Kolosej
Film distribucije Con film d.o.o.

Hiljadarka

Hiljadarka
komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 1.10.2015, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2014
Država: BiH
Jezik: srbščina, bosanščina
Režija: Nenad Đurić
Zabavna anekdota o življenju v Jugoslaviji prikazuje neperspektivno življenje mladega rudarja Atifa, ki sledi težkemu poklicu umrlega očeta. Toda že po prvem dnevu v rudniku se mu življenje postavi na glavo, saj ga izberejo, da bo njegova podoba odtisnjena na novem bankovcu za 1000 dinarjev. Na poti na slikanje v Beograd spozna predsednika Tita, kar mu odpre vsa vrata v državi. Toda mladenič se zagleda v prostitutko Hiljadarko, ponoven prihod Tita v njegov rojstni kraj pa v ironičnem preobratu usode znova premeša življenja vseh vpletenih.

Branislav Trifunović, Aida Bukva, Moamer Kasumović, Slaven Knezović, Nikola Kojo, Željko Pervan, Milutin Mima Karadžić ... To so samo nekatera od številnih imen, ki nastopajo v novi komediji uglednega režiserja Nenada Đurića Hiljadarka. Film je doživel svojo predpremiero na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu in o tem, koliko pozornosti je vzbudil s kino napovednikom, priče že dejstvo, da je bilo prav za to predpremierno projekcijo povpraševanje po dodatnih kartah in da je dvorana narodnega gledališča v Sarajevu nazadnje celo presegla svojo zmogljivost. Odzivi filmskih kritikov in prvih gledalcev so bili izjemno pozitivni, pa tudi tisti, ki so tesno povezani s filmom, niso skrivali navdušenja po predpremierni projekciji. Igralka Aida Bukva, ki je v filmu odigrala glavni žensko vlogo, je dejala, da je »zelo ponosna na film,« profesor Mehmed Jahić, za katerega je bila to prva igralska izkušnja, pa je pripomnil, da je film »zadovoljil vse zahteve, ki so jih producenti in režiser postavili pred igralce«.

Film so 10. septembra začeli prikazovati v Bosni in Hercegovini, kjer si ga je do danes ogledalo več kot 15 tisoč gledalcev in gledalk, 17. septembra na Hrvaškem, v Srbiji in v Črni gori, zdaj pa je na vrsti tudi Slovenija. Naše občinstvo si bo komedijo, o kateri govori vsa regija, lahko ogledalo od tega četrtka, 1. oktobra!

Komedija Hiljadarka je bosensko-hercegovska, hrvaška in srbska koprodukcija in je zelo velikopotezen projekt, posnet po izvirnem scenariju priznanega bosansko-hercegovskega književnika Zilhada Ključanina, razvijali pa so ga precej let. Glavni lik filma je mladi Atif Kurtović (Trifunović), ki prvič v življenju sestopa v rudarsko jamo, da bi nadaljeval točno tam, kjer je odnehal njegov zdaj upokojeni oče, in postal rudar udarnik. Njegova usoda se popolnoma spremeni, ko ga izberejo za obraz, ki bo krasil največ vredni bankovec v državi, bankovec za tisoč dinarjev (tisočak oz. t. i. "hiljadarko"). Atif se zato odpravi v Beograd, kjer ga bo Titov osebni fotograf (Pervan) zapisal v zgodovino. V zgodbo se kmalu zaplete tudi mlada ženska (Bukva), ki ji po naključju pravijo prav Hiljadarka in v katero se Atif zaljubi do ušes. A ko Tito (Kojo) napove, da bo osebno obiskal Atifov domači kraj, se bo za vse junake te posrečene zgodbe začela pustolovščina, ki je nikoli ne bodo pozabili.

Komentarji

21.10. 2015 ob 16:22

No upam, da bo film v redu, ker tudi sama razumem jezik ne bo težav. Pa že po napovedniku sklepam. da bo odličen!

— Mellisa
19.12. 2015 ob 16:49

uff mene zanima a bo še keej????

— Kayaa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.