Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Grozljiva žetev

triler/grozljivka
Nebesa ali pekel. Dobro ali zlo. Zdaj ali nikoli.
Na sporedu od: 19.4.2007, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Carey Hayes in Chad Hayes po zgodbi Briana Roussoja
Režija: Stephen Hopkins
Nekdanja misijonarka Katherine je po tragični smrti družine izgubila vero v boga in postala strokovnjakinja za znanstvene razlage verskih pojavov. Toda ob raziskovanju čudnih dogodkov v majhnem mestecu na ameriškem podeželju, kjer naj bi razsajalo deset božjih kazni, od rdeče obarvanih rek, velikega števila žab in nepreglednih rojev kobilic, se njen pristop izkaže za pomanjkljivega. Lokalna skupnost za vse dogodke krivi majhno deklico, ki naj bi jo obsedle temne sile. V boju s strahom in lastnimi prepričanji mora Katherine znova najti vero in zaupati svojim sposobnostim.

Katherine Winter (Hilary Swank) ne verjame v čudeže, ampak samo v dejstva. Je bivša duhovnica, ki pa je slekla duhovniško obleko, ko je izgubila mlado hčer in moža med misijonarsko nalogo v Sudanu. Zdaj išče odgovore po znanstveni poti, in ne z molitvijo.

Kot univerzitetna profesorica zdaj razkrinkava domnevne čudeže, kličejo jo na vse konce sveta, kjer raziskuje jokajoče kipe, stenske madeže, ki spominjajo na svetnike, in krvaveče dlani.

Do zdaj je rešila še čisto vse božanske skrivnosti. Toda ko učitelj iz majhnega mesta Doug Blackwell (David Morrissey) prosi za njeno pomoč pri razrešitvi čudnih pojavov, za katere mislijo, da jih je poslal Bog, Katherine in njen partner Ben (Idris Elba) spoznata, da so lahko včasih čudeži zahrbtni, da je meja med vero in vraževerjem lahko tudi zabrisana.

Haven je mestece, skrito v gozdu in močvirju Louisiane, kjer ni vse tako, kot bi moralo biti. Umrl je otrok in reka se je spremenila v kri, kar je šele začetek. Zdi se, da so mesto prizadele svetopisemske nadloge.

Prvič v svoji karieri Katherine ne more razložiti pojavov s pomočjo znanosti. Meščani so prepričani, da je skrivnostni otrok Loren McConnell (AnnaSophia Robb) kriva za Božji srd.

Produkcija

Producent Joel Silver, ki je ustvaril tako velike uspešnice, kot so Matrica, Umri pokončno in Smrtonosno orožje, pravi za Grozljivo žetev, da ni običajen triler, ampak gre za kompleksen film. "Pri tem filmu je najboljše to, da se ne ve, kdo je dober in kdo slab."

Swankova je prebrala scenarij za Grozljivo žetev malo pred tem, ko je prejela oskarja za najboljšo žensko vlogo za film Punčka za milijon dolarjev. "Nisem mogla nehati," se spominja. "Stvari so se odvijale popolnoma nepričakovano. Zdela se mi je zelo strašna zgodba. Izpostavila je poseben vidik, in sicer da v življenju ni nič tako, kot se zdi. Ljudje radi ocenjujemo na prvi vtis. Zdi se mi, da je zelo pomembno, da si odprt in ne sklepaš prehitro."

"Katherine Winter je ženska, ki je v življenju že veliko doživela, ko je pomagala ljudem," pove Swankova. "Tako kot mi vsi, hoče tudi ona odkriti smisel svojega življenja, zato se odloči raziskovati domnevne čudeže. Potuje po svetu in skuša doumeti resnico. Obenem pa se sprašuje, če Bog in čudeži zares obstajajo, zakaj je potem lahko izgubila hčer in moža."

Lik Katherine Winter je zasnovan na resničnih skeptikih in znanstvenikih, ki se spopadejo z nenavadnimi pojavi in čudeži. "Povsod po svetu ljudi privlačijo čudeži," pravi Silver. "Tudi ko jih znanstveniki razložijo, nekateri verniki še vedno nočejo verjeti. Gre za večni spopad med znanostjo in vero."

Ko se je Hilary Swank pripravljala za vlogo, je veliko raziskovala in se pogovarjala s številnimi ljudmi, ki raziskujejo čudeže. Veliko jih je bilo nekoč zelo vernih, tako kot Katherine. "Prebrala sem veliko knjig, celo revijo The Sceptical Inquirer. Sploh nisem vedela, da obstajajo takšne revije. Prebrala sem tudi Sveto pismo. Zelo je bilo zanimivo, ko sem se poglobila v ta svet, in opazovala ljudi, ki jih vodi znanost, ter ljudi, ki prisegajo na vero."

Igralci

Hilary Swank (Katherine)
Dobila je oskarja za vlogo v filmu Fantje nikoli ne jokajo, za isto vlogo je bila nagrajena tudi z zlatim globusom in številnimi drugimi nagradami. Oskarja pa je prejela tudi za vlogo v Eastwoodovem filmu Punčka za milijon dolarjev.

Igrala je v filmih Darilo Sama Raimija s Cate Blanchett in Keanujem Reevesom, Izgubljena moč z Adrianom Brodyjem, Insomnia Christopherja Nolana, v katerem sta igrala tudi Al Pacino in Robin Williams, v HBO-jevem Iron Jawed Angels ter v drami Red Dust, v kateri je igral tudi Chiwetel Ejiofor, zvezda filma Umazane lepe stvari.

Videli smo jo lahko tudi v filmu Briana De Palme Črna dalija, v katerem sta igrala tudi Scarlett Johansson in Josh Hartnett.

David Morrissey (Doug)
Videli ga bomo lahko ob Emily Watson v fantazijskem filmu The WaterHorse, v zgodovinski drami The Other Boleyn Girl, v katerem bodo igrali še Scarlett Johansson, Natalie Portman in Eric Bana.

Igral je še v filmih Hilary in Jackie, Some Voices, Born Romantic, Corellijeva mandolina, Usodna prevara in seveda Prvinski nagon 2.

Idris Elba (Ben)
Igral je v Sometimes in April, Daddy's Little Girls, grozljivki 28 tednov kasneje, ki je nadaljevanje "zombijščine" 28 dni kasneje, ki pride na spored maja. Pred kratkim je igral v filmu Ridleyja Scotta American Gangster, v katerem igrata tudi Denzel Washington in Russell Crowe.

Igral je še v The Gospel, Dobri vojak Švejk in Beautiful Mother.

Annasophia Robb (Loren McConnell)
Trenutno jo lahko vidimo v fantazijskem filmu Bridge to Terabithia. Njena prva vloga je bila leta 2005 v filmu Because of Winn-Dixie, v katerem je igral tudi Jeff Daniels.

Lahko smo jo videli tudi ob Johnnyju Deppu v filmu Čarli in tovarna čokolade. Videli jo bomo lahko tudi v filmih, kot so A West Texas Children's Story (Val Kilmer, Matthew Modine, Lara Flynn Boyle), Ferris Wheel (Charlize Theron), Doubting Thomas in Jumper.

Stephen Rea (oče Costigan)
Mednarodno slavo je doživel, ko je bil nominiran za oskarja za vlogo v filmu Neila Jordana Igra solz.

Z Neilom Jordanom sta sodelovala še pri filmih Angel, The Company of Wolves, Intervju z vampirjem, Michael Collins, Mesarček, In Dreams, Konec afere in Zajtrk na Plutonu.

Videli smo ga lahko tudi v filmih V kot vroče maščevanje, Življenje je sladko, Pret a Porter, Evelyn, Tara Road, Trojan Eddie, River Queen.

Izza kamere

Stephen Hopkins (režiser)
Prejel je nagrado emmy za režijo biografskega filma Življenje in smrt Petra Sellersa, v katerem so igrali Geoffrey Rush, Charlize Theron in Emily Watson. Film je prejel kar 16 nominacij za emmyja, od tega jih je prejel devet, nominiran pa je bil tudi za štiri zlate globuse in dobil dva.

Pred tem je Hopkins režiral pilota za uspešno televizijsko nanizanko 24.

Svoj režijski prvenec je doživel s trilerjem Dangerous Game, nato pa je režiral še Predator 2, Judgment Night, Piš, Prikazen in senca, Osumljen.

Komentarji

17.4. 2007 ob 18:51

na živce mi grejo taki krščanski filmi

— joker
24.4. 2007 ob 10:25 zvezdica

Ne dovolj prepričljivo obračanje veliko boljših filmov. The Reaping se veselo sprehaja med filmi The Omen, Wicker Man in Rosemary's Baby ter žanje njihove klišeje. Njihove zaplete, preobrate in ideje. Ko ima dovolj, pobere še biblijske nadloge in nad majhno mestece pošlje krvave reke, muhe, žabe, mrtva goveda, kobilice, strele in temo. Vse to samo zato, da bi prestrašil gledalce. Da bi nam dal vedeti naj prenehamo grešiti. Naj svojih mest ne spreminjamo v Sodomo in Gomoro. In naj se skušamo postaviti v kožo glavne junakinje Hilary Swank, bivše duhovnice, ki je prenehala verjeti v Boga. In ravno ta duhovnica, sedaj profesorica za dokazovanje, da čudeži ne obstajajo in da ima vsak čudež znanstveno razlago, mora v tem majhnem mestecu odkriti nenavadne pojave. Razloge zakaj se je lokalna reka obarvala v rdeče, zakaj z neba letijo žabe, zakaj umirajo krave in zakaj okoli leta na tisoče muh ter kobilic. To seveda ni dovolj za tale film. Tale film mora klišeje pripeljati do konca, zato v zgodbo vključi še nenavadno deklico, ki naj bi bila podaljšek hudiča. Novi antikrist, zlodejev popolni otrok, ki skuša uničiti svet. Nič novega, nič posebno grozljivega. Le film, ki nam skuša reči, da so bile žabe v Magnoliji začetek konca sveta.

— iztok gartner
27.4. 2007 ob 22:05 zvezdica

Pravkar prišla iz kina in film je super! :) mislim, napet je skozi, majo enih par ful dobrih efektov. konec je zanimiv ;) ni ravno grozen, vsekakor pa mi ni žal, da sem ga gledala :D priporočam ;)

— uJa
28.4. 2007 ob 21:49

Film je bil nasprotje mojih pričakovanj. Sicer je tako, da meni ni bil niti malo grozljiv (kljub temu, da sodi med grozljivke), lahko pa, da se bo drugemu zdel noro dober. Mene žal ni kaj ekstra prepričal:S

— andreja
1.5. 2007 ob 23:43

js sn ravnkar iz kina, film je dobr, zgodba je vredu, v bistvu ni niti mal grozn ampak je čist ok. edin konec je totalno mimo vsekan, preveč fantazije pa vse pokvari. drgač pa vreden ogleda!!!

— tia
2.5. 2007 ob 15:30

what can i say about this movie?i like the summary of the movie ,but i wish the movie had been more scarier as it is anyway my grade from 1 to 10 is 9 =)

— *Steam*
2.5. 2007 ob 22:23

Povprečna grozljivka sodobnega časa neki med Omen pa Rosemary's baby. Ustrašu se med filmom nč nism tko da men ni blo kej preveč ušeč. Zdei sploh ne znajo več grozljivk delat pa sam koperajo pa en in isti shit delajo. Ocena tega filma 4/10

— Neyo
8.5. 2007 ob 13:30

Vprašanje je, kaj lahko gledalec sklepa: da se splača verjeti v dobro, ali v zlo, v znanost ali v Boga. Morda nas film namerno pušča v zadregi, a jaz bi rada konkreten odgovor.

— marjeta
10.5. 2007 ob 20:35

Ja uglavnm...ta film ni bil nekaj kar sem pričakovala...bil je tottalno beden..in ta bedarija s to vero...preveč govorjenja premalo akcije oz. grozljivih stavri...v tem filmu ni nič grozljivega...bedda

— Venom
16.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Še en dober film v povezavi Boga in Hudiča. Mislila sem, da ne bo dober film a me je pozitivno presenetil in mi ni žal ogleda. Konec je presenečenje in te pusti v negotovosti ;)

— Samy
14.3. 2009 ob 0:00

nic gozno ha ha

— nastja
23.4. 2010 ob 20:29

I ♥ GROZŁiWKE!

— PiiNky♥SяČeK

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.