Kolosej
Film distribucije Fivia

Goyeve prikazni

Goya's Ghosts
zgodovinska drama
Na sporedu od: 10.5.2007, Kino Komuna
17.5.2007, Kolosej Ljubljana
28.6.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 54min / 114min
Leto: 2006
Država: Španija
Scenarij: Milos Forman in Jean-Claude Carriere
Režija: Milos Forman
V drami Miloša Formana, ki je ustvaril tudi mojstrovine Let nad kukavičjim gnezdom, Amadeus in Ljudstvo proti Larryju Flintu, spoznamo življenje slavnega slikarja Goye, ki se konec 18. stoletja znajde v primežu zlovešče španske inkvizicije. Ko zaprejo Goyevo prijateljico Ines, se slikar obrne na duhovnika Lorenza, a ta zlorabi prijateljevo zaupanje, Ines pa izgine v zaporih inkvizicije. Po Napoleonovi osvojitvi Španije se Goya znova sreča z duhovi preteklosti, zaradi katerih je postal gluh in zagrenjen čudak, a se kljub vsemu odloči pomagati strti Ines.

Zgodba

Zgodovinska drama GOYEVE PRIKAZNI se začne leta 1792 v Španiji in pripoveduje zgodbo skozi oči velikega španskega slikarja Francisca Goye, o skupini ljudi, ujetih v času politične zmede in zgodovinskih sprememb. Film spremlja dogajanje od poznih let španske inkvizicije, vpada Napoleonove vojske do končne zmage Angležev nad Francozi in vrnitve španske monarhije.

Javier Bardem je brat Lorenzo, zagonetni in pretkani član svete inkvizicije, ki se zaplete z Goyevo najstniško muzo Inés (Natalie Portman), ko jo po krivem obsodijo krivoverstva in pošljejo v zapor. Stellan Skarsgård igra Francisca Goyo, slikarja, znanega po živopisnih dvornih portretih ter temačnih upodobitvah življenja in vojnih grozot v Španiji.

GOYEVE PRIKAZNI je v produkciji Saula Zaentza režiral Miloš Forman po scenariju, ki sta ga napisala on in Jean-Claude Carriere. Paul Zaentz je izvršni producent, koproducenta pa sta Denise O'Dell in Mark Albela. Forman in Zaentz sta sodelovala že pri Letu nad kukavičjim gnezdom in Amadeusu. Prvi je bil za oskarja nominiran kar devetkrat, petkrat uspešno. Zlati kipec sta med drugim prejela tudi film in režiser. Drugi je bil za oskarja nominiran enajstkrat. Film je prejel kar osem kipcev, ponovno za najboljši film in režiserja.

O igralcih

Stellan Skarsgård (Francisco Goya) je eden najbolj delavnih in nadarjenih evropskih igralcev, ki ga k sodelovanju vabijo najuspešnejši hollywoodski režiserji. Med prvimi opaznimi vlogami je tista v Lovu na Rdeči oktober. Kritiki so ga hvalili za vlogo v drami Neznosna lahkost bivanja, Dobri Will Hunting, Amistad, Lom valov in številnih drugih. Svojo igralsko pot je začel s priznanima režiserjema Alfom Sjobergom in Ingmarjem Bergmanom.

Nazadnje smo ga videli v kontroverznem Dogvillu ob Nicole Kidman, Kralju Arturju in v trilogiji Pirati s Karibov.

Javier Bardem (brat Lorenzo) je sin in vnuk igralcev, član dolge dinastije priznanih filmskih in gledaliških igralcev. Sodeloval je z najpomembnejšimi španskimi in tujimi režiserji.

Mednarodno slavo je dosegel z uspehom v filmu Pršut, pršut (1992) s soigralko Penélope Cruz. Za to vlogo je prejel nagrado za najboljšega igralca Združenja španskih igralcev, nagradi Fotogramas in Saint Jordi. Naslednjega leta je prejel posebno nagrado žirije na filmskem festivalu v San Sebastianu. Leta 1994 je dobil še nagrado Fernanda Reya ter nagradi na festivalu v Urugvaju in San Sebastianu.

Bardem je prejel prvo nagrado goya (španski oskar) leta 1995, in sicer za najboljšega stranskega igralca v Días contados. Leto pozneje je prejel goyo za najboljšega igralca v filmu Boca a Boca, ki ga je režiral Manuel Gómez Pereira. Leta 1998 so mu na berlinskem festivalu podelili nagrado občinstva za najboljšega evropskega igralca v filmu Perdita Durango. Hvalili so ga tudi za vlogo v filmu Meseno poželenje, v katerem je drugič sodeloval s Pedrom Almodovarjem po Visokih petah leta 1991. Odličen je bil tudi v kontroverznem Med tvojimi nogami (1999) z Victorio Abril in Drugi koži (1999), kjer je subtilno odigral gejevskega fanta Alberta Garcíe.

Leta 2000 je posnel odlični Preden se znoči razvpitega režiserja in slikarja Juliana Schnabla, ki temelji na življenjski zgodbi Reinalda Arenasa, izgnanega kubanskega romanopisca in pesnika, ki se je leta 1943 rodil v provinci Oriente, na podeželski Kubi, umrl pa je leta 1990 v New Yorku. Javier je moral za vlogo močno shujšati in se priučiti kubanskega dialekta. Toda njegov trud ni bil zaman. Ta vloga mu je prinesla prvo nominacijo za oskarja.

Štiri leta pozneje je sledil Morje v meni Alejandra Amenabarja (Vsiljivci), zgodba o Ramónu Sampedru, ki se je pri skoku v preplitko vodo pri 29-ih letih močno poškodoval in ostal paraliziran. Film prikazuje njegovo iskanje poti v smrt. Ko ga najdejo mrtvega, zastrupljenega s cianidom, se začne drama njegove družine, ki mu je ves čas pogumno stala ob strani. Film je bil nominiran za oskarja za najboljši tuji film, Javier pa je dokončno utrdil sloves kot eden najboljših španskih igralcev.

Natalie Portman (Inés/Alicia) je posnela film Mika Nicholsa Bližnji odnosi, ki temelji na gledališki uspešnici Patricka Marberja. Njeni soigralci so bili Jude Law, Julia Roberts in Clive Owen.

Občudovali smo jo lahko tudi v zgodovinski drami Hladni vrh Anthonyja Minghelle ob boku Juda Lawa, Nicole Kidman in Renee Zellweger.

Na njeno veliko veselje jo je George Lucas izbral za vlogo princese Amidale v najnovejši trilogiji Vojn zvezd (v prvem, drugem in tretjem delu). Svojo pot na velikem platnu pa je začela ob strani Jeana Renoja v Profesionalcu Luca Bessona. Že s svojim prvencem je opozorila nase kritike in gledalce po vsem svetu.

Njeni poznejši znani filmi so Vsi pravijo ljubim te Woodyja Allena, Mars napada Tima Burtona, kjer sta bila njena soigralca Jack Nicholson in Glenn Close, Vročina Michaela Manna, Stanje zamaknjenosti, režiserski prvenec Zacha Braffa, V kot vroče maščevanje in mnogi drugi.

O režiserju

Režiser MILOŠ FORMAN je dobitnik oskarja za mojstrovino Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus. Slovi po provokativnih in zelo globokih filmih, ki gledalca ne puščajo ravnodušnega in ki v ospredje postavljajo zapletene in slojevite like. Ljudstvo proti Larryju Flyntu mu je prinesel nominacijo za oskarja. Film je bil dobitnik zlatega berlinskega medveda, zlatega globusa za režijo in nagrade evropske filmske žirije za izredne dosežke na področju filmske umetnosti. Zlati globus je prejel tudi za režijo filma Amadeus. Njegov prvenec je Črni Peter (1963). Češki režiser je dosegel svetovno slavo s filmoma Plavolaskine ljubezni in Kdyby ty muziky nebyly.

Nazadnje smo lahko videli komedijo Človek z lune, resnično zgodbo o ekscentričnem komiku Andyju Kaufmanu. Film je bil večkrat nagrajen (zlati globus za najboljšega igralca v komediji, nominacija za zlati globus za najboljšo komedijo, srebrni berlinski medved za najboljšega režiserja in nominacijo za zlatega berlinskega medveda).

Komentarji

21.3. 2007 ob 8:49

Prosim no. Malo pazite pri opisih. To ni pravi film. Poglejte sis tran www.imdb.com in primerjajte vaš opis z njihovim.

— am
14.5. 2007 ob 11:16 zvezdica

M. Forman - Goyeve prikazni – soliden Vera je pomembnejša kot režim, ker ga preživi. Različni režimi zastopajo različna ideološka načela. Gre za to, ali smo sposobni dobrih odnosov. Gre za vprašanje, katero preizkušnjo kdo lahko prestane. Usodno za svetohlinca kot grešnika je, da noče priznati svojega greha. S tem dokazuje, da je strah pred bolečino, zaradi katerega priznamo to, kar drugi od nas pričakujejo, manjši od strahu pred bogom kot moralno instanco.

— bogo
17.5. 2007 ob 12:49 zvezdica

Odlična igra, odlični kostumi, odlično obdelana in prikazana tematika delčka evropske zgodovine. Priporočam.

— robert
20.5. 2007 ob 3:18

Na trenutke razvlečen, a vseeno vreden ogleda!

— Eira
25.5. 2007 ob 20:32 zvezdica

Razočaranje. Da je Goya's Ghosts posnel Miloš Forman, režiser filmov Let nad kukavičjim gnezdom in Amadeus, ki je svoj zadnji film Man on The Moon posnel leta 1999, je hudo narobe, saj je film zelo povprečen, navaden, slabo odigran in še slabše dramatiziran. Če bi ga posnel kak slovenski režiser, ali kak debitant, bi bilo vse lepo in prav, toda posnel ga je Miloš Forman. Najboljši režiser vseh časov, ki si tako navadnega filma ne bi smel privoščiti. Nič čudnega, da ga je moral posneti v Španiji in da sploh ne bo dobil prave ameriške distribucije. V filmu je namreč narobe precej stvari. Preveč, da bi ga vzeli zares. Da bi nas prepričal in potegnil v zgodbo. V pripetljaje kontroverznega slikarja Francisca Goye (Stellan Skarsgard), njegovega cerkvenega prijatelja očeta Lorenza (Javier Bardem) in nesrečne mladenke Ines (Natalie Portman), ki pade v roke španske inkvizicije. Močna zgodba brez moči. Drama brez drame. Igralci brez igre. In film, ki ga bo moral Miloš Forman postaviti na polico s polomijo Valmont iz leta 1989. S filmom, ki je bil tako grozno slab, da ni nihče verjel, da ga je režiral Miloš Forman. Goya's Ghosts seveda ni daleč stran. Ocena 2 in pol

— iztok gartner
11.6. 2007 ob 23:00 zvezdica

Odličen film, odlična zgodba, zelo dobra igralska zasedba, tudi okolje v katerem je bil film posnet te kar potegne v tisto obdobje. Zelo priporočam. Ocena 9

— Denis

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.