Kolosej
Film distribucije Continental Film

Gulliverjeva potovanja 3D

pustolovska komedija
Čarobna dežela. Komedija epskih dimenzij.
Podnapisi
1h 27min / 87min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Joe Stillman in Nicholas Stoller po knjigi Jonathana Swifta
Režija: Rob Letterman
V sodobni filmski predelavi slavnega romana Jonathana Swifta spoznamo pisca potovalnih vodičev Lemuela, ki želi pospešiti svojo kariero z odpravo v skrivnostni Bermudski trikotnik. Toda po divjem viharju se znajde na neznanem otoku, kjer ga ujamejo drobni Liliputanci. Po začetnih nesporazumih Lemuela osvobodijo, toda velikan v malem mestu nehote povzroči številne zabavne katastrofe in uničenje, kar na veliko preizkušnjo postavi njegova nova prijateljstva.

V sodobni družinski komediji v 3D so se ponovno lotili klasične pripovedi, v kateri je Jack Black (Kung Fu Panda in Šola rocka) Lemuel Gulliver, skromni uradnik v vložišču newyorškega časopisa. Potem ko s prevaro pride do naloge napisati članek o Bermudskem trikotniku,  se odpravi tja, a ga odnese v neodkrito deželo Lilliput. V tem čudovitem novem svetu je Guliver končno velikan – po egu in po višini -  še posebej, ko začne pripovedovati napihnjene zgodbice, v katerih se baha, da je zaslužen za največje svetovne izume in da je bil v središču najpomembnejših zgodovinskih dogodkov. Guliver si še utrdi položaj, ko svoje nove prijatelje povede v bitko proti njihovim dolgoletnim sovražnikom. A ko Gulliver izgubi vse in ogrozi Liliputance, mora poiskati način, kako popraviti škodo. Nazadnje Gulliver le postane pravi velikan med ljudmi, ko spozna, da prava veličina, tista, ki res šteje, prihaja od znotraj.

Ta nova inkarnacija Gulliverjevih potovanj se je začela, ko je producent  John Davis poklical Jacka Blacka. Kmalu potem je bil Black že zraven kot naslovni junak in kot izvršni producent projekta. "Pograbil sem priložnost, da bi bil del tega," pravi Black.  "Temu se nisem mogel upreti. Jaz, Gulliver, potovanja, biti velikan v drugem svetu. Vsi elementi za velik film so bili na mestu."

Ko je Jonathan Swift v 18. stoletju napisal svoj roman, svet še ni bil v celoti odkrit, zato se zamisel o otoku, ki ga poseljujejo drobceni ljudje, ni zdela tako za lase privlečena. Black, Davis, režiser Rob Letterman, koscenarist Joe Stillman (Shrek) in koproducent Brian Manis so se potrudili, da bi bila zgodba relevantna in zabavna za sodobno občinstvo.  Kratek čas so razmišljali, da bi se Gulliverjeva pustolovščina odvijala na oddaljenem planetu, a so se nazadnje odločili, da bo Gulliver odpotoval skozi meddimenzionalni portal -  ne na oddaljeni planet, ampak na vzporedni svet, ki je hkrati sodoben in staromoden. "Eden od naših glavnih ciljev je bil, da bi občinstvo ves čas verjelo v Lilliput," pravi John Davis. "Hoteli smo vas postaviti tik ob Gulliverja."

Poleg izjemnih vizualnih učinkov so prvič na filmu uporabljali tako imenovano kamero DualMoCo (MoCo je skrajšava za motion control), najnovejši izum v filmski industriji. DualMoCo združuje kompleksno računalniško tehnologijo in sinhronizirane kamere na žerjavih. V realnem času so posneli velikanskega Gulliverja in drobcene Liliputance v istem prizoru kljub njihovi različni velikosti. Medtem ko je bil Black na enem od odrov in nastopal z zelenim platnom v ozadju, pa so igralci, ki so upodabljali Liliputance, na drugem odru igrali "ob" Blacku.  Rob Letterman razloži: "Moj cilj je bil, da pride do interakcije med Jackom in drugimi igralci, hotel sem, da bi bile te interakcije pristne, kot bi bili vsi v eni sobi. To je za komedijo bistvenega pomena."  Producent Gregory Goodman dodaja:  "Na platnu boste videli Jacka govoriti z likom, ki je čisto majčken v primerjavi z njim. Cilj uporabe DualMoCo je bil, da bi bil učinek videti pristen in hkrati tak, kakršnega še niste videli v kinu."

O igralcih

Jack Black (Lemuel Guliver, izvršni producent) bo imel leta 2011 v kinu tri filme, Kung Fu Panda 2, The Big Year in Bernie.

Posnel je filme Kung Fu Panda, Tropski vihar, Šola rocka, Nacho Libre, King Kong. Bob Roberts, Zvestoba do groba, Saving Silverman, Ljubezen je slepa, Orange County, Envy, Kraljestvo morskega psa, Počitnice, Jesus’ Son ter Margot at the Wedding.

Black je tudi pevec rock-folk komične skupine Tenacious D. Prvi album so izdali jeseni leta 2001. Novembra leta 2006 je skupina predstavila film Tenacious D in the Pick of Destiny, ki sta mu sledila dokumentarca The Making of The Pick of Destiny ter D Tour: A Tenacious Documentary.

Emily Blunt (princesa Mary) je posnela filme  My Summer of Love, Gideon’s Daughter (zlati globus za najboljšo stransko igralko v seriji ali televizijskem filmu), Hudičevka v Pradi, The Great Buck Howard,  Punca mojega brata, The Jane Austen Book Club, Sunshine Cleaning, Wilsonova vojna, Young Victoria, The Adjustment Bureau in serije Boudica, Smrt na Nilu, Henrik osmi.

Amanda Peet (Darcy) je posnela filme 2012, Please Give, What Doesn’t Kill You, The Martian Child, Več kot ljubezen, Syriana, Melinda in Melinda, Morilec mehkega srca, Nevarna smer, Ljubezen je luštna stvar, Identiteta, High Crimes, Igby Goes Down in televizijski seriji Studio 60 on the Sunset Strip in Jack and Jill.

O režiserju

Rob Letterman je kot režiser debitiral z animiranim filmom Kraljestvo morskega psa, pri katerem je bil tudi eden od scenaristov. Enaki dve nalogi je opravljal tudi pri animiranem uspešnici Pošasti proti nezemljanom.

Pred tem je režiral kratki film Los Gringos.

Komentarji

26.11. 2010 ob 19:53

Neverjetno!!!

— XD
4.12. 2010 ob 18:02

film je še kr vreji no tak da si ga ite oglejatt

— samson vijola
17.12. 2010 ob 21:27

Kje pa je kak trailer?

— Pejt
30.12. 2010 ob 8:14

heheh komaaj čakam :)

— LAJANA
1.1. 2011 ob 19:01

ja nwm kakšn bo hahahahaha <3

— gugi
2.1. 2011 ob 15:10

TI -pejt, a si ne wem tko čist mogoče že slišu za YOUTUBE ! al si res tok socjaln!

— joj
2.1. 2011 ob 20:17

sm gledov za tem filmom povsot in je zkon kot nasploh
temu gayu misli da je hud(k zaposli enga)kateri postane negou šef
priporočam za v naprej

— skofield
28.1. 2011 ob 17:18

zelo dober filem

— sara
30.1. 2011 ob 13:27

kar dober film

— car
31.1. 2011 ob 19:05

Res kdo pravi da idite gledat film so res malo čudni to kr tak pišejo pa še filma sploh gleali niso!!!! Jaz sn ga gledo v Singapurju pa je kr neki =( Zakaj more en folk pisat komentarje če sploh nevejo zaka se gre :/

— Franc plemeniti
2.2. 2011 ob 9:55

@ skofield kakšno tipkovnico maš ti, človek???
a jo maš u možgane prklopljeno? debil, nepismen...

— marko grosuplje
7.2. 2011 ob 11:57

B-e-d-a-!-!-!-!.....
PA TKO ŠE NAPREEIJ

— prou bedn fiilm!!!!
7.2. 2011 ob 19:32

ta film bedn ful je ful

— bojana goc ev sska
8.2. 2011 ob 20:37

Katarstrofa od 3 D filma. Brez veze gledat 3 D verzijo. Sama zgodba je predelana stara, oz narejena na moderen način, in določene parodije. (Titanik) 3 D očala zelo zdelana. Moral sem jih menjati, saj sem imel dvojno sliko. Pa še dodatno jih je treba plačat, a da bi jih kdo pregledal, ne to pa ne. Skratka dvomim, da je film sploh posnet v 3 D tehniki. Lahko da je bil film v 2 D tehniki le deležen računalniške predelave. Videl sem že kar nekaj filmov v 3 D tehniki, a tako slabega videza 3 D tehnike še ne. Odsvetujem ogleda filma v 3 D tehniki.

— Pikec
14.2. 2011 ob 19:44

ta film je dober ne pa beden vi idioti zakon je ! samo v 3d pa še bol

— tadej
21.2. 2011 ob 11:55

še kr dobr film ...

— loly
23.2. 2011 ob 18:44

film je dober,malo tudi smešen na koncu pa plešejo en ples.čisto brez zveze je gledati v 3D.film bi si zaslužil oceno med 4 in 5.

— wertz

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.