Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Goveja postrv

Goveja postrv
drama
Na sporedu od: 14.4.2005, Kolosej Ljubljana
1h 20min / 80min
Leto: 2004
Država: Slovenija
Scenarij: Stjepan Drača in Andrej Nahtigal
Režija: Stjepan Drača
Šestdesetletni igralec, večni upornik, ki preganja zlo in ščiti dobro, se prepusti vrtincu življenja, v katerem se kot z refleksnega ogledala zrcalijo najrazličnejši ljudje in družba, ki se znajdejo v danem trenutku in času z njim. Glavni lik se obnaša vse prej kot zrelo in primerno svojim letom. Je večni upornik z zapoznelo puberteto, ki kljubuje smrti, bolezni, starosti, zdravstvenim težavam, obenem pa se druži tako s starejšimi kot mlajšimi ljudmi, ki se mu v tem njegovem stanju in potovanju skozi življenje, kolikor ga je še ostalo pred njim, znajde v različnih situacijah, ki so na trenutke, teh pa ni malo, že prav komični. Kakor je njegova profesionalna sfera življenja kot igralca zabrisana z realnim življenjem, tako ima tudi film zabrisano mejo med igranim in dokumentarnim žanrom. Film je ljudski in izpoveduje sedanjost tako v duhovnem smislu, pa tudi kot pričevalec časa in identitete prostora na sončni strani Alp.

Življenje teče dalje, upanje umre zadnje. Resnica je vedno obdana z več obrazi.

O filmu

Goveja postrv je spontan film, ki poka od idej in na slovensko filmsko sceno prinaša nekaj čisto novega. Gre za preplet mnogih reči: kritiko družbe, odlomek iz življenja in hkrati čisto osebno izpoved. Projekta sta se lotila avtor, sicer znani igralec Andrej Nahtigal, in režiser Stjepan Drača.

Ustvarjalca Goveje postrvi sta Andrej Nahtigal in Stjepan Drača.

Iz intervjuja za revijo Kinotečnik - marec 2005:

O čem pripoveduje film?
Nahtigal: Gre za nekakšen uporniški dokumentarec, kritiko sodobne potrošniške družbe skozi oči glavnega akterja - igralca Andreja Nahtigala. Več let sem spremljal dogajanje okoli ljubljanske Špice. Tam je bil zmeraj center nekakšnega družabnega dogajanja, vse dokler ni mestna oblast začela rušiti ta družabni prostor in srečališče ljudi. Na primer balinarski klub je tam deloval skoraj 40 let, bil je registriran kot pravna oseba, a nekega dne so brez obvestila bagri samo zravnali vso zadevo. S tem ubijajo več kot le prostor. Ubijajo ljudi. Skupaj z nekaterimi somišljeniki smo temu kljubovali tako, da smo začeli z nekakšnim donkihotovskim uporništvom. Priredili smo turnir v balinanju na prostoru, kjer je nekoč bil ta prostor. To smo nadgradili s kulturnimi dogodki, ki se jih udeležujejo številni krajani in tudi znane slovenske osebnosti. Na banalnost tega, kar je počela oblast, smo se odzvali z nekakšno farso. Najprej smo hoteli posneti samo to, a ko smo začeli snemati, se je film razvijal dalje. V bolj osebno zgodbo.

Film je tako v nekem smislu dokumentarec o ljudeh, ki jih je povozil čas, a hkrati gre za čisto osebno izpoved?
Nahtigal: Film se loteva številnih tem. Tu je že omenjeni vidik, kako je navaden človek žrtev nekega birokratskega sistema, ki ne zna prisluhniti utripu mesta, in kako lahko to - paradoksalno - uničuje človeške mreže, katerim bi v bistvu sploh moral služiti. Kako nas današnja politika odtujuje, saj se potem ljudje na tem izbrisanem prostoru družijo zgolj še tako, da se vračajo tja, kot se na kraj zločina vračajo zločinci. To se mi zdi tragično. A če bi s filmom ostali le pri tem, bi dobili zgolj nekakšno televizijsko reportažo. Zato sva film nadgradila s samoizpovednimi elementi: z zgodbo igralca, ki je vpet v to dogajanje. Gre torej tudi za eksploracijo igralstva. Govorim o tem, da ljudstvo ne potrebuje več igralcev. Zdaj so igralci postali politiki in v Sloveniji se je do konca razpasel kult politike. Politiki so dosti večji glumači kot katerikoli profesionalni igralec in kmalu se zna zgoditi, da bodo šle Borštnikove nagrade kar naravnost njim v roke. Vse skupaj je preraslo okvire spodobne farse.

Film ima resne teme in nenavaden pristop. Kako sta se odločila za to?
Drača: Film se je zgodil popolnoma spontano. Andrej me je poklical, naj pridem podokumentirat uporniško dogajanje na Špici, potem pa je iz tega nastala ta osebna zgodba. Zgodba, ki je sicer nekoliko tragična, a polna človeškega duha. Čeprav je tak boj proti spremembam, ki nas dehumanizirajo, verjetno res popolnoma donkihotovski, je to zgodba, ki jo je vredno povedati. Gre za človeško voljo in odnos do življenja in družbe, ki ju, upam, odraža tudi film. Film je v tem smislu tudi nekakšen upor proti holivudizaciji filma, kjer je vse popredalčkano in sintetično, z dolgočasno in predvidljivo strukturo. Gre za bolj instinktiven pristop k snemanju in, ja, gre za čisto gverilski film, pač v slogu zgodbe, ki jo pripoveduje.

O avtorjih

avtor: Andrej Nahtigal
režija: Stjepan Drača
producent: Gal Tannenberg
koproducent: Dsounds
scenarij: Andrej Nahtigal, Stjepan Drača
ideja za scenarij: Andrej Nahtigal, Stjepan Drača
direktor fotografije: Stjepan Drača
montaža: Damjan Berkopec
glasba in kompozicija: Jimi Rasta, Da Capo, Joe Montana, Aleksij
oblikovalec zvoka: Vojko Sfiligoj
igrajo: Andrej Nahtigal, Karmen Šterman, Matjaž Smrajc, Polde Bibič, Peter Kaučič
produkcija: GALfilm

Andrej Nahtigal, avtor, dramski igralec, diplomant AGRFT Ljubljana 1991, rojen 04.09.1942 Spodnje Gameljne, Ljubljana
Filmografija:

  1. 1985 - "Poleti v nedogled" 30' TV Ljubljana,
  2. 1995 - "Fant s kroglo" 15' GAL / TV Ljubljana; priznanje za film - BZS 1995
  3. 2004 - "Goveja postrv" 80' GAL film; 14. festival slovenskega filma

Stjepan Drača, snemalec, režiser, diplomant FAMU Praga 1998 Rojen 05.01.1974 v Zagrebu, odraščal je v Ljubljani. Po šolanju na srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (smer fotografija) je študij nadaljeval na praški akademiji FAMU (smer filmska kamera) in diplomiral leta 1998.
Sodeluje pri različnih projektih: kot režiser, snemalec, scenarist in producent.

Rekli so o filmu...

"Nikakor ne gre prezreti filma Goveja Postrv, kljub naslovu, ki vas utegne zavesti, da gre za nekaj neumnega: resnica ne bi mogla biti drugačna: gre za pogumen, spontan film, ki poka od idej in na slovensko sceno prinaša nekaj čisto novega. Gre za preplet mnogih reči: kritiko družbe, odlomek iz življenja in hkrati čisto osebno izpoved. Film je izredno zanimiv, še zlasti, ko gre za čisti 'slice of life' žanr: hkrati briše te meje in da lahko gledalcu misliti, koliko (ali kaj) je tudi zaigranega. Izvrstna fotografija Stjepana Drače!" -- Aleš Blatnik, Kinotečnik

Komentarji

20.7. 2005 ob 15:04

film je brezvezn sm ga gledu in to se ze vidi iz unga k tm gore

— srecko
16.9. 2008 ob 2:00 zvezdica

Nekonvencionalen film. Izvrstno! Pristop k lepim sanjam. V bistvu političen, družbeno kritičen, don Kihotski. Junak pada iz ene skrajnosti v drugo, od smeha do joka, blag, prijeten, podobno kot bi se vse to dogajalo nam samim. Film pride za tabo. Še več takih filmov. Čestitam vsem ustvarjalcem filma od prvega do zadnjega.

— Črt
25.12. 2008 ob 0:00

Eden boljših slovenskih filmov novejšega časa! Čestitke ustvarjalcem avtorjem, igralcem z Andrejem Nahtigalom na čelu, umetniško delo!

— Robert
4.4. 2009 ob 16:46

Odličen film z eno besedo

Adrian Alois Annahnd

— Adrian
8.11. 2009 ob 9:37

Videl sem napovednik-trayler, nekaj novega, resnega, necenzurirano! Kje se da film videti v celoti?
Lep pozdrav
ljubitelj slovenskega filma

— ALIBIAN
28.4. 2013 ob 22:51

napovedi so se iz filma tudi uresničile in so sestavni del sodobnosti

— andy
18.5. 2015 ob 17:08

Za osvežitev spomina na Nekoč je bilo na Špici! Izbrisani, zbagazirani, zradirani, tebi nič meni nič, ni vas več! Čao belo, tak se to musi pracovat! Za čigavo korist, na čigav račun. Srečamo se pri barberi. Pa lep dan prijateljem Špice
Gal

— And
14.8. 2015 ob 19:19

Apel podobo na ogled postavi - Premiera (Directors cut) neodvisnega avtorskega filma GOVEJA POSTRV napovedana za 28. november 2015 v Kinu - - -
GAL film D-sounds režiserja debitanta filmskega snemalca Stjepana Drače ter avtorja in glavnega igralca Andrej Nahtigala
Alojz Slavec

— Galars Novum Lubigano

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.