Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Grace Monaška

biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 22.5.2014, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Arash Amel
Režija: Olivier Dahan
Režiser z dvema oskarjema nagrajene drame Življenje v rožnatem predstavlja biografsko dramo o življenju hollywoodske ikone Grace Kelly, po njeni poroki z monaškim princem Rainierjem. Po sanjski poroki se skuša Grace vključiti v vsakdanje življenje kraljeve družine, toda kljub rojstvu otrok se zakon začne krhati. Ker ne sme sprejemati novih filmskih vlog iz Hollywooda, se Grace znajde v krizi identitete, dodatne napetosti pa povzroči prinčev državniški spor s francoskim predsednikom Charlesom de Gaullom.

Grace Kelly je na vrhuncu slave pustila kariero hollywoodske igralke in se leta 1956 poročila s princem Rainierjem Monaškim. Šest let pozneje ji – sredi krize, ki je grozila Monaku in njenemu zakonu – sloviti Hitchcock ponuja glavno vlogo v svojem naslednjem filmu Marnie , ki bi jo vrnil pod žaromete Hollywooda. Grace se znajde na razpotju: izbrati življenje, kakršnega si je vedno želela, ali pa se sprijazniti z vlogo ženske, kakršna je postala – njena visokost, princesa monaška.

Film se odvija leta 1962, šest let po sloviti »poroki stoletja«, in predstavlja utrinek enega samega leta v življenju najbolj proslavljene princese dvajsetega stoletja Grace Kelly, ki skuša uskladiti svojo preteklost in sedanjost. Želi si vrnitve na velika platna, hkrati pa je našla novo vlogo kot mati dveh deklic, monarhinja evropske kneževine in žena princa Rainierja III.

Medtem ko razmišlja o snubitvah Alfreda Hitchcocka, ki jo mami, da bi se vrnila v Hollywood in nadaljevala igralsko kariero, se Grace znajde globoko v osebni krizi, ko modernizacijo staromodnega Monaka, ki jo skuša uvesti Rainier, zaustavi francoski predsednik Charles de Gaulle; ta namreč želi mestni državici vsiliti francoske davke in na silo spet prevzeti kneževino. Razbohoti se mednarodna kriza in grožnja francoskega vdora ne načne zgolj razmerja njeni družini, zakonu in državici, temveč tudi v Graceinem življenju. Napočil bo trenutek, ko se bo filmska ikona, Američanka daleč od doma, morala spopasti s težko odločitvijo: ali se bo vrnila v čevlje po vsem svetu oboževane filmske zvezdnice ali pa se bo sprijaznila s svojo novo vlogo in osebnostjo, s svojo dolžnostjo soprogu, otrokoma in drugi najmanjši državi na svetu, kjer je našla svoj novi dom.

Grace Monaška je pravljica o resničnem življenju, mogočna romanca, portret filmske legende princese Grace in zgodba o spoznanju, da ljubezni ne izvira vedno samo iz strasti; ljubezen je tudi dolžnost.

Igralko, okoli katere so se – in se še vedno – spletale legende, pod režijsko taktirko Olivierja Dahana upodablja Nicole Kidman, ob njej igrajo še Tim Roth, Frank Langella, Paz Vega, Parker Posey, Milo Ventimiglia in Derek Jacoby. Scenarij je prispeval Arash Amel, ki je film tudi produciral skupaj s Pierre-Angeom Le Pogamom in Udayem Chopro.

O igralcih

Nicole Kidman (Grace Kelly) je ameriško občinstvo nase opozorila v avstralskem psihološkem trilerju Dead Calm in je edina Avstralska igralka, ki si je prislužila oskarja – za upodobitev Virginie Woolf v The Hours; vloga ji je prinesla tudi zlati globus, bafto in berlinskega srebrnega medveda. Za oskarja se je prvikrat potegovala v muzikalu Moulin Rouge! , s katerim – ob vlogi v psihološkem trilerju The Others – je bila tisto leto v igri tudi za dva zlata globusa. Dobila ga je za vlogo v muzikalu. Prvi zlati globus je odnesla za vlogo v odbiti komediji To Die For, zanj pa se je potegovala še z vlogami v filmih Birth, Cold Mountain, Billy Bathgate, Rabbit Hole (film je producirala prek lastne produkcijske hiše Blossom Films in se z vlogo potegovala tudi za oskarja), Paper Boy (poleg nominacije za nagrado Ceha filmskih igralcev) in v TV filmu Hemingway and Gellhorn (še nominaciji za nagrado Ceha filmskih igralcev in emmyja). Igrala je še v Stoker, Margot at the Wedding, The Golden Compass, Nine, Australia, Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, The Interpreter, Bewitched, The Human Stain, Dogville, Eyes Wide Shut, The Peacemaker,The Portrait of a Lady, Batman Forever, Malice, Far and Away… Glas je posodila liku v risanki Happy Feet ter dokumentarcema God Grew Tired of Us in I Have Never Forgotten You. Ob Colinu Firthu na filmska platna prihaja v The Railway Man in Before I Go To Sleep. Posnela je že Paddington in v Maroku ob Jamesu Francu začenja snemanje Queen of the Desert.

Frank Langella (oče Francis Tucker) na velika platna prihaja v Parts Per Billion ob Geni Rowlands, 5 to 7 ob Glenn Close, Draft Day ob Kevinu Costnerju in v novem filmu Muppetkov. Nazadnje smo ga videli v TV filmu Muhammad Ali’s Greatest Fight in v Robot & Frank. Na filmskem platnu je debitiral v Diary of a Mad Housewife in nadaljeval v The Twelve Chairs, Dracula (naslovno vlogo je igral že v istoimenski broadwayski postavitvi). Na filmska platna se je vrnil v filmih Dave, Lolita, The Ninth Gate, Good Night, and Good Luck, Superman Returns, Frost/Nixon (vloga osramočenega predsednika Nixona mu je na Broadwayu prinesla tonyja, v filmski verziji pa se je potegoval za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), Wall Street 2: Money Never Sleeps…

Tim Roth (princ Rainier III.) se je po številnih neodvisnih filmih v svojem prvem filmu za velike studie Rob Roy potegoval za zlati globus in oskarja. Videli smo ga v seriji Lie To Me ter v filmih The Incredible Hulk, Youth Without Youth in Funny Games. Nazadnje smo ga videli v Broken, Arbitrage in The Liability, na TV prihaja v miniseriji Klondike v produkciji Ridleyja Scotta. Britanec se je najprej udinjal v Londonskih gledališčih in se pred kamero prvikrat znašel v nagrajenem TV filmu Made In Britain. Sledile so vloge v Meantime, The Hit, The Cook, TheTheif, His Wife and Her Lover, Rosencrantz and Guildenstern Are Dead, Vincent and Theo, Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Planet of the Apes, Beautiful Country, Heart Of Darkness, Little Odessa, Everyone Says I Love You, Don’t Come Knockin… Svoj režijski prvenec The War je posnel po romanu Alexandra Stuarta.

Paz Vega (Maria Callas) je šest sezon igrala v španski humoristični nanizanki 7 vidas in nato uspešno presedlala na velika platna: Sex and Lucia, Solo Mia (goya za najboljšo igralko), Hable con ella, El Otro Lado de la Cama, Carmen, Di Que Si in nato ob Adamu Sandlerju v Spanglish. Sledila so sodelovanja s priznanimi režiserji, kot so Frank Miller, Danis Tanović, Oliver Parker, Michelle Placido in brata Taviani. Trenutno snema kriminalko Kill the Messenger in akcijski triler The Jesuit.

Parker Posey (Madge) je nazadnje na igrala v TV filmu Hemingway And Gelhorn, na velika platna pa prihaja v celovečercu The Architect. Na TV je nastopila v serijah The Good Wife, Louie, The Big C, Parks And Recreation, Bored To Death, New Girl, The Simpsons, Futurama, Will And Grace, Boston Legal, Armistead Maupin's Tales Of The City in And As The World Turns ter v filmu Hell On Heels: The Battle Of Mary Kay (nominacija za zlati globus). Na velikih platnih smo jo videli v Price Check, Party Girl, The House Of Yes, Personal Velocity, Broken English, Waiting For Guffman, Best In Show, A Mighty Wind in For Your Consideration, Henry Fool, Fay Grim, You've Got Mail, Scream 3, Superman Returns…

Derek Jacobi (grof Fernando D'Aillieres), priznan in proslavljen klasični britanski igralec, je na gledaliških odrih očaral samega Laurencea Olivierja, ki mu je priskrbel filmski debi v svoji priredbi Othella, nato pa še v Three Sisters. Igral je v TV ekranizaciji igre Much Ado About Nothing in nato v serijah Man of Straw, The Strauss Family in The Pallisers, predvsem pa v sijajni I, Claudius (za naslovno vlogo je med drugim prejel bafto) ter v TV filmih Inside the Third Reich (nominacija za emmyja v vlogi Adolfa Hitlerja) in The Tenth Man (njegov prvi emmy). Na velikih platnih je igral v The Day of the Jackal, The Odessa File, Branaghovih Henry V, Dead Again in Hamlet, Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon...

O ustvarjalcih

Olivier Dahan (režija) je v rodni Franciji začel s kratkimi filmi in glasbenimi videospoti za ustvarjalce, kot so francoska IAM in Mc Solaar ter The Cranberries, Zucchero, Eagle Eye Cherry in Noa. Njegov celovečerni prvenec je bil Frères: La roulette rouge, sledili so drama Déjà mort in priredba zgodbe Charlesa Perraulta Le petit poucet. Nato je ustanovil produkcijsko hišo U_MAN, prek katere ustvarja raznolike umetniške izdelke – glasbene video spote, posnetke, filme… Med slednjimi La vie promise, Bessonovo produkcijo Crimson Rivers: Angels of the Apocalypse, mednarodno uspešnico o Edith Piaf La Vie en Rose in komedijo Les seigneurs.

Arash Amel (scenarij, producent) trenutno prireja ljubezensko zgodbo Chrisa Greenhalgha Seducing Ingrid Bergman in članek iz Vanity Faira Marie Colvin's Private War. Po njegovem scenariju naj bi Vin Diesel snemal Soldiers of the Sun, na velikih platnih pa sta že končala njegova Erased in I Am Legend 2.

Komentarji

20.6. 2014 ob 18:09

OMG....ta zgodba je enkratna, komaj čakam:) In res sem vesela da so za glavno vlogo izbrali prav Nicole Kidman:) Napovednik, mi pravi, da bo ta film enkraten

— Hahah Jas
10.7. 2014 ob 18:08

Kaj tega filma ni možno več videti v Koloseju??

— maja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.