Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Hibrid

znanstveno-fantastični triler / grozljivka
Ona naj ne bi obstajala
Podnapisi
Na sporedu od: 5.8.2010, Kolosej Ljubljana
16.9.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 44min / 104min
Leto: 2009
Država: Kanada, Francija, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Vincenzo Natali, Antoinette Terry Bryant in Doug Taylor
Režija: Vincenzo Natali
Režiser srhljivega trilerja Kocka predstavlja skrivnostno zgodbo o dveh znanstvenikih, ki se odločita prekršiti etične in zakonite norme, da bi združila človeške in živalske gene. Uspe jima ustvariti osupljivo inteligentno bitje, ki ga poimenujeta Dren. Toda poskus uide nadzoru, saj se stvor spremeni v nevarnega in preračunljivega morilca, pred katerim nista varna niti njegova stvarnika.

Zgodba

Clive in Elsa sta razvpita znanstvenika, ki se ukvarjata s križanjem različnih živali v neverjetne hibride. Njuna medsebojna ljubezen je enako močna kot njuna ljubezen do ustvarjanja. Ko jima pri naslednjem koraku, križanju človeških in živalskih genov, onemogočijo nadaljevanje, se odločita delovati tajno. Rezultat je Dren: osupljivo bitje, ki odraste v zgolj nekaj mesecih. Stvaritev znanstvenikoma priraste k srcu, toda kmalu se izkaže, da so šle njune ambicije predaleč in poskus postane prava nočna mora.

"To je zgodba, povzeta z naslovnic"
–producent Steve Hoban, Copperheart Entertainment

Kitajski znanstveniki so leta 2003 na Medicinski fakulteti v Šanghaju uspešni združili človeške celice z zajčjimi jajčeci. Zarodki naj bi bili prve uspešno ustvarjene človeško-živalske himere.

-- National Geographic, 25. januar 2005

Irving Weissman z univerze v Stanfordu in njegovi sodelavci so leta 1988 začeli z ustvarjanjem himer. To so bile miši s popolnoma človeškim imunskim sistemom, na katerih so preučevali aids. Pozneje je stanfordska skupina v sodelovanju s StemCells, Inc. vsadila človeške izvorne celice v možgane mladih miši. In Esmail Zanjani z univerze v Nevadi je ustvaril odrasle ovce s človeškimi celicami.

-- Scientific American, 27. junij 2005

Načrti britanskih znanstvenikov, da bodo ustvarili človeško-živalske zarodke, naj bi bili jutri odobreni. Britanski organ za človeško oplojevanje in embriologijo je včeraj objavil rezultate javnega posvetovanja glede kontroverzne raziskave. Večina ljudi se ni izrekla proti znanstvenikom, ki ustvarjajo hibridne zarodke.

-- The Guardian, 4. september 2007

Ustvarjeni so bili prvi človeško-živalski hibridi, kar je po mnenju znanstvenikov odločilen korak do pridobitve izvornih celic, ki bi jih lahko uporabili za raziskovanje do sedaj neozdravljivih bolezni, kot so Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen ter amiotrofična lateralna skleroza. Britanski organ za človeško oplojevanje in embriologijo je januarja vodji projekta, Lylelu Armstrongu, odobril ustvarjanje zarodkov, znanih kot citoplazemski hibridi. Skupaj s svojo ekipo na univerzi v Newcastleu je zarodek ustvaril tako, da je človeški DNK celice kože vstavil v kravje jajčece. Hibridni zarodek je rastel s pomočjo električnega šoka. Po treh dneh je imel 32 celic.

-- The Guardian, 2. april 2008

Zamisel za celovečerec Hibrid

Potem ko je leta 1998 režiser Vincenzo Natali dosegel izjemen uspeh s filmom Cube, je iskajoč naslednji filmski projekt producentu Stevenu Hobanu predložil scenarij za kratki film Mutants, ki ga je napisal že leta 1995. Dvojica je poprej že sodelovala pri projektih Blood & Donuts, Ginger Snaps in Elevated. Hoban je izrazil zanimanje, a poudaril, da zgodba še ni primerna za celovečerec. To se je spremenilo do leta 1999, ko je bil scenarij že močno razširjen in so ga preimenovali v Hibrid. Toda projekt je zatem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev miroval vse do leta 2005, ko sta se Natali in Hoban po več uspešnih skupnih in samostojnih projektih naposled odločila za sodelovanje in premostila vse ovire.

Na nastanek zgodbe so vplivali številni dejavniki. V otroštvu so Natalija povsem prevzele pošasti. S kamero se je dodobra spoznal že pri dvanajstih letih in začel je ustvarjati filme z ogromnimi pošastmi, ki divjajo po mestih. "Niti psiholog ne bi mogel pojasniti mojega odnosa s pošastmi. Z njimi sem obseden, odkar pomnim." Natali je bil zvesti oboževalec grozljivk pri Universalu, zlasti mojstrovin Jamesa Whalea, med katerimi še posebej izstopa Frankenstein. Na nek način bi te filme lahko označili za predhodnike celovečerca Hibrid.

Natali z zadovoljstvom poudarja raznovrstnost filmov, ki so vplivali na nastanek njegovega zadnjega celovečerca. Ob gledanju filma Star Wars je pri osmih letih ugotovil, da želi postati filmski ustvarjalec. Do dvanajstega leta je v filmih videl predvsem zgodbo, ob ogledu Spielbergovega filma Raiders of the Lost Ark pa se je prvič zavedel vloge režiserja.

Klinični raj - Clive in Elsa

V ospredju celovečerca Hibrid sta sprva mlada znanstvenika Clive in Elsa Kast. Ne sodelujeta zgolj na poslovnem področju, temveč sta tudi par. Slovita po dveh svojih stvaritvah, živalskih hibridih po imenih Fred in Ginger. Potem ko jima preprečijo nadaljevanje projekta, lačna novega uspeha skrivoma ustvarita novo bitje Dren, ki je kombinacija živalskega in človeškega DNK. “Dren dejansko postane njun otrok,” pravi Hoban. "In posledično film obravnava starševstvo na način, kot še nikoli doslej." Z najnovejšo stvaritvijo je žanr obrnjen na glavo. Vlogo pošasti namesto novega bitja prevzameta Clive in Elsa.

Elsa
Nobena izmed njenih živalskih lastnosti ne kaže napadalnosti.

Clive
Tu se pokaže človeški faktor.

"Splice je film, v katerem se človeka spremenita v pošasti, stvor pa ostane dokaj nedolžen. Elsa in Clive sta pametna, a nikakor ne zrela. Globlje razumevanje življenja jima je tuje in ko ustvarita Dren, sta prisiljena odrasti in postati odgovorna starša," pojasni Natali.

"Pri tej zgodbi mi je najbolj zanimiva ambicioznost dveh mladih ljudi, kar je pozitivno, a v splošnem so mladi nepremišljeni," ugotavlja igralec Adrien Brody, ki se je preizkusil v vlogi Clivea Nicolija. "Prav zastrašujoče je, česa vsega smo ljudje trenutno sposobni na področju znanosti. Ta film nam lahko pomaga, saj prikazuje najslabše, kar se lahko zgodi. Najslabši možni scenarij nas spodbuja k razumnosti," doda Sarah Polley, ki je prevzela vlogo Else Kast.

"Moja prva želja je bila postati znanstvenik in raziskovati neznano," nadaljuje Brody. "Žal sem bil v matematiki preslab." S tem ko je postal igralec, se je njegova želja v določeni meri izpolnila. Po vlogi v znanstveni fantastiki King Kong je bila to njegova druga priložnost, da zaigra v tovrstnem žanru. "Scenarij je čudovit. Zaradi kompleksnosti področja, ki ga prikazuje film, sem bil pod precejšnjim pritiskom in prebrati sem moral precej gradiva, med drugim Genetiko za telebane. Več dni sem celo obiskoval genetski laboratorij v Torontu."

"Clive je genij. Precej pametnejši je od mene," priznava Brody. "Je zelo uspešen mlad moški, ki se znajde v situaciji, ki povsem spremeni njegovo življenje. Elsa in Clive sta nepripravljena v mnogih pogledih. Clive sicer obožuje svoje delo in zvesto verjame v znanost, a zdi se mi, da je njegov lik šibkejši od Elsinega. Elsa Clivea privede do točke,ki je sam verjetno ne bi nikoli dosegel."

Sarah Polley je prepričana, da je imela Elsa veliko srečo, ko je spoznala Clivea. "Elsa nikakor ne bi mogla biti z nekom, ki ni povsem potopljen v svet znanosti. Elsa in Clive se dopolnjujeta in medsebojno vzpodbujata. Z vse večjo slavo si pridobita občutek nepremagljivosti. Toda Elsa si nezavedno želi otroka, kar pripomore k temu, da ustvarita Dren. "

Ko je Natali napisal scenarij, sta bila Clive in Elsa v svojih zgodnjih dvajsetih. Medtem ko še ni konkretno razmišljal o igralcu, ki bi prevzel vlogo Clivea, je imel že takrat za vlogo Else v mislih Sarah Polley, ki je bila takrat še skorajda najstnica. Z leti se je scenarij spreminjal in tudi zrelejša leta glavnih igralcev so bila smiselna. Polleyjeva je na nek način odrasla za to vlogo, saj je bila v času snemanja stara 29 let. Tudi sama prizna, da je bila to edina vloga, za katero se je kdaj koli borila. Ko je bil med igralsko zasedbo vključen tudi Brody, sta tako Natali kot tudi Hoban takoj uvidela, da sta sprejela pravo odločitev, saj sta se protagonista neverjetno dobro ujela že na prvih vajah.

In potem so bili trije - Dren

"Gre za eno najbolj nepozabnih Frankensteinovih pošasti v filmski zgodovini." - Guillermo del Toro, izvršni producent celovečerca Hibrid.

V znanstvenofantastičnih filmih znanstveniki ponavadi predstavljajo rešitev težave, rešitelje. V filmu Hibridpa sta ravno znanstvenika tista, ki s svojimi dejanji postaneta povzročitelja težav. Dren, njuna stvaritev, rezultat prekomernih ambicij, izžareva angelsko nedolžnost. Je žrtev prvinskega nagona in čustev - ljubezni, zavisti in sreče- zaradi česar jo lahko zlahka označimo za tragični lik.

Dren upodabljata dve igralki. Delphine Chaneac je odrasla Dren, Abigal Chu pa otrok. Natali poudarja, da sta bili igralki preprosto nepogrešljivi. “Povsem digitalna Dren, tako kot je bil na primer Gollum v Gospodarju prstanov, nikakor ne bi izžarevala tolikšne čustvene povezanosti.

Parižanki Delphine Chaneac se je vloga kljub odsotnosti dialoga zdela precej zapletena. Lik je namreč izjemno dramatičen in čustven, poleg tega pa ima posebno fizično podobo (tri prste, rep in krila). “To se mi zdi ljubezenska zgodba. Dren želi ljubiti in biti ljubljena, toda pri tem jo ovira drugačnost. Zelo je občutljiva in nedolžna, kot otrok, a po drugi strani napadalna. Obožujem ta čustva, saj je zelo podobna meni.”

Krila in rep in odpadna DNK – znanost kot ozadje celovečerca Hibrid

Pogosto bi lahko razmerje med znanostjo in znanstveno fantastiko primerjali z razmerjem med vročim kužkom (hot puppy) in vročo hrenovko (hot dog), a v desetih letih, kolikor je Natali potreboval, da je scenarij pretopil v film, se je glavna ideja filma iz znanstvene fantastike spremenila v znanstveno dejstvo. "Ko sem leta 1995 napisal prvotni scenarij, ni bilo besede o kloniranju. Leta 1997 pa je svet že izvedel za Dolly, klonirano ovco. Znanost v filmu je resnična, kot je to le mogoče, saj ni bilo razloga, da ne bi bila. Hibrid je drama in ne dokumentarec. Dejstvo se v določenih trenutkih res spremeni v fikcijo. Clive in Elsa sta na primer uspešna precej hitreje kot znanstveniki, ki so želeli ustvariti Dolly," pojasnjuje Natali. Tovrstno križanje ni resnično, a po besedah genetika Georgea S. Charamesa, ki je v projektu prevzel vlogo svetovalca, gre za mogočo tehniko. Dejstvo je, da nič v tem filmu ni nemogoče.

Dren je končni rezultat postopka, v katerem vzamejo DNK različnim vrstam, tudi človeku, in jo združijo v prvobitno zmes. Toda pri tem pride do genetskega razvoja, ki ga nista mogla predvideti niti Elsa in Clive.

Charames pravi, da se ljudje verjetno ne zavedamo, da po svetu pravzaprav že ustvarjajo človeško-živalske himere. "Če bi znanost lahko preskočila ovire, kot so medrasna imunologija in etični zadržki, povezani s postopki, bi lahko Hibrid prav kmalu postal resničnost."

Komentarji

5.7. 2010 ob 22:17

sm vidu trailer na youtubu, ta film bo zažigu!

— pinček
15.7. 2010 ob 23:08

graza

— ghfdhdhzdf
16.7. 2010 ob 12:15

vidla sem že te odlomke in to je svetski filem!

— bella
17.7. 2010 ob 10:38

Sm gledi Triler sm mi še vedn ni jasn v čem se igre.

— RedBuŁŁ
17.7. 2010 ob 15:21

Zgleda zanimiv, me prav zanima če bo podoben filmu I, legend z Will Smithom

— Lame
22.7. 2010 ob 18:07

Bomo videli.. MUAHAHAHAHAHAHHAAHHA!

— corn
24.7. 2010 ob 18:46
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
24.7. 2010 ob 18:47

sm žegledu obupn film

— gask
24.7. 2010 ob 19:53

groza

— fdhrgdhdrhfg
25.7. 2010 ob 18:32

ta film se raunokar gledala in meni osebno je se kr vsec. moti me edino to da v filmu v bistvu sploh ni nic groznega, drugac pa ga priporocam : )

— lina
30.7. 2010 ob 14:48

ta filem mi je osebno zelo všeč, nisem ga še gledala sam odlomki so svetski.

— hibrid
3.8. 2010 ob 12:05

sm ga ze gledu...kr zanimiu :)

— jst
3.8. 2010 ob 15:26

kul - show

— atypsprfujxeh
3.8. 2010 ob 17:31

totalno brezveze!!

— žnj
4.8. 2010 ob 13:14

ful dobri udlomki a gdo ve kok mors bit str d te not spustijooo

— katjanina
4.8. 2010 ob 19:26

Bedn film !!

— Lorelaj
5.8. 2010 ob 17:01

nism ga še gledla ampak trailer je zakon,
pa tud mal grozljiv!!!
sigurno si ga bom ogledala!!! :)

— blair<<<
6.8. 2010 ob 17:28

Film je kr zanimiv. Konec je itak presenetljiv tko kt vsak tak movie. Ampak ja, oglejte si ga.

— Ivana
7.8. 2010 ob 2:04

sm ga gledu pred 3. tedni! kr dober...

— Dani
7.8. 2010 ob 20:15

butlji nepismeni....napiše se FILM.....

— ik
8.8. 2010 ob 13:06 zvezdica

sem si ga ogledal predvčerajšnjem.
Dobra ideja in izvedba, glavna igralca sta dobra (Brody in Polley).
Filmu daje čar računalniško ustvarjeno bitje, ki skozi nevsiljiv CGI prikaže zanimivo čustveno izraznost.
Sicer pa je film osvežujoče drugačen in pomensko bogatejši predstavnik svojega žanra od večine podobnih zgodb.

— Leone
8.8. 2010 ob 18:05

mah gledla film......glede na odlomke pričakovala več......niti ni ne vem kaj....

— daca
12.8. 2010 ob 13:24

sem šel gledat film s prijatelji. meni je bil film všeč, še posebej, ker ni bil prav tipična grozljivka, ampak grozljiva drama in je to filmu dalo posebno vzdušje, podobno Alienu 1. ta film je bolj za filmoljube (ki si ogledajo film z resnega in "profesionalnega" vidika), kot pa za lahkotne večere s prijatelji (zato najbrž mojim prijateljem ni bil všeč). glede na trailer sem pričakoval nekaj drugačnega, vendar me je film presenetil.

— Pinček
14.8. 2010 ob 20:12

gledal film in je brezvezen

— xyz
15.8. 2010 ob 1:41

Filma ne priporočam, ker je dolgočasen in že malo smešen (dobesedno). Rad imam znanstveno fantastiko in akcijo samo pri tem filmu je vse kar neki.
Šli smo ga gledat v petih, pet različnih okusov in niti enemu ni bil všeč.
Mi ga ne priporočamo. LP

— Tomi25
16.8. 2010 ob 20:29

Kdaj pride v Maribor??? če kdo ve. =) drugač pa zgleda vrei <3

— <3
16.8. 2010 ob 22:27

Kako si upate rect da ste pricakovali vec od filma ? Nevedni ljudje pa ga pojdite vi delat in zrezirat...

— Herr
17.8. 2010 ob 0:06

Filem je dober, ali definitivno ne tako intelektutalno zanimivi kot pa izvor

— Toni
17.8. 2010 ob 21:20

bedn film...zaspalu sm zravn

— lunca
20.8. 2010 ob 21:19

Obožujem takšne SF filme. V stilu a je bilo prej jajce ali kokoš, se pri takšnih filmih vprašam ali film posnema resničnost ali resničnost posnema film. Samo primer iz daljne preteklosti, ki se ga spomnijo pravi filmoljubi. V filmu Mož, ki je prišel na zemljo, je kar nekajkrat videti prozorne zaslone, s katerimi je mogoče videti na drugi planet in se dajo zviti v rolo ... danes takšni oled zasloni šele prihajajo in bodo šele čez mnogo let na stopnji iz omenjenega filma. Pri Hibridu pa ravno obratno. Glede na zgornje članke, tu film posnema resničnost, ki pa v tako kompleksni obliki šele zares bo, zdaj je šele v povojih ... res zanimivo. po

— Darja
21.8. 2010 ob 16:08

film je kr cool sm mi pa ful ni všeč.

— goveja župa
22.8. 2010 ob 16:15

bedn film v trailerju zgeda ful bolsi

— lojze
22.8. 2010 ob 23:23

super film :D

— mačkica
24.8. 2010 ob 10:13

sm sla gledat ta film ampk je tok beeddddnnnnnn oh kao grozliuka
krnekii zaspis zraunnnnnnnn :@

— majciii
24.8. 2010 ob 12:45 zvezdica

svetujem ogled. kar se tice filma to vsekakor ni akcija, ce hocete 1032 mrtvih trupelj pojdite gledat tanovo sranje od stalona. film tudi ni grozljivka, ce hocete tipicno random (zdej bo pa mal pocl, zato se mors ustrast) sranje ne hodit tega filma gledat. film je bolj kot ne drama. in ima custveni impakt na gledalca, vsaj na tistega ki razume kaj mu film hoce povedat. osredotoci se na naso prihodnost in naso potrebo po tem da se igramo boga. vec o zgodbi ne bom. liki so koncno razgibani. nikomur ne mores pripisati da je badguy in nikomur da je slab, niti hibridu. Kar je za moj okus realno in odlicno in nasploh zelo zelo redko dandanes v Svetemlesu. Igralca odigrata odlicno. Kar se same zgodbe tice bi bila lahko malo manj predvidljiva, nekaj zapletov sicer je ampak moram priznati da sem jih pricakoval in me niso ganili. Kar se pa tice intelektualne zanimivosti, je pa ta film nazalost veliko pred izvorom.( izvor je btw zakompliciran in ne kompleksen.) kar mi potrjujejo tudi vasi komentarji ker ocitno ne razumete, kaj je sporocilo tega filma. zalostno je da ta film kmalu ne bo vec spadal v znanstveno fantstiko in ko boste na kaksnem referendomu v zvezi s tem se ga spovnite. :) drugace pa ima podobno problematiko kot knjiga Ne pozabi me nikdar, ki pa je zgodbovno veliko mocnejsa. MIslim da se v kratkem snema film po tej knjigi. 8 od 10

— miha
13.9. 2010 ob 18:28

Zakaj ljudje ne pišete komentarjev, ki imajo smiselno vsebino, kot je to naredil Miha. Hvala vsem "Mihom".

— Niko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.