Kolosej

Hamlet

drama
Strast. Izdaja. Maščevanje.
Sovražni prevzem je na obzorju.
Na sporedu od: 31.5.2001, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Scenarij: Michael Almereyda

Zgodba

"Hamlet" je sodobna predelava klasične drame, postavljen v New York okoli leta 2000 - v svet prenosnih računalnikov in limuzin.

Predsednika danske korporacije so šele dobro našli mrtvega, njegova žena pa se že poroči z moškim, ki ga sumijo njegovega umora. Nihče ne trpi bolj, kot njen sin Hamlet, ki si ne želi le maščevati za očetov umor, temveč je tudi zaljubljen v očarljivo, a prepovedano, Ofelijo. Tako se spusti na pot odkritij, laži in izgube, ki bo pogubila vse tiste, ki so vpleteni.

Produkcija

Režiser Michael Almereyda pove, da je bil Orson Welles glavni navdih za njegovo moderno različico Hamleta: "Welles je posnel Macbetha v enaindvajsetih dneh in ga opisal kot grobo skico drame. Shakespearea sem hotel posneti točno s takim duhom, surovostjo in energijo. Kolebal sem med več možnostmi, med relativno neznanimi dramami, Hamlet se mi je upiral. Preveč je znan, preveč očiten, in posneli so ga že 43-krat."

Almereyda se je spraševal, zakaj so bili vsi filmski Hamleti igralci srednjih let. Vloga je izjemno zahtevna, vendar pa je bil prepričan, da bi bila mlajša oseba zmožna odigrati Hamleta. Zato je poklical Ethana Hawkea, dolgoletnega prijatelja. "Michael mi je poslal pismo, v katerem je napisal, da si želi posneti film, ki ima globoko vsebino, kar ga je napeljalo na idejo, da bi posnel moderno različico Hamleta", se spominja Hawke. "Tudi sam sem razmišljal o isti zadevi, zato sem hitro privolil v sodelovanje."

"Držali smo se prvotnega načrta, da posnamemo film z malo denarja, s 16mm kamero, hitro in poceni, v New Yorku", pravi Almereyda. "Ves dialog je originalen, vendar postavljen v moderno okolje. "

"Privlačno pri filmu je bilo to," pravi Hawke, "da smo imeli priložnost narediti verz bolj dostopen. Na eni strani imamo obsedence s Shakespeareom, ki do potankosti poznajo besedilo, na drugi pa ljudi, ki gledajo na tekst kot na nekaj, kar so se učili v šoli, ni jim pa všeč. Film je izjemna priložnost, da se modernemu občinstvu na zanimivejši način približa Shakespeara."

Hawk še dodaja, da je "v drami navzoč globok občutek paranoje. Vsak opazuje drugega. To se mi zdi zelo moderno. Očitno obstajajo nekatere stvari, ki se ne spremenijo, čeprav je okolje popolnoma drugačno."

Almereyda in Hawke sta se začela pripravljati na snemanje. "Spomnim se, ko mi je Ethan rekel, da nama ni treba na Yale, da bi bila sposobna to storiti," pravi Almereyda. "Sem pa obiskal vse knjižnice in muzeje v New Yorku, kjer sem gledal vse filmske Hamlete, drame posnete na videu, celo neme filme. Prebral sem nekaj knjig in kar je bolj pomembno, kar naprej sem bral dramo, v kateri je najboljši nasvet za režiserja: "Prilagodi dejanje besedi, besedo dejanju." To je tako preprost in bister stavek, da je že skoraj neumen."

Z nekaj izjemami so vsi igralci Američani in veliko mlajši kot doslej. Diane, Kyle, Liev Schreiber in do neke mere tudi Steve Zahn so vsi igrali v klasičnih delih. Toda prav vsi so nastopili v filmu, ker obožujejo in spoštujejo Shakespearea.

Igralci

Ethan Hawke

Hawke je debitiral pri štirinajstih v filmu "The Explorers", dokler ni leta 1989 zaigral v z oskarjem nagrajenim filmu "Društvo mrtvih pesnikov".

Hawke je od takrat naprej zaigral še v "Dadi" z Jackom Lemmonom in Tedom Dansonom, "White Fang", Waterland" z Jeremy Ironsom, "Reality Bites" z Winono Ryder, "Before Sunrise", "Great Expectations", "Gattaca", "The Newton Boys", "Snow Falling on Cedars". Napisal in režiral pa je tudi kratki film "Straight to One".

Leta 1996 je napisal tudi roman z naslovom "The Hottest State".

Kyle MacLachlan

Mednarodno slavo si je pridobil kot agent Dale Cooper v Lynchovi televizijski nadaljevanki "Twin Peaks"; za to vlogo si je prislužil dve nominaciji za emmyja in prejel zlati globus.

Debitiral je prav tako v Lynchovem sci-fi filmu "Dune", leta 1984. Igral je še v "Blue Velvet", "The Doors", "Showgirls", "One Night Stand", "The Trigger Effect", "The Flintstones", "Mad Dog Time", "The Trial".

Bill Murray

Bill je začel svojo filmsko kariero leta 1979 v "Meatballs". Njegova bogata kariera vključuje filme, kot so "Ghostbusters", "Ghostbusters II", "Groundhog Day", "The Man Who Knew Too Little", "Scrooged", "Tootsie", "Kingpin" in "Rushmore".

Sam Shepard

Se je prvič pojavil na platnu leta 1978 v "Days in Heaven". Igral je še v "Renaldo and Clara", "Resurrection", "Raggedy Man", "Frances", "The Right Stuff", "Country", "Fool for Love", "Steel Magnolias", "Bright Angel", "Thunderheart", "The Pelican Brief" in "Safe Passage".

Poleg igranja pa si je Shepard ustvaril še odlično kariero kot eden najbolje sprejetih in plodnih ameriških dramatikov, ki še živijo. "Curse of the Starving Class", "Buried Child", "Tooth of Crime", "La Turista" in "Red Cross" so prejele nagrade. Za "Buried Child" je prejel Pulitzerjevo nagrado.

Izza kamere

Michael Almereyda (režiser/scenarist)

Njegov prvi kratki film "Junak našega časa" (1987) je bil prenesen iz poglavja knjige Ljermontova iz 19. stoletja z enakim naslovom. Prikazali so ga tudi na filmskem festivalu Sundance.

Prvi film je imel naslov "Twister" (1989), nenavadna komedija, ki je bila posneta po romanu Mary Robison "Oh!". Postavljen je bil v njegov rodni Kansas. V njem so igrali Harry Dean Stanton, Suzy Amis, Crispin Glover, William Burroughs.

Leta 1994 je napisal in režiral "Nadja", komični vampirski film, sneman v črno-beli tehniki. V njem so zaigrali Elina Lowensohn, Peter Fonda, Suzy Amis, Martin Donovan in Jared Harris. David Lynch je financiral film in se pojavil v kratki vlogi.

Leta 1997 je posnel film "Trance", film o irskemu druidu, čarovnici in mumiji, v katerem so igrali Christopher Walken, Alison Elliot, Jared Harris in Lois Smith. Pokazali so ga na festivalih v Torontu in Berlinu.

Komentarji

30.10. 2004 ob 17:45

zdej pa kr en modern Hamlet... kr neki! un Hamlet iz leta 1996 je pa res podobn Hamletu. Ne pa tole no... totalno mi ni všeč...

— supergirl
21.11. 2005 ob 15:26

alo folk kdaj je čas in kraj dogajanja pri totem hamletu pišite plis!=)

— mali_14

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.