Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Janko in Metka

Hansel & Gretel
družinski, domišljijski
Na sporedu od: 30.4.2003, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Scenarij: Jonathan Bogner, Timothy Dolan, Gary J. Tunnicliffe

Na filmska platna prihaja najbolj priljubljena pravljica bratov Grimm JANKO IN METKA.

Pred vami je znana brezčasna zgodba, povedana na sodoben način. Zgodba o tem, kaj se zgodi, če se izgubite v Čarobnem gozdu in če pri tem zagrizete v napačno hiško.

Ko je moral oče s trebuhom za kruhom, zlobna mačeha Janka in Metko odpelje v Čarobni gozd upajoč, da se bosta izgubila in se nikoli več vrnila. Iznajdljiva otroka poiščeta pomoč pri Zaspančku, ki ju popelje skozi nepozabno pustolovščino. Srečata se s številnimi nevarnostmi in spoznata prebivalce Čarobnega gozda: čarobno vilo, trola, bavbava, krokarja in hudobno čarovnico, ki obožuje otroke - na svojem krožniku.

Režiser Gary Tunnicliffe pripoveduje: "Menim, da je film zabaven in nekaj posebnega, ker je postavljen v sedanjost. Otroci v letu 2001 igrajo zgodbo o Janku in Metki. To ni zgodba, kot jo poznamo odrasli, zato se ne najdemo v tej zgodbi, polni novih naukov in preobratov."

Delta Burke, ki igra mačeho, pripoveduje: "Mačeha se poroči v upanju, da ji bo novi mož ponudil boljše življenje, pa mu ne uspeva. Za večerjo ji prinaša veverice, ki jih sovraži. Zapeljuje ga in izkorišča. Zelo podla je z njim. Kot se velikokrat zgodi v resničnem življenju. Ne mara njegovih otrok. Grozno ji gresta na živce in zato ju pusti v gozdu, rekoč Mislita si, da bosta prespala. Noč za nočjo in spet znova." Delta nadaljuje: "To, na kar smo v tem filmu zelo pazili in je zame neverjetno, je izvrstna igralska zasedba. Vsi so se zelo vživeli v svoje zgodbe. Lynn Redgrave je zares izvrstna. Videla sem jo brez šminke in pomislila, kako je lepa. Naslednji dan sem jo videla s šminko in bila je strašna. Mislim, da je Lynn zares strašna čarovnica. Na smrt bo prestrašila otroke širom po svetu."

Režiser Tunnicliffe se spominja: "Ko sem prebral scenarij, sem si zamislil Howieja v vlogi Zaspančka." Howie Mandel dodaja: "Zdelo se je, da je treba le eno. Ko vržem prah, se pojavijo otroci, bavbav, škrati, čarovnice, mačehe... Vse, kar se je zgodilo, je videti povsem običajno. Ne vem sicer, zakaj bi Zaspanček govoril povsem običajno, ampak kaže, da deluje." Tunnicliffe dodaja: "Delo s Howiejem je bilo izvrstno. Neprestan smeh. Užival sem ob delu z njim, od nekdaj sem si to želel." Gerald McRaney, ki igra očeta Janka in Metke, pripoveduje: "Seveda gre za otroški film. Otroci so nosilci filma, odrasli jim stojijo ob strani. Lepo je, da je nekdo končno posnel to zgodbo, nekdo, ki pozna otroški humor. Vsi odrasli so se obnašali kot otroci in tako prave otroke spravljali v smeh." Delta se spominja: "Očarala me je scenografija. Gozd je bil tako resničen." Za scenografijo sta poskrbela Deborah Raymond in Dorian Vernacchio, ki pripoveduje: "S čarobnim gozdom smo želeli zmanjšati strah,

ki bi ga otroci lahko začutili, tako pa se bodo lažje sprostili. To je domišljijski gozd, ki ima tudi realistične elemente."

Jamison Scott, ki je skrbel za posebne efekte, se spominja: "Delo z Gerryjem je bilo lažje, ker ima izkušnje pri delu s posebnimi efekti. Točno ve, kaj hoče. Ima zamisel, ki jo uresniči." Tunnicliffe pojasnjuje: "Poznajo me po grozljivkah. V nekaterih krogih sem znan kot morilec, posebno v tistih, ki delajo s posebnimi efekti. Mike, Ken in jaz smo znani po najbolj zanimivih prizorih ubijanja." Scott nadaljuje: "Gary ni samo režiser, ukvarja se s posebnimi efekti. V svojem laboratoriju naredi masko in posebne efekte. Koliko režiserjev ima lastni laboratorij?"

Michael Vaccaro je eden od vodilnih ustvarjalcev filmskih pošasti. Soustvaril je trola. Naredil je mehaniko za trola in krokarja. Glavi trola in krokarja se zares premikata in sta daljinsko upravljivi. Takim robotom pravijo animotronični liki. Masko nosi človek (v primeru trola je bil to Jeff Jist), ki se obrača in oživlja gibe. Skozi odprtine je moč videti oči. Jeff Jist se spominja: "Nosil sem trolovo obleko in moram vam povedati, da je bilo precej vlažno."

Vaccaro pojasnjuje skrivnosti svojega dela: "Naredil sem mehaniko za oba krokarja, a pomembnejši je začetek postopka. Začne se z nanašanjem gline čez glavo igralca. Vzamemo trolovo glavo. Obložimo z mavcem in povoji. Ko jih razpremo, dobimo kalup. Ko je narejen lik iz gline, ga obložimo s plastjo lateksa. Lateks je zelo mehak in elastičen in omogoča neovirano gibanje. Pod lateksom je to, čemur pravimo podlobanja. Na njej je pomožni motor, ki se vodi daljinsko. Namestimo t.i. motorčke, ki se premikajo pod kožo in oživljajo vse te like. Jeff je nosil obleko, ki ji pravimo obleka za debelost. Jeff jo je oblekel in videti je bilo, da ima velik trebuh in debele roke ter noge. Obe glavi se nadzirata z dvema konzolama. Ena oseba nadzira glas in premikanje ustnic, druga je zadolžena za trolove obrvi in ušesa. Obraz se neprestano premika in je prava čarovnija."

In kako so iz prelepe Lynn Redgrave naredili hudobno čarovnico? Vaccaro je pojasnil: "Prisilili smo jo, da je gledala TV in popila litre kave. Šalo na stran. Pravzaprav smo Lynn naredili masko. Na masko smo pritrdili dodatke in vlili kalup. Nanj smo nanesli plast lateksa, ga prebarvali in nalepili na Lynnino kožo. Oblikovali smo čelo in čudovit nos ter lepo zašiljeno brado. Ko smo vse zlepili, kar je naredil masker Ed French, smo masko prebarvali.

Poseben izziv je bila hišica iz sladkorja. Po mnenju celotne ekipe so direktorji produkcije opravili izvrstno delo. Postavili so sodobno hišico iz sladkorja, vsem dostopno. Delta Burke se spominja: "Šla sem pogledat hiško iz sladkorja. Neverjetno. Rada bi jo imela doma! Na strehi so bili kolački, torte, iz oken so kukale lizike... Hotela sem jo zase."

Rick Warell, ki je ustvaril hišico iz sladkorja, pripoveduje: "Dobrodošli v svetu medenjakov. Sem slaščičar in medenjake delam s čokolado in marcipanom. Že dolga leta. Naučil sem se skrivnosti svojega posla, ki jih bom zaupal tudi vam. Naučil vas bom, kako naredite pravljično hišico. Vzamete testo za medenjake in ga oblikujete. Testo lahko najprej spečete in potem režete, jaz pa ga raje najprej izrežem in potem spečem. Tako porabim manj testa in laže ga režem. Najprej postavim temelje, potem pa še stranice. Pri čokoladi uporabim majhen trik: uporabim čokolado s kodeinom. Dodam malo vode. Vsi pravijo, da voda ne sodi v čokolado, ker se potem strdi. Prav zato jo dodam. Zatem dodam še smetano. Sladkor v prahu in stepen beljak premešam v razmerju 5:1. Premešam 5/6 smetane in 1/6 beljaka in dodam malo kreme. Ko se čokolada strdi, nanesem smetano. Vse prekrijem. Zatem dodam čips. Začnem pri dnu.

Lepo, hitro in drugače. Mnogi bi rekli, da se slano in sladko ne meša, a jaz sem držim svojih pravil. In kako naredim drevesce? Smetani dodam malo barve. Uporabim sladoledni kornet. Dodam smetano, od dna proti vrhu. In dobim drevo. Prepustite se domišljiji. Lepo, hitro in enostavno."

Komentarji

24.2. 2009 ob 20:41

ful dobr je drgač :D

— monika
31.7. 2010 ob 8:46

t pravljica je najboljša ocena 12345678910

— brigita
11.4. 2011 ob 15:07

ALOOO MALU CIV CIV

— HALO

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.