Kolosej
Film distribucije Fivia

Rop

akcijski, kriminalka, drama, triler
Svet se vrti okoli ljubezni. Ljubezni do zlata.
Na sporedu od: 26.9.2002, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Scenarij: David Mamet
Režija: David Mamet

Vprašanje: Okoli česa se vrti svet?

Joe Moore (Gene Hackman) ima mlado ženo, denar in službo, ki jo obožuje. Joe je namreč ropar. Njegova poklicna pot je na kocki, ko ga pomotoma posname varnostna kamera. Njegov preprodajalec Bergman (Danny Devito) mu noče plačati plena, žena (Rebecca Pidgeon) pa ga morda vara z Bergmanovim sorodnikom (Sam Rockwell). Moore in njegova družabnika Bobby Blane (Delroy Lindo) in Pinky Pincus (Ricky Jay) so brez prebite pare, prevarani in izsiljevani. Moore in njegova ekipa morajo zato opraviti še zadnji, najbolj drzen rop od vseh.

Bo Bergman naznanil Moorea policiji? Bo Mooreova žena izbrala mlajšega? Si bosta Blane in Pincus premislila ter pobegnila? Komu se lahko zaupa in koga se bo izdalo? Bo tisti, ki je lagal enkrat, lagal ponovno? Kdo se bo smejal zadnji in kdo se sploh ne bo smejal?

Odgovor: Svet se vrti okoli ljubezni. Ljubezni do zlata.

Igralci

Gene Hackman (Joe Moore) je debitiral v Lilith s soigralcem Warrenom Beattyjem. Njun drugi skupni film, Bonnie in Clyde, mu je prinesel prvo nominacijo za oskarja. Drugo nominacijo je dobil za Nikoli nisem pel za svojega očeta in tretjo za Mississippi v plamenih. Za svoje nepozabne vloge je dobil dva oskarja, prvega za glavno vlogo v Francoski zvezi, drugega pa za stransko vlogo v Neoproščenem, tri zlate globuse, dve nagradi britanske filmske akademije in ameriškega gledališkega društva, priznanje za najboljšega igralca na cannskem festivalu ter mnoge druge.

Gene Hackman se je rodil v Kaliforniji, odraščal pa v Illinoisu. Pri šestnajstih se je pridružil marincem, kjer je postal radijski operater. Potem ko so ga odpustili iz vojske, je delal na radiu in televiziji ter se kmalu odselil na Zahodno obalo. Njegov gledališki prvenec je bila Radovedna gdč. Caraway. Kmalu zatem je odšel v New York, kjer se je začela njegova velika filmska kariera. Ko Hackman ne snema filmov, slika, pilotira in dirka z avtomobili. Slovi tudi kot strasten filmski zbiralec.

Njegovi najbolj znani filmi so: Francoska zveza, Bonnie in Clyde, Nikoli nisem pel za svojega očeta, Mississippi v plamenih, Neoproščeno, Zamenjava moštva, Dvakrat v življenju, Za vsako ceno, Državni sovražnik, Celica smrti, Kletka, Družinski zagovor, Škrlatna plima, Kdo bo koga, V plamenih Nikaragve, Moč, Hitri in mrtvi, Ozek prehod, Nekontrolirani ogenj, Geronimo, Paket, Nočni premiki, Za sovražnikovo črto. Nazadnje smo ga videli kot odličnega Royala Tenenbauma v komediji Veličastni Tenenbaumi.

Danny Devito (Bergman) je igralsko kariero začel na gledališkem odru. 1975 je z ženo in igralko Rheo Perlman napisal in produciral Minestrone, ki so ga dvakrat prikazali na cannskem filmskem festivalu in je bil preveden v pet jezikov. Kasneje je napisal in produciral 16 mm črno-beli The Sound Sleeper. Prvi dolgometražni film je bil The Ratings Game. Leta 1987 je DeVito režiral Vrzi mamo z vlaka, kasneje pa so se mu pridružili Vojna zakoncev Rose, Hoffa in Matilda. Nazadnje je režiral Smrt Smoochyju, v katerem igrata Robin Williams in Edward Norton.

1992 se je pridružil producentoma Michaelu Shambergu in Stacey Sher iz Jersey Films. Sodelovali so pri Erin Brockovich, Človek z lune, Šund, Daleč od oči, Kdo bo koga, Hoffa, Matilda, Živeti na ves glas in Kdo je ubil Mono. V večini teh filmov je DeVito tudi igral. Preostala filmografija: Let nad kukavičjim gnezdom, Junior, Nori profesor, Jack the Bear, The Big Kahuna, The Virgin Suicides, Batman se vrača, Dvojčka, Romancing the Stone, Dragulj z Nila, Ruthless People, Trgovca brez sramu...

Rebecca Pidgeon (Fran) je nazadnje igrala v Državni in Glavni, kjer so bili njeni soigralci Alec Baldwin, Phillip Seymour Hoffman in Sarah Jessica Parker. Pred tem je posnela Španskega zapornika. Oba filma je režiral njen mož David Mamet.

Študirala je na Kraljevi akademiji dramskih umetnosti v Londonu in igrala v mnogih gledaliških predstavah: Stara soseska, Oleanna, Nevarni kot, Vetrogončič, Šola za škandal, Ko smo bile ženske, Prikloni se... Na televiziji je igrala v Stričku Vanji, Kampanji, She’s Been Away in The Water Engine. Je tudi pevka in glasbenica. Dve plošči je posnela z britansko skupino ljudske glasbe Ruby Blue in štiri samostojne plošče.

O scenaristu in režiserju

David Mamet je Pulitzerjev nagrajenec in dvakratni oskarjev nominiranec ter režiser, esejist, romanopisec in pesnik. ROP je njegov osmi film (Hiša iger, Things Change, Umor, Oleanna, Španski zapornik, The Winslow Boy, Med Državno in Glavno), ki ga je režiral in napisal scenarij, potem ko je opazno stopil v filmski prostor s Hišo iger na filmskem festivalu v New Yorku leta 1987.

Rodil se je v Čikagu, njegovi starši so bili ruski Židje. Šole je obiskoval v Vermontu, kjer je kasneje tudi učil igro. Kmalu je ustanovil St. Nicolas Company s še dvema sošolcema. Potem se je preselil v Čikago.

Njegov prvenec je bila igra Seksualna perverzija v Čikagu. Za svoj prispevek ameriškemu gledališču je bil večkrat nagrajen. Pisal je tudi za druge režiserje. Njegovi so scenariji Sodba (Lumet), Poštar vedno zvoni dvakrat (Rafelson), Nedotakljivi (DePalma), Nismo angeli (Jordan), Pasji dnevi (Levinson). Napisal je tudi precej knjig za otroke, več knjig esejev in dva romana.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.