Kolosej
Film distribucije Fivia

Noč čarovnic: vstajenje

grozljivka, triler
Hudič je našel pot domov!
Na sporedu od: 28.11.2002, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Scenarij: Larry Brand, Sean Hood
Režija: Rick Rosenthal

Vsebina

Noč čarovnic: vstajenje nas popelje na začetek, v rojstno hišo Michaela Myersa, kjer se je leta 1963 z umorom sestre začel njegov morilski pohod. Hiša je zdaj zapuščena, vendar jo bodo vsak čas preplavili samozavestni študenti s kamerami, njihovo početje pa bodo gledalci spremljali preko interneta. Študentka psihologije Sara (Bianca Kajlich), ošabna Jenn (Katee Sackhoff), ambiciozni Rudy (Sean Patrick Thomas), študent prava Bill (Thomas Ian Nicholas), študent glasbe Jim (Luke Kirby) in skeptična Donna (Daisy McCrackin) bodo morali v rojstni hiši Michaela Myersa preživeti noč čarovnic. Vsak od njih bo opremljen s prenosno kamero, gledalci pa bodo izbrali tistega, ki se jim bo zdel najbolj zanimiv. Toda stvari krenejo v napačno smer in igra se spremeni v boj za preživetje.

Noč čarovnic: vstajenje je režiral Rick Rosenthal (Kaj je narobe s seksom?, Providence, Buffy: Izganjalka vampirjev, Praksa), ki je pred dvema desetletjema posnel drugi del Noči čarovnic. V filmu ponovno igra Jamie Lee Curtis (Noč čarovnic, Noč čarovnic: 20 let pozneje, Megla, Riba po imenu Wanda, Moja punca, Moja punca 2, Resnične laži), ki si je z vlogo Laurie Strode prislužila naslov kraljice kričanja. Poleg nje igrajo še Busta Rhymes (Forresterjevo razkritje), Sean Patrick Thomas (Dan, ko sem rešil Ameriko, Drakula 2000, Zabava, ki jo komaj čakam, Podle igre, Teorija zarote, Popolna slika), Tyra Banks (Dobre mrhe, Skrivni prehod), Thomas Ian Nicholas (Ameriška pita 1, Ameriška pita 2), Bianca Kajlich (10 razlogov, zakaj te sovražim), Katee Sackhoff (Kurja juhica za dušo), Luke Kirby (Sreča) in Daisy McCrackin (3000 milj do Gracelanda). Scenarij za film sta napisala Larry Brand in Sean Hood, producent je bil Paul Freeman, izvršni producent pa Mustafa Akad.

O igralcih

Jamie Lee Curtis (Laurie Strode) je vsestransko nadarjena igralka. Po treh mesecih študija prava na pacifiški univerzi si je začela nabirati učne ure igranja. Tem so sledile prve stranske vloge v televizijskih nanizankah Columbo in Quincy. Zvezdo je iz nje naredila debitanska vloga v nizkoproračunski grozljivki Noč čarovnic. Tej so sledile še druge (Megla, Noč čarovnic 2, Prom Night, Road Games) in Jamie si je prislužila naslov kraljice kričanja. Za televizijo je posnela komično nanizanko Anything But Love in prejela zlati globus. Tega je dobila še za akcijski film Resnične laži. Jamie je posnela veliko uspešnic (Kolo sreče, Riba po imenu Wanda, Zverine, Moja punca, Večno mlad, Moja punca 2, Noč čarovnic: 20 let pozneje) in napisala kar nekaj uspešnic (Ko sem bila majhna: Spomini štiriletnice na njeno mladost, Pripoveduj mi o noči, ko sem se rodila, Danes se počutim smešno in druga razpoloženja, ki ustvarjajo dan).

Tyra Banks (Nora) je mednarodno znana in cenjena manekenka in leta 1996 prva temnopolta lepotica ter ženski model, ki se je pojavila na naslovnicah revije GQ. Ta jo je leta 2000 izbrala za žensko leta. Njena prva vloga je bila v komični nanizanki Princ z Bel Aira. Za vlogo

Higher Learning Johna Singletona, v katerem je upodobila atletinjo na kolidžu Dejo, so jo kritiki zelo pohvalili. Pojavila se je v Foxovi televizijski drami v treh epizodah New York Undercover ter v Life Size za ABC-jev Čudoviti Disneyjev svet. Nazadnje smo jo videli v Dobrih mrhah, na televiziji jo bomo lahko videli v nanizanki Felicity, družbo pa občasno dela tudi Oprah, kjer je bila že večkrat njena sovoditeljica.

Thomas Ian Nicolas (Bill) je zaslovel z glavno vlogo v Novincu leta, kjer je igral z Danielom Sternom. Debitiral je v Donnerjevem Radio Flyer in zaigral v The Fear Inside, Judge & Jury, A Kid In King Arthur's Court, A Kid In The Arabian Nights ter v televizijskih serijah Dr. Quinnova, Sestre, Harry in Hendersonovi, Kdo je šef, Družina za umret in Ljubica, pomanjšal sem otroke. Gledalcem se je najbolj vtisnil v spomin kot Kevin v uspešnicah Ameriška pita in Ameriška pita 2. Thomas ima tudi svojo glasbeno skupino The T.I.N. Men, ki je izdala album z naslovom Something More.

O ustvarjalcih filma

Rick Rosenthal (režiser) je debitiral z Nočjo čarovnic 2. Doslej je režiral Bad Boys, American Dreamer, Russkies, Distant Thunder, Kaj je narobe s seksom?, nanizanke Law & Order, The District, Providence, Buffy: Izganjalka vampirjev, Crossing Jordan in Praksa. Pri z emmyjem nagrajeni ABC-jevi nanizanki Življenje gre naprej je bil prvi dve sezoni izvršni producent. Rosenthal je začel filmsko kariero kot režiser/snemalec dokumentarcev za New Hampshire Network (podružnica PBS-a). Preden je nadaljeval študij na Ameriškem filmskem inštitutu (diplomiral je na Harvardu), je bil med drugim taksist, pomočnik senatorja, mornar... Njegova diplomska naloga, Moonface, je bila hkrati tudi njegov režiserski prvenec, saj so jo predvajali na PBS-u. Rosenthal je študiral igro, predaval o režiji na filmskih delavnicah in bil izredni profesor na USC-ju. Trenutno živi v Los Angelesu.

Larry Brand (scenarist) je odraščal v Queensu, v New Yorku, in tam tudi obiskoval šolo. Kasneje se je preselil v Los Angeles in sodeloval z Rogerjem Cormanom. Njegova zadnja scenaristična projekta sta romantična drama Moški so psi z Jeanne Tripplehorn, Liev Schreiber in Louisom Fletcherjem in črna komedija The Psychic Murders s Terry Farrell, z Jamesom Russojem in s Henryjem Rollinsom. Prva služba Larryja Branda v filmski industriji je bila - šofer in asistent produkcije Orsona Wellsa. Brand je zamisel za scenarij Noč čarovnic: Vstajenje dobil ravno pri Orsonu Wellsu oziroma njegovi 'potegavščini' Vojni svetov, ki jo je izvedel za noč čarovnic 1938.

Sean Hood (scenarist) je filmar, ki uporablja obe možganski polovici. Na Brown University je namreč diplomiral iz matematike in studijskih umetnosti. Ko se je vrnil v Los Angeles, je sedem let delal kot postavljalec scene, akviziter in umetniški direktor. Leta 1997 je diplomiral iz filmske produkcije. Njegov kratki film Plahi in goli (scenarij in režija) mu je prinesel 12.000 dolarjev nagrade. Sean Hood je napisal scenarij za veliko televizijskih oglasov. Mnogi od njih so bili nagrajeni. Za MTV je napisal Freshman Dorm, za veliko platno pa nadaljevanje Kocke, Hypercube, in Prekleti.

Komentarji

10.11. 2004 ob 8:10

ej..sj je bil film kr zakon no.ampak...so bli že bolši! ni blo neke hude groze vidt.mal straha..ampak drgač...nč!tema tema in čista tema!!!no to je to.upam da bo drugič bolš:) ker zadne cajte ljudje sploh ne znajo vč nardit dobrga filma da ne bi spominju na kter drug film!!!newermind..sj je kul;))

— čarovnica
25.12. 2004 ob 12:23

GROZLJIVKA NOČ ČAROVNIC- VSTAJENJE JE FUL V REDU.

— ANTON
27.12. 2004 ob 11:21

carsko važn k sm ga gledala sm se poscala pa ne dobsedn ful dobra grozlivka sm so tud boljše kot naprimer ladja groze ,.

— bety
19.1. 2005 ob 15:05

film je biu zakon san mal premal gruzliv

— ina
3.2. 2005 ob 10:52

neverjetn zlo cool film. js majkla obožujem. vse dele sm že gledala

— bo
3.2. 2005 ob 10:57

ja sej je cool sam ko bi biv mal bol resničn

— cool
30.10. 2005 ob 14:17 zvezdica

osmi del noči čarovniic z zapletom BLAIR WITCH pravzaprav uspešno nadaljuje serijal klanja. Po drugi strani pa Myers nima več tako bujne domišljije kot nekoč. Zabadanje v glavo, okostnjaki... Opis filma z eno besedo: Klavnica

— Dejan
4.2. 2006 ob 15:56

Sm to bi rekla da je film zakon!

— mely
18.3. 2006 ob 9:54

film je ok

— monika
18.3. 2006 ob 9:55

michael je the best

— monika
26.3. 2006 ob 15:09

film je the best

— monika
19.5. 2006 ob 19:55

am film je ok

— crna88
8.11. 2006 ob 14:53

krasno, malo grozljivo vendar krasno, izvrstno.

— samanta
31.12. 2006 ob 20:31 zvezdica

Noč čarovnic je bila dobra grozljivka. Tako dobra, da so vsi gledalci leteli iz kinematografov v kirurgijo, saj so vsi po vrsti imeli scefrane živce. Dvojke nismo prenesli. Pravzaprav smo jo raztrgali. In pravijo, da gre v tretjo rado. In šlo je . 3 del je tako CoOŁ, da smo Michaelčka sanjali. Ampak o Vstajenju pa tega ni možno reči. Serijal se zaveda, da je na robu propada, zato gledalca poskuša privabiti s smrtjo glavne igralke, in nekaj tihih posnetkov in potem BUM. Ampak je film na žalost predvidljiv. Raje, da bi nekaj posnetko v iz filma izrezali in prilepili v nowega, ki bi sei zaslužil 5ko. Ja, vsebuje nekaj legendarnih prizorov. Naj je tisti, ko je ženska v sobi, na mobitel pa ji opazovalci reality šova napišejo, da se ji Michaelček približuje po stopnicah. In potem tisti odurno prekinjeni seks, ki bi ga morali izčrevesniti iz filma. Rezultat je film, po katerem so ljudje kvečjemu bežali v videoteko po dozo nekaj bolj krvavo nabildanega.

— Dejan
28.6. 2007 ob 11:23

Noč čarovnic vstajanje je super film...zelo me preseneti že skoraj na začetku ko nori Michael Myers ubije svojo sestro Laurie Strode, ki jo je lovil celo večnost (oziroma v 7-ih delih Halloween-u)! Tega nisem pričakovala in mi je zato če bol cool=)

— Mojcaa
23.8. 2007 ob 14:25 zvezdica

Moram pohvalit gorzlivko: Halloween: vstajanje (8. del)! Ampak se mi zdi, da je 1. del veliko bolj grozljiv...pri 1. delu je skoraj vsakemu gledalcu, srce vsake toliko časa tako poskočilo, je moral pogledati okoli sebe, ali ga ni morda izgubil! :) Pri 8. delu pa je samo napetost in napetost...ki nikoli ne preveč naraste (mogoče malo proti koncu filma). Sicer je pa Michael, ostal Michael... odlomek, ko napode dekle na železn špik, smo lahko spremljali že v 6. delu Halloween in prizor ko fanta zabode tako, da visi na vratih z nožem v prsih-prizor ki smo ga videli že v Carpenterjevem Halloween-u (1. delu)! Morda je Michael-u zmanjkalo idej...:)

— Mojca
23.8. 2007 ob 14:30

popravek: ...ko nabode* dekle...

— Mojca
25.8. 2009 ob 19:04

ej ful dobr film
the best movie in the world!!!!!

— kr neki
30.6. 2010 ob 15:17

noč čarovnic sem gledala učeri z prijateljico.stara sem 11 let in se mi je filem zdel fuul grozen.takrat ko je un po sms-ju pošilal ki je michel.to je najboljša zvrst filma in to je ena najboljših grozljivk ki sem je gledala.

— marijaa
25.8. 2013 ob 15:15

vanda po imenu riba

— drago voler

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.