Kolosej
Film distribucije Continental Film

Hellboy

znanstveno-fantastični triler
Pokažite zlu pekel!
Na sporedu od: 2.9.2004, Kolosej Ljubljana
2h 2min / 122min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Mike Mignola (strip), Guillermo del Toro, Peter Briggs, Guillermo del Toro
Z onostranstva med nacističnim eksperimentom ob koncu druge svetovne vojne prestopi majhno rdečekožno bitje s hudičevimi rogmi in vražjim repom. To je Hellboy, hudičev potomec, ki se desetletja kasneje na strani FBI-jevega oddelka za paranormalne raziskave in obrambo bori z nenaravnimi pošastmi in tudi proti okultnemu vodji Grigoriju Rasputinu, ki želi zavladati svetu.

Scenarist in režiser Guillermo del Toro (Blade II, The Devil's Backbone) vam predstavlja Hellboya, nadnaravno akcijsko pustolovščino, posneto po priljubljenih istoimenskih stripih Mika Mignole.

Rojen je bil pred šestdesetimi leti v peklenskih plamenih druge svetovne vojne. Na Zemljo ga je pripeljal zlobni blaznež Grigori Rasputin (Karel Roden), da bi širil zlo. Hellboyu (Ron Perlman) je bilo usojeno postati glasnik apokalipse. Rešile so ga zavezniške sile pod vodstvom profesorja Brooma (John Hurt), ustanovitelja tajne organizacije B.P.R.D. (Biro za paranormalne raziskave in obrambo), ki ga je vzgajal kot sina in razvijal njegove izjemne paranormalne darove. Kljub temačnemu poreklu Hellboy postane nenavadni junak dobrega, ki se bojuje zoper sile zla, ki ogrožajo naš svet.

Pri B.P.R.D. Hellboy postane del nenavadne družine, katere del sta tudi telepatska Mer-Man Abe Sapien (Doug Jones) in Liz Sherman (Selma Blair), ki obvlada pirokinezo. Skriti pred pred očmi družbe, ki jo imajo nalogo varovati, so ključna obrambna črta pred Rasputinom, ki skuša ponovno pridobiti Hellboya na stran temnih sil in z njegovimi močmi povzročiti armagedon. Broom takole opiše B.P.R.D.: "Nikar se ne slepite, v noči obstajajo stvari, ki uidejo z vajeti. Mi smo tisti, ki jih znova ujamemo."

Nastajanje Hellboya

"Hellboy je resnično zanimiva mešanica Mika Mignole in Guillerma del Tora. V njem je velik del mene in v njem so tudi povsem drugačne stvari. Vendar ostaja zvest duhu mojega materiala." - Mike Mignola

Pred desetletjem se je nadarjeni in izkušeni mojster stripov Mike Mignola odločil za ustvarjalno kockanje in tako slediti svojim pripovedovalskim instinktom. "Od nekdaj sem rad prebiral ljudske pripovedke, legende, zgodbe o duhovih kot tudi stripe o pošastih in okultne detektivske zgodbe. Vprašal sem se: Zakaj si ne bi zamislil pošasti, ki bi bila dobra, in bi se borila zoper pošasti?" razlaga Mignola. "Hellboy je tako uresničil mojo dolgoletno ambicijo, da ne bi počel nič drugega kot risal pošasti. Deset let kasneje jih še vedno z užitkom rišem."

V primerjavi z drugimi stripovskimi junaki si je Mignola Hellboya zamisli kot "modri ovratnik, kot povsem običajnega patrona. Ni le neuničljiv, je tudi nekoliko plašen in nedolžen. Čisto slučajno je po poklicu lovec na pošasti."

Prvo miniserijo, ki jo je ustvaril, je Mignola poimenoval Hellboy - Seme uničenja. Pravi ji "Hellboyjevo dozorevanje, trenutek, ko se odloči, kakšen mož bo postal." Zgodba se začne, ko se Hellboy prvič pojavi na Zemlji, nato pa ga spremljamo pri številnih pustolovščinah, ki ga nazadnje pripeljejo do soočenja z zlobnim Rasputinom, ki želi s pomočjo Hellboya spustiti na plano uničevalske sile podzemlja.

Prav ta serija je padla v oči v Mehiki rojenemu scenaristu in režiserju Guillermu del Toru.

"Pri Hellboyju me je takoj pritegnila nazorna Mikova predstavitev, čudovita in izjemna. Poleg tega zna krasno povedati zgodbo, tke pripovedi, ki so mitične in domiselne. Lik Hellboya je svojstvena stvaritev - in zelo zabavna - tako močna, hkrati pa tako človeška, tako ranljiva. - Guillermo del Toro

Pred nekaj leti je del Toro izvedel, da načrtujejo po Hellboyu posneti film in vedel, da ga na svetu zmore posneti samo en človek - on sam. "S stripom sem postal zasvojen. Ko sem torej izvedel, da naj bi po njem posneli film, sem se odločno skušal prebiti do sobe, v kateri bi dobil priložnost reči: Jaz sem tip, ki bo posnel ta film," razlaga.

Producentoma Lawrencu Gordonu in Lloydu Levinu je bilo že po prvem pogovoru jasno, kakšen strasten občudovalec Hellboya je del Toro. "Nisva samo cenila nadarjenosti, ki jo je pokazal kot filmski ustvarjalec," pravi Gordon, "prevzelo naju je tudi njegovo razumevanje stripa in njegovo navdušenje. Zdelo se je, kot bi bil nekako z Mikom v sobi od prvega dne nastanka Hellboya."

V liku Hellboya je del Toro videl nenavadnega in prikupnega superjunaka, "ki bi v bistvu lahko dosegel veliko več. Rodil se je z izjemno močjo in je nesmrten, pa vendar si v življenju želi samo to, da bi se s pivom zleknil na kavč in z dekletom gledal nogomet - kot povsem običajen možak."

Mignola in del Toro sta se takoj ujela. "Od prvega trenutka mi je bilo jasno, da lahko ta film posname samo Guillermo," pravi Mignola. "Vanj je vnesel svojo osebnost. Sodi med mlajšo generacijo režiserjev, ki imajo radi stripe in jih jemljejo resno. Razumejo jih in v njih vidijo pristen filmski žanr."

"Tisti, ki stripov o Hellboyu ne poznajo, bodo uživali v njegovi humornosti in človeškosti. Film je zabaven in vizualni učinki so res izjemni, a konec koncev so zgodba in liki enako zabavni. To je film, kot se šika!" - Producent Lloyd Levin

Zgodbe Semen uničenja so bile za film odskočna deska. Scenarij se je razvil v zgodbo o očetu in sinu, o Hellboyu in njegovem mentorju Trevorju "Broomu" Buttenholmu, vodji B.P.R.D. Vnesli so tudi ljubezenski trikotnik med Hellboyjevo prijateljico Liz Sherman ter novim likom Johnom Myersom, mladim agentom FBI, ki postane Hellboyev tekmec za Lizino naklonjenost.

"Gre za čudovito stkano pripoved, krasno akcijsko pustolovščino," pravi Gordon. "Mene Hellboy spominja na Johna McClaina (Bruce Willis) v Umri pokončno ali Arnolda Schwarneggerja v Predatorju. Ima zelo podoben smisel za humor in je pravi akcijski junak. In tako kot Umri pokončno in Predator ima tudi ta film krasnega negativca Grigorija Rasputina."

Mignola je dal spremenjeni zgodbi blagoslov. "Na nekatere stvari sem v zadnjih desetih letih samo namignil, nekatere stvari so strnili in skrajšali. Rekel sem: Spremenite, kar hočete. Naj bo to vaša verzija."

Rezultat, nadaljuje Mignola, je zabaven hibrid. "Film obstaja v paralelnem vesolju glede na strip. Vodni superjunak Abe Sapien je na primer v stripu drugačen, Guillermo ga je osebnostno bolj razdelal in mu spremenil zunanjo podobo. A v duhu ostaja podoben mojemu, medtem ko je zlobni Sammael v celoti del Torova stvaritev. Ko se na vrhuncu filma spopadeta Hellboy in Kroenen, se zdi, kot bi se lik Mignole spopadel z likom Tora."

"Od nekdaj sem si želel posneti film o pošasti in ta ima neverjetne like, fantastične pošasti in izjemna prizorišča," pravi del Toro. "A v želji, da bi pritegnil ljudi, sem moral vplesti tudi nekaj čustev. To sem dosegel s pomočjo zgodbe med očetom in sinom: Broom je Hellboyja rešil in ga vzgojil kot sina, hkrati pa se boji njegove narave. Poleg tega pa sem to skušal doseči še s pomočjo Hellboyeve zagledanosti v Liz Sherman, ki je nekakšna variacija zgodbe o lepotici in zveri - čeprav gre tokrat v bistvu bolj za zgodbo o zveri in zveri," razlaga del Toro.

"Ron Perlman je Hellboy." - Guillermo del Toro

Hellboy nima samo dvojne narave dobrega in zla, za del Tora je Hellboy tudi deček, ujet v telesu moža "Hellboy ima telo polstoletne opice, po srcu pa je najstnik. Je zelo razvajen, zelo temperamenten in neubogljiv."

Že od vsega začetka sta se Mignola in del Toro strinjala, da lahko samo en igralec upodobi Hellboya. "Oba sva takoj vedela, da je to lahko samo Ron Perlman," pravi Mignola. "Obnaša se kot Hellboy. Je kot pripadnik delavskega razreda, kot nekdo, za katerega se zdi, da se mu je zgodilo že vse pod soncem. In ima idealen glas. Ko sem torej Guillerma vprašal, kdo naj bi po njegovem igral Hellboya, sva premerila drug drugega in čakala, kdo bo njegovo ime prvi izgovoril. In izgovorila sva ga hkrati."

Del Toro je s Perlmanom delal že pri Cronos in Blade II. Perlman je bil počaščen, ko mu je del Toro povedal, da piše scenarij z njim v mislih. "Pri Hellboyju mi je všeč, da se bori s pošastmi, a je tudi rahločutna duša. Je podel, je zabaven, je hiter."

Zavedal pa se je tudi, da se bo moral telesno izjemno dobro pripraviti na vlogo. "Zelo sem hvaležen, da sem skoraj leto dni pred začetkom snemanja izvedel, da pripravljajo Hellboya z menoj v mislih. Tako sem imel leto dni časa za priprave. V telovadnico sem zahajal pet ali celo šest dni v tednu, da bi postal kar najmočnejši."

"John Hurt kot Broom je videti natanko tak kot lik v stripu. Včasih sem pomislil, da sem očitno gledal Hurtonov fotografijo, ko sem risal ta lik. Bilo je kar srhljivo." - Mike Mignola

Broom vodi tajno organizacijo B.P.R.D., ki jo je ustanovil predsednik Roosevelt za borbo proti okultnim organizacijam med drugo svetovno vojno. "Gre za alternativni svet temu, ki ga poznamo," pravi del Toro.

Hurt dodaja: "Guillermo je režiser, ki ga zelo cenim. Poleg tega še nisem posnel podobnega filma - fantazijskega s pridihom človeškosti."

"Lepota te zgodbe v v tem, da s pomočjo pošasti proučujemo druge pošasti, ki ogrožajo človeški rod. Abe Sapien ima na primer izjemne telepatske moči in lahko vidi prihodnost, preteklost in lahko ugotovi, kakšen nekdo je, če se dotakne predmeta te osebe. Liz Sherman obvlada pirokinezo. Iz niča lahko ustvari ogenj. Vsakič, ko se zares razjezi, je bolje, če se ji umaknete s poti." - Guillermo del Toro

Hellboya so vzgojili skupaj z dvema neverjetnima bitjema, Abom Sapienom in Liz Sherman, ki imata nadnaravne sposobnosti. "Abe Sapien je skoraj superčlovek, človek-riba in zelo inteligentno bitje," razlaga del Toro. "Ima telo plavalca, čelo delfina in obraz ribe.."

Ko so igralcu Dougu Jonesu (Možje v črnem II, Mimik) ponudili vlogo Aba Sapiena, ga je del Toro mimogrede seznanil: "Oh, in mimogrede, riba boš." Jones ni niti trenil z očmi. "To res ni bilo presenečenje. Že veliko različnih bitij sem igral. Dvakrat sem bil kenguru, bil sem tudi nezemljam, ščurek, velik komar. Bil sem v bistvu vse, kar ima rep. Riba pa še nisem bil. Zanimivo pa je, da gre za enega lažjih likov, ki sem jih igral, saj ne nosim kostuma od glave do peta, ampak so name veliko stvari nalepili in je v njem zato velik del mene. Abe mi je všeč. Zelo je pameten."

O igralcih

Ron Perlman (Hellboy) že skoraj tri desetletja nastopa na filmu, televiziji in v gledališču. Nastopil je v filmih Quest For Fire (Bitka za ogenj), The Name of the Rose (Ime rože), City of Lost Children, Alien Resurrection (Osmi potnik 4), Blade II, Enemy at the Gates (Sovražnik pred vrati), Star Trek: Nemesis (Zvezdne steze), Looney Tunes: Back in Action, The Island of Dr. Moreau (Otok dr. Moreauja), Romeo Is Bleeding (Kri na soncu), Fluke, I Woke Up Early the Day I Died, The Adventures of Huck Finn, Sleepwalkers, Cronos, Happy, Texas, The Last Supper, When the Bough Breaks, Two Soldiers, The Woodcutter.

Tri leta je nastopal v nadaljevanki Lepotica in zver. Za vlogo je dobil zlati globus.

Na televiziji je nastopil v The Second Civil War, Mr. Stitch, The Adventures of Captain Zoom, A Town Has Turned To Dust, The Magnificent Seven, Wild World ter Operation Sandman.

John Hurt (Trevor "Broom" Buttenholm) je eden najbolj vsestranskih angleških igralcev. Na West Endu je debitiral leta 1962. Na televiziji se je prvič pojavill leta 1961, na izjemnem seznamu televizijskih vlog pa najdemo naslove Jaz, Klavdij, Zločin in kazen, The Naked Civil Servant.

Med filmi velja omeniti Midnight Express (Polnočni ekspres), The Elephant Man (Človek slon) - filma sta mu prinesla oskarjevski nominaciji za stranskega oziroma glavnega igralca - 1984, The Hit, Champions, A Man For All Seasons, Alien (Osmi potnik), Heaven's Gate (Nebeška vrata), White Mischief, Harry Potter and the Sorcerer's Stone (Harry Potter in kamen modrosti), The Field, Scandal, Dogville, Rob Roy, Captain Corelli's Mandolin, Love and Death on Long Island, Owning Mahowny ter All The Little Animals.

Selma Blair (Liz Sherman) je posnela filme V, Podle igre, To sladko bitje,Kill Me Later, A Dirty Shame.

O režiserju

Guillermo Del Toro je za svoj prvi film Cronos dobil nagrado kritikov na festivalu v Cannesu in devet nagrad mehiške filmske akademije. Je eden najbolj priznanih in iskanih mednarodnih scenaristov in režiserjev.

Je ljubitelj gotskega žanra grozljivk. Režiral je še filme Mimik, pri katerem je bil tudi koscenarist, Blade II, The Devil's Backbone.

Del Toro trenutno pripravlja več projektov, med drugim Mephisto's Bridge, sodobno gotsko zgodbo po romanu Christopherja Fowlerja Spanky. Pod okriljem American Zoetrope Francisa Forda Coppole pripravlja The Left Hand Of Darkness - dogajanje je postavljeno v Mehiko v štiridesetih letih 19. stoletja. The Coffin, ki ga bo produciral Jim Cameron, temelji na kultnem stripu z istim naslovom. At The Mountains Of Madness po romanu H. P. Lovecrafta pa pripravlja za DreamWorks.

Del Toro je avtor 500 strani dolge študije o filmih Alfreda Hitchcocka.

Komentarji

24.8. 2004 ob 19:34 zvezdica

ogleda ne priporocam nikomur, saj tako nesmiselnega in bedastega filma v zivljenu še nisem videl. dve uri popolnega dolgcasa in brezdomisljijskih likov! IT SUX!!!

— luka
26.8. 2004 ob 19:55

Slis se zanimivo... Bomo vidl, kako zadeva zgleda :)

— en tip
27.8. 2004 ob 2:47

Pa dobr ajde, če so vam mejhn ql fantastike al pa še bolš, če ste osamljeni in se počutite zdolgočaseni ...zraven si pivičko odpreš pa mine :)

— Bogo
28.8. 2004 ob 18:26 zvezdica

Čudovit film, eden boljših, ki ga bo večina prezrla, priporočam, če vam je le malo všeč znanstvena fantastika. Dve uri sta minili kot bi trenil!! HellBoy, tako človeški, da bi lahko bil resničen. Režiserjeva občudovanje tega junaka, se čuti v celotnem filmu. Za konec pa še zanimivo vprašanje »Kaj nas naredi človeške?«

— Danilo
28.8. 2004 ob 19:30 zvezdica

Komaj gledljivo in ne posebej izvirno. Parodija vseh nerealiziranih super junakov in vseh nadaljevanj Osmega potnika oz. MIB-a (pošasti so zelo podobne tistim iz katastrofalnega polizdelka Man in black, vendar tukaj se razmnožujejo nekontrolirano in kot po tekočem traku), pred nami je junak z osebnostjo drugorazrednega detektiva Mikea Hammerja, "duhovitež", mahnjen na čokolado in čili, zafrustriran zaradi svojega nečloveškega videza, rogovilež z nenormalno veliko pištolo. Njegovi pomočniki so plod režiserjeve omejene domišljije, saj je Abe (kartica št. 7) že poznana figura iz računalniške igrice Abe's world (prisrčen hibrid žabca in ribe), iskriva Liz pa je enakovredna ognjenemu piromanu iz stripa X-men. Agent FBI-ja je v tem stripovskem zmazku povsem nepotreben, saj samo nebogljeno opazuje dogajanje in zbeži vsakokrat, ko postane situacija nevarna. Prava stripovska zmeda, ki zaradi preobilice obrobnih likov (ne manjka niti kastrirani Rasputin in prehlajeni zombi Ivan (glej kartico št. 8 spodaj), ki je edini pričaral nasmešek na moja usta) in pretirane uporabe računalniško generiranih pošasti samo zmede gledalca, še sreča, da Liz (Selma Blair) ustvari s pomočjo pirokineze ognjen in eksploziven zaključek in malce omeji gledalčeve muke. Film bo verjetno zadovoljil samo strastne, hard-core ljubitelje MIB-a in X-men-a. Pa prosim brez nadaljevanja...

— Nakladač
30.8. 2004 ob 9:57 zvezdica

tako brezvsebinskega filma že dolgo ni bilo! Liki so popolnoma brezvezni, od znanstvene fantastike pa ostanejo samo hudi zvočni basi! Nikakor mi ne gre v glavo, da gre Kolosej zaradi tako butastega filma celo PRESTAVLJATI filme, ki jih vsi že dolgo nestrpno pričakujemo - beri film Termina, katerega premiero so zaradi "peklenščka" prestavili iz 2.9 na 16.9! Upam, da bo izginil tako hitro kot se je pojavil in prepustil prostor BOLJ KAKOVOSTNIM filmom. Sramota za Hollywood, producente, režiserja, NI VREDEN jabolčne peške!

— MIHC
30.8. 2004 ob 13:18

Zakaj je hellboy na sporedu(v mariboru)samo ob 22.10 sej to ni grozljivka.od vseh tistih ki bi radi film videli jih bo šlo gledat mogoče 10%.Zakaj ker je proepozno!!lljudem se ne da iti v kino ob 22tih(razen če jih res strašno zanima)otroci pa ne smejo!!

— hellnick
31.8. 2004 ob 10:30 zvezdica

Vreden ogleda, ampak samo za stripovske fane, ki razumejo stripe (konkretno in na splosno), ostali pa raje glejte enostavnejse filme, ki vas ne bodo tako zmedli. ;)

— uri
31.8. 2004 ob 12:55

Muvi je dobr! Sam ne mors verjet kolk pozn pridejo muviji v SLO... tole sm jest gledu vsaj pol leta nazaj ... beda!

— kr en
31.8. 2004 ob 14:35 zvezdica

zame je hellboy bolje gledat na divxu kot pa na filmskem plantu, zato ker je čist težko prebavit to zmešnjavo likov in scen. Nekaj scen je totalno smešni, ko si je brusil rogove ali pa ko ga je vlak udarjal v rogove. to mi je res vlilio nasmeh. Vendar take scene ne pomagajo dosti. Film si zasluži oceno 7/10 Terminal je sicer zanimiv, vendar ima 2 slabosti: viktor navorski je lik iz dežele krahozije, še sam ne vem kje je krahozija. Skoraj bi to imenovali slovenija, ki v njej divja državljanska vojna.

— nekdo
31.8. 2004 ob 19:40 zvezdica

Ne glede na to, da ima večina kritikov milijon stvari za sproblematizirati, gre v tem filmu v osnovi za lahkotno komično znanstveno-fantastik o. Četudi smo veliko večino scenarija že videli v mnogih drugih filmih, pa se kakšna izjava iz ust "Rdečega" vseeno sliši izjemno smešno. Zatorej, če hodite v kino zaradi dobre volje in ne zaradi globokoumnih dognanj in spoznanj, brž pot pod noge in se smejat!!!

— muca
31.8. 2004 ob 22:49

Film sm gledou ze kake pol leta nazaj in morma priznati, da je zanj škoda slehrnega bita, kaj šele tolarja!! Po kvaliteti režije sodi film vsaj deset let nazaj, pa še takrat je bilo veliko boljših!!!

— TheRealSlimSergio
2.9. 2004 ob 9:27 zvezdica

a.k.a. Salvatore iz filma Ime rože se je v Alien Resurrection učil globinskega potapljanja z nezemljskimi stvori. V tem filmu je to prepustil ubogemu bratu Frasierja, ki pa se ustraši (tako kot vsake druge stvari). Film me ni prepričal, sem veliko več pričakoval.

— Vlad, the Drakulya
2.9. 2004 ob 19:11 zvezdica

Izjemno frajerska ekranizacija kultnega stripa, ki kot za šalo obračuna s filmi Blade, Hulk, Aliens,Evil Dead, X-Men,Spawn in Dick Tracy. Obljubim ti, da bo vedno izgledal tako dobro, svoji najboljši prijateljici Liz Sherman (Selma Blair) zaupa Hellboy (Ron Perlman), sila zvezdniški superjunak, rdeča verzija Hulka, poslednji Mož X in član tajne elitne organizacije mutantov, ki morajo pod vodstvom profesorja Brooma (John Hurt) v kozji rog ugnati zloglasnega Rasputina (Doug Jones) ter njegove nacistične kolege. Divje zlobneže z vojsko podvodnih pošasti, ki so ob koncu druge svetovne vojne sklenili pakt s Hudičem in odprli časovni portal na drugo stran. The League of Extraordinary Gentleman 2? Ne, marveč zares izjemna, efektov polna, vseskozi zabavna, sila frajerska, navihana, črnohumorna in z zares pestro paleto pošasti nafilana ekranizacija kultnega stripa, ki jo odnese krepko čez večino podobnih filmov, s katerimi si lahko naš Hellboy zjutraj in zvečer brez sramu obriše rit.

— iztok gartner
2.9. 2004 ob 23:25

Orgazem specialnih ekeftov brez možganov, multipliciran z jajci neuničlivih pošasti, vsi so neuničljivi in vsi znova oživijo, nacist Kroner je ubit in znova oživi, junak filma je ognjevaren, pa se vseeno opeče in zatuli kot žival, nekatere sekvence so skregane z osnovno fiziko, za konec pa borba z materjo vseh pošasti in že smo pri Osmem potniku, kje pa je Sigourney Weawer? Ni je nikjer, ker si je že zdavnaj obrisala rit s takšnim pljunkom, kot je Hellboy, filma ne priporočam. Lep živozmešan pozdrav in :-)

— Barbarella
3.9. 2004 ob 20:47

Doug Jones je dobil vlogo Abea, ne pa Rasputina, ni čudno, da se ti je scefralo od tega puhoglavega naštevanja, Hellboy je komercialno uspešen strip, ni pa kulten, res lupaš v tri krasne, o brisanju določenih organov pa kdaj drugič, ko boš nehal kopirati Marcela.raje se posveti pevski karieri.

— Nakladač
4.9. 2004 ob 12:42

Vodstvu koloseja priporočam,da je čas da se začnejo rolat,kvalitetni filmi,pa naj si bodo za otroke ali pa za odrasle! Kar se tiče tega skropocala,pa mislim da tudi tisti zeleni nad nami ,niso mogli doumeti te bedarije oz bi še oni preklopili na poceni reklame za praške,saj se ta film že skoraj ne more z nobenim drugim primerjat! Mislim da je na sceni preveč ameriških komercijalnih filmov,in premalo evropskih,saj je v dostih primerih to bolj kvalitetno gledati kot pa am. lp

— Peter
5.9. 2004 ob 13:06

Film je hud :) nism si se uspeu to ugledat v kinu sam doma sm pa ze gledu in to ze pred 5mesci:) Uglaunm men je biu ql ... :)

— 5p0rg3t
6.9. 2004 ob 13:24

Ker očitno kolosej ne odobrava kritik,bom samo napisal da film priporočam vsem gledalcem Saj moramo gledati stereotip Amerike in njihovih idej,pa naj bo v filmu ali pa v resničnem življenju!

— pero
6.9. 2004 ob 17:27

Film, ki se začne za stripovskega obetajoče, za vse ki uživajo v igrici Wolfenstein zelo obetajoče, se žalostno nadaljuje, konča pa res bedno. Poleg Hellboya je notr še kup enih bednih "superherojev", za katere ne vemo od kje so pršli (našli so jih "bojda" v eni bolnici) in kateri pokvarijo že itak bedn scenarij, saj so popolnoma nepomembni za potek zgodbe. Škoda, ker ideja sama mi je še kar všeč.

— Calvin
13.9. 2004 ob 14:40

ta film mi je bil tut mal grozen ker je tist rubot k je biu drgač vedno z masko bil neki uperiran al kaj pa k je ustov pa ni meu maske gor je zgledu k en zombi

— kristjan
15.9. 2004 ob 19:28

EJ FISH GUY JE ZAKON! SM FILM JE PA KR NEKI :) (S9MEJTE SE *MWA*

— angel
16.9. 2004 ob 10:11 zvezdica

Če bi ga poimenovali DRAMA z navdihom komike in fantastike, bi mogoče še vžgalo, toda tega žanra pa ni vreden, mene so zavedli. Film ni slab, efekti in maska so enkratni, toda kot sem že rekel, premalo tega in akcije za tak žanr kot so ga obljubili. Zgodba je zanimiva. Jest bi ga šel gledat v vsakem primeru, samo v drugem pričakovanju in tako bi šel ven malo bolj zadovoljen, zato mislim da Koloseju v reklamah ni treba toliko nakladat, ker jim bomo nehal verjet.

— Obiskovalec Koloseja
16.9. 2004 ob 15:14

Najbolši film kar sm jih kdaj vido! Pohvale režiserju in vsem igraucem. THE BEST!

— jozo
28.9. 2004 ob 15:44 zvezdica

Kaj je rdeče, vroče in kriči? Ne, to ni dojenček v mikrovalovki (zgolj primer humorne ravni tega filma), temveč Hellboy, rezultat spodletelega okultnega poskusa obupanih nacistov, ki je zrasel v glavnega borca proti silam zla. Kajti film Hellboy nas skuša prepričati, da je najboljše (in edino) orožje proti zlu, prav zlo samo. Hellboy premore vse, kar mu zagotavlja dobro gledanost (vsaj v Ameriki). Spektakularno in napeto akcijo, obilico (sarkastičnega) humorja in klasično zgodbo o boju med dobrim in slabim. Obstaja le en problem, namreč milo rečeno bebava zgodba, ki ima poleg vsega tudi zelo vprašljivo moralo. Če nekako (z velikim zadržkom) gledalec še sprejme glavni moto filma, da je zlo včasih tako zelo negativno, da ga lahko premaga le drugo zlo, se še vedno postavlja vprašanje, če je res smotrno v ta namen uporabiti hudičev podmladek. Dobro, Hellboy res samo izgleda kot satan, v resnici pa je velika dobričina, pa vendar so se morali ustvarjalci filma vprašati, kako prepričati publiko, da je njihova poslednja rešitev rdeč možakar z rožički? Kako torej prodati nekaj povsem banalnega in že na prvi videz sumljivega? Jasno, gledalce je potrebno prestrašiti! Logika, ki se je obrestovala tudi predsedniku ZDA, se obrestuje tudi filmarjem. V vlogi negativca se tako znajdejo, kdo drug kot večni sinonim za zlo, nacisti. A to še ni vse! Ti nacisti se ukvarjajo z okultizmom in črno magijo. A tudi to še ni vse! Z njimi drži Darth Vader, oziroma tip, ki tako izgleda (in diha). Toda, ojoj prejoj, vse to se dogaja pod nadzorom nikogar drugega kot Rasputina, prav tistega, ki je ob prestol spravil rusko cesarsko družino in ki kljub 1000 in eni metodi usmrtitve še vedno vstaja od mrtvih. Logika filma je torej naslednja: Ko se zloba sedanjosti, združi z zlobo prihodnosti in preteklosti, zares ne ostane nič drugega, kot da nam pomaga hudičevo levo kopito. Toda če gledalec lahko pogleda preko teh absurdov in če ga ne moti, da na nivoju zgodbe gleda le novo reprizo Mož X, film postane celo gledljiv, pa četudi se gledalec proti koncu, bolj kot govorečim ruskim okostnjakom, smeji bizarnosti zgodbe in likov. To je pač film v stilu "pokončaj čimveč pošasti", ki enako učinkovito deluje tudi v streljaških računalniških igricah, kjer ni tako pomembno, zakaj se strelja, temveč kakšno orožje se uporabi in kako se "razmaže" ubiti nestvor. Kljub vsemu film premore dva ali tri malce bolj poglobljene trenutke, kjer se da zaslutiti, da bi se dalo iz dilem glavnih junakov iztisniti še kaj več, a že v naslednjem trenutku se protagonisti poženejo v dir ali borbo, tako da vse skupaj ostane na nivoju zbiranja simpatij pri gledalcih. Kljub vsemu gre pohvaliti razmeram primerno izbiro igralcev, še posebej kar se tiče glavnega lika, ki ga je upodobil vedno nekoliko podcenjeni in na stran potisnjeni Ron Perlman, ki je zaradi svojega obraza vedno igral zgolj čudake (no, deloma to seveda velja tudi za Hellboya). Zelo solidno se je odrezala tudi Selma Blair, saj se je odlično vživela v psiho, kot tudi fiziko svojega lika, vsaj kar se tiče njene mimike. Hellboy je tako res delček pekla. Pekla za možgane! A vseeno zabavna popestritev kakšnega popoldneva, vsaj za tiste, ki so prepričani, da pošasti slišijo le na ime nasilja. Toda, mar ni pošasten tudi tisti, ki v negativcih vidi popolne pošasti? Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
30.9. 2004 ob 15:12

in vse ostale, ki govorijo o neumnosti in kopiranju drugih filmov. Kdo tukaj SUX, je predvsem distributer, ki pripeljal film narejen za fane komiksov (svetu znanega Hellboy-a, ki zgodovinsko stoji pred X-meni in MIB, torej je kopiral kdo drugi, a ne?) in ga prodaja kot sci-fi. To je isto, kot ce bi omenjene neumne MIB prodajal kot romanticko komedijo s akcijskim navdihom, sorry.

— Mike
22.10. 2004 ob 12:06 zvezdica

Gledal sem ga 2x na divx-u. Se mi zdi, da če bi dal vse te komentarje na kup in jih malo zmešal, bi verjetno dobil pravo oceno tega filma. Stvar je in ni zanimiva. Zanimiva je glede vizualnih učinkov, maske in specialnih efektov, tako, da ga iz te perspektive priporočam za ogled. Malo manj pa je zanimiv glede vsebine oziroma same zgodbe. Će bi ga lahko ocenil na lestvici ocen od 1 do 5 bi mu prisodil oceno 3.

— S56RKW
4.1. 2005 ob 18:30

dd gdo bi šu to gledat hellboya d kaksn naslov mi gre ze sam na bruhanje če slišm ta naslov hellboy pa un si utrga roge al krneki sej ne gledamo izganjalke vampirjev tm su tut ene sluzaste stvor trgajo al jim pa una. hočm rečt ker bedak bi pusnel ta film!

— tini

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.