Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Gringo

akcijska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 5.4.2018, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2018
Država: Avstralija, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Anthony Tambakis, Matthew Stone
Režija: Nash Edgerton
Ameriška korporacija, mehiški kartel. Kombinacija, ki se ne mora dobro končati! Ob Charlize Theron, Amandi Seyfried, Joelu Edgertonu in Davidu Oyelowu bo to tudi igralski prvenec hčerke pokojnega kralja popa, Paris Jackson. David Oyelowo je v vlogi nedavno poročenega vljudnega poslovneža, ki ima delež v farmacevtskem podjetju, ki se pripravlja vstopiti na borzo. Vse do dne, ko se mu življenje zaradi incidenta v Mehiki spremeni v pekel. V tistem trenutku postane vljudni ameriški poslovnež naenkrat zločinec. Črna akcijska komedija, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

Razburljiva mešanica črne komedije, napete akcije in dramatičnih spletk nas popelje v Mehiko, kjer se omikani poslovnež in nežna dušica Harold Soyinka (David Oyelowo) znajde na milost in nemilost prepuščen svojim zahrbtnim kolegom doma, lokalnim mamilarskim šefom in tajnemu plačancu, ki je razcepljen glede moralnosti svojega početja. Harold tako prečka mejo med zakon spoštujočim državljanom in iskanim zločincem in se pri tem trudi ostati živ v čedalje nevarnejšem položaju – in to na načine, ki sami od sebe vzbujajo vprašanje: je zabredel globoko prek meja svojih zmogljivosti… ali pa je korak pred ostalimi?

Harold kot uslužbenec farmacevtskega podjetja skupaj s svojima nadrejenima, Richardom (Joel Edgerton) in Elaine (Charlize Theron), ki sta za svoj uspeh pripravljena iti prek trupel, iz Chicaga odpotuje v Mehiko. Tam v laboratoriju podjetja Richard zaukaže vodji Sanchezu (Hernán Mendoza), naj bioinženirsko proizveden konopljin proizvod pod imenom Cannabax nehajo prodajati kartelu, ki ga vodi surovež, znan po vzdevku Črni panter in po tem, da obožuje Beatle. Medtem poštenjak Harold izve, da bo vsak hip zgubil službo – Richard in Elaine namreč nameravata podjetje, ki ga zdaj »čistita« nezakonitih poslov, prodati nekemu konglomeratu. Nakar mu še žena Bonnie (Thandie Newton), h kateri se zateče po tolažbo, prek Skypa prizna, da ga vara.

Harolda, nad katerega se spravi Črni panter – upajoč, da se bo dokopal formule za proizvodnjo Cannabaxa – izgine, še preden se njegova šefa odpravita nazaj v Chicago. Nekaj ur zatem prejmeta klic, češ da so Harolda ugrabili in da ugrabitelji zahtevajo 5 milijonov dolarjev odkupnine. A namesto da bi plačal, Richard v reševalno akcijo pošlje svojega brata Mitcha (Sharlto Copley), nekdanjega plačanca, ki se ima zdaj za človekoljuba. A tudi ob začasni pomoči blagohotne ameriške turistke Sunny (Amanda Seyfried) in njenega fanta Milesa (Harry Treadaway), ki tihotapi mamila, so Haroldove možnosti za preživetje iz ure v uro slabše: zasleduje ga vojska napadalcev, in ta lepo vzgojeni dobrosrčnež postane iskani zločinec. Je povsem izgubljen in nebogljen? Ali pa morda igra pretkano igro?

Divjo akcijsko pustolovščino, začinjeno s črnim humorjem, napetimi pregoni z avtomobili in dvojnimi igrami, ki koncept pustolovskega popotovanja povzdigne na povsem novo raven, je po scenariju Anthonyja Tambakisa in Matthewa Stona režiral Nash Edgerton, čigar celovečerni prvenec, avstralska srhljivka Kvadrat, je navdušil kritike. Igrajo še Paris Jackson, Yul Vasquez, Alan Ruck in Kenneth Choi. Producirali so Rebecca Yeldham, Nash Edgerton, Beth Kono, A.J. Dix, Theronova in Tambakis, izza kamer pa so sodelovali še direktorja fotografije Natasha Braier in Eduard Grau, scenograf Patrice Vermette in kostumografinja Donna Zakowska. Glasbo je prispeval Christophe Beck.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.