Kolosej
Film distribucije Continental Film

Gothika

triler
Če je nekdo mrtev, ne pomeni, da ga ni več!
Na sporedu od: 1.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Sebastian Gutierrez
Sreča psihologinje v ženskem zaporu se nekega večera popolnoma obrne, ko na poti domov sredi neusmiljenega viharja skoraj povozi najstnico. Ko se tri dni kasneje zbudi iz kome, je obtožena brutalnega umora svojega moža. V glavnih vlogah nastopajo oskarjevka Halle Berry, Penelope Cruz in Robert Downey, Jr.

Sijajna in ugledna kriminalna psihologinja dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je strokovnjakinja, ki ve, kaj je racionalno. Kaj je logično. Kaj je razumno.

Pod vodstvom svojega moža (CHARLES S. DUTTON), ki je vodja administracije psihiatričnega oddelka ženske kaznilnice Woodward, Miranda zdravi nevarno motene paciente, kot je Chloe (PENÉLOPE CRUZ), izjemno karizmatična morilka, katere izpovedi o satanističnem mučenju je razsodna zdravnica označila zgolj za psihotične blodnje paranoičnega uma.

A Mirandina utečeni zakon in lagodno življenje sta srhljivo ogrožena po skrivnostnem srečanju z mlado neznanko, ki jo pahne v nočno moro, kakršne si ni mogla predstavljati niti v najbolj divjih sanjah.

Ko se po pošastni nesreči Miranda prebudi, pretreseno ugotovi, da so njenega moža umorili - krvava sled pa vodi naravnost k njej. Ne more si predstavljati, da bi brez pravega razloga lahko zagrešila tako brutalno dejanje zoper moškega, ki ga je ljubila in občudovala. Miranda se nenadoma znajde ujeta v Woodwardu ob izjemno neuravnovešenih pacientkah, ki jih je včasih zdravila z metodično distanco.

Ker se dotične noči ne spominja - ima samo razdrobljene vizije o srhljivo skrivnostnem dekletu - zdravničino vedenje postane vse bolj nepredvidljivo. Na njene trditve o nedolžnosti njen nekdanji kolega Dr. Pete Graham (ROBERT DOWNEY JR.) gleda kot na začetek padca v brezno norosti. Sicer sočustvuje u njo, a ta skeptični sodelavec ima tudi sam težave.

Ker se mora bolj kot na dejstva zanašati na nagone, Miranda začne verjeti, da jo je obsedla nadnaravna sila, ki se je odločena maščevati na račun njene zdrave pameti. Ko jo Chloe vleče vse globlje v njen lastni osebni pekel, se mora Miranda odločiti, ali je vse bližje norosti... ali resnici.

gotski: 1. se nanaša na arhitekturni slog, na katerem se odraža vpliv srednjeveške gotike; 2. se nanaša na slog fikcije, za katerega so značilni samotna ali oddaljena prizorišča ter temačni, skrivnostni in nasilni dogodki.

Korenine gotike so v severni Franciji, nato pa se je razvijala po vsej zahodni Evropi od sredine dvanajstega pa vse do zgodnjega šestnajstega stoletja. Za gotsko arhitekturo je značilen divje dramatičen slog srednjeveških umetnosti oziroma zlitje lokastih opornikov, koničastih obokov, navpičnih stebrov in svodov.

V poznem 17.stoletju je gotska literarna tradicija izšla iz spreminjajočega se angleškega družbenega okolja. Razredni nemiri znotraj države in revolucija v Ameriki so sprožili val negotovega popotovanja skozi družbo, ki je bila že tako razdvojena zaradi nasprotujočih si idej o nadnaravnem, saj so se tradicionalne religije in vraževerstvo morali spopasti z racionalnimi načeli razsvetljenstva. Cvetoči gotski pripovedni slog - izjemno priljubljen hibrid skrivnosti, groze in samotnosti - je v angleški literaturi prevladoval v poznem osemnajstem in zgodnjem devetnajstem stoletju. Najbolj znan in vpliven je Frankenstein Mary Shelley, izdan leta 1818. Ta "nov in srhljiv žanr novih in srhljivih časov" je bil predhodnik sodobnega kriminalnega romana.

Gotska tradicija nasilne spremembe, vkleščene v skrivnost in potopljene v čemerno vzdušje, je za 21.stoletje nanovo zamišljena v Gothiki, srhljivi pripovedi o Mirandi Grey, sijajni psihiatrinji, ki izkusi nezaželeno prebujenje, ko jo obtožijo pošastnega umora, ki se ga ne more spomniti.

"Gothika je nadnaravna srhljivka, ki deluje na več nivojih," pravi producent Joel Silver, ki je z Robertom Zemeckisom leta 1999 ustanovil Dark Castle Entertainment, ki je imel za noč čarovnic na prvem mestu gledanosti v kinu film House on Haunted Hill. "Je izvrstno napisana, srhljiva, skrivnostna, gradi na likih, in seveda gre za film Dark Castla, torej je izvrstna zgodba o duhovih."

Zamisel za Gothiko je Dark Castlu, v okviru katerega so posneli uspešne grozljivke, kot sta Thir13en Ghosts in Ladja duhov, posredoval scenarist Sebastian Gutierrez (Judas Kiss). "Spominjam se, kako sem poslušala Sebastiana pripovedovati to napeto, atmosfersko zgodbo, ki me je povsem prevzela," dodaja Susan Levin. "Gothika se ukvarja s strahom, ki je v vseh nas - da nam povedo, da smo zagrešili nekaj groznega, vendar se mi tega ne spominjamo. In na vsakem koraku vas pušča v negotovosti. Se vse to odvija v Mirandini glavi? Gre za zaroto? Ali z njo manipulira nadnaravna sila?"

Potem ko je zgodbo dodel z Levinovo in Silverjem, je Gutierrez napisal srhljiv, na likih temelječ scenarij o ugledni kriminalni psihologinji, ki se bori za lastno zdravno pamet in svobodo, ko je pahnjena v situacijo, ki je ne more nadzirati. "Ena od stvari, zaradi katerih se Gothika razlikuje od tipične grozljivke, je lik Mirande Grey," pravi Silver. "Je bistra, razumna ženska, srečno poročena in ima urejeno življenje. Potem je na zelo travmatičen način oropana svobode in vse, kar reče, postane vprašljivo. Pred pacienti in kolegi se je vedno imela v oblasti, še zdaleč se ni obnašala tako nerazsodno kot po moževem umoru. Prisiljena se je iz nekoga, ki zaupa samo logiki, spremeniti v nekoga, ki sledi nagonom. Miranda se nenadoma znajde na drugi strani stekla, ujeta z izjemno neracionalnimi pacientkami, ki jih je včasih zdravila. Podvržena pa je tudi zdravljenju z zdravili, ki otopijo duha, in nezaupanju nekdanjih kolegov, medtem ko si obupano prizadeva odkriti resnico o moževem brutalnem umoru in tako dokazati svojo nedolžnost ...ali pa sprejeti posledice svojih nerazložljivih dejanj."

Silver razkriva: "V filmu je krasen stavek, ki ga izreče Miranda: Ne verjamem v duhove, vendar duhovi verjamejo vame. Ko si skuša razložiti vznemirljiva srečanja z maščevalnih duhom, Miranda začne verjeti, da morda pacienti, ki slišijo glasove, glasove tudi zares slišijo."

Silver si je v čustveno in telesno zahtevni vlogi Mirande zamislil oskarjevko Halle Berry. "Je izjemno nadarjena in prelepa, vsakemu liku pa da tudi globino in čustveni razpon in vedel sem, da bo kot Miranda res blestela," pravi Silver, ki je Halle zaupal eno prvih filmskih vlog ob Brucu Willisu in Damonu Wayansu v Poslednjem skavtu, skupaj pa sta posnela tudi Kritično točko (Executive Decision) in Operacijo: Mečarica. "Popotovanje tega lika je res izjemno, Halle pa ima talent in voljo, da Mirando na njem popelje na nekaj zelo temačnih krajev."

"Ko mi je Joel poslal scenarij, je ta kar skočil s strani," pravi Berry. "Miranda je tako zanimiva - kompleksna, inteligentna in ujeta v resnično grozljivo situacijo. Od prve strani sem bila potopljena v njeno popotovanje samoodkrivanja in bilo mi je všeč."

Berry Mirando opisuje kot "trpinčeno dušo", ki odkrije globino svoje moči in intuitivne sposobnosti, ko jo oropajo identitete. "Na začetku zgodbe živi življenje po pravilih, ne pa s polno paro," pravi igralka, katere mati je 35 let delala kot medicinska sestra na psihiatričnem oddelku. "Mirando popotovanje navdihne, da se prebudi in ozre okrog sebe in začne živeti bolj polno kot kdajkoli prej."

Čeprav je Mirandina boleča preobrazba od razsodne zdravnice do navidez samodestruktivne duševne bolnice specifična glede na njene izjemne okoliščine, se bo po mnenju Berryjeve občinstvo lahko poistovetilo s težavnimi okoliščinami, v katerih se je znašel njen lik. "Miranda ni sama," svari. "Vsi se lahko znajdemo v podobnem položaju. Vse poteka kot namazano, v eni samcati noči pa se njeno življenje povsem spremeni."

"Ta film ves čas zastavlja vprašanje: Kaj če?" dodaja Berry. "Kaj če bi se to zgodilo tebi? Bi se znal izvleči iz tega? Bi odnehal, bi preživel ali umrl, medtem ko bi poskušal?"

Po ogledu Kassovitzevih Škrlatnih rek sta se Silver in Levinova z mladim avtorjem sestala v Parizu. "Prava redkost je, da Joel sede za mizo z mladim filmskim ustvarjalcem, še posebej, če nima v mislih specifičnega projekta," pravi Levinova. "To mora biti nekdo, v katerem res vidi potencial in s katerim hoče sodelovati. Tako kot Joel ima tudi Mathieu zelo rad filme, ki jih tudi dobro pozna. Takoj sta se ujela in se odločila, da bosta poiskala skupni projekt."

"Za ta film sem si želel čisto posebnega režiserja in Mathieu je zelo strasten in nadarjen," pravi Silver. "Resnično zna ustvariti vzdušje in povedati zgodbo. Ko sem mu poslal material za Gothiko, se je takoj odzval nanj in je takoj videl, kakšen naj bi bil ta film."

"Sebastianov scenarij je zares dobro napisan, inteligentnejši od povprečnih in zelo srhljiv," meni Kassovitz, sin Petra Kassovitza (Jakob the Liar). "Liki niso le vaba za ponorelega morilca. So inteligentni, koherentni, zanimivi ljudje. Ko mi je Joel povedal, da bo Mirando igrala Halle Berry, sem kar dol padel. Igralka njenega kalibra ta materal ponese na drug nivo in naša naloga je bila, da ji sledimo."

"Gothika je popkorn film s pravo substanco in želim, da ljudje pridejo v kino pripravljeni, da jih bo strah," svari Kassovitz. "Nudimo jim zares napeto, srhjivo vožnjo, s katere jim pred koncem ne bomo dovolili uiti."

Primarna lokacija za Woodward je bila prostrana kaznilnica s konca stoletja St. Vincent-de-Paul, zdaj zapuščena zgradba najstrožje varovanega zapora v Lavalu v Quebecu. Prizorišče so sprva nameravali zgraditi v studiu, a se je Mathieu Kassovitz zaljubil v temačno, razpadajočo stavbo, znano kot SVP. Več prizorov v scenariju so celo razširili, da bi lahko uporabili še več prostorov SVP in da bi imel Woodward še večji pomen pri zgodbi.

Scenograf Graham Walker in Kassovitz sta tesno sodelovala tudi s kamermanom Matthewom Libatiqueom, ki je leta 2001 dobil nagrado Independent Spirit za svoje delo pri Rekvijemu za sanje. Skupaj so oblikovali Gothikino srhljivo vzdušje in inovativen način snemanja. "Hotel sem, da bi bila kamera kot duh, da bi se priplazila v kraje, kamor se fizično ne bi mogla," razlaga Kassovitz.

Ker se Berryjeva pojavi skoraj v vsakem prizoru, so morali snemanje za mesec dni prekiniti, ker si je pri snemanju prizora z Downeyem poškodovala zapestje. "Gothika je poklon Hallejinemu talentu in moči," pravi Silver. "Je sijajna igralka z izjemnim čustvenim razponom in neverjetno energijo."

Čeprav je bilo upodabljanje Mirandinega viharnega potovanja zelo naporno in mučno, "sem zelo ponosna, da sem del Gothike," zaključuje Berryjeva. "Nekateri prizori so me prav prestrašili, ko sem jih snemala, čeprav sem vedela, kaj se bo zgodilo. Če bo občinstvo zapuščalo dvorano z mislijo: Vau, tole me je pa zares prestrašilo!, potem smo po mojem opravili svojo nalogo."

O igralcih

Halle Berry (Miranda) je dobila oskarja za Bal smrti in navdušila v bondiadi Umri kdaj drugič ter obeh delih Mož X

Debitirala je v filmu Spika Leeja Jungle Fever. Nastopila je tudi v filmih Bulworth, Why Do Fools Fall in Love, Losing Isaiah, Executive Decision, The Flintstones, The Last Boy Scout, Strictly Business, Bumerang in Operacija: Mečarica.

Za nastop v Introducing Dorothy Dandridge je dobila nagrade emmy, zlati globus, NAACP Image in nagrado igralskega sindikata.

Na televiziji je nastopila v Queen, Oprah Winfrey Presents: The Wedding ter Solomon and Sheba.

Robert Downey Jr. (Dr. Pete Graham) je bil za vlogo v Chaplinu nominiran za oskarja. Leta 1994 je nastopil kot manipulatorski tabloidni novinar v Rojenih morilcih Oliverja Stonea. Septembra leta 1999 je nastopil v Black and White, januarja istega leta pa kot zlikovec v In Dreams. Aprila leta 2000 je ob Stevu Martinu in Eddieju Murphyju nastopil v komediji Bowfinger, leta 2001 pa ob Michaelu Douglasu in Tobeyju Maguireju v Wonder Boys.

Pred kratkim je končal snemanje The Singing Detective, musicla, ki je remake priljubljene BBC-jeve uspešnice, ob njem nastopata še Mel Gibson in Robin Wright-Penn.

Med njegovimi filmi so še U.S. Marshals, Two Girls and a Guy, The Gingerbread Man, Hugo Pool, One Night Stand, Restoration, Richard III, Short Cuts, Hearts and Souls, The Last Party, Soapdish, Air America, Chances Are, True Believer, Johnny Be Good, 1969, Less Than Zero, The Pick-Up Artist, Back to School, Tuff Turf, Weird Science, Firstborn in Pound.

Na televiziji je nastopil v Raztreseni Ally McBeal in za vlogo dobil zlati globus.

Penélope Cruz (Chloe Sava) je posnela filme Jamón, Jamón, Belle Époque, Hi-Lo Country, The Girl of Your Dreams, All the Pretty Horses, Woman on Top, Open Your Eyes, Twice Upon a Yesterday, Live Flesh, Talk of Angels, Don Juan, All About My Mother, Blow; Captain Corelli's Mandolin, Vanilla Sky, Fanfan la tulipe, Head in the Clouds, Don't Move.

O režiserju

Igralec/scenarist/režiser Mathieu Kassovitz je eden vodilnih francoskih filmskih ustvarjalcev zadnjih desetih let. Morda je najbolj znan kot scenarist in režiser francoske drame Hate (La Haine), ki je leta 1995 dobila cezarja za najboljši scenarij in montažo, Kassovitz pa je zanjo v Cannesu dobil nagrado za najboljšega režiserja.

Kassovitz je bil scenarist, režiser in glavni igralec svojega prvega celovečerca Café Au Lait (Metisse), scenarist in režiser La Haine (Hate) in scenarist in režiser provokativnih Assassin(s), v katerem je zaigral z Michelom Serraultom. Njegov zadnji film so Škrlatne reke.

Kot igralec je bil enako uspešen in delaven. Cezarja za najboljšega mladega igralca je dobil za Regarde les hommes tomber (See How They Fall). Nastopil je tudi v Un heros tres discret (A Self-Made Hero).

Nominacijo za cezarja za najboljšega igralca mu je prinesel nastop v holokavstovski drami Coste-Gravasa Amen. V njegovi filmografiji najdemo še Peti elemnt, Jakob the Liar njegovega očeta Petra, Room for Tomorrow (njegov igralski prvenec), Birthday Girl, Amelie.

V okviru svoje produkcijske hiše MNP trenutno razvija več projektov v ZDA in Franciji, med drugim znanstvenofantastično srhljivko v angleščini, v kateri bo režiral svojega stalnega sodelavca, Vincenta Cassella.

Komentarji

14.9. 2004 ob 16:14 zvezdica

film je totalno čist nekaj drugačnega, nekaj bolj groznega ne ukvarja se preveč s grozljivimi prizori, ampak je v njem bolj važno, kako bo vse skupaj "udarilo na psiho" v glavnem, groza in strah, kriki v kinu...zelo zanimivo in srhljivo ni mi žal da sem si film ogledala in takoj bi še 1x, ker je res psihološki triler...ti pa so najhujši...

— anita
9.10. 2004 ob 12:57 zvezdica

men se film ni zdel čisto nič posebnega, ni blo nič psihološko groznega. sam ena modelka je kr naprej skakala pred kamero u smislu: "Bu, zdej se pa bojte!" okej, do neke mere se že ustrašiš ampak samo za pol sekunde in v tem ni fore. Film se mi zdi ena zablojena bedarija, ful mi je žou mojga dnarja za karto!

— bulla
27.10. 2004 ob 23:06

ma to je ful odvisno kšn tip si , jst se pr gledanju filma ful uživim tko da mi je biw film še kr dobr (psihološki triler)BU=)

— amy13
19.12. 2004 ob 0:27

se strinjam z bullo-sam da sm jst gledala doma. brezveze!

— alicia
3.1. 2005 ob 19:04

Film vreden svojega traku v kaseti!!

— myst
28.1. 2005 ob 9:31

zakon film!skoraj najboljši film ki sem ga kdajkoli gledal!film ki si zasluži 5točk!

— jani
22.2. 2005 ob 16:01

ful dober film, nisem pristaž trilerjev vendar je ta eden boljših.super!

— teja
27.2. 2005 ob 12:03

film je ful dober pa rečte kar hočete.je neki posebnega,kr vsi v začetku mislimo da je ona najstnica tisto strašno,pa sploh ni.

— ***
22.7. 2005 ob 22:56

najbl grozn film kr sm jih kdj gledala!!

— :)
27.12. 2005 ob 14:31

Gothika je eden najboljših filmov v zadnjem času!!! Strah pa te ni bilo ker pol tega kar so povedali in pokazali nisi skapirala! To pa res ni kriv film!!

— xina
12.1. 2006 ob 12:04

film je res the best saj mi je glavna igralka the best!

— anika
12.1. 2010 ob 19:11

ful dober film...

— tamii
24.5. 2010 ob 16:59

follllllll dober film in grozljii

— jasna

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.