Kolosej

Happy, Texas

komedija
Na sporedu od: 9.3.2000, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Phil Reeves
Režija: Mark Illsley

O vsebini

Film HAPPY, TEXAS, ki je bil premierno prikazan na filmskem festivalu Sundance (kjer je Steve Zahn prejel posebno nagrado žirije za vlogo v komediji, Mrak Illsley pa je bil nominiran za glavno nagrado žirije), spremlja dva pobegla zapornika, Harryja Sawyerja (JEREMY NORTHAM) in Wayna Wayna Wayna mlajšega (STEVE ZAHN), katerih edina možnost, da se izogneta zakonu, leži v nenavadnem vozilu z imenom Winnebago. Vendar pa morata, če želita obdržati svojo svobodo, prevzeti identiteto lastnikov vozila: dveh producentov, ki morata pomagati pri pripravah na lepotno tekmovanje v majhnem teksaškem mestecu ... Happy. Po številnih neuspelih poskusih, da bi kvalificirali domača dekleta na tekmovanje za Majhno miss Sveže stisnjenega soka v zadnjih petindvajsetih letih, so se prebivalci mesteca Happy odločili, da najamejo dva profesionalca. Namesto tega pa jim prihajata na pomoč dva sleparja. Zelo hitro Wayne in Harry, ki jima po glavni roji le denar in posteljna zabava, spoznata, da je lokalna banka zrela, da jo obereta in da sta dve najbolj zaželeni ženski v mestecu, učiteljica gospodična Schaefer (ILLEANA DOUGLAS) in mestna bankirka Josephine McClintock (ALLY WALKER), željni majhnega razvedrila.
Toda, kar v začetku izgleda kot zelo lahek način, da se izogneta zakonu, se spremeni v vse kaj drugega. Tudi zaradi Happyjevega moža postave, šerifa Chappyja Dentona (ki ga igra oskarjev nominiranec WILLIAM H. MACY), ki vohlja naokoli, bo moral ta nenavadni par simpatičnih nepridipravov delati stvari, govoriti stvari in biti tisto, kar si niti v sanjah nikoli ni mislil.

O produkciji

Premiera filma je potekala pod sneženim nebom Utaha kot del filmskega festivala Sundance. Za oba glavna ustvarjalca filma, režiserja, scenarista in producenta Marka Illseya in njegovega ko-scenarista in ko-producenta Eda Stona - je ta zimska noč označevala konec neverjetnega potovanja - narediti film - in začetek novega: uživanja v priznanju, da gre za enega največjih odkritij festivala.
Navdušenje, ki so ga gledalci festivala pokazali za film, je bilo za oba ustvarjalca izpolnitev njunih najbolj norih sanj. Ko sta se namreč dva dolgoletna prijatelja odločila z združenimi močmi napisati scenarij, sta o produkciji vedela le to, da naj bo nekaj preprostega in nezahtevnega - morda bi zbrala nekaj prijateljev in sosedov na dvorišču in skupaj bi posneli film, zgolj za zabavo. Illsley celo priznava, da mu je bil pri pisanju scenarija inspiracija film Roberta Rodrigueza El Mariachi, tudi z vsoto porabljenega denarja. Vendar pa je scenarij za film pritegnil vrhunske hollywoodske agente in nekatere najbolj znane talente neodvisne filmske produkcije.
Mlajšemu teamu filmskih ustvarjalcev je uspelo zbrati skupaj priznane igralce, na čelu z vzhajajočo zvezdo Jeremyjem Northanom in Stevom Zahnom. Pridružili so se jima še oskarjev nominiranec William H. Macy v vlogi Chappyja, priznana igralka neodvisnih filmov Ileana Douglas in filmska veteranka Ally Walker.
Vsi igralci priznavajo, da jih je prav scenarij in raznolikost likov v njem, pritegnil k filmu. Ob prebiranju scenarija sem se nasmejal do solz, pravi William H. Macy. Gre za odlično zgodbo, z veliko človečnosti in ljubezni do vseh likov. Film bi lahko zelo hitro zašel v klišeje, kot se to pogosto dogaja številnim novejšim filmov, ki so polni stereotipov. Lahko bi se zgolj norčeval iz ljudi, a se ne. Prav to mi je pri zgodbi najbolj všeč.
Britanec Jeremy Northam je bil postavljen pred velik izziv igrati Američana, ki živi v Texasu, čeprav sam ni rojen Američan. Kar mi je posebno ugajalo pri projektu, je to, kar pravi o mestih in ljudeh, nekje bogom za hrbtom. Vse preradi in prehitro verjamemo, da pravo življenje poteka nekje drugje, toda resničnosti ne moremo pobegniti. Dejansko se življenje odvija točno tam, kjer smo.
Odkrito povedano, pravi Ally Walker takšen material ti ne zaide v roke prav pogosto. Scenarij v resnici poje. Ti fantje igrajo zelo realistično in dejstvo je, da je življenje zabavnejše od umetnosti. Gre za občutek nedolžnosti, ki manjka večini današnjih filmov.
Najbolj pogosto vprašanje, na katerega sta morala novinarjem odgovarjati scenarista je seveda - ali v Teksasu obstaja resnično mestece Happy. Odgovor je pritrdilen. Ed Stone je kot DJ delal v mestu, nekaj milj oddaljenem od Happyja in spominja se, kako ga je zabaval zven njegovega imena - od poročil o uspehih športnega kluba gimnazije Happy, do najrazličnejših zgodb, ki so krožile o njegovih prebivalcih. Spominja se velike obsedenosti domačinov mesteca Happy z lepotnimi tekmovanji in vsem, kar se dogaja okrog njih, kar je značilnost tudi ostalih majhnih mest Teksasa. Stone pripoveduje: Kot DJ iz povsem drugačnega sveta sem se po radiu včasih ponorčeval iz te obsedenosti s tekmovanji in ne morete verjeti, koliko jeznih klicev sem prejel. Bilo je resnično presenetljivo, kako prebivalci Teksasa resno jemljejo te svoje prireditve. Združitev teh dveh elementov - mesta po imenu Happy in pokrajine na svetu, ki je tako obsedena z lepotnimi prireditvami - se je zdela Stonu idealna podlaga za scenarij.
Glavni cilj dveh prijateljev je bil napisati zgodbo o skupini ljudi, ki se znajdejo pred prelomnico v svojem življenju.Uspelo jima je ustvariti neverjeten skupek likov, ki sestavljajo Happy in krojijo njegovo usodo - Wayne Wayne Wayne mlajši, dobrosrčni fant z grobim zunanjim videzom, ki je skoraj celo svoje življenje preživel v zaporih, pa vendar v sebi skriva tudi nežnejšo plat; Harry Sawyer (Jeremy Northam), Waynov popotni prijatelj, ki prvikrat zapusti življenje kaznjenca, ko odkrije ljubezen; Joe McClintock (Ally Walker) in gospodična Schaefer (Illeana Douglas), dve ženski iz majhnega mesta, katerih življenje je obtičalo na istem mestu in šerif

Chappy Dent (William H. Macy), predan lokalni mož postave, toda osamljena duša, ki išče najpomembnejšo sestavino življenja - resnično ljubezen - so osnovno gibalo zgodbe.
Prav povezava teh petih unikatnih likov, ki jih združuje potreba, da spremenijo svoje življenje in se predajo novim vznemirjajočim možnostim, spremeni film Happy, Texas iz čiste komedijo v zgodbo polno humorja, vendar z zdravo dozo človečnosti.
Prijatelja se spominjata nastajanja scenarija: Mark je velikokrat nastavil jajčni merilec časa na 45 minut in jaz sem pisal, dokler se ni oglasil zvonec. se spominja Stone. Končno sceno sem dobesedno dokončeval medtem, ko je Mark že tiskal scenarij. Morala sva delo končati do roka. Ob osmih se je začela prva zgodba iz nove sezone serije The Simpsons. se pošali.
Za Illsleya je bil začetek snemanja dolgo pričakovan dogodek. Že od srednje šole naprej sem si želel narediti to. Na predvečer začetka snemanja, mi je Ed dejal: "Mark, to je zelo pomembna noč. Je zadnja noč v tvojem življenju, ko še nisi filmski režiser.' Do konca večera sem nato krožil po mestu in si skušal zamisliti spremembe, ki bodo sledile. Zjutraj sem želel narediti nekaj posebnega za prvi dan snemanja, zato sem si zavezal kravato. Nihče me ni spoznal.
Po uspešnem prvem dnevu, je Illsley pokomentiral opravljeno delo: Kot lahko vidim, še nikoli nisem naredil slabega filma s kravato. Kravato je nato nosil ves čas snemanja in sčasoma je postala njegov zaščitni znak.
Macy zaključi: Zame je to film o ljubezni. Ljubezen je resnično redka stvar. Če jo lahko najdete, morate to tudi storiti. In ne smete izpustiti svoje priložnosti!

O igralcih Jeremy Northam - Harry Sawyer
Nedavno je postal eden najboljših britanskih igralcev. Je dobitnik prestižne nagrade Olivier - angleške različice nagrade Tony - za svojo neverjetno interpretacijo Edwarda Voyseya, glavnega junaka igre priznanega Royal National Theatre The Voysey Inheritance.
Njegovi novejši filmi vključujejo Miramaxov An Ideal Husband, The Winslow Boy in The Misadventures of Margaret - v Sloveniji bo film v kratkem izšel na videu. Lahko ga bomo gledali v novem Miramaxovem filmu The Golden Bowl, ki je trenutno v post produkciji in v katerem nastopajo Anjelica Huston, Nick Nolte in Uma Thurman in ki ga režira James Ivory.
Northan je prvič vzbudil zanimanje ameriške publike v filmu The Net, kjer je zaigral skupaj s Sandro Bullock. Sledila je vloga v uspešnici Emma z Gwyneth Paltrowv naslovni vlogi, nato film Mimic z Miro Sorvino kot soigralko in Amistad režiserja Stevena Spielberga. Njegovi zgodnejši filmi so Voices from a Locked Room, Wuthering Heights in Cerington.

Steve Zahn - Wayne Wayne Wayne mlajši
Je igralsko zelo raznolik talent, ki je odličen tako na odru kot pred kamero. Še ne tako daleč nazaj je zaigral v filmu Out of Sight, skupaj z Georgom Clooneyjem in Jennifer Lopez. V lanskem letu je zaigral še v komediji Safe Men in romantični komediji Forces of Nature.
Na letošnjem Sundance festivalu ga je bilo moč videti v Miramaxovi moderni verziji Hamleta, skupaj z Ethanom Hawkejem. Trenutno snema črno komedijo Chain of Fools in film Squelch.
Zahn je nastopil v režiserskem prvencu Toma Hanksa That Thing You Do kot Lenny, kitarist skupine The Wonders.Prav tako smo ga lahko videli v komediji The Object of My Affection in najnovejši filmski priredbi igre SubUrbia.
Zahn je začel svojo kariero v Minnesoti, ko so mu na avdiciji za lokalno produkcijo Biloxi Blues dodelili glavno vlogo. Izkušnje si je nabiral v prestižnem American Repertory Theatre v Cambridgeu, preden se je preselil v New York in začel 13 mesečno turnejo showa Bye, Bye, Birdie. Pri njegovem nastopu v igri Sophistry ga je opazil Ben Stiller, ki mu je ponudil vlogo v svojem filmu Realty Bites.

William H. Macy
Po nominacijjah za oskarja in Independent Spirit Award za najboljšega igralca v stranski vlogi v filmu Fargo, so gledalci težko spregledali vsestranski igralski talent Williama H. Macyja. Nedavno ga je ShoWest proglasil za najboljšega stranskega igralca.
V lanskem letu smo ga lahko gledali v filmu Mystery Men, letos pa je zaigral v filmu Magnolia, nedavno prikazanemu na berlinskem festivalu in dobitniku zlatega medveda in treh nominacij za oskarja. Na letošnjem Sundance festivalu ga je bilo moč videti v filmu Panic, neodvisni črni komediji režiserja Henryja Bromella, kjer je zaigral skupaj z Neve Campbell, Donaldom Sutherlandom, Tracey Ullman in Johnon Ritterjem. S svojo ženo Felicity Huffman je skupaj zaigral v televizijskem filmu A Slight Case of Murder.
Ostali filmi, v katerih je nastopil: Pleasantville, Psycho, A Civil Action, Boogie Nights, Wag The Dog, Air Force One, Ghosts of Mississippi, Mr. Holland's Opus, The Client in drugi.

Za kamero

Mark Illsley - režiser, producent, koscenarist
Že kot najstnik je začel snemati z 8mm kamero v mestu Santa Rosa v Kaliforniji in kasneje nadaljeval z nabiranjem izkušenj na šoli za kino in televizijo. V filmski šoli je začel tesneje sodelovati s sošolcem Kevinom Reynoldsom, kot producent in pomočnik režiserja, pri njegovem nagrajenem, 30-minutnem filmu Proof. Po diplomi se je pridružil Reynoldsu pri filmu Fandango, ki je temeljil na filmu Proff in po katerega se je kot izvršni producent podpisal Steven Spielberg.
Illsley je začel svojo dolgoletno delo kot pomočnik režiserja Reynoldsa s filmom The Beast, ki so ga snemali v puščavah Izraela. Nato je odpotoval v Anglijo in Francijo, da bi pomagal pri snemanju filma Robin Hood: Prince of Thieves. Pri svojem tretjem sodelovanju se je Illsley znašel na majhnem in izoliranem otoku v južnem Pacifiku, pri režiji filma Rapa Nui.

Ed Stone - koscenarist, producent
Rojen v Kansas Cityju, je odraščal v New Mexicu. Pomagal je pri pisanju scenarija za film Stuart Little, ki je bil premierno prikazan za božič.
V filmu Happy, Texas igra Altona. V manjših vlogah je zaigral še v filmih Dante's Peak in Species.

Komentarji

4.2. 2009 ob 0:00

tale filem je zelo dober

— jure

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.