Kolosej
Film distribucije Fivia

Hipnotizer

triler
Podnapisi
Na sporedu od: 23.5.2013, Kolosej Ljubljana
2h 2min / 122min
Leto: 2012
Država: Švedska
Jezik: švedščina
Scenarij: Paolo Vacirca, Lasse Hallstrom po romanu Alexandra Ahndorila
Režija: Lasse Hallstrom
Stockholm pretrese okruten umor učitelja športne vzgoje in njegove družine, edina priča dogodka, težko poškodovani sin Josef, pa po prihodu v bolnišnico pade v komo. Detektiv Joona bi rad hitro našel zločinca, zato ga zdravnica seznani s psihologom in hipnotizerjem Erikom, ki se je po nesrečnem ravnanju z enim od svojih pacientov umaknil v osamo svojega doma in družine. Kljub dvomom ga Joona pregovori, da bi poskusil s hipnozo pridobiti potrebne informacije o morilcu, toda raziskovanje temačne podzavesti skriva številne nepričakovane labirinte in grozljiva presenečenja.
Film Hipnotizer je bil uradni predstavnik Švedske v boju za tujejezičnega oskarja.

Brutalni umor staršev in mlajše hčerke v njihovem domu v Stokholmu sproži policijsko preiskavo. Zaradi pomanjkanja sledov detektiv Joona Linna (Tobias Zilliacus) pomoč poišče pri znanem hipnotizerju Eriku Barku (Mikael Persbrandt). Od preživelega petnajstletnega sina želi izvedeti, kje se skriva njegova starejša sestra. Policijska preiskava pa dobi nenaden preobrat, ko izgine še Erikov sin. Joona in Erik morata sedaj delati kot eno, da bi rešila skrivnosti. Erik se je namreč že pred desetimi leti odpovedal praksi in si obljubil, da tega ne bo več počel…

Nagrade/festivali:

  • Filmski festival San Sebastian 2012 (nominacija za najboljši film)
  • mednarodni filmski festival Leiden (Nizozemska)
  • švedski predstavnik za tujejezičnega oskarja 2012

Lasse Hallström (režiser) je bil za film Ladijske novice (The Shipping News) s Kevinom Spaceyem in Julianne Moore leta 2002 nominiran za berlinskega zlatega medveda. Njegov film Čokolada z Juliette Binoche in Johnnyjem Deppom si je prislužil pet oskarjevskih nominacij, tudi tisto za najboljši film. Hallström je bil drugič nominiran za oskarja za najboljšega režiserja s filmom Hišni red, v katerem so igrali Tobey Maguire, Charlize Theron in Michael Caine. Ameriško občinstvo je švedskega režiserja prvič opazilo leta 1985 s filmom My Life As A Dog, ki je bil nominiran za oskarja za režiserja in scenarij. Film je dobil zlati globus za najboljši tuji film. Hallströmov naslednji film je bil Once Around, romantična komedija s Holly Hunter in Richardom Dreyfussom. Leta 1993 je režiral film Kaj daje Gilberta Grapa. Ta je prinesel priznanje mlademu Leonardu DiCapriu, ki je bil za vlogo nominiran za oskarja. Sledil je film Something to Talk About, v katerem sta igrala Julia Roberts in Dennis Quaid.

Hallström je začel kariero na Švedskem, kjer je posnel televizijsko oddajo Shall We Go To My Place Or To Your Place Or Each Go Home Alone? Režiral je videospote, med drugim za skupino ABBA. Leta 1997 je režiral tudi film ABBA: The Movie. Kasneje je v domovini napisal in režiral še številne filme, med drugim komedije A Lover and His Lass, Father To Be, Happy We in The Children Of Bullerby Village, ki temeljijo na knjigah Astrid Lindgren.

Mikael Persbrandt (Erik Maria Bark) je nedvomno med najbolj priljubljenimi in karizmatičnimi švedskimi igralci. Leta 2009 si je prislužil najprestižnejšo švedsko filmsko nagrado, Guldbaggen, za odlično igro v filmu Everlasting Moments, ki ga je ustvaril sloviti švedski režiser Jan Troell. Izjemno iskani igralec je prepričal tako kritike kot občinstvo z osupljivim delom v celovečercih Heaven’s Heart Simona Staha (2008), The Kautokeino Rebellion Nilsa Gaupa (2008) ter švedski televizijski produkciji Oskyldigt dömd (2008) in nemški televizijski produkciji Die Patin (2008). Za nagrado Guldbaggen ga je švedski filmski institut nominiral še za vloge v celovečercih Bang Bang Orangutang (2005), Everybody Loves Alice (2002) in Deathly Compulsion (1999).

Lena Olin (Simone Bark) je mednarodno priznana igralka. Leta 2008 smo jo videli ob Ralphu Fiennesu in Kate Winslet v drami Bralec. S soprogom Lassejem Hallströmom je leta 2000 sodelovala pri filmu Čokolada, ki je bil v igri za pet oskarjev, ter pri Casanovi (2005). Nato je ob Jennifer Garner prvikrat nastopila na ameriški TV kot mati glavnega lika v nanizanki Alias in si prislužila nominacijo za emmmyja. Mednarodno javnost je nase prvič opozorila ob Danielu Day-Lewisu v Neznanska lahkotnost bivanja in si leta 1989 prislužila prvo nominacijo za oskarja za vlogo vi filmu Enemies: A Love Story; nadaljevala je z vlogami v filmih, kot sta Romeo Is Bleeding in Awake. Nekdanja miss Skandinavije je kariero začela na stockholmskih odrskih deskah v postavitvi Kralja Leara Ingmarja Bergmana, A Dream Play in v Bergmanovi postavitvi Strindbergove Gospodične Julije. Bergman ji je ponudil stranski vlogi v filmih Face to Face in z oskarjem nagrajenem Fanny and Alexander, prvo glavno vlogo pa v svojem After the Rehearsal.

Komentarji

22.4. 2013 ob 20:26

Zakaj morajo biti vsi filmi z dobro idejo vedno neameriški?!

— Poznavalec
7.5. 2013 ob 8:12

zanimivo, da je Lena Olin, ki je igrala že v seriji Alias mamo od Sydney, po rodu Švedinja. vsekakor komaj čakam ta film!

— ladybird
26.5. 2013 ob 9:33

Premium stuff!

— Quick

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.