Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Gravitacija 3D

znanstvenofantastična drama
10 nominacij za Oskarja
Podnapisi
Na sporedu od: 17.10.2013, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Alfonso Cuarón in Jonás Cuarón
Režija: Alfonso Cuarón
Režiser fantazijskih spektaklov Harry Potter in jetnik iz Azkabana ter Jaz pa tebi mamo predstavlja osupljivo vesoljsko pustolovščino, v kateri se znajdeta znanstvenica Ryan in astronavt Matt. Med poletom v zemeljsko orbito opravljata rutinski sprehod po vesolju, ko deli odsluženega satelita zadenejo in uničijo njuno plovilo. Prepuščena lastni iznajdljivosti se morata soočiti z vrtoglavo gravitacijo in drugimi elementi surovega vesolja, možnost njunega preživetja pa se manjša iz minute v minuto.

Oskarjevca Sandra Bullock in George Clooney igrata v napetem trilerju v režiji oskarjevega nominiranca Alfonsa Cuaróna, ki gledalca posesa v neskončno in neizprosno prostranost vesolja.

V tem trenutku na stotine kilometrov nad zemljo krožijo postaje, v katerih so ljudje izpostavljeni tanki meji med življenjem in smrtjo. Odkar smo se prvič podali v prostranstva vesolja, so se nevarnosti, ki jih prinaša tak podvig, še pomnožila. In vsako od njih smo povzročili sami. Odpadki preteklih misij in odsluženi sateliti so se nakopičili v polje smeti, ki lahko v hipu povzročijo katastrofo. NASA ima za tak scenarij celo ime: Kesslerjev sindrom.

Prav ta je katalizator srhljivega boja za preživetje v Gravitaciji, ki se začne v breznu tišine visoko nad ozračjem Zemlje. Dr. Ryan Stone (Bullockova) je izjemna tehničarka na svoji prvi nalogi na vesoljskem plovilu Explorer, pri čemer sodeluje z astronavtom veteranom Mattom Kowalskijem (Clooney). Stonovi, pritrjeni na roko robota, pri opravilu zunaj plovila breztežnost ni ravno v užitek, njen kolega Kowalski pa se počuti kot riba v vodi. Medtem na drugi strani planeta načrtovano uničenje odsluženega satelita v vesolje na bliskovito pot požene ostre odpadne kose, kar sproži verižno reakcijo in že tako vse večje polje odpadkov pošlje prav v smer plovila Explorer. Neizbežno trčenje povsem uniči plovilo. Stonova in Kowalski edina preživita; privezana zgolj eden na drugega drvita v temo.

Hromeča tišina jima da vedeti, da sta zgubila vse stike z Zemljo… in s tem tudi kakršno koli možnost za rešitev. Njun strah se prevesi v paniko; sleherni požirek zraka zajeda v tisto malo kisika, ki jima ga je še preostalo. A edina pot domov utegne biti, da se prebijeta skozi lastne omejitve in zakoračita v zlohotno neskončnost vesolja.

Alfonsa Cuaróna je film produciral z Davidom Heymanom in izvršnimi producenti Chrisom deFario, Nikki Penny in Stephenom Jonesom. Izza kamer so pomagali še za oskarja večkrat nominirani direktor fotografije Emmanuel Lubezki, scenograf Andy Nicholson in kostumografka Jany Temime. Glasbo je zložil Steven Price.

»Vesolje in raziskovanje me že od nekdaj privlačita,« pravi režiser, producent in soscenarist napetega trilerja Gravitacija Alfonso Cuarón. »Na eni strani je v ločitvi od Matere Zemlje nekaj mitskega in romantičnega; po drugi strani pa nima nikakršnega smisla, saj je življenje vendar tu spodaj.«

Gravitacijo je spisal skupaj s sinom Jonásom; to je njuno prvo uradno sodelovanje. »Jonásova zamisel za film me je naravnost navdihnila,« pravi Alfonso. »Pritegnil me je njegov smisel za ritem v položaju med življenjem in smrtjo, ki se je v osnovi ukvarjal z zornim kotom zgolj enega lika. Hkrati pa je postavitev zgodbe v vesolje le-to takoj razširilo in ponudilo nešteto možnosti za metaforičen izraz.«

Pri tem je kmalu postalo jasno, da bodo za zgodbo, ki se v celoti odvija v breztežnosti, morali preseči nekatere filmske konvencije. »Priznati moram, da sem bil nekoliko naiven; predstavljal sem si, da bo snemanje takšnega filma precej bolj enostavno,« je odkrit Alfonso. »Zavedal sem se, da se bomo morali zateči k določenem arzenalu trikov, a šele ko smo se lotili konvencionalnih tehnik, mi je postalo jasno, da bomo morali ustvariti nekaj povsem novega.«

To mu je uspelo z direktorjem fotografije Emmanuelom Lubezkijem in strokovnjakom za posebne učinke Timom Webbrom. Niso hoteli običajnega domišljijskega znanstveno-fantastičnega sveta, temveč prikaz neizprosnosti najbolj krutega okolja, kar ga poznamo. Pri tem so izumili celotne sisteme, ki ustvarjajo prepričljivo in domala otipljivo iluzijo ujetosti v vesolju – in ustvarili hibrid igrane akcije, računalniške animacije in računalniške grafike, ki je poskrbela celo za scenografijo, ozadja in kostume.

Že od vsega začetka so si film zamislili v 3D tehniki. »Hoteli smo, da se gledalci povsem potopijo v podobe na platnu, nič manj kot v pripoved samo,« pravi režiser, njegov sin pa poudari, da 3D niso hoteli »zavoljo občutka, da ti v obraz letijo kosi satelita. Skušali smo biti prefinjeni… in gledalcu ponuditi občutek, da so tudi sami del tega popotovanja.«

O igralcih

SANDRA BULLOCK (dr. Ryan Stone) si je z glavno vlogo v drami The Blind Side prislužila oskarja, nagrado kritikov, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Nazadnje smo jo videli v komediji The Heat; nase je opozorila v uspešnici Speed in nato igrala v While You Were Sleeping, The Net, Demolition Man, Wrestling Ernest Hemingway, Divine Secrets of The Ya Ya Sisterhood, Murder By Numbers, Infamous, Extremely Loud and Incredibly Close, The Lake House, Miss Congeniality, The Proposal…

GEORGE CLOONEY (Matt Kowalski) je kot igralec, režiser in producent med drugimi priznanji prejel že dva oskarja, tri zlate globuse, štiri nagrade Ceha filmskih igralcev, eno bafto, nagrado kritikov in emmyja. Lani se je potegoval že za osmega oskarja, pri čemer je bil za prestižni kipec nominiran v več kategorijah kot kdor koli pred njim. Trenutno producira, režira in igra v The Monuments Men; prek svoje hiše Smokehouse je produciral August: Osage County, Argo, The Ides of March ter igral v The Descendants, Up in the Air, Syriana, Ocean’s 11, Michael Clayton, The Good German, Good Night, and Good Luck, Confessions of a Dangerous Mind… Kariero je začel na TV in si z vlogo v seriji ER prislužil kopico nagrad.

O ustvarjalcih

ALFONSO CUARΌN (režiser, scenarist, producent) je debitiral s črno komedijo Sólo Con Tu Pareja in nato v ZDA priredil otroško knjigo A Little Princess, posnel Great Expectations, Y Tu Mamá También, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, Children of Men, produciral uspešnico Pan's Labyrinth in Iñárritujev film Biutiful.

JONÁS CUARÓN (scenarist) se tokrat prvič preizkuša kot scenarist pri pomembnem celovečercu in tudi v prvo sodeluje s svojim očetom Alfonsom Cuarónom. Pred tem je spisal, režiral in produciral neodvisni film Year of the Nail, pri katerem je bil tudi snemalec in montažer. S filmom se je potegoval za nekaj festivalih nagrad. Režiral je še kratki dokumentarni film The Shock Doctrine.

Komentarji

14.10. 2013 ob 10:05

Ves film (razen obrazov) je izdelan z računalniki. Odlično opravljeno delo!

— JureB
16.10. 2013 ob 0:32

JureB tega pa razen če si film videl v prihodnosti ali v ameriki, ne moreš vedeti. po napovedniku sodeč pa tudi ne, traja namreč, če upaš izvedeti, kar celi in debeli 2 minuti in 19 sekund, če sm natančen.

film bo, verjamem, gledljiv. kakšen dejansko, pa ko bomo odkorakal v koloseja in ga fizično pogledal. lp

— cmok
22.10. 2013 ob 21:48

cmok, film je bil 14. 10. že davno v kinu ...

— Janez

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.