejša pod skrivnostnim novim voditeljem. Lokalnima kapetanoma, Leu (Andy Lau Tak Wah) in Džinu (Takeshi Kaneshiro), je ukazano, da le-tega ulovita, za to pa je potreben zvit načrt. Kapetan Džin se bo izdajal za osamljenega bojevnika po imenu Veter ter rešil zaprto revolucionarko, lepotico Mei (Zhang Ziyi). Pridobil bo njeno zaupanje ter jo pospremil do skrivnostne Hiše letečih bodal. Načrt sicer uspeva, a na začudenje obeh se na dolgi poti do Hiše Džin in Mei zaljubita. V obdajajočem gozdu preti nevarnost, povsem mirno je, v zraku je čutiti napetost. Kakšna prihodnost čaka nesrečna zaljubljenca Džina in Mei? Če gre za pravo ljubezen, zakaj so potem njune misli prepletene s spletkami ter njuni srci polni skrivnosti?

Izjava režiserja (Zhang Yimou)

Hiša letečih bodal je zgodba o strasti in ljubezni. Resda so v ospredju borilne veščine, a gre tudi za brezčasno romantično ljubezensko zgodbo. Film opisuje ganljivo popotovanje. Tri osebe trpijo zaradi ljubezni, ki jim zadaja neizbežno bolečino. Ljubezen nas ločuje, a zanjo smo pripravljeni žrtvovati vse. Ko je ženska razpeta med dvema moškima, je razplet večinoma tragičen. Odnos med tremi povsem različnimi ljudmi iz različnega okolja je zasičen s spletkami. Njihova edina skupna točka je dejstvo, da nihče ni tisto, za kar se predstavlja. Eden drugega vlečejo za nos. Na Kitajskem pravimo, da so "ljubezen, sovraštvo, strast in maščevanje" najbolj nepredvidljiva čustva in prav ta čustva prevevajo glavne tri like.

Bambusov gozd je neločljivo povezan z borilnimi veščinami. Ang Lee je v bambusovem gozdu posnel scene za celovečerec ‘Leteči tiger, skriti zmaj'. V zadnjih petdesetih letih pravzaprav vsi snemajo v bambusovih gozdovih. Kot da se je za status pravega bojevnika potrebno bojevati na takšnem mestu. Če sem torej hotel posneti akcijski film, sem moral ostati zvest tradiciji in vključiti tudi scene v bambusovem gozdu. Sceno sem hotel ustvariti sam. Bitka se odvija istočasno na tleh in visoko na bambusu. Pobegla zaljubljenca se borita na tleh, sovražnik pa napada iz zraka. Sneg [v Ukrajini] je letos zapadel zelo zgodaj - oktobra. Na polovici prizora je pričelo močno snežiti in skrbelo me je, da bo odpadlo vse listje, kar bi precej oviralo nadaljnje snemanje. Nazadnje sem se odločil snemati v snegu. Potrebne pa so bile spremembe scenarija, dolžine in tako dalje. Imel sem neizmerno srečo. Sneg je prišel kot ustvarjen. To je usoda - pomagal mi je nekdo tam zgoraj. To ni običajen borilni film, temveč ljubezenska zgodba v akcijskem filmu. Džin in Mei sta skupaj le tri dni, a njuna ljubezen je neverjetno globoka. Konča se tragično. Njune ljubezni ni mogoče pojasniti. V nasprotnem primeru ne bi šlo za ljubezen. Morda potrebujemo samo tri sekunde, da najdemo pravo ljubezen. Tridesetletno razmerje ne more biti trdnejše. Tovrstne zgodbe so prikazali številni režiserji, sam pa sem se osredotočil na to, kako se ljudje zaljubimo in kaj smo pri tem pripravljeni žrtvovati. Meni ljubezen pomeni zmago človeškega duha.

Igralska zasedba

Takeshi Kaneshiro (Džin)

Takeshi Kaneshiro je zaslovel že pri petnajstih kot izredni pevski talent. Postal je tajvanski pop idol. Sledile so si številne uspešnice, med drugim leta 1992 ‘Heart Breaking Night' in 1996 ‘Painful Love'. Kmalu je osvojil srca oboževalcev po vsej Aziji. Na filmskih platnih se je prvič pojavil in navdušil v celovečercu Tonyja Chinga in Johnnieja Toja ‘Executioners' (1993) v stranski vlogi navideznega vernika. Sledile so glavne vloge v 27 filmih. Za celovečerca ‘Chungking Express' (1994) in ‘Fallen Angels' (1995) je prejel nagradi Golden Horse in Hong Kong. Med najboljše režiserje Hong Konga, s katerimi je sodeloval, sodijo Wong Kar Wai (‘Chungking Express', 1994, in ‘Fallen Angels', 1995), Sylvia Chang (‘Tempting Heart', 1998) ter Lee Chi Ngai (‘Lost and Found', 1996, in Sleepless Town' (1997).

Andy Lau Tak Wah (Leo)

Pri dvajsetih letih je prepričal s prvimi televizijskimi vlogami. V svoji karieri je zaigral v petnajstih serijah. Leta 1982 je naletel na odličen odziv kritikov z vlogo v celovečercu Ann Hui ‘Boat People' (filmska nagrada Hong Kong). Njegova filmografija vključuje kar 115 filmov. Z vlogami v celovečercu Nga Siyuana ‘The Unwritten Law' (1986), Davida Laija ‘Sworn Brothers' (1986), Davida Laija in Taylorja Wonga ‘Tragic Hero' (1986) in ‘Rich and Famous' (1986) si je priigral nagrado za najboljšega igralca na podelitvi Golden Dragon v Tajvanu. Lik moškega, ki mu preostane le še 72 ur življenja, v filmu Johnnieja Toja ‘Running Out of Time' (1999), mu je prinesel nagrado za najboljšega igralca na podelitvi filmskih nagrad v Hong Kongu. Prejel je še nagradi Hong Kong Film Critics Society za vlogi v celovečercih ‘A Fighter's Blues' (2000) in ‘Running on Karma' (2004). Z vlogo v slednjem si je priigral že drugo nagrado za najboljšega igralca na podelitvi v Hong Kongu.

Zhang Ziyi (Mei)

Ena izmed najbolj vročih kitajskih zvezd je navdušila občinstvo s svojim prvencem v celovečercu Zhanga Yimouja‘The Road Home', ki je na berlinskem filmskem festivalu leta 2000 prejel srebrnega medveda, igralki pa prinesel mednarodno slavo. Sledili sta izredni vlogi v uspešnicah Anga Leeja ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon' in Zhanga Yimouja ‘Hero'. Gledalci jo poznamo kot visoko letečo elegantno izvedenko borilnih veščin. V napetih borilnih scenah ji družbo delajo zvezde, kot so Jet Li, Maggie Cheung, Michelle Yeoh in Chow Yun Fat. Z vlogo v celovečercu ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon' si je leta 2000 prislužila nagrado Toronto Film Critics Association za najboljšo stransko igralko, pa tudi nagrado za najbolj obetajočo igralko na podelitvi Chicago Film Critics Association Awards. Leta 2001 je prejela MTV-jevo filmsko nagrado za najboljši borilno sceno, People magazine pa jo je uvrstil med 50 najlepših ljudi na svetu. Zaigrala je tudi v hollywoodskem filmu ‘Rush Hour 2' (2001) ob Chrisu Tuckerju in Jackieju Chanu in korejskem epskem celovečercu ‘The Warriors'. Njena najnovejša projekta sta film Houa Yonga ‘Jasmine' in Wonga Kar Waija ‘2046'.

Song Dandan (Yee)

Za gledališko vlogo ‘Reunification' (1992) je prejela nagrado za najboljšo igralko na najbolj najprestižnejši podelitvi gledaliških nagrad na Kitajskem Plum Blossom Awards. Med njena gledališka dela sodijo še vloge v ‘A Red and White Celebration' (1984), ‘Major Barbara' (1991) in ‘City of Lights' (2003). Svoj filmski prvenec je zabeležila s sentimentalno dramo ‘Crescent Moon' (1986), zaigrala pa je še v ‘The Red Suit' (1997) in ‘Family Ties' (2000).

Filmska ekipa

Zhang Yimou (režiser, koscenarist, producent)

S svojim režiserskim prvencem ‘Red Sorghum' (1987), za katerega je prejel zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu, se je pridružil skupini najbolj nadarjenih in najvplivnejših režiserjev.

Rodil se je na Kitajskem leta 1950. Študiral je kinematografijo na Filmski akademiji v Beijingu. Postal je eden najpomembnejših članov kitajske Pete generacije, prve skupine režiserjev, ki je diplomirala po kulturni revoluciji. Navduševal je tudi kot igralec in sicer v celovečercih ‘Red Sorghum' in ‘Old Well' (1986). Vloga v slednjem mu je prinesla nagrado za najboljšega igralca na mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu. Kot režiser je Zhang Yimou prejel številne nagrade. Kot prvi kitajski ustvarjalec filmov se je potegoval za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film in sicer s celovečerci ‘Ju Dou' leta 1990, ‘Raise the Red Lantern' leta 1991 in ‘Hero' leta 2003. Za ‘Raise the Red Lantern' je prejel srebrnega leva na 44. beneškem filmskem festivalu, za ‘The Story of Qiu Ju' (1992) zlatega leva na 45. beneškem filmskem festivalu, ‘To Live' (1994) mu je prinesel Grand Jury Prize na 47. mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu, ‘Not One Less' (1999) zlatega leva na 52. beneškem filmskem festivalu, s filmom ‘The Road Home' (1999) si je prislužil srebrnega medveda na berlinskem filmskem festivalu, prejel pa je še nagrado Alfred Bauer za ‘Hero' . Slednji je porazil vso konkurenco na podelitvi filmskih nagrad v Hong Kongu, kjer je med drugim pobral nagrade za najboljšo koreografijo v akciji, najboljšo kostumografijo, glasbo, zvok in vizualne efekte.

Komentarji

20.12. 2004 ob 7:42 zvezdica

Sem ga gledala na Liffetu. To je resnično odličen film. Ziyi igra odlično. Najbolj mi je všeč pokrajina. Kot je značilno za tega režiserja, zmeraj pri njem prevladujejo barve. Če vam je bil všeč Hero, potem je treba ta film nujno pogledati.

— a
22.12. 2004 ob 23:05 zvezdica

Tudi Kitajci so dobili svojega Romea (veliki player in infiltrator) in Julijo (Ziyi Zhang, že preverjena in nepogrešljiva pri Prežečem tigru in Heroju). Pričakoval sem vizualno estetiko in intenzivno baletno akcijo, dobil pa ljubezen v travi in nekaj ljubosumnih izpadov in krvavih dvobojev v snežnem metežu, ljubitelji Prežečega tigra bodo prav gotovo razočarani. Konec je za kitajske razmere zelo krvav in neprimerljiv s Herojem, pri katerem smo videli le nekaj kapljic krvi (Tarantinu bo ta izdelek prav gotovo všeč, saj je tudi pri Old boyu norel od navdušenja). Občudujemo lahko nekaj prefiltriranih posnetkov neokrnjene narave, vendar podobne učinke smo lahko že videli pri Heroju (igra barv pri odpadlem listju), brez matričnih posegov pa tudi tokrat ni šlo (slow mo prikaz bumerang bodalca, ki vedno najde svoj cilj, tudi okoli ovinka, če je treba). Vseeno, vreden ogleda, predvsem i zaradi prepričljive igre Ziyi Zhang, mogoče bi film prej sodil v Kinodvor, kot pa v Kolosej.

— Nakladač
3.1. 2005 ob 9:22 zvezdica

Resnično odličen film. Film sem gledala na lanskem Liffe. Kot vedno, je Ziyi Zhang odlična. Značiilnost tega režiserja je, da vedno poudari barve in tudi tukaj je tako. Zelena, bela ine še mnogo drugih. Slika je enkratna, da sploh ne govorim o glasbi. Kdor je gledal Hero (Junak) in mu je bil film všeč, potem naj ne zamudi tudi tega. V glavnem, kar naredi ta režiser in če v filmu igra Ziyi, potem je dober. Kot nekateri pravijo, če igra Edward Norton, potem je film dober. No tukaj to velja za Ziyi Zhang. Gledala sem vsaj 4 filme v katerem je igrala in do sedaj me še ni razočarala.

— a
10.1. 2005 ob 9:42

Res dober film...osebno mi je bil bolj všeč kot pa The hero...nekdo pred menoj omenja odlične barve in pokrajino, to je dejstvo, dejstvo je tudi odlična režija.

— videl
25.1. 2005 ob 18:48

maksimalno je tečen ne hodite gledat

— brzveze
28.1. 2005 ob 1:51 zvezdica

YIMON ZHANG, NAJBOLJŠI REŽISER VSEH ČASOV. Pot domov, Junak in Hiša letečih bodal. Tri prelomne mojstrovine. Tri brezhibne klasike. Trije mitski presežki sedme umetnosti. In pozor, vse tri je režiral isti režiser. Maestro Yimou Zhang, kung fu David Lean, ki s kamero baranta bolj baletno od Johna Wooja in bolj poetično od Anga Leeja. Tip je nor. Totalno nor. Tako nor, da je posnel tri največje filme zadnjih desetih let. Trijumfalno mešanico šarma, pravljice, solza, krvi, seksa, posebnih efektov in globine. To niso le filmi, to so njegovi osebnoizpovedni epi. Njegova duša, njegovo srce in njegova hotenja. In če je bil Pot domov najbolj žalosten film vseh časov, film, ob katerem bi jokal tudi svinčeni vojak, Junak najboljša mešanica borilnih veščin ter baleta, ob kateri je bilo nerodno tudi Johnu Wooju in Tsuiju Harku, je Hiša letečih bodal, sicer film, ki je iz Poti domov pobral solze, iz Junaka pa udarce, najboljša kung fu romanca v zgodovini. Karate Romeo in Julia, ali če hočete šaolin William Shakespeare. To ni Kill Bill, to je film vseh filmov. Zgodba, ki jo odnese v najbolj globoke kotičke naše duše. Zgodba, ki premore več zapletov kot vsi filmi Davida Mameta in vsi deli serije Dinastija. To je čisto zlato. Najbolj svetleči biser. Najdražji smaragdni kamen. To je več kot poroka Donalda Trumpa in Melanije Knavs. To je katarza. Nepozabno filmsko doživetje, ki preseže celo vse tri Gospodarje prstanov. To je dvoboj, ki se iz poletja zavleče v zimo. Fižolčki, ki letijo na vse strani. Bambus, ki ni le bambus. Ljubezenska zgodba, ki jo pišejo rane. Starodavni čas, ko so kraljevi vojaki lovili člane skrivne organizacije »letečih bodal«, organizacije kung fu Robinov Hoodov, ki so jim križali račune. In balet Ane Pavlove ter Rudolfa Nurejeva, ki ju pač vodi Sam Peckinpah. In tu je kraljevi bojevnik Jin (Takeshi Kaneshiro), ki mora po naročilu svojega kolega Lea (Andy Lau) zapeljati slepo plesalko Mei (Ziyi Zhang). Punco, ki naj bi bila članica »letečih bodal« in punco, v katero se Jin seveda zaljubi do ušes. In če režiser v svoj najnovejši film vtakne svoja dva prejšnja filma, ne more dobiti drugega kot enega najboljši film vseh časov. Filma, ki ga skupaj z Junakom in Potjo domov mirne duše postavljam na sam vrh sedme umetnosti. Na vrh, kamor že dolgo časa ni tako zlahka splezal noben drug film.

— iztok gartner
30.1. 2005 ob 18:23

najbolši film k sm ga gledala letos!

— Zaseka
31.1. 2005 ob 16:41

Film sem si ogledala učeri in morm rečt da je res ful dobr, neki je za smejat, pa tud za jokat. Men v bistvu takrat, k sm film gledala ni biv nč posebnga, sam pol k vn iz kina prideš pa že vse začne za tabo prhajat. Men osebn je film res lepa romantična drama sam konc mi je ful žalostn, tko da bi ga šla kuj še enkrat gledat!

— ful dobr film
1.2. 2005 ob 14:25 zvezdica

Film je estetsko dovršen, barve in narava prekrasna. Prikaz borbe ki se konča v zimo z snegom je prepričljiva, prav tako igralka Ziyi je enkratna. Akcij, krvi in borilnih veščin je malo preveč, saj oddaljijo gledalca od sameljubezenske zgodbe. Film je vreden ogleda.

— VERA BITUNJAC
2.2. 2005 ob 12:27

zelo lep film

— urša
2.2. 2005 ob 12:32

drugač film še nisem gledla ampak po moje je ful dobr.sigurn pa ni bolš od piratin karibov

— alenka ja*
5.2. 2005 ob 13:59

to je ful ql film reziser in igralci so ful dobri kristy=-)

— kristy
8.2. 2005 ob 13:18

Po dolgem času mislim spet gledati film, ki me vleče s motoriko , tehniko in lepoto telesa. Pričakujem tudi vsebino. Igor

— igor
8.2. 2005 ob 19:33

Film je Odličen, na koncu smo vsi posedeli še minuto dve v tišini. Vreden ogleda!!

— Danilo
10.2. 2005 ob 11:20

Ni ga cez prezecega tigra... Sej je lep film, sam vse ze videno. Loh bi blo vec borilnih koreografij, pa mal mn slinarjenja! Je za vidt ni pa za dol past!

— Kacimoto
18.2. 2005 ob 16:06 zvezdica

Kar se tiče kitajskih filmov sem pred Hišo letečih bodal gledal Heroja. Pa mi Heroj ni bil niti pol tako všeč, kot Hiša letečih bodal. Saj ne rečem, Heroj je res dober film, ampak Hiša letečih bodal pa... Eden redkih filmov, ki so me zares presenetili z odlično zgodbo, igralsko zasedbo, kamero... Skratka film čista 10ka na polni črti. Kot sem že nekje prebral, že samo prizor s tistim plesom je vreden ogleda. Potem pa še tista finalna bitka... Ogled priporočam res vsem, dokler je film še v kinu. Sej vem, ogleda si ga lahko vsak tud doma, ampak tak film je dobesedno treba videti v kinu, da resnično podoživiš zgodbo. No, da ne zabluzim preveč, eden res redkih filmov, katerim dam res čisto desetko.

— Jeebs
21.2. 2005 ob 22:56

film je totalno kr neki, razn bombasticnih efektov, film kot da nima ene pametne povezave, ljubi njega, ljubi onega, ... umre ne vem kolkrat, pa se zbudi, ko se je folk zacev samo smejat...

— b
22.2. 2005 ob 7:10 zvezdica

Z velikimi pričakovanji sem si ogledala film. Malce verjetno naveličala komercialnih filmov in v pričakovanju nekaj drugačnega. Sem bila zelo razočarana. Kot prvo ste zgrešili zvrst: gre brezpogojno za znanstveno fantastiko! Vsekakor pa gre za zanimivo tematiko, s tekočo vsebino, vendar je v ozadju čutiti filmarski slog, ki mu režiser ni kos. Lp, Sonja

— Sonja
24.2. 2005 ob 17:29 zvezdica

ker sama nisem ljubiteljica kitajskih filmov me je ta impresioniral- že sam začetek filma je neverjeten - ples glavne igralke nekdo je v komentarjih napisal, da je flim znanstvena fantastika - na "žalost" ni tako - če bi se rahlo pozanimala o režiserju bi vedela,da so zanj značilne močne barve,ki simbolizirajo dogodke ter,da je v vsakem njegovem filmu pomembna metaforika,ki jo moraš najti glede na to, da hodim v kino kar pogosto- vsaj dvakrat na teden- sembila izredno vesela, da sem končno videla filem,ki ni skomercializiran res- velika pohvala režiserju ter njegovim igralecem ocena: 10/10

— lili
26.2. 2005 ob 9:29

film nima veliko akcije zato sem bil nad tem malo razočaran, ker sem jo pričakoval vsaj toliko kot jo je bilo pri filmu heroj. drugače pa romantična pravljica.

— bon_jovi
5.3. 2005 ob 16:04

Mesanica spanskih nadaljevank in kung-fu filmov. Pa se dolgocasen za povrhu. Toplo odsvetujem.

— a
6.3. 2005 ob 18:08

ta film je tolk carski da te kr na wc prime tko da bi si ga mogl vsi ogledat. funky

— funky
6.3. 2005 ob 18:13

ta film je res kul(vse) razen mal prevec je blo po znastveni fantastiki narejeno, grgac pa je full kull. vreden ogleda ocena pa 8/10 despo

— despo
6.12. 2005 ob 10:32

mni je ta filem najnajnaj :)

— alja
3.3. 2007 ob 11:56

Filem mi je bil res všeč,predvsem zaradi tega,ker prikazuje ljubezen ter bojevanje hkrati.Vsi igralci so bili super,še najbolj pa mi je bil všeč Takeshi Kaneshiro,ta je res igral super.No,film bi ocenila s čisto 10-ko,ker sem res uživala,ko sem ga gledala.Še posebej obožujem pa filme,ki so z vzhoda in prikazujejo,kako so tam živeli ali še živijo.Res,kraji,ose be,vse m je blo super!Sploh pa takeshi(džin) je bil the best!!!

— ODLIČNO!

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.