Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Gran Torino

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 9.4.2009, Kino Komuna
9.4.2009, Kolosej Ljubljana
23.4.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 56min / 116min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Nick Schenk po zgodbi Dava Johannsona
Režija: Clint Eastwood
Oskarjevec Clint Eastwood se vrača na velika platna v vlogi ostarelega veterana korejske vojne Walta, ki se sooča s številnimi osebnimi predsodki proti priseljencem. Kljub temu priskoči na pomoč sosedom azijskega porekla, ki jih ogroža lokalna tolpa, rešitev mladega Thao-a pa mu na glavo nakoplje neželeno hvaležnost njegove družine. Mentorski odnos do mladeniča počasi prerašča v nevsakdanje prijateljstvo, s pomočjo katerega Walt odkriva, za kaj (in proti komu) se je zares vredno boriti.

Sinopsis

Clint Eastwood je režiser in glavni igralec filma Gran torino, v katerem je odigral prvo vlogo po svojem z oskarjem nagrajenem filmu Punčka za milijon dolarjev. Igra neprilagodljivega veterana korejske vojne, ki se je prisiljen soočiti z lastnimi globoko zakoreninjenimi predsodki.

Upokojeni avtomobilski delavec Walt Kowalski svoje dneve zapolnjuje s hišnimi popravili, pivom in mesečnimi obiski brivca. Čeprav je bila zadnja želja njegove žene, da bi šel k spovedi, zagrenjeni veteran korejske vojne, ki ima svojo puško M-1 vedno čisto in pripravljeno, meni, da se nima česa spovedovati. Sploh pa za kaj takega dovolj zaupa le svoji psici Daisy.

Ljudje, ki jih je nekoč imenoval sosedje, so se vsi odselili ali umrli, nadomestili pa so jih hmonški priseljenci iz Jugovzhodne Azije, ki jih prezira. Jezen na praktično vse, kar vidi – poovešene napušče, nepokošene trate in tuje obraze, ki ga obdajajo; brezciljne tolpe hmonških, južnoameriških in afroameriških najstnikov, ki mislijo, da soseska pripada njim; nezrele tujce, v katere so odrasli njegovi otroci – Walt le še čaka, da mine preostanek njegovega življenja.

Dokler neke noči nekdo ne poskuša ukrasti njegovega gran torina letnik `72.

Ford gran torino, še vedno bleščeč kot takrat, ko ga je Walt pred desetletji lastnoročno pomagal spraviti s tekočega traku, v njegovo življenje pripelje najstniškega soseda Thaa (Bee Vang), ki so ga člani hmonške tolpe prisilili, da mu ga je poskušal ukrasti.

Walt se upre tako kraji kot tolpi, s čimer postane junak soseske – zlasti za Thaovo mamo in sestro Sue (Ahney Her), ki vztrajata, naj Thao dela za Walta, da se bo odkupil za svoje dejanje. Čeprav sprva noče imeti nič s temi ljudmi, se Walt sčasoma vda in fantu naloži razna opravila, s tem pa se začne nepričakovano prijateljstvo, ki bo obema spremenilo življenje.

S pomočjo velikodušne prijaznosti Thaove družine Walt postopoma začenja razumeti določene resnice o svojih sosedih. In o samem sebi. Ti ljudje – ubežniki pred kruto preteklostjo – imajo z Waltom več skupnega kot njegova lastna družina. Razkrijejo mu dele njegove duše, ki so bili zagrajeni že vse od vojne – tako kot gran torino v temi njegove garaže.

Warner Bros. Pictures predstavlja, v sodelovanju z Village Roadshow Pictures in Double Nickel Entertainment, produkcijo Malpaso Gran torino. Film je režiral Clint Eastwood po scenariju Nicka Schenka, zgodbo pa sta napisala Dave Johannson in Nick Schenk. Eastwood, Robert Lorenz in Bill Gerber so producenti, Jenette Kahn, Adam Richman, Tim Moore in Bruce Berman pa izvršni producenti. Igrajo Clint Eastwood, Bee Vang, Ahney Her, Christopher Carley, John Carroll Lynch, Brian Haley, Geraldine Hughes, Brian Howe in William Hill.

Ustvarjalno ekipo za kamero so vodili dolgoletni Eastwoodovi sodelavci: direktor fotografije Tom Stern, scenograf James J. Murakami, montažerja Joel Cox in Gary D. Roach ter kostumografinja Deborah Hopper. Glasbo sta napisala Kyle Eastwood in Michael Stevens.

Gran torino distribuira Warner Bros. Pictures, ki je del Warner Bros. Entertainment.

O produkciji

Takšnih ne delajo več

Clint Eastwood, igralec in režiser, čigar opus vsebuje nekaj največjih klasik vseh časov, ni stal pred kamero že od leta 2004, ko je igral v lastnem z oskarjem nagrajenem filmu Punčka za milijon dolarjev. "Pravzaprav nisem več nameraval kaj dosti igrati," je povedal. "Ampak v tem filmu je bila vloga za igralca mojih let in lik mi je bil pisan na kožo. Pa tudi scenarij mi je bil všeč."

Gran torino je Eastwoodovi produkcijski družbi poslal debitantski scenarist Nick Schenk, ki je scenarij napisal na podlagi zgodbe, ki sta si jo zamislila z Daveom Johannsonom. "Temeljila je na njunih izkušnjah in ljudeh, ki jih poznata," je povedal Eastwoodov dolgoletni producent in partner Robert Lorenz. "Scenarij sem bral na hitro, nisem pričakoval, da bo v njem kaj za Clinta, ampak nekje na polovici sem upočasnil. Dejansko je bil zelo dober, zato sem ga prebral še enkrat. Ker sem navajen, da Clintu nikoli ničesar preveč ne hvalim, sem mu ga dal rekoč: ‘Ne vem, ali ga boš želel posneti ali igrati v njem, vsekakor pa boš užival v branju."

Schenk je povedal, da lik Walta Kowalskega ni bil napisan posebej za nobenega igralca: "Walt je nekoliko podoben kakšnemu učitelju ali celo očetu, ki te gleda, kako znova sestavljaš svoje kolo in pri tem delaš vse narobe. Mislim, da vsakdo pozna koga takega."

Schenk, ki izvira iz Minnesote, je pri pisanju izhajal iz časa, ko je delal v tovarni, kjer so se ustalile številne hmonške družine – Hmong je malo znano ljudtsvo iz Laosa in drugih delov Azije, ki je bilo med vietnamsko vojno na strani ZDA. "Ta kultura je nekako nevidna," je povedal.

Za Walta, ki stresa rasistične opazke, kot drugi ljudje uporabljajo samostalnike in glagole, se zdi, da je nepoboljšljivi nestrpnež, ampak ko stke vezi z ljudmi, ki so se priselili v sosesko, se začnejo plasti sovražne nastrojenosti luščiti z njega. "Walt je v Koreji počel reči, ki ga še danes preganjajo, zdaj pa vidi podobne obraze pri sosedih," je pripomnil Schenk. "Za Walta so vsi Azijci enaki. Ko pa izve več o njih, začne premlevati tisto, kar se mu je zgodilo v Koreji."

Producent Bill Gerber je opazil, da v Gran torinu odmevajo odnosi, ki jih raziskuje celoten Eastwoodov opus. "Clint se je vedno iskreno ukvarjal s kompleksnimi temami ras, religij in predsodkov, kar je lahko včasih politično nekorektno, vedno pa je avtentično," je povedal. "Ampak ker Clinta poznate, razumete, da je Walt več kot to, kar se kaže na površju."

"Če zdaj pomislim, tega filma ne bi mogel posneti in te vloge odigrati nihče drug kot Clint Eastwood," je dodal Dave Johannson. "Kot filmar je zelo varčen in ne glede na to, kako neprijetna je tema, nikoli ni drobnjakarski. Pa tudi kot igralec je dovolj pogumen za vlogo Walta, ki sprva, milo rečeno, ni preveč simpatičen lik. Walt se svoje nestrpnosti oklepa že 60 let in veliko poguma je treba, da spremeniš nekaj tako globoko zakoreninjenega, predvsem v starosti."

Zgodba se odvija v zadnjem poglavju Waltovega življenja, ki so ga zaznamovale izkušnje v Koreji in 50 let v lokalnem Fordovem proizvodnem obratu. Ampak zdaj je vojne že zdavnaj konec, tovarno so zaprli, žena Dorothy je umrla, odrasli otroci pa imajo komaj kaj časa zanj. Eastwood je razložil: "Vsi so ga zapustili. A v njihovo obrambo je treba povedati, da z godrnjavim Waltom res ni lahko. In seveda, vnuki imajo piercing in take reči, tega pa on ne odobrava."

"Walt je izjemno težaven oče," je povedal Brian Haley, ki igra Mitcha Kowalskega. "Je garač iz vrst modrih ovratnikov, njegov sin pa je pravo nasprotje, plitek predmestni japi. Njun odnos je kompleksen. Walt se ne zna pogovarjati s sinom, Mitch pa se ne zna približati očetu."

Waltov mir moti tudi duhovnik, oče Janovich, ki je vztrajen pri uresničevanju ženine zadnje želje, da bi se Walt spovedal. "Moja vloga je, da mi Clint Eastwood zaloputne vrata pred nosom," se je pošalil Christopher Carley, ki igra duhovnika. "Oče Janovich se trudi približati Waltu, a ta se z njim sploh ne pogovarja. Nanj gleda kot na ‘27-letnega preveč izobraženega devičnika.’"

Eno Waltovih maloštevilnih resničnih zadovoljstev je loščenje forda gran torino, ki ga že toliko let skrbno čuva v garaži. Pravzaprav mu je sam namestil volansko gred, ko je še delal v Fordovi tovarni. "Gran torino je njegov ponos," je pojasnil Eastwood. "On na neki način je ta gran torino. Z njim ne počne drugega kot to, da ga ima v garaži. Toda vsake toliko ga pripelje ven in zlošči. Walt s kozarcem piva, ki si ogleduje svoj avto – to je najboljši del njegove starosti."

V ulici Waltov dom izstopa s sveže prepleskanimi stenami, skrbno obrezanim grmičjem in ponosno razobešeno zastavo. Walt ni zadovoljen z razvojem soseske. "Zelo ga moti, kako se spreminja svet," je povedal Eastwood. "Odraščal je v michiganski soseski, ki so jo naseljevali delavci iz avtomobilske industrije, kakršen je bil tudi sam. Spreminjanje soseske mu ni všeč."

Medtem ko sosednje hiše propadajo, Walt svojo vzdržuje tako skrbno, kot jo lahko le človek, ki je vajen dela z rokami. "V več smislih je obtičal v preteklosti. Pa tudi v čustvenem smislu je obtičal, saj mu preteklost ne dovoljuje, da bi napredoval kot človek," je pojasnil Lorenz.

Enako izoliran je Waltov sosed, 16-letni Thao, ki stanuje z mamo, babico in sestro. "Edini moški v gospodinjstvu," je opisal Bee Vang, debitant, ki so ga izbrali za vlogo. "Ker ga obkrožajo dominantne ženske, ni prepričan vase kot moškega. Potrebuje vzornika in najde ga v Waltu."

Thao je sramežljiv fant s končano srednjo šolo, ampak brez službe, ki se znajde pod pritiskom, da bi se pridružil hmonški tolpi, ki jo vodita najstnik z vzdevkom Smokie in Thaov bratranec Spider. Sonny Vue, ki igra Smokieja, je povedal: "Ker se ne more postaviti zase, naj bi za njim stala tolpa. Marsikatera tolpa nastane zato, da se na ta način njeni člani zaščitijo pred drugimi tolpami. Ampak stvari jim uidejo izpod nadzora, ko začutijo, da jih ogroža Walt."

Za sprejem v tolpo mora Thao prestati iniciacijski obred, ki sta si ga izmislita Smokie in Spider: ukrasti mora gran torino. "Thao skuša dokazati, da je možat, pa tudi ugotoviti, kam pripada," je rekel Vang. A podvig ne traja dolgo, saj Thaa na sredi preseneti Walt. "Theu se poskus drastično ponesreči," je dodal Vang, "tako da je na koncu še bolj preplašen in ponižan."

Nedolgo zatem se tolpa vrne po Thaa, to pa se razvije v pretep pred Waltovo hišo. Z uperjeno puško, ki mu je ostala iz vojnih dni, Walt vse vpletene opozori: "Dol z moje trate." "Vrne se v svoj vojni način razmišljanja," je pojasnil Eastwood. "In takrat dejansko začne razumeti problematiko hmonške skupnosti, predvsem glede otrok, ki se vključujejo v tolpe."

Waltov nenamerni pogum iz njega naredi junaka soseske in njegovi hmonški sosedje ga kmalu začnejo zasipati z darili. "S temi ljudmi sprva noče imeti nič," je povedal Eastwood. "Ko pa ugotovi, da so zelo inteligentni in spoštljivi, spremeni mnenje. V filmu to povzame z izjavo: ‘S temi ljudmi imam več skupnega kot z lastnimi razvajenimi otroki.’ Zanimivo in pogosto tudi smešno je, kako začne z ogromno predsodki, nato pa se jih s pomočjo teh odnosov znebi."

Edina, ki zna prodreti skozi Waltovo ostro površje, je Thaova živahna sestra Sue, ki je bolj amerikanizirana kot ostali člani njene družine. "Walt je človek, ki te bo obkladal z najhujšimi vzdevki," je opisala Ahney Her, ki igra Sue. "Povedal bo, kar se mu bo zazdelo." Sue je z Waltom vedno prijazna: "Čeprav ga draži z vzdevki kot ‘Wally,’ prav ona poveže Walta in Thaa. Po mojem hoče, da se bi njen brat spoprijateljil z Waltom, ker je druga alternativa to, da se bo priključil tolpi in zavozil življenje. Vidi, da mu je Walt lahko kot oče, da ga Thao posluša."

Čez čas Sue povabi Walta na družinsko praznovanje, kjer srečanje s hmonškim šamanom nadene besede neizrečenim resnicam, s katerimi je Walt živel vsa ta leta. "Hmonška družina govori o rečeh, ki so v Waltovi ostale neizrečene," je opazil Lorenz. "Izzove ga k razmišljanju o sebi. V jedru njegovega rasizma je sebična nesposobnost, da se bi zazrl vase. Namesto tega svoje probleme projicira navzven in skuža svoje težave videti kot nekaj, kar so povzročili drugi."

Mama in sestra pritiskata na Thaa, naj Waltu nekaj tednov pomaga pri različnih opravilih, da se bo tako odkupil za poskus kraje avtomobila. "Hočeta, da na neki način popravi napako, ki jo je zagrešil," je povedal Eastwood, "to je namreč del njunega družinskega ponosa."

Waltov prvi odziv je, da fantu nadene kopico rasističnih vzdevkov. Ampak ko se Thao iskreno vrže v izpolnjevanje nalog, ki mu jih je naložil (popravljanje propadajočih hiš po soseski), Walt začenja opažati, da je vreden več kot njegovega zmerjanja. "Walt začenja ceniti Thaa, ta pa vidno odrašča. Z žuljavimi rokami je ponosen na to, da je končno koristen," je povedal Vang.

Namen Waltovega dela s Thaom ni le to, da ga nauči delati, je nadaljeval Vang: "Uči ga namreč tudi tega, kako se postaviti zase, tako da se mu ne bo treba pridružiti tolpi, da bi se počutil možatega. Walt Thau pomaga razvijati trdnejšo hrbtenico."

Walt želi fanta narediti tako močnega, da bo našel službo in se izogibal težavam. Odnos pa spremeni tudi samega Walta. "Thao nima očetovske figure, ki bi ga vodila, Walt pa ni bil nikoli zares povezan z lastnimi sinovi," je povedal Lorenz. "Po svoje sta popoln par. Walt se zaveda, da je v zadnjem poglavju življenja in da je skrajni čas, da vse skupaj nekako osmisli."

Tujci za sosednjimi vrati

Gran torino je prvi večji film, v katerem nastopajo člani skupnosti Hmong – etnične skupine 18 klanov, ki živijo v hribovjih Laosa, Vietnama, Tajske in drugih delov Azije – ki so se morali po vpletenosti v vietnamsko vojno preseliti v ZDA. "Nisem vedel veliko o njih," je priznal Eastwood. "Ker so v konfliktu pomagali Američanom, so jih po vojni pripeljali sem kot begunce."

Eastwood je poudaril, da hmonška identiteta ne izhaja iz nacionalne pripadnosti, temveč pomeni pripadanje kulturi: "Imajo svoje religije in lasten jezik. Mnogi so po vojni prestali veliko hudega. Tam jim ni bilo lahko, zato so se luteranska cerkev in različne organizacije zelo potrudile, da so jih pripeljale sem. Doživeli so veliko žalostnega, zato so močni ljudje."

Eastwood je hotel člane skupnosti Hmong v Gran torinu upodobiti karseda avtentično, zato so hoteli v njihove vloge postavili izključno hmonške igralce. Ampak vodja izbiranja igralcev Ellen Chenoweth je kmalu ugotovila, da ne obstaja veliko hmonških profesionalnih igralcev. Zato so ustvarjalci filma po vsej državi sprožili iskanje primernih članov skupnosti Hmong.

Novica o filmu se je razširila prek spletnih skupnosti, časopisov, mladinskih skupin in od ust do ust. "Ljudje so bili zelo vznemirjeni," se spominja Paula Yang. "Šlo je za Clinta Eastwooda, zato so bili pripravljeni narediti karkoli. Prišli so najstniki, otroci, babice in dedki."

Izmed stotin kandidatov je Eastwood za vlogo Thaa izbral 16-letnega Beeja Vanga. Chenowethova se spominja: "Ni imel igralskih izkušenj, bil pa je tako prisrčen. Ko sem ga poklicala in mu povedala, da ga želimo v filmu, nekaj časa sploh ni mogel spregovoriti."

S svojimi 165 cm je Bee Vang pravo nasprotje 188 cm visokega Clinta Easwooda. "Thao Walta dobesedno vedno gleda navzgor," se je nasmejal Vang. Ko je izvedel, da so ga izbrali za ključno vlogo Thaa, je padel na kolena in se razjokal. "Šlo je za stvar, ki ti dejansko spremeni življenje. Nisem mogel verjeti, da se to dogaja meni," se spominja.

Čeprav je bil sprva nekoliko prestrašen, se je Vang ob Eastwoodu kmalu sprostil. "Med odraščanjem sem ga gledal v vesternih in filmih, kot je Umazani Harry, nikoli pa si nisem predstavljal, da ga bom kdaj srečal. Zdaj pa je stal pred mano," je pojasnil. "Gospod Eastwood ima rad, da je vse karseda naravno, kar mi je zelo všeč. Je tudi zelo prijeten človek, skromen človek. Užival sem vsako minuto dela z njim. Tega ne bom nikoli pozabil."

Avtomobil gran torino je ‘odigral’ beli gran torino, ki so ga ustvarjalci filma kupili v državi Utah. "Takoj smo imeli srečo, saj je bil v voznem stanju," je povedal koordinator transporta Larry Stelling. "Bil je popolnoma ohranjen in Clintu je bil res všeč. Popravili smo nekaj malenkosti, na primer zamenjali odbijače, ampak v glavnem smo ga samo nekoliko olepšali."

"Sprva smo ga nameravali po koncu snemanja prodati, ampak med delom smo se vsi nekako navezali nanj," se spominja Lorenz. "Vprašal sem Clinta, kaj naj z njim, in rekel je: ‘Držimo se tega avta. Dobro nam je služil, torej počakajmo in bomo videli, kaj se bo zgodilo.’"

Scenarij je bil sprva postavljen v Minneapolis, ampak Eastwood je menil, da bo Waltova preteklost, 50 let dela v avtomobilski industriji, še bolje odmevala v najbolj ‘avtomobilskem’ mestu – v Detroitu v državi Michigan. Snemali so v soseskah Royal Oak, Warren in Grosse Point, pri čemer je nekoč premožna soseska Highland Park predstavljala Waltovo sosesko.

"Highland Park se je spremenil," je komentiral Eastwood. "Ko je avtomobilska industrija doživljala razcvet, so tu živele povezane družine avtomobilskih delavcev. Te tovarne danes niso več tako dejavne, ampak v sosesko se priseljujejo novi ljudje, ki se tam počutijo dobro. Highland Park je šel skozi težke čase, ampak danes tam živi veliko prijetnih ljudi."

Mešanje kultur se v Gran torinu odraža tudi v glasbi. Za Eastwooda je glasba v filmih zelo pomembna, pogosto jo tudi sam napiše. Naslovno pesem Gran torina izvajata britanski jazzovski pevec in pianist Jamie Cullum in Don Runner, napisali pa so jo Eastwood, Cullum, režiserjev sin Kyle Eastwood in Michael Stevens. Soundtrack vključuje tudi hmonški in latino rap.

Z Gran torinom Eastwood na spisek svojih nepozabnih likov dodaja Walta Kowalskega. "Ta scenarij se navezuje na Clintovo preteklost, na njegove upodobitve Umazanega Harryja in izobčencev – ostrih, brezkompromisnih likov. Hkrati pa gre dlje. Odpelje ga na mračnejše ozemlje, hkrati pa mu skozi spreobrnjenje omogoča raziskati nekaj novega," je povedal Lorenz.

O igralcih

Clint Eastwood (Walt Kowalski) – glej biografijo v poglavju ‘O ostalih ustvarjalcih filma.’

Bee Vang (Thao Lor) je v Gran torinu na velikem platnu nastopil kot popolni filmski debitant. V filmu igra plašnega nasjtnika, ki se nepričakovano spoprijatelji s sosedom, zarjavelim vojnim veteranom, ki ga igra Clint Eastwood.

Rodil se je v okrožju Fresno v Kaliforniji, odraščal pa je na območju Minneapolisa. Preden se je udeležil avdicije za Gran torino, je sedemnajstletnik obiskoval predavanja na Univerzi Minnesota, saj je v prihodnosti nameraval študirati medicino. Svoje edine predhodne igralske izkušnje je pridobil kot član dramskega krožka, kljub temu pa je filmske ustvarjalce prepričal, da so izmed stotin mladeničev, ki so se prijavili na avdicijo, za osrednjo vlogo Thaa izbrali prav njega. Kot dolgoletni oboževalec Clinta Eastwooda je bil Vang razumljivo zelo osupel in vznemirjen, ko je izvedel, da bo nastopil ob eni največjih ikon velikega platna.

Vang je tudi nadarjen glasbenik; igra klasični klavir, oboo, violo in flavto. Svoje načrte o medicinski šoli je zdaj za nekaj časa zamrznil in bo poskusil uspeti kot igralec.

Ahney Her (Sue Lor) je v Gran torinu, kjer igra samozavestno mlado žensko iz hmonške skupnosti, ki se potrudi spoprijateljiti s svojim zlovoljnim sosedom Waltom Kowalskim, ki ga igra Clint Eastwood, prav tako nastopila kot popolna filmska debitantka.

V Lansingu v Michiganu rojena punca je bila stara 16 let, ko je dobila vlogo Sue. Čeprav pred tem še ni imela priložnosti profesionalno igrati, obožuje nastopanje in že tri leta obiskuje lokalno dramsko šolo. Je pridna učenka, ki namerava študirati fotografijo in notranje oblikovanje.

Christopher Carley (Father Janovich) je pred kratkim nastopil v stranski vlogi v filmu Roberta Redforda Jagenjčki in levi. Igral je tudi v številnih neodvisnih celovečernih filmih, med drugim v Stanju zamaknjenosti Zacha Braffa. V Gran torinu igra duhovnika, ki skuša liku Clinta Eastwooda pomagati soočiti se s preteklostjo. To je njegova prva velika vloga v celovečernem filmu. Kmalu bo ob Leslie Bibb in Adamu Goldbergu igral v neodvisni komediji Miss Nobody.

Na malem ekranu se je Carley pojavil v nadaljevankah Sopranovi, Zakon in red: Enota za posebne primere, Numb3rs in Dr. House.

Sin mestnega policaja, ki se je rodil in odraščal v New Yorku, je študiral na newyorški univerzi, igralske veščine pa je pridobival pri cenjenem gledališču Davida Mameta Atlantic.

Kariero je začel na odrih, nastopil je v številnih predstavah in mjuziklih. Na Broadwayu je debitiral v s tonyjem nagrajeni produkciji Martina McDonagha The Beauty Queen of Leenane.

O ostalih ustvarjalcih filma

Clint Eastwood (režiser in producent) je nazadnje režiral in produciral Changeling, dramo z Angelino Jolie o razvpiti ugrabitvi, ki je leta 1928 pretresla losangeleško policijo. Film je bil premierno prikazan leta 2008 v Cannesu, kjer je bil nominiran za zlato palmo, dobil pa je posebno nagrado. Naslednji film v Eastwoodovi režiji in produkciji bo zgodovinska drama o Južni Afriki po apartheidu z Mattom Damonom, v kateri bo Morgan Freeman igral Nelsona Mandelo.

Leta 2007 si je Eastwood z dramo Pisma z Iwo Jime, ki zgodbo o zgodovinski bitki pripoveduje iz japonske perspektive, prislužil oskarjevski nominaciji za najboljšega režiserja in film. Poleg tega je osvojil zlati globus in nagrado Critics’ Choice za tujejezični film ter priznanja številnih združenj filmskih kritikov. Pisma z Iwo Jime je del dvojčka, v katerem je tudi drama Zastave naših očetov o ameriških možeh s slavne fotografije, ki so dvignili zastavo na Iwo Jimi.

Leta 2005 je Eastwood osvojil oskarja za najboljši film in za najboljšega režiserja – drugič v obeh kategorijah – s Punčko za milijon dolarjev. Z nastopom v filmu si je prislužil tudi nominacijo za najboljšega igralca. Hilary Swank in Morgan Freeman sta dobila oskarja za glavno žensko in stransko moško vlogo, film pa je bil nominiran tudi za prirejeni scenarij in montažo.

Skrivnostna reka je bila premierno prikazana leta 2003 v Cannesu ter je Eastwoodu prinesla nominacijo za zlato palmo in nagrado Golden Coach. Nominirana je bila za šest oskarjev, tudi za najboljši film in režiserja. Sean Penn in Tim Robbins sta dobila oskarja za moški vlogi, film pa je bil nominiran še v kategorijah stranska ženska vloga in scenarij.

Leta 1993 je Eastwoodov moderni vestern Neoproščeno požel devet oskarjevskih nominacij; tri so bile za Eastwooda, ki je zmagal v kategorijah najboljši film in najboljši režiser, nominiran pa je bil tudi kot igralec. Film je pobral tudi oskarja za montažerja in stransko moško vlogo. Leta 1995 je Akademija Eastwoodu podelila spominsko nagrado Irvinga Thalberga.

Eastwood je bil leta 1994 predsednik žirije festivala v Cannesu. Leta 1990 je bil nominiran za zlato palmo s filmom Beli lovec, črno srce, leta 1988 s filmom Bird, ki je dobil tudi nagradi za najboljšega igralca in najboljši soundtrack, leta 1985 pa s filmom Beli jezdec.

Nick Schenk (scenarist) izhaja iz Minnesote, kjer je diplomiral iz oblikovanja. Gran torino je njegov prvi scenarij za celovečerni film.

Komentarji

14.3. 2009 ob 0:00

Dalec boljši film kar sem jih gledu nekoncu se boste vsi zjokali

— Denis
21.3. 2009 ob 0:00

film je dobr in tud smešn.mogoče pa je mal prveč grdih besed

— peter
28.3. 2009 ob 17:52 zvezdica

Film je super, PRIPOROČAM ogled.
Eastwood je kot vedno odlično opravil, prav tako tudi ostali člani zasedbe, ki so bili do zdaj neznani...........
Film si je vredno ogledati, mene je presunil.....ima odlično zgodbo in je res kul....

— Mary Elizabeth
29.3. 2009 ob 14:22

Preprosto neverjeten film. In hkrati še en dokaz, da je Clint Eastwood odličen režiser!

— Film
30.3. 2009 ob 12:30

se hecate? clint wastwood? nekdo je polpismen....

— Daniel Plainview
1.4. 2009 ob 18:28

ne vem kdo je boljši, Clint Eastwood kot režiser ali Clint Wastwood kot igralec...

— Kolosejevec
10.4. 2009 ob 2:00


Verjetno film leta, če ne desetletja in prav škoda je, da je bila v dvorani le pleščica ljudi. Še ena in žal zadnja Clintova mojstrovina.

— /
10.4. 2009 ob 18:28

zakon film odlično narejen Eastwood je zakon ni kej za rečt

— jZt
12.4. 2009 ob 2:00

hud film
eastwood je res legenda!!

— clint
12.4. 2009 ob 17:25

dober film vredn ogleda

— beckham
12.4. 2009 ob 17:26

kaj naj povem o clintu je odličen igralec in reziser prava legenda film si je vredno ogledat odlična zgodba ki ima vse kar si gledalec zeli film si bom verjetno še enkrat ogledal ker takih kot je Eastwood takih ni več tako da vsakemu PRIPOROČAM ogled...

— matej
13.4. 2009 ob 15:15

Odličen film.Izvrstna režija in igra C.Eastwooda.Starejši je boljši je.Oglejte si film,ne bo vam žal.

— mare.miami
13.4. 2009 ob 15:15

Omg.Omg.To je najblbolši film kar sm ga u lajfu widla!!Morte ga jt gledat nau vm žou.7 zwezdic.

— Aniia
13.4. 2009 ob 15:15

Film mi je biv res konc hud. se splača it gledat :D

— Andrej
14.4. 2009 ob 19:15 zvezdica

Clint Eastwood je največji, živeči filmski ustvarjalec. Povedal vam bom zakaj! Dan se je začel porazno, z nujno dieto, ki naj bi pregnala ponavljajoče glavobole, na tehničnem pregledu, so mi povedali, da je moja vožnja brez zadnjih zavor ogrožena, v tiskarni so mi podražil knjigo Odgovornost za sočutje, vseh stroškov skupaj naj bi se nabralo za povprečno plačo, ki je kot poklicni pesnik nimam.. Film Grand torino, mi je vrnil spodmaknjena tla pod nogami. Pregledna zgodba o prastarem boju med dobrim in zlom, počasna kamera kot v vrhunskih umetniških filmih, lik moškega, ki je poosebljenje starih, dobrih vrednot; pogum, iskrenost, solidarnost, sočutje z trpečimi in na koncu preseganje samozadostnosti in patološkega narcisizma, zaradi katerega sodobna družba drvi v razkroj - žrtvovanje, da bi svet postal lepši. Filma daje upanje, da svet še ni popolnoma iz tira, da potrošništvo in nasilje ne bosta zmagala..

— IGOR BIZJAN
15.4. 2009 ob 2:00

film sem si ogledala na Viču, kjer je res pravi užitek gledati filme, no, tale je res odličen, čim več takšnih še naprej...

— urša
16.4. 2009 ob 19:30

hahaha kako vam je pa ta film lahko všeč, to je katastrofa od filma, kao neki gangstrji japonci al kinezi, hahahaha dj nehi no bedarija totalna, en izmed slabsih filmou kar sm jih kdaj kol gledu hahahahaha

— hugo
17.4. 2009 ob 2:00

CLINT JE CAR!!!!!!!!!!
SUPER FILM!!!!!!!!!!

— IRON MAIDEN
18.4. 2009 ob 2:00

zelo dobro.

— anja
19.4. 2009 ob 2:00

Zgornji komkentar o filmu nič ne pove, hahahahaha. Nekaj pove le o avtorju komentarja, hahahahaha.

— ami
19.4. 2009 ob 15:05

Po mojem mnenju je s tem filmom Clint presegel samega sebe, kot režiser in igralec!!!
ODLIČNO!!!

— oilpower
19.4. 2009 ob 21:05

film je zelo dober in vreden ogleda.igra glavnega igralca sploh ni vprašljiva je pa tudi zgodba zelo dobra... vsekakor priporočam ogled :)

— Mrak
24.4. 2009 ob 2:00 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj. T
Tako kot lik Walta Kowalskega je tudi zgodba večplastna in o videnem še dolgo premišljaš in se ti postopoma odstirajo podrobnosti. Zgodba o nestrpnosti in kako ni nikoli prepozno za temeljito spremembo samega sebe. Mojstrsko delo, mojstrska igra.
Obvezen ogled !

— Špela
24.4. 2009 ob 17:56

ODLIČEN FILM!!!!

— Andreja
27.4. 2009 ob 2:00

Zelo kvaliteten film z zanimivo zgodbo in presunljivim koncem....
Vsekakor vreden ogleda!

— Lilly
27.4. 2009 ob 20:16

Film je definitivno vreden ogleda!!! Zgodba, igralci....super super!!!

— bejb
28.4. 2009 ob 2:00

film je fenomenalen !!!

— nina
2.5. 2009 ob 2:00

Ta film je zelo dober, igra in režija Eastwooda je fenomenalna. Igra Taoja pa je bila pod povprečna

— matej
2.5. 2009 ob 16:35 zvezdica

Film je fantastičen,škoda,ker ni več reklam zanj, da bi si ga več ljudi pogledalo. Ko odhajaš iz dvorane, bi se kar pogovarjal o filmu in večno ostanejo takšni filmi v spominu.
Priporočam.
Film je prepleten s čustvi med očetom,sinom, sosedji,ki so drugačni ...a z dogodki, ki so smešni in koncem, ki ga ne pričakuješ.

p.s. Hugotu pa bi le to odgovoril. Ali si imel slab dan, ko si gledal film,kajti to ni gangsterski film, ampak film, ki ti pusti pečat glede razumevanja z ljudmi, film z vsebino, ki človeku pustijo sledi iz mladih let, odnos, ki ga ima s sinovi in kljub ostremu jeziku, najde kontakt z mlajšimi in drugačnimi od sebe. Tolpe pa so vsepovsod in to njemu ni bilo všeč. Meni tudi ne. Tebi so tolpe všeč? Če greš gledat dramo, potem ne moreš pričakovati "klanja" in "streljanja", v katerih je C.E. nekoč nastopal kot mlad igralec.

— Blaž
2.5. 2009 ob 16:36

Film res priporočam. Ko sem vedela, da je režiser C.Eastwood, sem rekla, da bo to "ziher" odličen film. Nisem se motila.

Ko bi le več ljudi videlo ta film, ko bi se zavzemali za obstoj in ne propad. Kapo dol krasnemu igralcu, odličnemu režiserju. Upam, da bo še dolgo živel in snemal.

Ne bo vam žal minutke sedenja v kinu. Kljub temu, da je napisana drama in s skrbmi, ki se jih loteva so tudi komični trenutki, ki te med filmom sprostijo.

— Tana
9.5. 2009 ob 2:00

Noro dober film!

— Gala
10.5. 2009 ob 2:00

izjemen film !!!

— Nina
12.5. 2009 ob 2:00

Izreden film in vrhunski Clint.

— Bojan
18.5. 2009 ob 20:46

film je fenomenalen.
vsebina presune.

škoda ker je tako malo
interesa zanj...

— ajnassss
22.5. 2009 ob 9:37 zvezdica

Neverjetna mojstrovina - se ena v Eastwoodovi verigi uspesnic! Kako res pase ocem in mozganom en takle film ob danasnjih "kvazi igralcih" in "kvazi kvalitetnih" hollywoodskih filmih. V tem filmu se vidi, cemu se rece dodelani liki, odlicna, prepricljiva a vendar preprosta igra in seveda nenadomestljiv reziser, kot je Clint! Film te res potegne vase, spomnis se ga se kar nekaj casa po ogledu, je presunljiv in prepricljiv! Skratka eden izmed boljsih dram, kar sem jih gledal! Res srcno upam da bo Clint ustvaril se kaj! Izjemno izjemno vreden ogleda!

— Švicar
27.5. 2009 ob 14:01

Eden najboljiših filmov doslej, film, ki ti da misliti

— Nataša
14.6. 2009 ob 12:48

ta film je super in je vreden ogleda priporočam ga vsem ki imate radi filme.......
v filmu se seznanimo z resničnim življenjem dobrih in slabih stvari.......
a vseeno je eden boljših filmov :D

— maxy
7.8. 2009 ob 21:01

film je zakon, clint eastwood pa je največjo car ever.

— crypt king
15.9. 2009 ob 12:18

FILM DA TE KAP ! :P
izjemno,izjemno,izjemno!
film mi je bil zelo všeč.zelo rada gledam filme in lahko rečem da ta je eden izmed mojih najljubših.zelo je zanimiv, igralec je spektakularen film ima bogato vsebino in resno ga priporočam vsem!

— magdalena grmek
28.12. 2009 ob 11:16

res ne vem kako je mogoče, da ni bilo več reklam za ta film! oz. sploh nisem nobene zasledila...ta film je ODLIČEN!

— lolala
5.12. 2010 ob 16:41

zelo dobeerfilm prava klasika bravo klint

— lojze 404
21.1. 2017 ob 23:54

Gledal po TV in lahko recem, da je bila odlocitev za ogled filma, odlicna odlocitev!!!

— Sly

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.