Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Hiša velikega čarodeja

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
1h 25min / 85min
Leto: 2013
Država: Belgija
Jezik: francoščina
Scenarij: James Flynn, Dominic Paris in Ben Stassen
Zapuščeni muc Blisk se pred nevihto zateče v temačni dvorec čarodeja Slovitega Lorenza, kjer spozna njegove živalske pomočnike in številne magične priprave. Zajec Jack in miš Maggie se sprva želita mačjega pritepenca znebiti, toda ko pohlepni Lorenzov nečak ogrozi njihov dom, premetene živali združijo moči. Dvorec spremenijo v hišo strahov, kjer s čarovniškimi triki prestrašijo in preženejo vsakega nepovabljenega prišleka.

Mladi zapuščeni muc Blisk se v iskanju zavetja pred neurjem zateče v skrivnostni dvorec, last upokojenega čarodeja Lawrencea, znanega tudi pod imenom Sloviti Lorenzo.

Lawrence svoj pravljični svet deli z mnogimi živalmi in osupljivo zbirko napravic in pripravic, ki znajo pojoč in plešoč pripraviti zajtrk. Hitro poskrbi, da se tudi Blisk počuti dobrodošlega; toda zajec Jack in miš Maggie snujeta zaroto, da bi se mucka znebili. Ko Lawrence pristane v bolnišnici, ga skuša njegov nečak z ukano prepričati, da hišo proda. Vendar pa se ostali prebivalci domislijo srhljivega načrta, kako svoj dom obdržati: dvorec spremenijo v hišo duhov, pri čemer je Blisk njihovo skrito orožje…

Film je nastal na podlagi tako imenovanega »filma atrakcije« (ti običajno trajajo 10-15 minut in so v tehniki 4D, torej v formatu 3D s posebnimi fizičnimi učinki v dvorani sami), 12-minutnega filmčka izpred desetih let z naslovom Haunted House. Po risanih celovečercih Sammy’s Adventures in Sammy 2 so ustvarjalci iskali zamisli za nov film in, kot pravi eden od režiserjev in producentov Ben Stassen, se jim je zasnova kratkometražnega filma zdela več kot ustrezna. »Seveda smo jo morali spremeniti v pravo zgodbo, ki bo stala sama zase.«

Prebivalci hiše

Liki

Blisk
Blisk je zabaven muc. Družina ga neke grozljive nevihtne noči zavrže, a si nedolgo zatem zavetje poišče onstran vrat, ki vodijo na posestvo mogočnega čarodeja. Naj se čemerni zajec in tarnajoča miš še tako pritožujeta, lastnik dvorca našega junaka kmalu posvoji. In ko spozna vse zabavne živali in oživele predmete, ki žive v hiši, Blisk postane pogumen kot lev. Sooči se z vrsto različnih nevarnosti, zaščiti svojo novo družino in z nami deli svoje dogodivščine, ki ježijo kocine.
Lawrence
Zamah s čarobno paličico in – Lawrence je tu. A s katerega planeta prihaja za nenavadni čarodej z večnim nasmeškom na ustih? Četici živahnih gagajočih živali in oživelih predmetov, ki žive v njegovi hiši, poveljuje z zanosom in domišljijo desetletnega otroka; v svetu tega radostnega iluzionista je vedno prostor za nove prišleke. Sploh če gre za malega muca, ki se ne boji nabrusiti krempljev, da zaščiti svojega novega prijatelja.
Maggie
Mala Maggie ima vedno kaj povedati. Pritožuje se brez dlake na jeziku, do drugih je zlobna in ne obotavlja se sprožiti prepira. Miška Maggie je najboljša prijateljica zajca Jacka; skupaj sta čarobno moštvo. Drobna je, čemerna in nekoliko bojazljiva, a iz te muhe ne dela slona. Kmalu dojame, da je mali Blisk pravi junak, ki se ne ustraši izziva in je pripravljen ščititi združbo živalic in zabavnih predmetov, ki živijo v hiši velikega čarodeja.
Jack
V hiši velikega čarodeja je Jack tisti, ki postavlja pravila. Stari Jack je med svojim bivanjem tu videl in dal skozi že vse, in nek droban muc, ki se je vzel od bog ve kod, ga že ne bo vrgel iz tira. Jack je poglavar zabave željne druščine živali in govorečih predmetov, ki živijo v hiši, in se bo moral navaditi na dejstvo, da je Blisk zdaj del družine – in da je za nameček še maček in pol.
Carlo in Carla
Carlo in Carla se rada kljunčkata in grulita. Carlo je ponosen in pogumen, Carla prijazna in privržena; ljubita se, kot da ste šele spoznala. Kaj več bi si lahko želela? Na primer to, da bi ju pustili pri miru z radostno družbo živali in domišljijskih predmetov v hiši…
Edison
Edison je pravi sonček. Topel in prijazen dečko je, kakršnega ni. In ko postane tvoj prijatelj, je prijatelj za vse življenje. Vedno lahko računaš, da bo s svojo lučjo pregnal temo in odgnal vse nedobrodošle obiskovalce.
Kiki
Nehaj že lajat, Kiki! Mali čivava glasno laja samo zato, ker ga je strah. In ker je prepričan, da je hiša začarana in da v njej straši, je še toliko bolj sumničav glede vseh živali in predmetov, ki živijo v njej. Izjema je morda le muc Blisk, zaradi katerega bi bil pripravljen celo stopiti iz hiše.
Clara
Clara je prava baletna virtuozinja. Graciozna je, precizna, prefinjena. A nikar ne gnjavi njenih prijateljev, kajti v tem primeru zna biti Clara pravi mali zmaj.
Stomp
Kdo bi se rad družil s Stompom? So ti všeč žive barve? Rad žvečiš žvečilke? Potem je nekaj kot na dlani: Stomp ti bo silno všeč.
Gunther
Aplavz za Guntherja, lastnika najbolj prečudovitih brkov v hiši. Okrogel je kot hlebec sira in krotek kot ovčka – neokrnjen produkt tirolskih Alp.
Chef
Chef je neverjeten kuhar. Vsekakor zna vihteti kuhalnico in najbolj mu grejo od rok vse vrste palačink. V hiši mogočnega čarodeja je prav on čarodej s pečicami.
Bubble Tom
Lahko nehaš prežvekovati milo, Bubble Tom? Namesto nog ima priseske, iz ust mu brbotajo mehurčki in kadar se razkuri, se iz njega začne kaditi. Bubble Tom vsekakor ni kot ostali.
Daniel
Pazite se ambicioznega Daniela. Preveč pražnje je oblečen, da bi bil pošten. Daniel bi se rad dokopal stričeve hiše in jo prodal najboljšemu ponudniku. A vesela druščina živali in čarobnih predmetov, ki živijo v hiši, imajo drugačne načrte. Predvsem mali Thunder, ki bo storil vse, da zaustavi nadutega Daniela.
Meg
Kadar je v bližini Meg, je, kot bi gledal film. Udobno se namestiš s skledo pokovke in uživaš. Meg bo v hiši mogočnega čarodeja predstavila enega svojih najboljših filmov, ki je všeč prav vsem.
Sphery
Sphery je poln energije. Skače po vseh šestih in se svetlika v vseh barvah mavrice. Kaj vse zna! Kot pravi čarodej Lawrence: »Ko je z nami Sphery, je svet lep, tudi če dežuje.«
Twiggy, Twigga, Twiggoo
Za Twiggy, Twiggo in Twiggooja je življenje čudovito. Če kaj potrebuješ, ti takoj priskočijo na pomoč. In v kuhinji so sijajni pomočniki, cenijo jih vsi v hiši.
Trunk
Trunk je poosebljena hrabrost. Šest nog, dva ročaja in dovolj velik trup, da je dovolj za vsakršno čarovnijo. Če še nisi videl skrinje na kolesu, je to zgolj zato, ker še nisi bil v hiši velikega čarodeja.
Tyson
Tyson je močan kot vol. Vdihni, izdihni… Če je Tyson blizu, bo šlo vse brez napak, saj Tyson vse stori prav. Če se spravi pospravljat, v čisto vsakem nadstropju pride do prevrata.
Ding, Dang, Dong
Za Dinga, Danga in Donga je vse resnično. Nikoli se ne spravijo v zadrego. Če je treba, so zelo glasni. In nikar ne bodi grob do njihovih prijateljev.
Brika
Brika je bobnar in pol. Drobna opica z naočniki je plod Lawrenceove čarovnije, glasbeni robot, ki mu ni para. V zmedi hiše mogočnega čarodeja Brina narekuje ritem.
Grammy
Stari gramofon Grammy vsekakor nima mladih kosti, a ko zavrti svoje plošče, vsi začno plesati. Živali in predmete v hiši zna spraviti na noge kot nihče drug.
Sprinkly
Nihče te ne bo zalil, kot to zna Sprinkly. Vse rastline v hiši se imajo zahvaliti čarodeju, da je ustvaril tega ubogljivega robotka. Prav zaradi njega in njegovih norčij se vsa hiša zabava, dokler žeja ni pogašena.
Handy
Handy je vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Hišo pozna kot lastno dlan in življenje v njej z veselo druščino mu ustreza kot rokavica.
Freak
Cin cin! Prosim? Freak na tej strani. V hiši mogočnega čarodeja ni treba iskati telefona, saj pride sam do tebe. Resnično mobilni telefon, učinkovit in ustrežljiv. Če iščeš pustolovščine, si poklical pravo številko.
Cronien
Ni ga boljšega plesalca od Croniena. Nobena druga kamera – niti digitalna – ne obvlada stepa kot on. Tako da ni čudno, da je v prvem planu.

The Gizmos so zabavna druščina. Tekajo, plešejo in celo ustvarjajo glasbo. Predvsem pa obožujejo Lawrencea, ki jih je bil ustvaril. Storili bodo vse, da ga zaščitijo.

O ustvarjalcih

Ben Stassen (režija , scenarij, producent) je, sicer Belgijec, filmsko umetnost študiral v Kaliforniji in nato dve leti delal na ameriški TV. Kmalu je spoznal svet računalniške animacije in produciral Život sa stricem Krsta Papića (nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film); produciral, režiral in spisal je scenarije za »širokoformatne« filme (pretežno v formatu IMAX) za zabaviščne parke in muzeje in počasi postal strokovnjak za format IMAX in druge specialne kinematografske tehnike. Osnoval je lastno distribucijsko podjetje in režiral prvi IMAX 3D film Encounter In the Third Dimension, svoj celovečerni prvenec Fly Me To the Moon (prvi risani celovečerec, v celoti posnet v reliefnem 3D formatu; potegoval se je za nagrado evropskega filma), ki sta mu sledila Sammy's Adventures in Sammy 2.

Komentarji

27.10. 2015 ob 14:05

(:

— ana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.