Kolosej
Film distribucije FAMOUS FOX, d.o.o.

Hannah

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 29.11.2018, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2017
Jezik: angleščina
Scenarij: Andrea Pallaoro, Orlando Tirado
Režija: Andrea Pallaoro
Hannah preživi tiho večerjo s svojim možem, preden mu pripravi prtljago in ga naslednje jutro pospremi v zapor na prestajanje zaporne kazni. Zdaj se mora navaditi na samotno življenje, ki ga bo preživljala kot čistilka razkošne hiše pri dobro preskrbljeni družini. Kljub poskusom, da bi nekako zapolnila svoj čas, pogosto ostane ujeta v tišino in razmišljanje, na poti na delo pa se večkrat zatopi v opazovanje potnikov na podzemni železnici. Medtem ko Hannah drsi med resničnostjo in zanikanjem, film raziskuje tematiko sodobne odtujenosti, družbenih pritiskov in težavnega vzpostavljanja medosebnih odnosov v osebni stiski.

NAGRADE:

Benetke 2017 (najboljša igralka), Toronto 2017, Rio de Janeiro 2017, Chicago 2017 (najboljša fotografija), Dunaj 2017, Solun 2017

O FILMU

 Hannah je drugi celovečerec v ZDA živečega italijanskega režiserja Andree Pallaora, ki je skupaj z Orlandom Tiradom napisal tudi scenarij. In napisal ga je s Charlotte Rampling v mislih. Z razlogom. Številni kritiki namreč menijo, da je Hannah njena najboljša vloga v bogati karieri te velike igralke.

"Hannahina stiska se me je globoko dotaknila. Morda ker sem zaslutil, kako neizprosen je svet lahko do nje, ali pa, ker v njej vidim določene dele sebe. S tem filmom sem se ji hotel čustveno približati, jo prijeti za roko, jo opolnomoči, pomiriti. Bolj kot vse sem želel, da jo svet vidi, začuti njeno bridkost, prisostvuje njenemu prizadevanju za vnovično, samostojno oblikovanje lastne identitete." (Andrea Pallaoro)

O GLAVNI IGRALKI

»Ko srečamo Hannah, ničesar ne vemo o njej. Ko ostane brez moža, se postavlja vprašanje, kaj zdaj. Skozi film smo raziskovali, kaj bo ta ženska naredila v tej situaciji. Kako bo prenašala samoto, osamljenost, sramoto in odtujenost. Čeprav je na robu obupa, vztraja. In v filmu tudi najde pot naprej,« je povedala 72-letna igralka Charlotte Rampling, ki je bila dvajset let poročena s francoskim elektronskim glasbenim magom Jean-Michelom Jarrom. Čeprav je Angležinja, je bila pomembna igralka v številnih italijanskih, zlasti pa francoskih filmih. Režiser François Ozon jo je imel za filmsko muzo in igrala je v nekaj njegovih filmih. Prejela je številne nagrade za filmsko ustvarjanje, posnela album pesmi v kabaretnem slogu Comme une femme in napisala avtobiografijo Qui je suis (Kdo sem).

O REŽISERJU

 Andrea Pallaoro je magistriral iz filmske režije na Kalifornijskem inštitutu za umetnost. Že njegov prvi kratki film Wunderkammer je dobil več mednarodnih nagrad in bil prikazan na več kot petdeset festivalih po svetu, celovečerni prvenec Medeas pa se je uvrstil v uradni program filmskega festivala v Benetkah. Film Hannah je prvi del trilogije s poudarkom na ženskih likih.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.