Kolosej

Hi-lo ranč

drama
Divja. Neukročena, skrivnostna dežela silovitih, nebrzdanih, vročekrvnih strasti
Na sporedu od: 26.8.1999, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Scenarij: Max Evans, Walon Green
Režija: Stephen Frears
NA LETOŠNJEM FILMSKEM FESTIVALU V BERLINU JE BIL STEPHEN FREARS (NAKLJUČNI JUNAK, NEVARNA RAZMERJA, RIBA PO IMENU SHARON) ZA REŽIJO FILMA THE HI-LO COUNTRY NAGRAJEN S SREBRNIM MEDVEDOM.

FILM, KI SE DOGAJA TIK PO KONCU DRUGE SVETOVNE VOJNE NA MEHIŠKEM PODEŽELJU, JE BALADNA, MELODRAMATIČNA PRIPOVED NABITA S ČUSTVI IN STRASTMI. OSREDNJA JUNAKA ZGODBE STA PRIJATELJA PETE (BILLY CRUDUP) IN BIG BOY (WOODY HARRELSON), KI SE PO VRNITVI DOMOV (NE)SREČNO ZALJUBITA V ISTO ŽENSKO (PATRICIA ARQUETE).

ROMAN MAXA EVANSA The Hi-Lo Country (1961) JE NA FILMSKO PLATNO ŽELEL PRENESTI ŽE SLOVITI SAM PECKINPAH. SVOJ PRVI ROMAN Southwest Wind JE EVANS OBJAVIL LETA 1958, PO NJEGOVEM TRETJEM ROMANU The Rounders" ( 1960) JE BURT KENNEDY LETA 1965 POSNEL FILM Z GLENNOM FORDOM IN HENRYJEM FONDO V GLAVNIH VLOGAH. LETA 1970 SE EVANS POJAVI V STRANSKI VLOGI V PECKINPAHOVEM WESTERNU THE BALLAD OF CABLE HOGUE, O KATEREM NAPIŠE TUDI KNJIGO Sam Peckinpah - Master of Violence. KOT LASTNIK VELIKEGA RANČA V MEHIKI JE MAX EVANS ZAČEL SVOJO UMETNIŠKO KARIERO 1949. LETA V TAOSU. OB PISATELJEVANJU SE JE UKVARJAL TUDI S SLIKARSTVOM. UVELJAVIL SE JE KOT IZVRSTNI POZNAVALEC AMERIŠKE KNJIŽEVNOSTI TER STAREGA IN SODOBNEGA NAČINA ŽIVLJENJA NA AMERIŠKEM ZAHODU. EVANS JE BIL OD NEKDAJ ZELO BOGAT. PREPRODAJAL JE ZEMLJO, STARINE, AVTOMOBILE IN KONJE. BIL JE LASTNIK VEČIH RUDNIKOV , PO TRIDESETIH LETIH OBRATOVANJA JE EDEN OD NJIH ŠE VEDNO PRODUKTIVEN.

SCENARIST FILMA JE WALON GREEN, AVTOR SCENARIJA PECKINPAHOVE KLASIKE DIVJA HORDA. WALONA GREENA POZNAMO TUDI KOT SOPRODUCENTA IN SCENARISTA POSAMEZNIH EPIZOD Z EMMYEM NAGRAJENIH NANIZANK "NYPD Blue" IN URGENCE TER FILMOV ERASER IN ROBOCOP 2.

THE HI-LO COUNTRY, KI SE ODLIKUJE TUDI PO IZVRSTINI FOTOGRAFIJI IN FILMSKI GLASBI, SO PRODUCIRALI MARTIN SCORSESE IN PRIZNANI ANGLEŠKI PRODUCENTSKI TANDEM TIM BEVAN & ERIC FELLNER (ŠTIRI POROKE IN POGREB, FARGO, VELIKI LEBOWSKI, BEAN, NOTTING HILL)

OB WOODYJU HARRELSONU, BILLYJU CRUDUPU IN PATRICIJI ARQUETE V NOSILNIH VLOGAH NASTOPATA TUDI ZVEZDA ŠPANSKEGA FILMA PENELOPE CRUZ (PRŠUT, PRŠUT, MESENO POŽELENJE) IN SAM ELLIOTT (VELIKI LEBOWSKI)

O zgodbi

Po koncu vojne se prijatelja Big Boy Matson (Woody Harrelson) in Pete Calder (Billy Crudop) vrneta v Mehiko na ranč Hi-Lo, kjer sta skupaj odraščala. Na Hi -Lo ranču se življenje ni spremenilo, ljudje živijo po starih navadah in zdi se, kot da se dežele kavbojev čas in spremembe niso dotaknili. Govedorejci se še vedno pretepajo, drug drugega varajo, igrajo poker, zapeljujejo lahkoverne ženske, pijančujejo in se pretepajo.
Lepa španska deklica Josepha (Penelope Cruz) je zelo srečna zaradi Petove vrnitve. Čeprav jo ima Pete še vedno rad in ji obljublja poroko, saj ga je zvesto čakala, jo njena preprostost in naivonst dolgočasita. Na zabavi, ki jo priredijo v čast njegove in Boyjeve vrnitve, se Pete na prvi pogled zaljubi v privlačno Mono (Patricia Arquette) , ki je nesrečno poročena z nepriljubljenim govedorejcem Lesom Birkom (John Diehl). Mona začne odkrito zapeljevati Peta in mu povsem zmeša glavo. Potem pa Pete po naključju odkrije, da je Mona Big Boyjeva ljubica. Čeprav Pete iskreno ljubi Mono, noče nikogar prizadeti, zato svojo ljubezen skriva pred Big Boyem in jo zanika pred Josepho, ki sluti, da jo bo Pete zaradi Mone zapustil.
Razpoloženje na Hi-Lo ranču postaja čedalje bolj naelektreno. Razdražljivi Big Boy pijančuje, izsiljuje druge rančarje, se pretepa in zakrivi smrt nekega igralca pokra. Pete ne more več brzdati svoje strasti in nekega večera posili Mono. Mona prepriča Big Boya, da zbežita iz mesta. Tistega usodnega jutra, ko čaka nanj na avtobusni postaji, pa Big Boy v pretepu z mlajšim bratom izgubi življenje...

O Billyju Crudopu

The Hi-Lo Country ni western, čeprav se pretežno dogaja v škornjih, s klobuki, pištolami in na konjskih hrbtih. Ob njegovem ogledu bo gotovo marsikaterega kinotečnega filmoljubca zaskominalo, da bi na glavo obrnili domačo videoteko, samo da bi izbrskal zaprašen VHS z eno najboljših noir melodram vseh časov Hud (1963), ki jo je režiral Martin Ritt po romanu Larryja McMurtrja Horseman. Ne, The HI-Lo Country ni remake te znamite klasike. Glede na veličastne vloge filmske kamere, glasbe, montaže in prefinjeno režijo pa imata oba filma veliko skupnega. Tudi zgodbi obeh filmov se dogajata na propadajočem ranču ter pripovedujeta o moralni (ne)izprijenosti glavnega junaka in fatalne ženske, ki ga zavaja tako, da se ga na vso moč otepa. V vlogi Huda Paul Newman ( ena njegovih najboljših vlog) ponižuje in neuspešno zapeljuje Patricio Neal, ki je za vlogo čutne in tragično domišljave služkinje dobila oskarja. In to, kar v The Hi - Lo Country zelo spominja na Hud, je tudi Billy Crudop; Billy Crudop, kot da igra Paula Nawmana; mlad, čeden, vase zagledani Pete, ki hoče biti Hud, pa si kdo ve zakaj - morda zaradi novodobnih deklic, ki dandanes rade hodijo v kino - vselej v zadnjem trenutku premisli in potlači vso tisto navidezno brezobzirno in surovo plat Hudovega značaja, in se ji odreče v korist Woodyja Harrelsona, navzven divjega horsmana Big Boya , navznoter romantičnega kavboja, ki ljubi žensko zato, ker jo lahko ukroti kot divjega konja.
V škornjih, s klobuki in pištolami The Hi - Lo Country strastno jezdi tudi po spominu na novejše hollywoodske paradne konje. Ko si je The Hi-Lo Country ogledala Teja Bivic, je rekla: "The Hi-Lo Country je Jesenska pripoved Billyja Crudopa." Res je! Pete ni Tristan, ki se je svojo izgubljeno ljubezen odpravil objokovat v osrčje nevarne divjine. Pete jo mahne v osrčje brezmejno bogate Kalifornije, da bi izgubljeno ljubezen zbrisal iz spomina. Billy Crudop noče biti Brad Pitt. Billy Crudop ni hotel na avdicijo za Tristanovo vlogo v Jesenski pripovedi, čeprav ga je na avdicijo prijavil njegov agent. Billy Crudop je zavrnil tudi Di Capriovo vlogo v Titaniku. Čedni Billy Crudop očitno noče postati sladkorček za hollywoodske limonade. Billy namreč svojo kariero vidi kot jezdec na dolge proge.
The Hi - Lo Country je njegov doslej največji film. Kavboj Billy je iz njega odjezdil v velikem stilu; tako kot so nekoč iz westernov, teh jesenskih filmskih pripovedi, odjezdile največje filmske legende. Billyja Crudopa (Sleepers) bomo lahko kmalu spet občudovali v filmu Without Limits, tokrat v vlogi tekača na dolge proge.

Komentarji

17.10. 2009 ob 10:47

alo kaj je to

— lol

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.