Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Legenda o Herkulu 3D

akcijska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 23.1.2014, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Daniel Giat, Renny Harlin, Sean Hood in Giulio Steve
Režija: Renny Harlin
Režiser kultnih akcijskih filmov Umri pokončno 2, Plezalec in Globoka modrina nas popelje v čas mitov in legend antične Grčije. Iz ljubezni med kraljico in božanstvom Zevsom se rodi spretni vojščak Herkul, ki mu mati zamolči napovedano usodo vodenja upora proti tiranskemu kralju. Ko spozna svoje poslanstvo , se mora odločiti med ljubeznijo do lepe princese in težko ter pogubno nalogo, ki ga vodi preko številnih divjih bojev in smrtonosnih preizkušenj.

Iz slikovitih povedk iz antične grške mitologije, v katerih se spopadajo smrtniki in bogovi, prihaja Legenda o Herkulu, ki na novo naslikava izvor junakovih korenin in se njegove nezemeljske in legendarne zgodovine loteva s stališča mladeniča, ki se spopada z lastno usodo.

Kraljica Alkmena, ki si obupno prizadeva svoje ljudstvo osvoboditi izpod tiranije svojega maščevalnega soproga in v deželo vnesti mir, za pomoč moli k bogovom. Kmalu povije Herkula, sina boga Zevsa. Otrokovo poreklo ostane skrivnost in kralj Amfitrion nezakonitega sina zaničuje; raje ima starejšega Ifikla.

V mladih letih se Herkul zaljubi v prelepo Hebe, a ju razdvoji naznanitev njegovega očeta, da bo princeso omožil Ifikel. Med načrtovanim pobegom, da bi se poročila, Herkula zajame kraljeva straža; mladeniča pošljejo v vojno, kjer naj bi ga doletela smrt. Herkul uide smrti in se spajdaši d soborcem Sotirisom, s katerim se poda osvoboditi kraljestvo izpod Amfitrionovega jarma, izpuliti svojo pravo ljubezen iz bratovih krempljev in zasesti svoje mesto med največjimi grškimi junaki.

V naslovni vlogi v tej napeti pustolovščini, ki junakove na splošno opevane nadnaravne sposobnosti in junaštvo zasidra v njegovi človečnosti, igra Kellan Lutz, pridružili pa so se mu še Liam McIntyre, Gaia Weiss, Liam Garrigan, Roxanne McKee, Scott Adkins in Rade Šerbedžija. Režiral je Renny Harlin.

»Kot otrok sem se blazno navduševal nad zgodovino, sploh nad zgodovino antične Grčije,« pravi režiser. »Spominjam se, da me je v šoli med poukom zgodovine tako pritegnila mitologija, da sem skiciral vsa orožja, ki so jih uporabljali, in različne arhitekturne podrobnosti. Čisto me je potegnilo v vizijo njihovega sveta.« Prav njegova radovednost in navdušenje nad grško mitologijo sta vodilna sila projekta, ki ga sam opisuje kot »neverjetno izpopolnjujoča izkušnja« – izkušnja, ki uresničuje njegova sanjarjenja, da združi svoje otroške vizije z elementi iz svojih najljubših filmov in literature.

Tudi scenarista Seana Hooda in Daniela Giata je k projektu pritegnila zloglasna zgodba o tem polbogu: »Starodavna zgodba o boju med usodo in lastno voljo; med odgovornostjo človeštvu in lastnimi željami,« pravi Giat. »Je Herkulova vnaprej napovedana usoda rešitelja svojega ljudstva in domovine bolj pomembna kot želja in potreba po ljubezni? Lahko za življenja izpolni obe nalogi? Ta vprašanja poganjajo dramo.«

Harlin ni želel zgolj ponavljati enih in istih mitov, temveč ponuditi nov pogled na osebo: »Ljudje si Herkula že predstavljalo kot ogromnega mišičnjaka, ki naloge opravlja z nadnaravnimi sposobnostmi. Jaz sem hotel proč od tega in ga predstaviti kot mladeniča, ki se bojuje z lastno identiteto,« razlaga; Hood pa je zgodbo začel pisati z mislijo na glavnega negativca, Herkulovega očima: »V prvem dejanju imamo krutega in sumničavega očeta, mater s skrivnostjo, sovražna si brata, iztrgane ljubezni in izgnanega junaka. Gre za nekakšno kombinacijo grške tragedije in drame o nefunkcionalni družini.«

O igralcih

Kellan Lutz (Herkul) je najbolj znan iz Somrak sage in je ped kratkim posodil glas naslovnemu junaku v računalniško animiranem celovečercu Tarzan, sicer pa smo ga videli v Java Heat, Immortals, A Warrior’s Heart, Love, Wedding, Marriage, v novi verziji A Nightmare On Elm Street, Meskada, Prom Night, Deep Winter… Na malih zaslonih je igral v seriji 90210 in z emmyjem nagrajeni miniseriji Generation Kill, v Heroes, Model Citizens, Summerland in The Comeback, poleg tega pa je svoj obraz (in telo) posodil več kampanjam, kot so Abercrombie & Fitch’s Summer Catalogue 2004, Levi’s Jean, spodnje perilo Calvina Kleina, znamki Dylan George in Abbot+Main (pri katerih pomaga tudi kot oblikovalec)…

Scott Adkins (kralj Amfitrion) je v gledališču pričel igrati pri desetih, pri štirinajstih pa je začel trenirati tae kwon do in nato kikboks. Izurjen je tudi v wushuju in judu. Po gledaliških predstavah se je na velika platna prebil v hongkonškem akcijskem filmu Extreme Challenge in nato sodeloval z nekaterimi tamkajšnjimi največjimi imeni, kot so Yeun Wo Ping, Cory Yeun, Sammo Hung in Jackie Chan. Nase je opozoril v angleški seriji Holby City in nato igral v Mile High, Dangerfield, Hollyoaks in City Central, čemur so sledile manjše vloge v celovečercih: Special Forces, Undisputed II: Last Man Standing, The Bourne Ultimatum, X-Men Origins: Wolverine... Prvo glavno vlogo je dobil v filmu Ninja, sledili so Undisputed III: Redemption, Universal Soldier: Day Of Reckoning, El Gringo, Expendables 2, Zero Dark Thirty, Green Street Holigans – Underground, Ninja 2… Trenutno na kitajskem z Jackyjem Wuju snema Cerberus.

Liam McIntyre (Sotiris) se je na ameriški TV prebil kot naslovni junak v seriji Spartacus: Blood And Sand. Najprej je Avstralec delal kot upravitelj v verigi avstralskih kinodvoran in nato na Irskem posnel Shakespearovo Measure For Measure, kar ga je vodilo do bogatega nabora vlog v avstralskih gledališčih, na TV in filmu: The Dream Children, Ktopos, seriji Rush in Neighbours ter ameriška za zlati globus in emmyja nominirana serija The Pacific.

Liam Garrigan (Ifikel) je v gledališču začel igrati pri rosnih letih in je na TV ustvaril izjemne vloge v serijah Strikeback, Pillars Of the Earth, The Night Watch, Silent Witness, He Kills Coppers…

Johnathon Schaech (Tarak) trenutno igra v trilerju Phantom in novi seriji Ray Donovan, snema pa že zf triler 7500 v režiji Takashija Shimizuja. Na velikih platnih je debitiral v filmu Sparrow in nato navdušil v How To Make An American Quilt, The Doom Generation, That Thing You Do…

Roxanne Mckee (kraljicaAlkmena) je debitirala v angleški seriji Hollyoaks in odtlej igrala v seriji Lip Service in celovečercu Ironclad, gotovo najbolj znana pa je kot Doreah iz serije Game Of Thrones.

Gaïa Weiss (Hebe) je že v rosnih letih zakoračila v svet umetnosti ter je začela s klasičnim plesom in petjem. V Franciji z gledališko skupino gostuje po francoskih mestih, sicer pa smo jo videli v filmu Bianca come il latte rossa come il sangue. Kmalu na velika platna pride v Imbachovem Mary's Ride.

Rade Šerbedžija (Hiron) velja za enega najboljših gledaliških in filmskih igralcev in ima v Jugoslaviji za seboj štiri desetletja igralske kariere ter prek 40 celovečercev. Mednarodno javnost je nase opozoril v za oskarja nominiranem Before the Rain, ki mu je v Benetkah prinesel nagrado za najboljšega igralca. Nato je igral v mednarodnih koprodukcijah in se v Hollywood prebil v The Saint ter nadaljeval v Mighty Joe Young, Polish Wedding, Eyes Wide Shut, Harry Potter And The Deathly Hallows, X-Men: First Class, In the Land Of Blood And Honey, Taken 2, 72 Days (hrvaški kandidat za oskarja v režiji njegovega sina Danila)… Na TV je igral v TV filmu South Pacific in gostoval v seriji 24. S soprogo, gledališko režiserko Lenko Udovički, sta na Brionih osnovala gledališče Ulysses.

O ustvarjalcih

Renny Harlin (režiser, producent) je nedavno režiral srhljivko The Devil’s Pass, pred tem pa več epizod priljubljene serije Burn Notice, epizodo serije White Collar in zaključno epizodo sezone serije Covert Affairs; pred kratkim je režiral tri epizode nove serije Graceland. Specialist za napete trilerje je za velika platna je režiral 5 Days Of War, 12 Rounds, Cleaner, Exorcist: The Beginning, Mindhunters in The Covenant.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.