Kolosej
Film distribucije Fivia

Hector in iskanje sreče

pustolovska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 25.12.2014, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Maria Von Heland, Peter Chelsom, Tinker Lindsay
Režija: Peter Chelsom
Režiser romantičnih komedij Igra usode in Zaplešiva predstavlja radoživo zgodbo o Hectorju, malce čudaškemu psihiatru, ki ima dovolj svojega enoličnega in na videz popolnega življenja z dekletom Claro. Počuti se kot prevarant: nikoli še ni zares okusil življenja, a kljub temu svetuje pacientom, ki z njegovo pomočjo niso nič srečnejši. Zato se odloči, da se reši okov rutinskega življenja in se oborožen s pogumom in otroško radovednostjo poda na popotovanje okoli sveta v upanju, da bi odkril recept za pravo srečo. Tako se prične veličastna pustolovščina s humorno zabavnimi zapleti.

»Ne bi se smeli toliko ubadati z iskanjem sreče, ampak s srečo v iskanju.« - – Profesor Coreman

Hector (Simon Pegg) je malce čudaški psihiater, ki ima dovolj svojega enoličnega in na videz popolnega življenja. S svojim »popolnim« dekletom Claro (Rosamund Pike) živi v »popolnem« londonskem stanovanju. Vsako jutro zajtrkuje enako, spije kavo iz iste skodelice in se odpravi po isti poti v ordinacijo. Nekega dne ga spreleti, da izgublja potrpljenje s pacienti, ki niso nič srečnejši. Začne se spraševati, kaj je sreča, in ugotovi, da nima pojma.

Clari pove, da se počuti kot slepar, saj življenja sploh še ni zares okusil, pa vseeno daje nasvete pacientom. Sklene, da bo zapustil življenje, ki mu vlada rutina, in poskusil nekaj novega. Oborožen z levjim pogumom in otroško radovednostjo se poda na popotovanje okoli sveta, v upanju, da bo odkril recept za pravo srečo. In tako se začne Hectorjeva življenjska odisejada s huronsko smešnimi zapleti.

Film je priredba istoimenske francoske knjižne uspešnice Françoisa Lelorda. Režiral je Peter Chelsom, v pestri mednarodni igralski zasedbi pa so Simon Pegg, Toni Collette, Rosamund Pike, Stellan Skarsgård, Jean Reno in Christopher Plummer. Snemali so na štirih celinah, in sicer v Severni Ameriki, Evropi, Aziji in Afriki.

Simon Pegg (Hector) je igralec in scenarist, ki je zaslovel s televizijsko serijo Spaced, nadaljeval pa z uspešnicami Shaun of the Dead (2004), Misija: Nemogoče III (2006), Hot Fuzz (2007), Zgodbe iz Narnije: Potovanje Potepuške zarje (2010), Misija: Nemogoče – protokol duh (2011), Tintin in njegove pustolovščine (2011), Paul (2011), Zvezdne steze (2009), Ledena doba 3: Zora dinozavrov (2009), Pr'konc sveta (2013), Divja salsa (2014), Škatlarji (2014). Trenutno sodeluje pri snemanju filma Misija: Nemogoče 5.

Rosamund Pike (Clara) mednarodnemu občinstvu je najbolj znana iz Bondovega trilerja Die Another Day, sicer pa je kariero začela na odrskih deskah, kamor se še vedno vrača. Filmski debi je doživela ob Albertu Finneyju v A Rather English Marriage in na TV v BBC-jevi nadaljevanki Wives and Daughters z Michaelom Gambonom in Francesco Annis. Igrala je tudi v nadaljevanki Love in a Cold Climate, v trilerju v slogu dokumentarca Promised Land Hotel izraelskega režiserja Amosa Gitaija, ob Johnnyju Deppu v The Libertine, v Doom, Screen Test, Fracture in Fugitive. Je edinka dveh opernih pevcev in je odraščala v Londonu. Pri šestnajstih so jo sprejeli v slavni National Youth Theatre, kjer je vrhunec dosegla pri osemnajstih z glavno vlogo v Romeu in Juliji. Med študijem na Oxfordu je nastopala v gledališču, med počitnicami pa je na Japonskem nastopala v gledališčih v Osaki Kjotu in Tokiu. Tam je tudi dobila prvo vlogo v filmu A Rather English Marriage.

Toni Collette (Agnes) se je rodila in odraščala v Avstraliji, mednarodno slavo pa je požela leta 1994 v avstralskem filmu P.J. Hogana Muriel se poroči (Muriel's Wedding), za vlogo pa prejela tudi dve nagradi avstralskega filmskega sklada ter nominacijo za zlati globus. Kariero v filmu je začela z vlogo v filmu Spotswood, sledila pa je vloga matere v Šestem čutu, za katero je bila nominirana za oskarja. Pojavila se je v filmih Shaft, Emma, Ure do večnosti, Žametne noči, V njenih čevljih, Vse o fantu, Nevarna smer,… Nominirana je bila tudi za nagrado tony za svoj broadwayski debi v muzikalu The Wild Party.

Stellan Skarsgard (Edward) je švedski igralec, ki je 16 let ustvarjal v Kraljevem dramskem gledališču v Stockholmu, pri filmu pa debitiral z vlogo v švedskem filmu The Simpleminded Murderer. Za to vlogo je dobil nagrado za najboljšega igralca na Berlinskem festivalu. Je eden najbolj delavnih in nadarjenih evropskih igralcev, ki ga k sodelovanju vabijo najuspešnejši hollywoodski režiserji. Med prvimi opaznimi vlogami je tista v Lovu na Rdeči oktober. Kritiki so ga hvalili za vlogo v drami Neznosna lahkost bivanja, Dobri Will Hunting, Amistad, Lom valov in številnih drugih. Svojo igralsko pot je začel s priznanima režiserjema Alfom Sjobergom in Ingmarjem Bergmanom. Videli smo ga tudi v kontroverznem Dogvillu ob Nicole Kidman, Kralju Arturju, trilogiji Pirati s Karibov, muzikalu Mamma Mia!, Maščevalcih,…

Jean Reno (Diego Baresco) je uspešen francoski igralec španskega rodu. Rojen leta 1948 v Casablanci, kamor so se njegovi andaluzijski starši zatekli pred Francom, je prišel v Pariz šele leta 1970. Zanj je bilo odločilno srečanje z režiserjem Lucom Bessonom, ki mu je najprej zaupal majhno vlogo v svojem Podzemlju (1985), potem pa opazni vlogi v filmih Velika modrina (1988) in Nikita (1990). Leta 1994 je postal glavni junak njegovega Leona. Jean Reno ima prav poseben dar za komedije, med katere sodi tudi film Zapri gobec. Leta 1993 je zablestel v komediji Obiskovalci, ki je v Franciji dosegla fenomenalen uspeh. V filmu Noč na letališču (2002), v katerem je zaigral skupaj z Juliette Binoche, se je poskusil tudi v romantični komediji. Uspešen je tudi čez veliko lužo. Pod taktirko Lawrenca Kasdana je leta 1995 posnel Francoski poljub; naslednje leto je igral v filmu Briana De Palme Misija: Nemogoče, leta 1998 pa v filmu Rolanda Emmericha Godzilla. Letos smo ga videli tudi v komični drami Moje poletje v Provansi.

Christopher Plummer (profesor Coreman) ima za seboj 50 let uspešne gledališke in filmske kariere (nastopil je v več kot 100 filmih). Za svoje gledališke nastope je dobil številne nagrade, na filmu pa se je prvič pojavil v filmu Sidneyja Lumeta Stage Struck. Sodeloval je v filmih Mož, ki je hotel biti kralj, Bitka za Anglijo, Padec rimskega cesarstva, Stage Struck, Waterloo, Zvezdne steze 6, 12 opic, Moje pesmi, moje sanje, Prebujena vest (nominacija za oskarja), Čudoviti um, Rad mora imeti pse, Zaklad pozabljenih, Syriana, Insajder, V višave, 9,... Na televiziji je med drugim nastopil v Pesem ptic trnovk, Hamlet at Elsinore, Nuremberg, Little Moon of Alban. Napisal je avtobiografijo In Spite of Myself.

Peter Chelsom (režiser) se je rodil v Blackpoolu na severu Anglije. Šolal se je za fotografa, vendar se je po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih vpisal na London's Central School of Drama, kjer je študiral 3 leta. Naslednjih 10 let je delal kot igralec (imel je glavne vloge v TV nanizankah, filmih in gledališču), nato pa se je odločil za scenaristično in režisersko kariero. Poleg režiranja tudi poučuje. Med drugim je predaval na Actor's Institutu in v New Yorku vodil seminarje za igralce. Pogosto je bil nominiran za nagrado BAFTA, veliko pa ga vabijo na različne filmske festivale po vsem svetu. Njegov režiserski prvenec je bila uspešna romantična komedija Poslušaj mojo pesem (Hear My Song). Drugi film je bil Funny Bones, hollywoodski film z Oliverjem Plattom, Jerryjem Lewisom, Leslie Caron in Lee Evansom. Sledil je še Mogočni par z odlično igralsko zasedbo (Sharon Stone, Gillian Anderson, Gena Rowlands, Harry Dean Stanton in Kieran Culkin). Poleg Igre usode je režiral še Mesto in dežela (Town and Country), Zaplešiva (Shall We Dance? ) in Hannah Montana.

Komentarji

27.12. 2014 ob 21:43

Filem je odličen, gledala sem ga za 1x samo 1x vendar bi ga lahko se 1x saj je res zanimiv in realen :)

— cebelica*
11.1. 2015 ob 7:34 zvezdica

Kar ni uspelo ustvarjalcem filmov "Eat Love Pray" in "Nenavadno potovanje Walterja Mittya" je vsekakor uspelo ustvarjalcem tega filma. Gledalec se sprva boji, da bo film kicast in namensko solzav, pa tudi potovanje v iskanju srece je bilo ze milijonkrat videno, tako da se clovek vprasa: zakaj sploh snemati film, ki ima tako podobno zasnovo kot njegovi predhodniki? Odgovor se glasi: ket je tokratna filmska ekipa zares prva, ki ve, kaj dela. Ne razumite me napak, tudi ostali poskusi tovrstnih filmov so bili solidni, a so se vedno le poskusi... Film V iskanju srece pa je mnogo vec: medtem, ko se gledalec sprasuje, ali bo film kicast ali ne, ga vsebina nepricakovano zagrabi in naenkrat se z glavnim junakom cudite in sprasujete kaj je sreca.

Pa se malenkost o igralski zasedbi. To, da je Chistopher Plummer bil najboljsa izbira za glavno zacimbo v filmu, ni nikakrsna skrivnost. Da zna naravnost sijati, nas je preprical ze pred petdesetimi leti v filmski adaptaciji "Moje pesmi, moje sanje". Ampak nekaj drugega je, kar filmu daje nepricakovano dodano vrednost... Izbira glavnega igralca.
Moj cudni hobi je spremljanje bolj neznanih igralcev; tistih, ki vecinoma igrajo stranske vloge in nato opazovati, ce jim uspe preboj in preko katere vloge. Moram priznati, da Simon Pegg nikoli ni bil na moji listi zanimivih igralcev. Ze njegov obraz je tako povprecen, da sploh ne opazis, da je prisoten ... Tak je BIL Simon Pegg ... dokler ni dobil glavne vloge. Njegova skrivnost je namrec v zanimivosti njegove duse. Resno - taksnih stvari se ne da odigrati: to imas ali pa tega nimas. In on je v tem filnu, v tej vlogi, mojstrsko lupil svoj karakter, kot bi odstranjeval sloje cebule: dokler ne pridemo do centra, sredice njegove biti ter tudi biti vsakega posameznika v dvorani, saj smo bili prav mi tisti, ki smo mu sledili na potovanju. Sredisce pa je luc. Cista svetloba.

A kaj bi tu dolgovezili o notranji sporocilnosti film. Raje ga pojdite gledat! Prvi film po dolgem casu, za katerega boste rekli: "Zakaj pa je bila kinokarta tako poceni? Ravnokar sem odkril smisel zivljenja in za to sem placal ... 5.85€?!" :-)

Bodimo torej srecni. In jezni. In prestraseni. Ali pa kar vse naenkrat in opazujmo, kaj se zgodi. :-)

— jesse45613

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.