Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Zelena milja

drama
Na sporedu od: 31.5.2001, Kolosej Ljubljana
3h 8min / 188min
Scenarij: Frank Darabont po romanu Stephena Kinga
Režija: Frank Darabont

Zgodba je postavljena v trideseta leta, v državno kaznilnico Cold Mountain, kjer je dolga leta služboval jetniški stražar Paul Edgecomb (Tom Hanks). Njegovo delo je bilo med drugim tudi spremljanje na smrt obsojenih zapornikov do celice smrti po z zelenim linolejem prekriti in eno miljo dolgi poti.

Med njegovimi najbolj zanimivimi varovanci je John Coffey (Michael Clarke Duncan), orjaški črnec, obtožen brutalnega umora dveh punčk. Čeprav njegova velikost in fizična moč izpričujeta grobost, pa je njegovo obnašanje popolnoma v nasprotju z videzom. Za preprostim in otroško naivnim obrazom tiči smrten strah pred temo, poleg tega pa se zdi, kot da bi imel preroško, skorajda nadnaravno moč. Ko ga Edgecomb bolje spozna, si ne more kaj, da se ne bi začel spraševati, ali je nežni orjak res zagrešil gnusna umora ali ne. Kmalu ugotovi, da se čudeži dogajajo tudi na najbolj nepričakovanih, od boga pozabljenih krajih.

ZELENO MILJO so posneli po istoimenskem romanu Stephena Kinga, ki se je delo odločil izdati v nadaljevanjih, tako kot je to počel Charles Dickens, in požel nesluten uspeh in odobravanje bralcev.

Scenarij je napisal Frank Darabont, ki je film tudi režiral. Njegov najbolj znani film je KAZNILNICA ODREŠITVE, ki jo je posnel pet let pred ZELENO MILJO in imata poleg istega avtorja tudi isto tematiko: zapor. Poleg tega je bila KAZNILNICA ODREŠITVE leta 1994 nominirana za oskarja, ZELENA MILJA pa šest let kasneje kar širikrat (za film, za scenarij po predlogi, za stranskega igralca in za zvok).

V glavnih vlogah so se zvrstili Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse, Bonnie Hunt in mnogi drugi.

Darabont je Hanksa srečal na družabnem kosilu, ki ga je leta 1994 Akademija pripravila za nominirance (Hanks je bil takrat nominiran za vlogo v Forrestu Gumpu): "Včasih imaš med pisanjem zgodbe v mislih točno določene igralce. Prvič se mi je zgodilo, da so vsi sprejeli mojo ponudbo z odprtimi rokami. Kakorkoli, gre za čudovito zgodbo in enkratno igralsko ekipo."

Tom Hanks pa takole komentira svojo vlogo: "Paulovo delo je spremljanje in pomirjanje zapornikov po Zeleni milji do električnega stola, kjer nato izvrši smrtno kazen. Pravzaprav jih pospremi iz tuzemeljskega življenja v onostranstvo. Paul se ne more sprijazniti z dejstvom, da je John Coffey drugačen od drugih zapornikov in to spoznanje mu zamaje vero v njegovo delo."

Coffeyja je zaigral Michael Clarke Duncan in si za odlično odigrano vlogo prislužil nominacijo za oskarja: "John Coffey je eden največjih ljudi, kar ste jih kdaj videli. Visok je dobra dva metra in težek skoraj 150 kilogramov - kot takega si ga lahko brez težav predstavljamo, kako prenaša okoli trupli deklic. Vseeno pa je John Coffey zelo poseben človek, ki razume Paula in vidi v njem ter v večini jetniških paznikov dobroto. To pa je tisto, kar doda zgodbi nekaj ironije."

Za Duncana je bila vloga Coffeya uresničenje sanj: "Vedno sem igral orjake, telesne stražarje in podobno. Še nikoli nisem igral takega lika. Ko sem začel brati roman, ga nisem mogel več odložiti. Kar prevzelo me je. Ko sem ga prebral, sem vedel, da mi je ta lik pisan na kožo in da moram dobiti to vlogo."

Darabont pa je takole pojasnil svojo izbiro neznanega igralca v izkušeno in že znano igralsko ekipo: "Vedno sem bil za to, da se vzame svež in nov obraz in res sem zadovoljen, da sem ga izbral. To je film, ki ga bo izstrelil med zvezde."

V ZELENI MILJI pa igrajo tudi ženske. Komedijantka Bonnie Hunt je zaigrala Hanksovo predano ženo, Patricia Clarkson pa paznikovo umirajočo ženo.

Film so posneli v nekdanji državni kaznilnici v Tennesseeju, ki je bila sprva mišljena za snemanje KAZNILNICE ODREŠITVE (posneli so jo v prevzgojnem zavodu v Ohiu, ki pa je sedaj že porušen). Zunanje prizore so večinoma posneli v okolici Tennesseeja, nekaj pa tudi v Severni Karolini.

Komentarji

25.3. 2006 ob 9:07

to je res dober film sam logično ni kako bo živel (tom hanks )oziroma gdaj bo omru??

— jani
4.4. 2006 ob 13:21

Moj najljubši film!Totalno dobro.Moram reči,ful katarzičen film.Celi fil sem doživljala občutke glavnih igralcev..Na koncu pa se pošteno zjokala! Definitivnoo priporočam!

— gitica
17.7. 2006 ob 21:22 zvezdica

res hud film... zanimiva in pretresljiva zgodba, ki te neprestano preseneča. mene je konec pošteno pretresel... priporočam, film resnično vreden ogleda!10/10

— maya
29.8. 2006 ob 9:41

ta film mi je biu ful ušeč, res je dobr ni boljšega od njega. črnc se mi pa smiliii, res kupte si dvd al pa kej k se ga splača pogledt!!!

— Tamala
20.9. 2006 ob 15:16 zvezdica

Prebral sem knjigo od Stephena Kinga in moram reči, da je film ravno tako dober kot knjiga. Ravno pravšnja mera drame in fantazije, poleg tega pa sta še v vlogah odlična predvsem Sam Rockwell in Tom Hanks. Všeč mi je sporočilo filma, ki pove, da čudeži še niso izumril, pa še samo okolje jetnišnice je zelo klavstrofobično in čisto primerno za takšno zgodbo. Res odličen film, ki kljub dolžini ne zapade v dolgočasnost.

— The Dude
24.9. 2006 ob 21:39

Film je zlu dobr odigran in ful zanimiu čeprou mau žalostn:)

— Maja
21.2. 2007 ob 22:04

kaj nej rečm..Swaka čast usm,k so nardil tak film.Res je zlo mau tok dobrih filmou s tako dobro zgodbo.Film je 1A

— Flays88
1.10. 2007 ob 18:30 zvezdica

Glede na to,da sem filem gledala že dvakrat se mi še vedno zdi zelo vredu. Name je vplival predvsem zelo čustveno, večinoma na koncu. Po mojem ima vsak človek nadnaravne sposobnosti, vendar jih ne zna uporabljati. Igralci so zelo vredu znali igrati zastavljene vloge, kar doda velik napredek temu filmu. Predvajan je bil zelo pozno, vendar se je splačalo potrpeti.

— Gren girl
24.11. 2009 ob 13:19

Jaz sem film 1. gledala in bil je super ! Še sanjala sem o njem :) zelo zelo zelo si ga želim še 1x gledat ! Najlepši film !!! :) <333333

— GirL_star*
25.11. 2009 ob 21:16

Tom hanks je itak najboljši med najboljšimi. Film Zelena milja pa........,sem že padla noter.Z eno besedo je to ena največja mojstrovina!!!!!!!

— Jana
17.4. 2010 ob 7:15

Zelo dober film, vreden ogleda, sploh pa tudi razmisleka. Lepo.

— brida
6.5. 2010 ob 0:58

Ta film je zame največja mojstrovina, gledala sem ga že kar nekajkrat ampak vedno znova me prevzame s svojo vsebino in globino odigranih vlog.Meni je dal eno veliko sporočilo; dobro se z dobrim vrača in obratno...
Kar nekajkrat pa sem se zjokala zaradi pristnih odnosov do kaznjencev obsojenih na smrt!!!
Vreden ogleda!!!!!!!!!!!

— JANA
10.9. 2010 ob 23:11

Brez dvoma ena največjih filmskih mojstrovin

— ZDRAVKO
1.5. 2011 ob 5:52

Ta film je fantastičen. Pri vsej tej množici različnih filmov je pravo presenečenje.

— LUKA
13.5. 2011 ob 22:53

Že četrtič sem si ogledala ta film. Vedno znova me prevzame ta velika mojstrovina. Čudeži se vedno in povsod dogajajo, dobro se z dobrim vrača. Tom hanks pa se vedno dokazuje kot najboljši med najboljšimi igralci.Odlično zaigrane njegove vloge, nabite s čustvi. Zjokala sem se vsakič, Tom ti si zakon !!!!!!

— Jane
7.11. 2011 ob 17:27

MENI JE OSEBNO TA FILEM MED NAJBOLJŠIMI VENDAR JE ZELO ŽALOSTEN PARKRAT SEM PRAV ZAJOKAL

PRIPOROČAM RES

— LUC
23.1. 2012 ob 19:14

glede na samo dolžino filma je zamene med najboljšimi!

— bostjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.