Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Hellboy II: Zlata armada

akcijska domišljijska pustolovščina
Film režiserja Favnovega labirinta
Podnapisi
Na sporedu od: 11.9.2008, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Guillermo Del Toro po stripu Mike Mignola
Režiser Favnovega labirinta nas znova vabi v srhljivi fantazijski svet nadnaravnih bitij, ki bivajo med nami. A starodavno premirje s človeštvom se nekega dne konča. Brezvestni tiran želi zavladati svetu, zato iz onostranstva pripelje najbolj srhljive pošasti, ki jih lahko ustavi le rdeči silak Hellboy. Tudi on prihaja iz pekla, a se je odločil pridružiti skupini, ki varuje človeštvo, spričo strahovitih in krvoločnih sovražnikov pa bo tokrat moral pošteno zasukati pesti in neusmiljeno obračunati s stvori.

Hellboy se silovito bori, ko ga kliče dolžnost in ga pozove njegov delodajalec, tajni Urad za paranormalne raziskave in obrambo (tajna organizacija, ki jo je l. 1943 ustanovil Roosevelt in uporablja skrivno tehnologijo, skrivnostne moči in mrežo operativcev z nadzemeljskimi zmožnostmi, da branijo svet pred nasilnejšim nadnaravnim). Vendar bi precej raje lenaril s cigaro v ustih, pivom v roki in v družbi svoje pirokinetične punce Liz ter njunega legla mačk. Toda usoda ima zanju drugačne načrte.

Potem ko propade starodavno premirje med človeštvom in prvotnimi Sinovi Zemlje, izbruhne pravi pekel. Princ Nuada iz podzemnega sveta se je po dolgih stoletjih naveličal popuščati ljudem. Zato kuje načrt, kako bo obudil že dolgo spečo Zlato armado ubijalskih strojev, ki bo povrnila, kar pripada njegovemu ljudstvu. In vsa čarobna bitja bodo lahko spet svobodno hodila po Zemlji. Samo Hellboy ga lahko ustavi in reši svet pred uničenjem.

O glavnih likih

Hellboy
Rodil se je v peklenskem ognju in že kot otrok je bil poslan na zemljo, da bi širil zlo. Toda iz rok okultnih nacističnih sil ga je rešil miroljubni dr. Trevor Broom, ki ga je vzgojil v enega najbolj nenavadnih junakov. Zdaj se mora pomeriti z neusmiljenim princem in njegovo vojsko plenilcev. Čeprav je rdeč, rogat in nerazumljen, s svojo kamnito roko vnaša red na Zemljo. In če orjaška pest ne pomaga, ima na voljo še svojo ljubico, križanca med puško in revolverjem s kroglami, velikimi kot stekleničke otroške hrane.

Liz
Pirokinetična Liz Sherman se je šele začela privajati na neverjetne moči, ki so se prvič pokazale pri 11 letih in žalostno terjale življenja njene družine. Zaradi njenega daru so se ji vsi izogibali in prvi približek družine je našla šele v tajnem Uradu. Pa ne le družino, tudi ljubezen svojega življenja, Hellboya. Ko je treba, si zamrmra "Ogenj ni moj sovražnik, je del mene," in nasprotnike zasuje z ognjenimi kroglami.

Abe
Skoraj 150 let star vodni empat in genij Abe Sapien zna brati zgodovino in prihodnost predmetov in ljudi. Nepopravljivi kavalir je neskončno prijazen in nor na gnila jajca. Zunaj vode mora uporabljati potapljaško obleko, da preživi.

Johann
Najnovejši pripadnik Urada je protoplazemsko bitje, ki lahko začasno prevzame telo drugega bitja ali predmeta, obvlada teleplastijo in biva v debelem kombinezonu, da njegova plinasta ektoplazma lahko nastopa kot prepoznavno bitje.

Manning
Posebni agent Tom Manning, zadolžen za povezavo Urada in FBI, se že dolga leta trudi prikriti obstoj tajne skupine superjunakov. Čeprav je uspel preprečiti vrsto člankov in objav, mu Hellboy nazadnje popolnoma onemogoči delo in se sredi Manhattna, čeprav nehote, razkrije javnosti.

Princ Nuada
Neusmiljeni vodja čarobnih bitij se je uprl volji svojega očeta in sklenil prebuditi neustavljivo mehansko vojsko, imenovano Zlata armada. Iz izgnanstva se je vrnil v kraljestvo Bethmoora, da bi povrnil tisto, kar misli, da je bilo čarobnim bitjem ukradeno - zemljo in svobodo. Zaveda se, da bo potreboval pomoč dobrih, slabih in ... najslabših.

Princesa Nuala
Brezčasna lepotica je na videz izredno podobna svojemu bratu dvojčku, celo tako zelo sta povezana, da čutita isto, delita si rane in bolečine. Vsaka brazgotina, ki je zaznamovala bratov obraz, se je zarisala tudi na sestrinega. Miroljubna in poštena hči Kralja Balorja dobi v varovanje zadnji del krone, ki lahko oživi Zlato armado, zato postane tarča svojega brata in njegovih pošasti.

O produkciji

Hellboyeve prve dogodivščine je Dark Horse Comics objavil l. 1994. Leto prej je Guillermo del Toro debitiral kot režiser z grozljivko Cronos, v kateri je v glavni vlogi nastopil Ron Perlman. Bolj ko je njegova kariera uspevala, bolj pozorno je spremljal Mignolovo stvaritev kot morebitni prihodnji projekt.

Režiserjevo zanimanje je Mignolo presenetilo, saj je bil prepričan, da bodo njegovi antijunaki vedno ostali zgolj na papirju. Toda ko sta se srečala, sta se takoj dogovorila za projekt in tudi to, da bo Hellboya igral Ron Perlman.

V svetu lepih in postavnih junakov, ki z bleščečimi nasmeški širijo ameriške vrednote, je bil Hellboy prava osvežitev.

V nadaljevanju filma so hoteli njegovo zgodbo predstaviti še malo širše in vanjo vplesti več bitij, ki naseljujejo njegov svet. Pri tem sta Mignola in Del Toro združila moči in nastali so Wink, Angel smrti in cela vrsta malih skrivnostnih pokvarjencev. V drugem filmu so se lahko končno tudi lotili mitologije in nadnaravnega, česar se v prvem filmu, ki je pravzaprav predstavil samega junaka, niso niti dotaknili. Tokrat se Del Toro tudi ni držal običajnega vzorca nadaljevanj, v katerih vsaj delno opišejo dogajanje iz prejšnjih delov. Ne, s tem se ni hotel več ubadati, v prvem filmu je bilo povedano vse, zato za ponavljanje v drugem filmu ni hotel izgubljati časa. In ko je bil svet spet na papirju v nevarnosti, je samo dvignil telefon in izvirna ekipa je takoj prihitela, da bi ga rešila.

Del Toro jih je tokrat popeljal ne samo v nove dogodivščine, temveč tudi v nove svetove, kot sta trolska tržnica in kraljestvo Bethmoora, česar v prvem filmu, ko so se pretežno potikali po kanalizacijah in daleč od oči javnosti, niso bili deležni.

Razlik je še več. v prvem filmu so se spopadali z velikanskimi pošastmi, tokrat imajo najprej opraviti z majhnim in celo prikupnim napadalcem.

In treba je povedati, da je bil po obsegu posebnih učinkov, animatronike in računalniške grafike izjemno obsežen projekt, za nekatere ustvarjalce celo najzahtevnejši doslej.

Komentarji

18.8. 2008 ob 16:34

dober film, čeprav slabi fant glih ni nevem kaj.
Pa še to, če bodo filmi(ta, hellboy, narnia2, ........) prihajali s takimi zamudami bodo bolj slabo gledani v kinih.

— Boyhell
27.8. 2008 ob 2:00

film ni tako dobr kot zgleda, predvsem me je razočaral, boste sami vidli, kar je prevč je preveč ( znanstvene fantastike ).
Najbolj me moti to da so zelo malo pozornosti posvečali videz likov, ki igrajo v filmu.

— billy
28.8. 2008 ob 9:07

Film ni senca 1 delu

— 10/6.5
29.8. 2008 ob 9:51

Je res pa da so hudobni liki u krizi.Js bi kmal bruhu k sm un gledu.Pa un oce je k en jelen

— Bubcjen
6.9. 2008 ob 2:00

Da ne bi pričakovali da bo Hellboy bolši kot The Dark Knight, ker ni. Js sm si oba filma ogledu in vam povem da ta hellboy 2 je prekleto dober, šmešen in spektakularn.

— punkdonnie
13.9. 2008 ob 2:00

Film mi je bil zelo všeč in si ga bom zagotovo ogledal še enkrat. Liki so fantastični... a je drugo sploh še treba povedat?

— The dark angel
13.9. 2008 ob 19:22 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj. Zgodba ni ne vem kako globoka, ampak te potegne, da komaj čakaš, kaj se bo zgodilo. Izdelava likov sicer ni nekaj posebnega, prav tako scenarij, ampak je prijeten film. Tako, za petek zvečer.

— Marogica
13.9. 2008 ob 19:35

zakon film jz ga priporočam....tok da.....

— CuC
14.9. 2008 ob 14:34

Ko sem šel v kino, sem pričakoval zares dober film. Bil je pa popolno razočaranje, vam ga odsvetujem. Bolje, da grete gledati tisto pando kot to, nobene vsebine, napetosti, ničesar. Sem bil popolnoma razočaran.
Alen Andres

— Alen Andres
15.9. 2008 ob 2:00

Hellboy je klasika!!!

— Abe
15.9. 2008 ob 12:06

TA FILM JE FUL ZAKON KER JE HALBOY KUL V TEM FILMU

— KOLOSEJ
17.9. 2008 ob 2:00

Hellboy je car med stripovskimi filmi,del Toro pa itak rastura...
Je pa res,da je prvi del nekoliko boljši,vsaj zame.
Hellboy I 5,Hellboy II 4/5

— marinjo
19.9. 2008 ob 14:28

krneki

— krneki
20.9. 2008 ob 17:07

K vragu s kritikami ... film je freakin' awsome!
TREBA VIDT, še posebej na Bigscreen ...

Badguy je car, Hellboy je itak poln svojih izjav, celo Abe začne malo bolj živeti. In efekti ... svaka čast ... vidi se, da gre za istega režiserja kot Panov labirint ... zato ker je nekaj svežega ... nekaj novega ... nekaj veličastnega.

Akcija brez primere

Mora biti nadaljevanje ... ker tole je pač preveč dobro, da bi se nehalo.

— Darakna
21.9. 2008 ob 2:00

fil je zelo cool saj tu lepo prikazuje kako smo si ljudje različni in da večina nas glega ljudi po veri obliki in po obnašanju.jaz pravim nismo vsi popolni.

— klavdija
24.9. 2008 ob 19:16

kaj ste pametni film je čist dobr. če vn ni ušeč zakva ga pol gledate bedaki

— hellboy
25.9. 2008 ob 14:16

Sem že gledal HellBoy I zelo napeto-zanimivo-akcijsko!

film priporočam gledalcem nad 11 let

film je fantastičen in akcijski se priporoča

LP
Pridni115(ŽAN)

— pridni115
26.9. 2008 ob 17:02

ta fil je hud kot moj brat

— livakovic eeddiinn
28.9. 2008 ob 16:16

DOBR FILM!

— ELZAN
1.10. 2008 ob 2:00

zlo dobr film se splača gledat.

— Yuri
3.10. 2008 ob 16:30

to morm it gledat

— rok
5.10. 2008 ob 2:00

ČE PROU SEM ŠELE 7 LET STR JE FILM SVETOVN MOGU BI BIT NOMINIRAN ZA10000000 OSKARJU ŠOU SM GA GLIDAT KR TRIKRAT

— MIHA
5.10. 2008 ob 17:24

Super zadeva! Taki cist odpicen svet Del torra. Prvi del Hellboya je sicer dober ampak tud ta ni svoh. Ni to zaj neki supe hud film, ampak je definitivno nekaj drugacnega s kancom humorja za piko na i.

— lion
13.12. 2009 ob 19:05

FILM HELLBOY 2 ZLATA ARMADA JE ODLIČEN LE PREKRATEK JE.

— ALEN
22.12. 2009 ob 18:38

Film HELLBOY 2 THE GOLDEN ARMY je zzzzzzaaaaakkkkkkkkkooooooooonnnnnnnn

— leon

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.